Hur Matar Man Kål För Tillväxt? Vilka Folkmedicin För Att Vattna Så Att Det Växer Bättre Efter Plantering I Den öppna Marken Och I Ett Växthus?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål För Tillväxt? Vilka Folkmedicin För Att Vattna Så Att Det Växer Bättre Efter Plantering I Den öppna Marken Och I Ett Växthus?

Video: Hur Matar Man Kål För Tillväxt? Vilka Folkmedicin För Att Vattna Så Att Det Växer Bättre Efter Plantering I Den öppna Marken Och I Ett Växthus?
Video: Agrogoroskop från 20 till 23 oktober, 2021 PLUS 2024, Maj
Hur Matar Man Kål För Tillväxt? Vilka Folkmedicin För Att Vattna Så Att Det Växer Bättre Efter Plantering I Den öppna Marken Och I Ett Växthus?
Hur Matar Man Kål För Tillväxt? Vilka Folkmedicin För Att Vattna Så Att Det Växer Bättre Efter Plantering I Den öppna Marken Och I Ett Växthus?
Anonim

Kål kräver särskilt noggrann vård när den växer. Växten absorberar snabbt näringsämnen, så jorden måste berikas regelbundet. Det är särskilt viktigt att mata kålen mitt på sommaren, när kålen blir starkare och växer. Du måste tillhandahålla en tillräcklig mängd mineraler, organiska ämnen och kväve. Vissa produkter finns att köpa, medan andra är enkla att göra hemma.

Bild
Bild

Kvävegödselmedel

Under perioden med aktiv tillväxt behöver växten konstant förnyelse av näringsämnen i jorden. Kväve kan användas för att mata kål för tillväxt, förbättra dess hälsa och näringsvärde. Sådant gödningsmedel appliceras under odling, liksom i fårorna för plantering. Du kan också lägga till kvävebeten 10 dagar efter plantering och före bevattning av vegetation.

De bästa kompletterande livsmedel

Ammoniumnitrat . Ser ut som vita kristaller med orenheter. Ammoniumnitrat är prisvärt och innehåller cirka 34% av kväve tillgängligt för växter. Gödsel har den högsta koncentrationen bland analoger. Om kompletterande livsmedel planeras för att förbättra tillväxten är det viktigt att inte överskrida den tillåtna dosen. Ett överskott av kväve leder till ackumulering av nitrater i huvudet och stjälken. Sedan omvandlas dessa ämnen till nitrit. De senare är mycket giftiga och kan leda till allvarlig förgiftning.

Bild
Bild

Ammoniumsulfat . Visuellt är det bara vita kristaller. I kompositionen - cirka 21% kväve och mycket svavel. Appliceringshastigheten här är 1,5 gånger högre än den förra komponenten. Detta beror på att det finns mindre kväve i svavelsyrasaltet. Samtidigt gör ammoniumsulfat jorden surare. Detta är inte bra, så det är viktigt att alltid hålla koll på din balans.

Bild
Bild

Urea . Detta ämne ser också ut som vita kristaller. Det är faktiskt ett ammoniumsalt av kolsyra. Dosen måste tas så ansvarsfullt som möjligt. Den innehåller cirka 46% kväve. Normen för ammoniumnitrat måste divideras med minst 1, 5.

Bild
Bild

Kål är mycket krävande för kvävehalten i jorden. För bildandet av en anständig skörd behövs cirka 40 g av ämnet för varje 10 kg. Kål tar kompletterande livsmedel under hela växtsäsongen. I mellansäsongssorter uppstår det maximala matbehovet under sommarens sista månader.

Organisk

Så du kan bearbeta plantor och kål efter plantering i öppen mark. Organiskt gödningsmedel är till stor nytta för bladen; under deras inflytande bildas kålhuvudet snabbare och tätare. Gödselmedel hjälper om kålen har slutat växa. Organiskt material innehåller många näringsämnen som växten behöver så mycket.

De mest effektiva alternativen

Gödsel . Det mest populära alternativet för utomhusmatning. Mulleinen är prisvärd och helt säker, därför används den överallt. Detta organiska gödningsmedel innehåller svavel, kalium, fosfor, kalcium, kväve, bor, magnesium och järn. Ämnena finns i en form där kålen kan tillgodogöra sig dem så snabbt som möjligt. På hösten kan humus läggas till sängarna, som kommer att slipa helt över vintern. Under sommarsäsongen används en halvmogen mullein. För kål används också en gödselbaserad lösning. Under tillagningen är det nödvändigt att blanda organiskt material med vatten i ett förhållande av 1:10, rör om ordentligt och låt stå i 7 dagar. Detta gödningsmedel appliceras 3 gånger. Först under hilling i juli, sedan efter 3 veckor. Om senkål odlas, är tredje gången i slutet av augusti.

Bild
Bild

Kycklingspillning för plantor . Det finns flera gånger mer kväve här än i gödsel. Som ett resultat av användning av kål mognar det snabbare och ger mer utbyte. Kycklingspillning förbättrar plantans motståndskraft mot svampar och bakterier. Det är också en profylax mot bildandet av vit plack på marken. Samtidigt är organiskt material inte giftigt, berikar jorden och har en långsiktig effekt. Kycklingfett kan ge en balanserad kost för kål. Hemma används ett flytande koncentrat i grönsaksodlingar. Stora fat används för tillverkning. Spillning och vatten kombineras i lika stora proportioner, blandas och hålls under lock i tre dagar. Du kan lagra det färdiga koncentratet under hela säsongen och använda det efter behov. För användning späds 1 liter av kompositionen med 10 liter vatten. Flera gånger under växtsäsongen är det nödvändigt att applicera gödsel från gödseln under buskarna och mellan sängarna.

Bild
Bild

Potatisskal . Gödningsmedlet innehåller spårämnen och till och med salt. En bra lösning för att mata alla slags kål. För matlagning måste du hälla 2 kg skal med en hink med kokande vatten, rör om ordentligt och låt stå i 3 dagar. Under denna tid måste du dessutom blanda blandningen flera gånger. Kompositionen behöver inte filtreras före användning. Själva skalet kommer att stanna i jorden länge, ruttna och berika det. Kål kan behandlas med denna blandning under plantering och upprepa sedan proceduren varje månad. Du kan börja använda omedelbart efter plantering i öppen mark. Blandningen har också en bra effekt på fröna om du först sätter den i hålet.

Bild
Bild

Bananskal . Det är en källa till kalium och andra fördelaktiga spårämnen. Ibland läggs lite hackad banan överhuvudtaget i hålet under plantering. Detta gör att kål snabbt kan anpassa sig till nya förhållanden, överleva stress med minimala förluster. För att förbereda blandningen behöver du skal med 10 bananer och en hink vatten. Det krossade skalet behöver bara hällas, stängas och infunderas i 5 dagar på en mörk och varm plats. Sila tinkturen noggrant före användning. Vid vattning används den med en hastighet av 1 liter per växt. Det bör hällas under roten så att kompositionen inte kommer på bladen. Det räcker att mata kålen på detta sätt 3-4 gånger under perioden med aktiv tillväxt.

Bild
Bild

Äggskal . Verktyget låter dig berika jorden med kalium. Skalet är också ett folkmedel för att förebygga sniglar och björnar. Det är nödvändigt att använda höljen från råa ägg, inte kokta. Skörd bör göras i förväg, redan innan säsongen börjar. Det finns inga tydliga instruktioner för beredning av gödningsmedel. Den optimala mängden skal ska torkas noggrant och krossas till pulver. För att göra detta är det bekvämt att placera skalen i en påse eller trasa och sedan bara gå över dem med en kavel. Pulvret hälls i hålen under plantering, bokstavligen 1 tsk. För att skydda mot skadedjur krossas inte skalet till pulver, utan i små fragment. Detta bör strö på varje kålhuvud. Så skadedjuren kommer helt enkelt inte att kunna krypa till kålen längs de vassa fragmenten.

Bild
Bild

För att odla kål är det inte nödvändigt att bara köpa traditionella komplexa gödningsmedel . Du kan också använda ganska överkomligt organiskt material, som också innehåller många användbara ämnen. Det rekommenderas att alternera olika utfodringsmetoder. Organiskt gödningsmedel appliceras på våt mark.

Som ett resultat kan du få en bra och högkvalitativ skörd som kan lagras under lång tid.

Bild
Bild

Folkmedicin

Efter plantering bör kål befruktas regelbundet så att den växer bättre. Genom att välja rätt ämnen blir produkten godare och friskare. Vissa ämnen bidrar till lagring av kål mycket längre efter skörd. Det är viktigt att observera alla doser för att inte skada växten.

Bikarbonat

Ämnet gynnar kålhuvudena som redan har bildats. Soda låter kål bli starkare, inte att spricka under tillväxt och lagring. Det räcker att späda ut 20 g av ämnet i en hink med vatten. Sedan måste du hälla lösningen över kålen under roten så att vätskan inte vidrör den gröna delen.

Detta är en mycket populär metod för att odla växten utomhus.

Bild
Bild

Jäst

Kål behöver ökad näring under tillväxt och bildning av blomställningar, kålhuvuden. Jäst låter dig berika jorden med spårämnen och mineraler. Det är viktigt att använda en färsk ingrediens, men det spelar ingen roll om den är torr eller levande. Jästmatning utförs vid en tidpunkt då jorden redan är väl uppvärmd. Det är tillräckligt att utföra proceduren 2 gånger under sommarsäsongen.

Gödsel med kalium bör appliceras 2 dagar efter jästen . Även vanlig aska är lämplig för detta, som placeras mellan hålen. Jäst kan ersättas med levande öl om det behövs.

Bild
Bild

Matlagningsrecept med traditionella ingredienser:

  • kombinera 10 liter varmt vatten med 2 msk. l. socker och 10 g torrjäst;
  • låt stå för infusion i 2 timmar;
  • den resulterande kompositionen späds ut med rent vatten i ett förhållande av 1: 5;
  • vattna kålen vid roten.

Resten av lösningen kan appliceras på rabatter, bär eller fruktträd.

Det är ännu enklare när du använder färsk jäst . Lös 500 g av produkten i 5 liter varmt vatten. Blandningen späds igen i ett förhållande av 1:10. Levande öl hälls helt enkelt till roten, utan utspädning.

Detta är dock en ganska dyr metod och används sällan.

Bild
Bild

Borsyra

Bearbetning med denna komponent utförs med bladmetoden. För detta används en sprayflaska eller sprinkler. Som en sista utväg kan du ta en kvast och bearbeta kålen. Det tar inte lång tid att förbereda lösningen.

Späd 1 msk i en kopp varmt vatten. l. borsyra . För sprutning måste kompositionen spädas. Den beredda kompositionen ska hällas i en hink med vatten och omröras. Sådan sprutning kommer att berika kålen med bor. Som ett resultat lagras skörden längre, kålhuvudena är skarpare och bladen är mjuka.

Rekommenderad: