Lasernivå 360 Grader: Självnivellerande Enheter I Ett 3D-plan, Betyg På De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Lasernivå 360 Grader: Självnivellerande Enheter I Ett 3D-plan, Betyg På De Bästa Modellerna

Video: Lasernivå 360 Grader: Självnivellerande Enheter I Ett 3D-plan, Betyg På De Bästa Modellerna
Video: Best Laser Level! Bosch 3-Plane 360 Degree Green Beam REVIEW GLL3 330CG 2024, Maj
Lasernivå 360 Grader: Självnivellerande Enheter I Ett 3D-plan, Betyg På De Bästa Modellerna
Lasernivå 360 Grader: Självnivellerande Enheter I Ett 3D-plan, Betyg På De Bästa Modellerna
Anonim

Alla vet att korrekt beräkning tar en viktig plats i byggbranschen. Ju färre misstag det blir under arbetets gång, desto mer ekonomiskt blir hela projektet. En sådan extremt användbar enhet är 360 ° självnivellerande lasernivå . Den här enheten kontrolleras exakt och med hög hastighet med dessa problem, vars upplösning tidigare skulle ha krävt enormt arbete, och viktigast av allt - tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Låt oss överväga strukturen och funktionsprincipen för en lasernivå. Enhetens struktur inkluderar:

  • ram;
  • ljuskälla;
  • optiska anordningar;
  • installationsmekanism och självutjämnande system;
  • elförsörjningskälla (nätverk eller batterier);
  • kontrollverktyg - anpassningsbar panel och konsol.
Bild
Bild

Källorna till ljusstrålning i dessa enheter är kraftfulla ljusemitterande dioder, som skapar en stråle med en viss våglängd. I moderna enheter praktiseras som regel röda eller gröna strålar. De överhettar inte ytan, slösar inte bort en stor mängd el.

Det optiska systemet, inbyggt i apparaten, reflekterar, styr och samlar strålning i fokus i den riktning som det krävs. Strålens tydlighet och, naturligtvis, noggrannheten i själva enheten beror på dess kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -enheten avger ett ljusflöde. Därefter omvandlas denna ström till en laserstråle som passerar genom en lins eller ett prisma och överförs till objektet till vilket nivån är orienterad. Avståndet till vilket enheten kan överföra strålen kan nå upp till flera tiotals meter . De enklaste lasernivåerna projicerar 1-2 strålar, professionella - upp till 9. Ju fler strålar, desto lättare appliceras markeringen. Till exempel kommer några tvärbalkar att göra det lättare att hantera när du lägger kakel. Och fyra rader gör det möjligt att göra markeringar i olika plan.

Batterier övas i nivåerna . Du kan ladda dem med en specialiserad enhet, den ingår i satsen. Med en stabil belastning kan enheten fungera i ett autonomt läge i ungefär 7-10 timmar kontinuerligt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Enheter med en liknande design har ett antal fördelar i jämförelse med dem y som övar cylindriska prismor med kort balklängd.

  • Detta är en naturligt sluten yta som sprider sig längs hela konturen i rummet, vilket gör det möjligt att markera nivån på ett cirkulärt sätt med hög hastighet och noggrannhet, utan att rotera själva enheten.
  • Högre exponentialitet. Du behöver bara slå på enheten, och genast blir omfattningen av det kommande arbetet tydlig.
  • En av de mest intressanta fördelarna med dessa lasernivåer är att den projicerade ytan kan installeras ganska nära väggen eller taket.

Sådana funktioner gör det möjligt att utföra många konstruktions- och reparationsuppgifter mycket snabbare och bekvämare. Denna fördel noterades särskilt av specialister på sträcktak, installation av dörrar, skiljeväggar och putsverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje teknisk enhet har sina egna fördelar och nackdelar. Och även här finns det nackdelar. Inte för att säga att det finns många av dem, men det finns ett par.

  • Detta är utan tvekan kostnaden. Alla lasrar med 3-360 optisk design (med andra ord, 3 plan i 360 °) är ganska dyra. Även om du nu kan köpa den här enheten till ett mycket rimligt pris. Det enda är att du måste vänta lite tills det kommer från Kina.
  • Den andra nackdelen är den ofta mer ojämna och djärva balken i jämförelse med nivåer, där prismor i form av en cylinder är installerade.

Men den här funktionen är inte tillgänglig för alla enheter, men bara för vissa, och vad som är orsaken är okänd, kan man bara gissa. Det bör noteras att det händer för alla tillverkare, oavsett märke.

Åtminstone y av de testade enheterna av kinesiskt ursprung stötte inte på detta problem, medan y av de mer populära märkena observerades genom ett.

Bild
Bild

Vyer

Beroende på strukturens komplexitet finns lasernivåer av flera typer.

Punkt

De är de enklaste och billigaste sorterna. De projicerar en punkt, kan användas för att markera fästets monteringsplats, fästelementens placering vid hängande av skåp, målningar och så vidare.

Bild
Bild

Linjär

Mer sofistikerade enheter som kan projicera strålar. Det kan finnas 2 eller fler av dem (upp till 9), vilket ökar enhetens funktionalitet. Med hjälp av en linjär nivå är det möjligt att kvalitativt planera ytan, vilket är bekvämt när man lägger kakel, installerar beklädnad, beklädnad eller annat liknande arbete.

Bild
Bild

Kombinerad

Enheter som kombinerar olika enheters funktioner. Som regel är de roterande enheter med alternativ som gör det möjligt att skapa punkter eller linjer. Priset på sådan utrustning är ganska högt.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

För tillfället kan vi lyfta fram De 5 mest populära konformade prismamodellerna som projicerar 3 plan i 360 °.

  • Under en lång tid i första hand hålls enhet GLL 3-80 C Professional från Bosch från Tyskland, endast för hemmamarknaden görs, tänk dig, i Kina.
  • Den andra platsen är lasernivån ADA Top Liner från ADA Instruments från Kina.
  • Tredje platsen upptar ett nytt varumärke från Kina Firecore som gör F93T-XR-instrumentet .
  • 4: e och 5: e platsen med det minsta gapet mellan sig tas av 2 tillverkare från Celestial Empire: s lasernivåer: Xeast 12 och KaiTian 3D .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Efter att ha bekantat dig med den grundläggande klassificeringen av självnivellerande lasernivåer kan du gå vidare till valet av en specifik enhet. För att inte misstas är det nödvändigt att fokusera på vissa egenskaper hos enheten.

Mätfel

I billiga enheter uppfyller noggrannheten för att bestämma det horisontella läget inte kraven - avvikelsen kan nå upp till 3 millimeter per 10 meters avstånd. Naturligtvis behöver du inte prata om någon horisontell position.

Vid högkvalitativa modifieringar av nivåerna är felen inte mer än några tiondelar av en millimeter, och i enheter av roterande typ är avvikelsen ännu mindre.

Bild
Bild

Mätområde

Bestämningen av denna indikator kan utföras efter diameter eller radie. Tillåtligheten att arbeta med mottagaren är också grundläggande.

Du måste ta reda på de tekniska parametrarna för laserenheten: ljusvågornas längd, strålningseffekten. Som regel är den första indikatorn lika med 635 nm. I denna situation kommer strålen orange-röd. När våglängden är 532 nm blir strålens färg grön.

Bild
Bild

Självnivellerande vinkel

Dåligt val - ca 3 grader. I denna situation kommer det att vara nödvändigt att ständigt jämna ut nivån med dina händer. Och även enheten måste kunna stänga av automatiseringen.

Bild
Bild

Skydd av ärendet

Det vanliga skyddet med hjälp av gummiinlägg är tillräckligt för att använda nivån både i regn och i damm.

Bild
Bild

Leveransinnehåll

Det kan innehålla glasögon för bättre visuell uppfattning av laserstrålning, en mottagare, fästelement, ett stativ, en kontrollpanel och mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Innan du börjar använda enheten måste du tydligt förstå vilken typ av lasernivå du behöver arbeta med. I allmänhet skriver den överväldigande majoriteten av företagen i annoteringarna (vanligtvis ingår i satsen) hur man förbereder enheten för arbete. Vanligtvis krävs inga speciella tweaks - allt är enkelt och enkelt . Om nivåändringen drivs av batterier måste batteriet laddas innan det används.

Om enheten fungerar med batterier sätter du in dem i ett speciellt fack. Vi kontrollerar funktionaliteten för nivån genom att ansluta den. Om laserstrålning visas är allt normalt. Du kan börja installera enheten.

Bild
Bild

Vi tar nivån till arbetspositionen. Detta är av stor vikt - kvaliteten på markeringen beror direkt på hur korrekt nivån är placerad. Därför är det nödvändigt att hitta en plats som passar den och installera den på ett korrekt sätt. Det finns flera villkor som krävs för att enheten ska fungera korrekt.

  • Det ska inte finnas några hinder på laserbanan. I annat fall kommer den projicerade linjen att avbrytas till följd av brytning.
  • Det är nödvändigt att placera nivån på det optimala avståndet till objektet. Det högsta tillåtna avståndet anges i kommentaren, och du behöver inte överskrida det. Förkortning av avståndet minskar risken för fel, så försök att montera enheten närmare om det är möjligt. Det maximala tillåtna avståndet kan ökas med hjälp av en specialiserad strålmottagare. Denna enhet används för att hitta ett objekt på ett stort avstånd.
  • Under drift bör nivån ligga kvar på en plan yta (detta kan vara ett bord), en specialiserad hållare eller ett stativ. Det måste fixas noggrant, eftersom enhetens absoluta statiska karaktär är nyckeln till att få tydlig information.
  • Innan mätningar planeras nivån utanför horisonten. För detta använder vi vattenpasset som är inbyggt i enheten. Vissa mönster har ett självutjämnande alternativ. Det fungerar så här: medan enheten inte står rakt utlöses en signal. Det finns ingen signal - därför är allt bra och nivån är nivå.
  • I förväg är det nödvändigt att varna dem som är nära människor om det kommande arbetet.

Djur måste också tas bort, eftersom en oavsiktlig träff av strålen i ögonen kan orsaka skada.

Rekommenderad: