Epoxiprimer: Kompositioner För Metall Och Betong, Tvåkomponentprimer För Betonggolv

Innehållsförteckning:

Video: Epoxiprimer: Kompositioner För Metall Och Betong, Tvåkomponentprimer För Betonggolv

Video: Epoxiprimer: Kompositioner För Metall Och Betong, Tvåkomponentprimer För Betonggolv
Video: How to Spray Epoxy Primer with Kevin Tetz - Tips for Mixing & Painting Your Car - Eastwood 2024, Maj
Epoxiprimer: Kompositioner För Metall Och Betong, Tvåkomponentprimer För Betonggolv
Epoxiprimer: Kompositioner För Metall Och Betong, Tvåkomponentprimer För Betonggolv
Anonim

En epoxiprimer är ett material som kan användas för att bilda beläggningar som ger effektivt ytskydd mot korrosion. Det är därför det har vunnit stor popularitet bland konsumenter. Denna beläggning är "grunden", resten av färg- och lackmaterial appliceras på den.

Efter att ha läst den här artikeln kommer du att lära dig om de tekniska egenskaperna, funktionerna i valet av sådana primers, få en uppfattning om deras fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Många köper en epoxiprimer för att förhindra rost på metallytor. Sådana material används ofta för applicering på fordon. De är väl lämpade för lätta legeringar, förzinkade ytor, järnhaltiga och icke-järnmetaller.

Epoxiprimer är baserade på ett speciellt högkvalitativt harts. De innehåller också polyaminer (aktiva tillsatser) som har unika kemiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana formuleringar är mångsidiga. De kan användas som termoplastiska isolatorer, fyllmedel.

Olika sorter

Alla epoxibaserade primers kan delas in i två grupper:

  • kompositioner för metallytor;
  • kompositioner för betongbaser.

Det är värt att i detalj förstå funktionerna för varje typ.

För metallytor

Sådana primers är mycket pålitliga, de används till och med för ytbehandling i industriella anläggningar. Om du vill välja en komposition som är av god kvalitet måste du veta vad den ska vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med kompositioner för metall

Högkvalitativa material för metallytor har följande fördelar:

  • Beläggningar måste på ett tillförlitligt sätt skydda ytor mot mekanisk påfrestning, ge motståndskraft mot nötning. Ett tecken på opålitlighet och dålig kvalitet på primern är beläggningens låga hållfasthet.
  • Om vi fokuserar på standarderna kan det noteras att primern måste skydda ytan mot korrosion i fem år (minst). Naturligtvis kan detta endast uppnås om underlaget är noggrant förberett innan materialet appliceras.

Epoxiprimer av hög kvalitet för metallytor är resistenta mot petroleumprodukter

Tack vare detta kan de användas på bensinstationer, verkstäder och andra liknande platser.

Bild
Bild
  • Bra epoxiprimer är resistenta mot alkalier och syror. Detta är en mycket viktig fördel: det är en garanti för att basen kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt även om oförutsedda omständigheter uppstår.
  • Den torkade beläggningen måste vara helt säker för människors hälsa. Sådana material är alltid certifierade, mycket strikta krav ställs på dem. Om det inte finns några dokument som bekräftar materialets kvalitet är det bättre att inte köpa det. Annars kan du få en primer av dålig kvalitet som inte ger tillförlitligt ytskydd.
  • Om du inte är säker på att du kan navigera i olika material på den moderna marknaden är det bättre att få råd från en erfaren specialist. Det är också värt att försöka få så mycket information som möjligt om tillverkaren av primern du är intresserad av.
Bild
Bild
  • I de fall det är nödvändigt att använda en epoxiprimer inomhus är det bättre att välja ett lösningsmedelsfritt alternativ. Detta gör att primern kan appliceras utan rädsla för förgiftning. I andra fall är formuleringar med lösningsmedel bra: vanligtvis är de av hög kvalitet och billigare.
  • Epoxiprimer är kompatibel med många färgämnen. Tack vare mångsidigheten hos sådana material kan du vara säker på att resultatet inte kommer att göra besvikelse i slutändan.
Bild
Bild

Andra särdrag

Epoximetallprimer appliceras vanligtvis i 3 lager. Denna mängd primer räcker för att ge pålitligt ytskydd i flera år.

Tvåkomponents primers för metallytor. De består av komponenter som förbättrar beläggningens skyddande egenskaper och ökar dess hållfasthet, samt en epoxibas. Det är nödvändigt att tillsätta en härdare till lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För gips och betong

Sådana primermaterial är uppdelade i tvåkomponenter och enkomponenter. Det är värt att förstå mer detaljerat egenskaperna för varje typ.

En komponent

Dessa primers har följande funktioner:

  • Enkel användning. Du behöver inte oroa dig för hur du ska förbereda lösningen korrekt. Du behöver inte tänka på proportionernas noggrannhet: sådana material kan användas omedelbart.
  • Enkomponentprimrar är brandsäkra. Du behöver inte oroa dig för att beläggningen fattar eld.
  • Sådana beläggningar skyddar träytor från exponering för vätskor. Du kommer att kunna inte köpa impregnering - och därmed spara pengar.
  • Dessa primers ger god vidhäftning. Med hjälp av en enkomponents primer blir det möjligt att förbereda för efterbehandling även sådana ytor som inte absorberar bra: målade strukturer, keramiska baser och så vidare. Liknande kompositioner är lämpliga för PVC, linoleum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponenter

Låt oss överväga särdragen hos tvåkomponentprimrar.

  • De kan inte appliceras på fuktiga underlag. Annars kommer materialets tillförlitlighet att minskas avsevärt, eftersom vidhäftningen kommer att försämras.
  • Ytan torkar vanligtvis inom tjugofyra timmar. Beläggningen är helt förberedd för belastning på en vecka. Utsätt inte ytan för spänning för tidigt, beläggningen kommer inte att klara dem.
  • Utmärkta penetrationsegenskaper ger mycket hög hållfasthet. Sådana beläggningar spricker eller flagnar nästan aldrig.
  • Tvåkomponents primrar är mycket hållbara. På grund av detta behålls deras prestandaegenskaper under den längsta möjliga perioden.
Bild
Bild
Bild
Bild

En standard tvåkomponents betongprimer fungerar mycket bra för självutjämnande golv. Det finns också "snabba" föreningar som används för snabb bearbetning av betong.

Bild
Bild

Zinkfylld

Denna primer är lämplig för användning på stålytor. Sådana primermaterial är resistenta mot effekterna av olika kemikalier, oljor, vätskor. De kännetecknas av ökat nötningsbeständighet. Färgen på dessa primers är grå. Zinkrika epoxiprimer kan användas som fristående beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Epoxiprimer har också vissa nackdelar. Sådana beläggningar torkar länge. Även om du tar hänsyn till alla rekommendationer vid bearbetning av ytan tar det minst tolv timmar att torka helt. Detta tar ofta minst en dag.

Det rekommenderas inte att torka den grundade basen med våld - annars kan det bildas bubblor på ytan. En annan nackdel med denna torkningsmetod är ojämn torkning av skikten. En sådan beläggning kommer inte att skilja sig i hållbarhet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av den lämpligaste epoxiprimern bör tas så seriöst som möjligt. Om du inte vet hur du bestämmer tillverkaren och typen av primer är det bättre att söka professionell hjälp.

Bild
Bild

Om detta inte är första gången du har avslutat arbetet med dina egna händer och redan har erfarenhet av att använda epoxiprimer kan du fokusera på dina egna preferenser.

Om jobbet är litet kan du välja aerosol. Det fungerar snabbt och är lätt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material i sprayburkar

Epoxiprimer i en sprayburk har vissa fördelar.

  • Primermaterialet som finns kvar i sprayburk efter den första användningen kan appliceras så många gånger du behöver. Efter avslutat arbete måste du dock rengöra sprutan från den återstående primern.
  • Strålen kan vara väldigt tunn (om du har vissa färdigheter). Tack vare detta kan även mycket svåra ytor, svåråtkomliga platser behandlas med en aerosolprimer.
  • Denna epoxiprimer kan förberedas för användning så snart som möjligt. Du behöver bara skaka ballongen några gånger (detta bör göras ganska hårt).
Bild
Bild

Nyanser av att använda aerosolprodukter

Konventionella tvåkomponentprimrar är vanligtvis överberedda. Sedan måste du tänka på vad du ska göra med den återstående kompositionen. Efter ett tag hårdnar sådant material ändå, så det går inte längre att återanvända det. Det finns inga sådana problem med aerosolprimrar. Även om de kan vara ganska dyra, kan du fortfarande spara pengar genom att inte slösa mycket material.

Det bör dock komma ihåg att aerosolprimrar kan inte förvaras särskilt länge (till skillnad från tvåkomponentsalternativ). Det rekommenderas inte att ta bort sådana föreningar i källaren eller garaget och glömma bort dem i flera år. Deras användningstid är begränsad .… Glöm inte att de är avsedda för små områden.

Bild
Bild

Eftersom ytan måste vara förberedd innan du använder primers, betyder användarvänligheten för en aerosolprimer inte att till exempel repor på en bil kan behandlas direkt på gatan, direkt efter att ett fel uppstår. Detta resulterar vanligtvis i att ytan måste grundas igen.

I närvaro av salta vätskor och varmt väder är det dock bäst att använda en burk med epoxysprimer för att täcka repor på bilen.

Denna beläggning kommer att tas bort när du går till verkstaden, men det skyddar ytan från dold saltkorrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man basen?

I detta avseende är epoxiprimer ganska opretentiösa: du behöver inte utföra en lång och alltför noggrann ytförberedelse. Men du måste fortfarande förbereda basen, annars kan materialet fästa sig sämre vid det.

Ta bort smuts, damm från ytan, låt det torka innan du applicerar primern.

Bild
Bild

Jordberedning

Du måste blanda härdaren och epoxi, som är basen. Då ska du få en homogen konsistens (genom att noggrant blanda materialet).

Om det finns klumpar i primern är det möjligt att beläggningen sedan börjar flaga av från ytan.

Det rekommenderas att börja förbereda blandningen en halvtimme innan du applicerar den på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder kompositionen måste du överväga vad du exakt kommer att applicera den med. Om en pensel eller rulle används som verktyg kan materialet vara ganska trögflytande. Vid användning av en sprutpistol är det värt att använda ett speciellt lösningsmedel så att primern enkelt kan appliceras på ytan.

För att inte omedelbart förbereda för mycket primer bör du först beräkna hur mycket primer som behövs för ett två timmar långt arbete. Om du inte hinner använda hela kompositionen kan resterna stelna.

Bild
Bild

Ansökan

Olika verktyg kan användas för att applicera primern. Det är nödvändigt att vänta tills skiktet är helt torrt innan du applicerar nästa. Tjockleken på skikten är olika: det beror på de funktioner som primern måste utföra, liksom på substratets skick och typ.

Slipa det sista lagret ordentligt … Om du planerar att måla inte en primer utan ett kitt behöver du inte slipa ytskiktet.

Bild
Bild

Efter applicering av primern måste du skölja bort alla verktyg du har använt. Detta kan göras med ett lösningsmedel. Sprutpistoler måste tvättas särskilt noggrant ., eftersom det kommer att vara omöjligt att använda ett sådant verktyg på grund av den härdade primersammansättningen.

Säkerhetsåtgärder

När du använder en epoxiprimer finns det vissa regler att tänka på.

  • Om du använder en sprutpistol för att applicera en primer på elektriskt ledande komponenter ska du inte rikta eller närma dig strålen.
  • Applicera inte primer nära brandkällor.
  • Kom ihåg att använda personlig skyddsutrustning. När du arbetar med epoxiprimer är det nödvändigt att skydda luftvägarna, ögonen, huden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Primer -tillverkare erbjuder idag ett brett utbud av alternativ. När du planerar att köpa material, läs noggrant informationen som anges på förpackningen, var uppmärksam på egenskaperna hos primern. Det bör komma ihåg att alla tillverkare och primrarna själva har sina egna egenskaper.

Om du väljer rätt epoxiprimer så noggrant som möjligt kommer du inte att bli besviken över resultatet: beläggningens livslängd blir mycket lång.

Rekommenderad: