Hur Matas Gurkor Under Fruktningen? Toppdressing Med Kalium I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Kan Jag Spraya Med Bordeaux -vätska?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Gurkor Under Fruktningen? Toppdressing Med Kalium I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Kan Jag Spraya Med Bordeaux -vätska?

Video: Hur Matas Gurkor Under Fruktningen? Toppdressing Med Kalium I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Kan Jag Spraya Med Bordeaux -vätska?
Video: Tips för att skörda och förvara GURKA på ett bra sätt utan att den blir hängig 2024, Maj
Hur Matas Gurkor Under Fruktningen? Toppdressing Med Kalium I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Kan Jag Spraya Med Bordeaux -vätska?
Hur Matas Gurkor Under Fruktningen? Toppdressing Med Kalium I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Kan Jag Spraya Med Bordeaux -vätska?
Anonim

För att få en rik skörd av gurkor är det mycket viktigt att förse växter med varm, fuktig jord, berikad med användbara mikro- och makroelement. För att värma upp substratet införs kompost eller gödsel i det tidigt på våren, och regelbunden vattning ger den nödvändiga fuktnivån. Du kan inte klara dig utan toppdressing. Ju bättre att gödsla gurkor i fruktstadiet - detta kommer att diskuteras i vårt material.

Bild
Bild

Gödningsöversikt

Till förfogande för moderna sommarboende finns ett brett utbud av en mängd olika gödningsmedel. Bland dem finns färdiga mineralpreparat, komplexa blandningar, organiska förband samt kompositioner gjorda enligt folkrecept.

Organisk

Från organiska förband i blomningsstadiet och fruktbildning av gurkor är infusionen av mullein mest effektiv. För att ta fram en näringslösning hälls mullein med vatten i ett förhållande på 500 g per 10 liter och lämnas för infusion i en vecka . Före användning filtreras och filtreras lösningen. Appliceringsmängden för en buske är 1 liter.

Mullein förser grönsaksgrödan med kväve, dess användning bör vara enkel och strikt doserad.

Bild
Bild

Gurkor behöver kalcium och kalium för att bilda starka frukter . Träaska gör det möjligt att kompensera för bristen på dessa mikroelement. Hinken är fylld med aska ungefär en fjärdedel, hälls med kokande vatten och insisteras på en varm plats i 2-3 dagar. Därefter filtreras infusionen och används för sprutning av bladen och applicering vid roten.

Sådan matning förbättrar avsevärt kvaliteten på äggstockens bildning och bildandet av frukt.

Bild
Bild

Mineral

Av mineralerna under fruiting är kaliumnitrat lämpligt för greenerna, det kan användas på olika typer av jordar. Produkten säljs som ett kristallint salt eller pulver. Kaliumhalten i denna beredning är 3 gånger högre än kvävekoncentrationen, så den är lämplig för färsk frukt.

För en arbetslösning löses 25-30 g nitrat i en hink med kallt vatten, blandas noggrant och vattnas . Sådan befruktning normaliserar cellandningen hos plantor, ökar dess immunförsvar och förbättrar rotsystemets tillväxt.

Det märks att när man använder kaliumnitrat blir frukterna saftiga och smakrika.

Bild
Bild

Urea bör behandlas med försiktighet under fruktningsstadiet av gurkor . Det appliceras endast om växterna har brist på kväve. I en sådan situation bromsar tillväxten av grön massa, eftersom växten riktar alla sina krafter till bildandet av frukt. För full bildning av grödan är det dock viktigt att gurkorna inte slutar odla nya fransar. Dessutom, med en kvävebrist, slutar kalium att absorberas och absorptionen av fosfor minskar, så alla tre mineralkomponenter måste verka i förbindelse med varandra. Betesammansättningen består av 50 g urea utspädd med 10 liter vatten. För varje gurkbuske måste du lägga till 1 liter färdigt gödselmedel.

Bild
Bild

En magnesiumsulfatlösning ger en bra effekt vid fruktbildningsstadiet . Det bör dock aldrig kombineras med kalciumnitrat. När dessa ämnen kommer i kontakt utlöses en reaktion som ger olösliga föreningar, så näringsämnen når helt enkelt inte de växande gurkfrukterna. För att förbereda gödningsmedlet späds 10 g av kemikalien i 10 liter vatten och appliceras vid roten med en hastighet av 0,5 liter per buske.

Tips: om gurkplantorna vid frukttiden infekterades med en svamp måste du spraya plantorna med Bordeaux -vätska.

Bild
Bild

Komplex

I bildningsfasen av gröna behöver växten fosfor, kalium och kväve. Du kan själv förbereda en komplex komposition. För att göra detta, ta 25 g kaliumsalt, 35 g ammoniumnitrat och 45 g superfosfat för 10-12 liter vatten. Butikerna säljer färdiga komplexa produkter utformade specifikt för att förbättra kvaliteten och öka frukterna av gurkekulturen:

  • FlorHumate;
  • "Kristalon gurka";
  • "Ett rent ark för gurkor och zucchini";
  • "Bra kraft för gurkor, zucchini och squash";
  • "Vår" -märke "Fasco".

Liknande läkemedel produceras av företagen "BioMaster", "Lukor", liksom "Antey" och några andra tillverkare. Alla dessa produkter måste användas i den exakta dosen som anges av tillverkaren på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Inte alla sommarboende älskar kemi, många föredrar folkmedicin, innan de ofta användes av våra morföräldrar … Fördelarna med sådana kompositioner är uppenbara - de är 100% miljövänliga och säkra för plantorna själva, pollinerande insekter, såväl som människor och deras husdjur.

Jäst

En av de mest näringsrika förband som du kan göra själv hemma. För att göra det rörs 100 g rå jäst och 100 g socker i 5 liter vatten. Den färdiga blandningen får jäsa i 2-3 timmar, späds sedan med vatten, vilket ger volymen till 15 liter . Vattningshastigheten för gurkbuskar är 500 ml för varje buske.

Bild
Bild

Brödhäst

Om jäst inte är tillgänglig kan du använda bröd - lyckligtvis är huvudkomponenten i ett sådant gödningsmedel tillgängligt i alla hem. Lägg ett bröd (gammalt) i en hink med varmt vatten, fyll det med varmt vatten och låt stå i 8-10 timmar . På morgonen, pressa brödet, rör om, tillsätt 30 droppar jod och filtrera.

För växtnäring späds varje liter av den färdiga infusionen i en hink med vatten.

Bild
Bild

Fermenterat gödselmedel

En mycket effektiv formulering, 100% miljövänlig. För att göra det läggs det klippta saftiga gräset i en plastpåse, helst mörk i färgen, förseglas hermetiskt och placeras på en varm plats i 2-3 dagar. Under denna tid värms biomassan upp, processen för dess sönderdelning och efterföljande jäsning startar och alla patogena mikrober dör . Därefter flyttas gräset in i en hink upp till en tredjedel av volymen, fylls med rent vatten och får jäsa i flera timmar. Kompositionen används outspädd, vattning utförs varannan vecka.

Tips: skynda inte på att kasta ut resterna av gräset - det kan spridas ut på sängarna som mulch.

Bild
Bild

Lökskal

För att förbereda gödningsmedlet hälls 100-300 g lökskal i 8-10 liter kokande vatten och insisteras i flera timmar tills de svalnat helt. Under varje gurkbuske måste du lägga till 1 liter lösning.

En utmärkt effekt ges genom att spruta gröna av gurkor och odla frukter med samma infusion.

Bild
Bild

Jod och mjölk

Denna blandning stimulerar aktiv bildning av äggstockar och skyddar samtidigt gurksängar mot svamppatogener. För att ta fram lösningen, ta en hink med vatten, 1,5 liter mjölk och 15 droppar jod.

Mjölk kan ersättas med vassle eller någon annan jäst mjölkprodukt.

Bild
Bild

Äggskal

Skalen tvättas, skalas från filmen, torkas och krossas sedan till pulverform. Det är bäst att använda en kaffekvarn, eftersom ju finare skalet är, desto mer effektivt blir gödningsmedlet. För att göra en arbetslösning för 2 liter vätska, ta skalet av ett dussin ägg, rör om och insistera i ungefär en vecka . Före användning späds infusionen med 10 liter vatten och gurkplantorna fuktas vid roten.

Bild
Bild

Bananskal

Skalet av 2-4 färska bananer hälls i 3 liter vatten och hålls varmt för jäsning. Efter den tilldelade tiden späds infusionen med samma volym vätska - och rotmatning utförs.

Bild
Bild

Hur man matar?

I växthuset

Vid utfodring av gurkor i fruktstadiet i växthus måste yttersta försiktighet iakttas, exakt följa normerna för införande av mineraliska och organiska ämnen. Om du överdriver det utomhus är det inte bra, men inte farligt. Regelbunden vattning och regn tvättar snabbt bort överflödiga spårämnen i markens nedre lager . I slutna växthus planteras växthus i behållare med en begränsad volym. I det här fallet, oavsett hur mycket du vattnar gurkaträdgården, kommer inte överskottet av mineraler att gå någonstans, och som ett resultat kommer det att skada kulturen.

Bild
Bild

Den största effekten under massbildningen av gurkor i växthus ges av en foderblandning bestående av 2 msk. l. kaliumnitrat, 5 msk. l. urea och 1 glas träaska, löst i en hink med vatten. Alternativt kan du lägga till en nitrofoska -lösning under roten.

Efter 2 veckor utförs befruktning med en asklösning . Dessutom kan du spraya bladen med en karbamidlösning. För att göra detta späds en tändsticksask av kompositionen i 10 liter vatten.

Syftet med ett sådant bete i växthusförhållanden är att förlänga plantans frukttid.

Bild
Bild

I det öppna fältet

I öppna områden används 2 typer av förband - rot och blad. Vid varmt väder appliceras näringsblandningar på marken . Vid den här tiden utvecklas rötterna bra, därför absorberar de snabbt gödningsmedel i flytande form och assimilerar alla användbara ämnen helt. Men innan du gör sådana förband måste sängen fuktas med vatten, annars kan rötterna brinna.

Bladförband görs vanligtvis i augusti-september, de tillåter dig att förlänga frukten av plantor . Vid denna tid på året börjar lufttemperaturen sjunka, och gurkor är mindre kapabla att ta upp näringsämnen. I detta skede appliceras gödningsmedel genom sprutning. Sådan utfodring bör utföras i grumligt väder eller på kvällen. Bearbetningen bör utföras på båda sidor. Det noteras att bladplattornas baksida absorberar näringsämnen mycket mer intensivt, eftersom det finns mer stomata i den.

De mest populära är bladdressing med kompositionerna "Zircon" och "Epin ". De har en stimulerande effekt, ökar gurkbuskens immunitet och ökar deras motståndskraft mot infektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast starka och friska växter kan bilda nya frukter före den första frosten.

Rekommendationer

Sammanfattningsvis, låt oss bo på gödningsmedel, som kategoriskt inte kan appliceras vid frukttiden. Först och främst är detta kycklingavfall - det orsakar en intensiv tillväxt av grön massa. Under dessa förhållanden leder växten alla sina krafter till bildandet av nya löv, det finns helt enkelt ingen energi kvar för att sätta frukt, och växten kommer inte att bära frukt.

Med extrem försiktighet bör kvävehaltiga förband användas under denna period, eftersom gurkor tenderar att ackumulera nitrater i frukter .- användningen av sådana produkter är förenad med allvarlig förgiftning. Superfosfater används med begränsningar, fosfater i fruktbildningsstadiet fungerar inte alls. Vid denna tidpunkt är sulfater och kelater mycket mer effektiva.

Bild
Bild

Gurkor, precis som alla andra grönsaksgrödor, kräver uppmärksamhet. De måste matas, men gödselmedel för dem måste väljas i enlighet med växtsäsongens egenskaper.

För en större effekt måste du växla mellan vattning och sprutning - bara i detta fall kommer växten tacksamt att svara på din oro och belöna dig med en riklig skörd av välsmakande och saftiga gurkor.

Rekommenderad: