Hur Matar Man Kål Efter Plantering? Den Första Utfodringen Av Plantor Efter Plantering I Marken. Gödselmedel Och Folkmedicin För Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål Efter Plantering? Den Första Utfodringen Av Plantor Efter Plantering I Marken. Gödselmedel Och Folkmedicin För Trädgården

Video: Hur Matar Man Kål Efter Plantering? Den Första Utfodringen Av Plantor Efter Plantering I Marken. Gödselmedel Och Folkmedicin För Trädgården
Video: Omplantering av kål och prat i växthuset 2024, Maj
Hur Matar Man Kål Efter Plantering? Den Första Utfodringen Av Plantor Efter Plantering I Marken. Gödselmedel Och Folkmedicin För Trädgården
Hur Matar Man Kål Efter Plantering? Den Första Utfodringen Av Plantor Efter Plantering I Marken. Gödselmedel Och Folkmedicin För Trädgården
Anonim

För att få en bra skörd av kål måste du förse denna gröda med alla nödvändiga element. För detta måste växten regelbundet matas med organiska och mineraliska produkter.

Första utfodring

För första gången måste du mata kålen direkt efter att du planterat plantorna i marken. Under denna period börjar hon faktiskt aktivt få grön massa. Därför är det mycket viktigt att växten får kväve i detta skede. Gödsel kan appliceras efter 2 veckor. I detta skede kan du använda följande mineraler:

  • ammoniumnitrat (25 gram per 1 hink vatten);
  • karbonat (35 gram per 1 hink vatten);
  • superfosfat (30 gram per 10 liter vatten).

Och du kan också applicera organiskt gödningsmedel. Gödsel och fjäderfägödsel är bäst lämpade för detta ändamål, eftersom de innehåller mycket kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera enkla toppdressingsrecept som du kan använda.

Från gödsel

Detta ämne absorberas mycket snabbt, vilket är viktigt när man odlar kål. Dessutom innehåller gödsel förutom kväve också ämnen som kalcium, järn och svavel.

För att förbereda lösningen måste du hälla 5 kilo gödsel med 10 liter vatten . Därefter måste blandningen blandas väl och infunderas i 7 dagar. Efter denna period måste du ta 1 liter av lösningen och blanda den med två hinkar vatten. Därefter är det nödvändigt att hälla 0,5 liter av den beredda blandningen under varje kålbuske.

Om så önskas kan du tillsätta 125 gram superfosfat till lösningen. Detta kommer att stärka växts rotsystem och öka deras immunitet.

Bild
Bild

Kycklingspillning

Denna produkt används sällan i sin rena form. Som regel späds den ut med mycket vatten. Om spillningen är färsk, använd 3 kilo av detta ämne för 1 hink vatten. Gammal kull späds ut i 10 liter vätska.

Den färdiga blandningen måste infunderas i 5-6 dagar . Efter denna period måste du ta 1 liter lösning och späda ut den i en hink vatten. Häll 0,5 liter av blandningen under varje buske.

Bild
Bild

Från ammoniak

För att befrukta kål kan du också använda en lösning med ammoniak. För att förbereda det måste du blanda 0,1 liter ammoniak med en hink vatten . Under varje växt är det dessutom nödvändigt att hälla 150 milliliter av den färdiga blandningen.

Det är absolut nödvändigt att observera doseringen och inte överskrida normen. Du kan upprepa matningen på 3-4 dagar.

Bild
Bild

Äggskal

Denna produkt används också aktivt av trädgårdsmästare för att mata kål. För att förbereda äggskalmatning måste det torkas mycket väl och förvandlas till pulver med en kavel eller en vanlig flaska.

Sedan måste detta pulver hällas med 1 liter kokt vatten och lämnas för infusion i 1 vecka . Då och då måste blandningen skakas. Efter 7 dagar, tillsätt 3 liter vatten till lösningen och blanda. Den färdiga blandningen ska hällas över varje kålbuske.

Bild
Bild

Från väteperoxid

Omedelbart efter att du planterat plantor i öppen mark måste du mätta det med syre. För att göra detta kan du använda en produkt som väteperoxid. För att förbereda toppdressing är det tillräckligt att tillsätta 1 glas av detta ämne till 1 hink vatten och blanda allt noggrant . Vattna kålen vid roten.

För att inte skada det sköra rotsystemet är det nödvändigt att alltid vattna jorden med varmt vatten innan du applicerar gödningsmedel.

Bild
Bild

Hur matas en andra gång?

Den andra utfodringen bör göras endast 1 månad efter att plantan planterats i trädgården. Under denna period kommer kål, förutom kväve, att behöva fosfor . Därför är det värt att välja lämpligt gödningsmedel.

Träaska

Denna produkt innehåller en hel rad näringsämnen som är nödvändiga för en växts fulla utveckling. Träaska kan enkelt placeras i öppen mark. Men det är mycket mer effektivt att använda det som en del av olika blandningar.

För att förbereda lösningen, häll 1 liter kokt vatten i en ¼ liter burk aska . Sedan måste du låta blandningen bryggas i 4-5 dagar. Efter det måste du späda ut det med 1 hink vatten. Under varje buske hälls 1 liter av den färdiga lösningen.

Bild
Bild

Jäst

Detta ämne hjälper till att ge kål de vitaminer som det behöver, liksom aminosyror. För att förbereda blandningen behöver du följande komponenter:

  • 2 msk. l. strösocker;
  • 2 msk. l. torr jäst;
  • 1 liter rent vatten.

Tillagningsmetod:

  1. först måste jästen spädas i vatten vid rumstemperatur;
  2. sedan måste du lägga till strösocker där, blanda allt noggrant;
  3. då måste du låta blandningen brygga i 1 vecka;
  4. efter denna period måste lösningen hällas i 1 hink vatten och blandas igen;
  5. efter det måste du vattna varje kålbuske med 1 liter lösning.
Bild
Bild

Borsyra

För att kålhuvuden ska bli större och tätare bör växten matas med en lösning av borsyra. För att förbereda den nödvändiga blandningen behöver du 5 gram borsyra, häll 1 glas kokt vatten . Sedan måste allt blandas väl och hällas i en behållare med 10 liter vatten. Det är bäst att applicera toppdressing med bladmetod.

Bild
Bild

Potatisskalning

För att förbereda en sådan blandning är det nödvändigt att hälla 3 kilo potatisskal i en i förväg beredd behållare. Sedan måste de hällas med 10 liter kokt vatten och lämnas för infusion i flera dagar under omrörning då och då. Den färdiga infusionen måste filtreras och häll sedan 200 gram av blandningen under varje buske.

Potatisskal är rik på fosfor och kalium . Därför har en sådan lösning en utmärkt effekt på utvecklingen av ungkål.

Efter applicering av toppdressing i detta skede är det absolut nödvändigt att spudda kålen.

Bild
Bild

Efterföljande procedurer

Den tredje och fjärde utfodringen är onödig. Men många trädgårdsmästare använder gödningsmedel för att stimulera inställningen av huvuden, förbättra smaken av kålblad och göra dem mer saftiga.

Tredje

För tredje gången appliceras toppdressing 2 veckor efter den andra. Det är bäst att vattna kålen vid roten på morgonen eller kvällen. I detta skede kan du använda folkmedicin.

  1. Kaliumpermanganat . För matning av kål är det värt att använda en svag lösning av kaliumpermanganat. För att förbereda den, tillsätt 3 gram av produkten till en hink vatten. Sedan måste allt blandas väl. Därefter kan lösningen användas enligt anvisningarna.
  2. Jod . Denna produkt kommer att göra kålhuvudena större och saftigare. Dessutom kommer kål som bearbetas på detta sätt att ha en mycket längre hållbarhet. För att förbereda blandningen måste du ta en 10-liters hink med vatten, tillsätta 35 droppar jod till den och blanda allt noggrant. Det bör noteras att blandningen också kan användas för sprutning. Men i detta fall bör lösningen inte vara lika koncentrerad. 15 droppar jod läggs till en hink vatten.

Det är bäst att bearbeta växter omedelbart efter regn eller tidigt på morgonen, när det fortfarande finns dagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärde

Den sista dressingen ska appliceras 2-3 veckor innan kålskörden börjar. Den är gjord så att klipphuvudena förvaras längre. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att använda tidstestade lösningar.

  1. Nässla . För att förbereda denna blandning kan du använda både bladen och rötterna av nässlan. De måste krossas väl. Sedan måste du lägga allt i en behållare förberedd i förväg och fylla den med rent vatten. Därefter måste du låta blandningen bryggas. Det kommer att ta 4-6 dagar. Den färdiga lösningen måste filtreras och spädas i vatten. 1 hink vatten tar 1 liter tinktur. Varje kålbuske vattnas med två liter av den resulterande lösningen.
  2. En lösning av jäst och sylt . För att förbereda en så användbar toppdressing måste 10 liter vatten kombineras med 300 g pressad jäst och 500 ml sylt. Du kan till och med använda en sur produkt för detta ändamål. Den resulterande blandningen måste blandas och avlägsnas till en mörk plats i 8-10 dagar. Därefter måste produkten blandas med vatten i förhållandet 1: 3. Du kan använda lösningen för sprutning eller vattning av kål.
  3. Bananskal tinktur . Förutom kalium innehåller banantoppar mycket fosfor, liksom andra spårämnen. För att göra en sådan blandning måste du ta en 10-liters behållare med varmt vatten och cirka 18 bananskal. Du måste insistera på allt detta i minst 4 dagar. Dessutom måste tinkturen filtreras och spädas med vatten i förhållandet 1: 3. Därefter måste du hälla 1 liter av blandningen under varje växt.
  4. Soda . Soda -blandningen skyddar kålhuvuden från sprickbildning och kommer också att öka livslängden avsevärt. Det är förberett mycket enkelt. Tio liter vatten blandas med två matskedar bakpulver. Lösningen används omedelbart efter beredning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa senmogna kålsorter kräver ytterligare utfodring. De måste tas in högst 2 gånger i veckan. Du kan förstå att kål behöver matas genom bladens utseende.

  1. Om bladen blir gula och sedan börjar torka ut och falla av betyder det att växten inte har tillräckligt med kväve. Detta bevisas också av kålhuvudets lilla storlek.
  2. När kanterna på bladen blir korrugerade och själva bladen bleka är det värt att använda gödningsmedel som är rika på kalium.
  3. Utseendet på vita fläckar på bladens kanter indikerar brist på kalcium. Med tiden torkar en sådan växt.
  4. Om lövverket mörknar och får en rik smaragdton saknar kålen fosfor. Bristen på detta element indikeras också av de ljusa lila kanterna på bladen och utbuktningarna på deras yttre sida.
  5. Långsam tillväxt av kål och brist på äggstockar är tecken på borbrist. Om växten saknar detta element lagras den dåligt på vintern.

Efter att ha märkt sådana förändringar är det nödvändigt att omedelbart åtgärda detta problem.

Bild
Bild

Om du använder högkvalitativ toppdressing vid varje steg av kåltillväxt, kommer grödan att trivas med sin kvalitet och lagras mycket längre än vanligt.

Rekommenderad: