Hur Matar Man Kål? Hur Man Sprayar Och Vattnar? Vilka Gödningsmedel Kan Användas För Plantor Och Under Tillväxt? Varför Växer Kål Dåligt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål? Hur Man Sprayar Och Vattnar? Vilka Gödningsmedel Kan Användas För Plantor Och Under Tillväxt? Varför Växer Kål Dåligt?

Video: Hur Matar Man Kål? Hur Man Sprayar Och Vattnar? Vilka Gödningsmedel Kan Användas För Plantor Och Under Tillväxt? Varför Växer Kål Dåligt?
Video: Kål från sådd till skörd – Del 1: sådd 2024, April
Hur Matar Man Kål? Hur Man Sprayar Och Vattnar? Vilka Gödningsmedel Kan Användas För Plantor Och Under Tillväxt? Varför Växer Kål Dåligt?
Hur Matar Man Kål? Hur Man Sprayar Och Vattnar? Vilka Gödningsmedel Kan Användas För Plantor Och Under Tillväxt? Varför Växer Kål Dåligt?
Anonim

Många trädgårdsmästare odlar kål på sina tomter. Den innehåller en stor mängd fördelaktiga vitaminer och mineraler. Därför är det användbart för alla människor att använda det. För att kålen ska bli stor och välsmakande måste den matas regelbundet.

Bild
Bild

Tecken på brist på näring

Innan du applicerar toppdressing på jorden är det viktigt att avgöra vilka ämnen som saknas i kålen. Det är lätt att bestämma även med växternas utseende.

  1. Kväve … Huvudsymptomen på en kvävebrist är kålens lilla storlek. De nedre bladen på kålhuvudet börjar också bli gula och faller snabbt av. I vissa fall ändrar de också sin färg till lila eller blekrosa.
  2. Kalium … Om bladen på en växt blir gropiga och börjar torka ut behöver den kalium. Med tiden faller lövverket av. Detta händer väldigt snabbt.
  3. Kalcium … Avsaknaden av detta fördelaktiga element leder till utseendet av vitaktiga fläckar på bladens kanter. Om du inte matar kålen i tid kommer kålhuvudet, som växer dåligt, att torka helt.
  4. Magnesium … Ett tecken på brist på detta element är utseendet på bleka ränder mellan venerna. Samtidigt ändrar bladen inte sin färg. Men kål försvagas märkbart och dör med tiden.
  5. Fosfor … En växt som saknar fosfor utvecklas mycket långsammare än andra. Bladen på en sådan kål mörknar. Mycket ofta ändrar de sin färg till lila eller blir lila.
  6. Bor … En akut brist på detta element uttrycks i det faktum att kålhuvudet inte bildas alls. Ibland händer också den motsatta situationen. Flera kålhuvuden bildas på en stubbe. Men i framtiden växer de inte.

Brist på vatten kan också påverka kålens tillstånd negativt. Växter som saknar fukt saktar ner sin tillväxt. I en vuxenkål börjar kålhuvuden spricka. Därför behöver växterna i deras område inte bara matas bra, utan också att vattnas regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för toppdressing

Sängarna med dessa växter matas vanligtvis tre gånger per säsong

  1. Första utfodring … För första gången matas kål vanligtvis 12-14 dagar efter transplantation till en permanent plats. Detta händer vanligtvis antingen i maj eller försommaren. Den första utfodringen görs bäst i lugnt väder. Temperaturen ute ska vara tillräckligt hög.
  2. Den andra … Nästa gång plantorna matas efter ytterligare 12-18 dagar. Vid den här tiden börjar vanligtvis ett ungt kålhuvud bildas. Smaken av kål beror också på kvaliteten på de förband som introduceras i detta skede.
  3. Tredje … För tredje gången matas plantorna efter ytterligare två veckor. Det räcker att mata tidig kål två gånger.

Detta befruktningssystem är förståeligt även för en nybörjare. Därför kan varje trädgårdsmästare enkelt öka avkastningen på sin kål. Mata inte dina växter oftare. Detta kan bara skada dem.

Bild
Bild

Folkmedicin

Oftast använder trädgårdsmästare testad utfodring för att förbättra kålens tillstånd.

Gödsel

Det rekommenderas att mata kål bara väl ruttnad gödsel … Annars kan denna produkt allvarligt skada växterna. Som regel matas kål med mullein.

Före användning späds den ut i varmt vatten i förhållandet 1 till 10. Det finns ingen anledning att insistera på det. Använd därför den färdiga produkten omedelbart.

Bild
Bild

Kycklingspillning

Kyckling innehåller en stor mängd kväve . Därför används det vanligtvis som den första utfodringen. Detta gödningsmedel används för bearbetning av unga plantor.

För att inte skada växterna odlas den före användning. I detta fall bör mängden vatten vara dubbelt så mycket som för gödsel.

Bild
Bild

Kaliumpermanganat

Denna produkt används vid inställningen av kålhuvudet . För att förbereda en produkt med kaliumpermanganat måste bara 3 gram pulver hällas i en tio liters hink vatten. Kål älskar sådana förband och svarar bra på dem.

Vattna sängarna med en lösning av kaliumpermanganat sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Du måste hälla det vid roten. Denna behandling skyddar också kålen från det svarta benet.

Bild
Bild

Väteperoxid

Denna produkt används vanligtvis för att befrukta unga plantor . För att förbereda en sådan högkvalitativ toppdressing späds 2 matskedar peroxid i en liter vatten. Den färdiga produkten kan hällas över alla kålplantor. Efter 6-7 dagar är det lämpligt att upprepa proceduren.

Sådan bearbetning möjliggör snabbare tillväxt av grönska och skyddar även plantorna från skadedjur.

Bild
Bild

Aska

Torr träaska är en av de mest populära trädgårdsprodukterna. Den innehåller många näringsämnen . Aska från brinnande björkgrenar och ved lämpar sig bäst för att mata kål. Det ska inte finnas några skadliga ämnen i träaska.

Det är nödvändigt att vattna sängarna med en lösning som består av ett glas aska och en hink med varmt vatten. Före användning infunderas produkten i 10-20 minuter. Omedelbart efter det kan trädgården behandlas med en sådan lösning.

Ask kan också användas torrt . Vanligtvis förs den in i jorden innan sängarna hälls. Efter utfodring vattnas området omedelbart.

Det är värt att komma ihåg att träaska inte används i senare skeden av kålodling. Att spruta eller vattna växter med denna produkt leder till det faktum att kålhuvudet blir mindre gott och något bittert.

Bild
Bild

Äggskal

Äggskalförband berikar jorden med kalcium . Förutom, det låter dig skydda kålsängar från björn och andra farliga skadedjur.

För att förbereda lösningen måste skalet krossas noggrant och spädas i en liten mängd vatten.

Användningen av denna produkt hjälper också till att minska jordens surhet. Därför mår både vuxna och unga buskar bra.

Bild
Bild

Övrig

Det finns andra högkvalitativa gödningsmedel som är lämpliga för att öka utbytet av växter

  1. Jäst … För att befrukta sängarna används vanligtvis en lösning, bestående av 10 gram torrjäst, 100 gram socker och tre liter vatten. Alla dessa produkter blandas noggrant och infunderas i en vecka. Produkten måste spädas före användning. Detta görs vanligtvis i förhållandet 1 till 1.
  2. Med ammoniak … Gödsling med ammoniak bereds helt enkelt. Till att börja med måste en matsked ammoniak spädas i 5 matskedar vinäger. Därefter måste denna produkt kombineras med tio liter vatten. Du måste arbeta med sådana produkter noggrant, eftersom de är giftiga.
  3. Med borsyra . Sommarbladmatning av buskar med borsyra är också användbar för kål. För att bearbeta platsen måste en matsked av produkten spädas i ett glas vatten. Det ska vara varmt, men inte varmt. Späd ut det torra pulvret i en hink med vatten. Denna lösning ska sprutas över hela området. Tack vare snabb bearbetning växer kål gott och bladen blir krispiga. Sådana kålhuvuden lagras under lång tid.
  4. Infusion av nässla … Denna produkt innehåller en stor mängd kväve. Därför används det vanligtvis under försommaren. För att förbereda produkten, fyll hinken halvvägs med nässlor. Därefter tillsätts varmt vatten till behållaren. Produkten måste skickas till en mörk plats i fyra dagar. Den färdiga infusionen späds i förhållandet 1 till 10 och används sedan för att vattna ungkål.
  5. Med läsk … Användningen av denna produkt kan förbättra kålens smak. Dessutom lagras kålhuvuden som bearbetas med denna infusion längre. För att förbereda gödningsmedlet späds 20 gram pulver i 10 liter vatten. När den är förberedd kan den användas för att behandla området.
  6. Serum … Att mata kålen med vassle påskyndar huvudbildningsprocessen och förbättrar kålens smak. Vassle späds 1 till 10 före användning. Vissa trädgårdsmästare föredrar att tillsätta jäst, träaska eller jod i jorden. Detta hjälper också till att skydda platsen från skadedjur.
  7. Bananskal … Berikar jorden med magnesium. Vanligtvis används gödselmedel från bananskal för att mata unga plantor. De kan användas både torrt och som infusion. Det är bäst att torka skalet av en banan väl, hacka sedan och blanda med en liter varmt vatten. Den resulterande infusionen används för att vattna plantor.
  8. Potatisskalning … Mätt jorden med användbara element. För utfodring måste potatisskalning torkas. Detta bör göras på en varm och torr plats. Häll kokande vatten över dem före användning. I detta fall bör vattnet täcka skalet. Efter en vecka kan vätskan användas för att behandla området. Om så önskas kan du lägga till lite hackad nässla i samma behållare. Detta kommer att göra infusionen ännu mer fördelaktig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av mineralgödselmedel

Populärt bland trädgårdsmästare är inte bara folkmedicin, utan också köpta alternativ. Mineralförband kan delas in i flera huvudkategorier.

  1. Kväve … Sådana gödningsmedel läggs vanligtvis till jorden under perioden med aktiv tillväxt av kål. Oftast används urea eller ammoniumnitrat för detta ändamål. Båda produkterna är lika bra. Men du måste använda dem mycket noggrant. Om du gör detta för aktivt kan det uppstå brännskador på lövverket. När man behandlar området med nitrat eller urea är det särskilt viktigt att skydda huden och luftvägarna.
  2. Kali … Sådana gödningsmedel behövs för bildning av kålhuvuden. De matas både tidigt och sent kål. För att knyta växtens huvuden är det värt att mata med klorid eller kaliumsulfat.
  3. Fosforsyra … Top dressing -data läggs till sist. De låter dig göra smaken av kål mer trevlig och rik. Som regel befruktas platsen i detta skede med superfosfat.

Det rekommenderas att använda mineralgödselmedel endast i de tidiga stadierna av växtutveckling. I små mängder. Om du gör allt korrekt kommer det inte att samlas några skadliga ämnen i kålhuvudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för olika sorters kål

För att växterna ska få maximal nytta av gödningsmedel, vid utfodring, är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av kål som planterades på platsen

  1. Ark … Sådan kål, till skillnad från vitkål, är helt kravlös både för valet av plats för plantering och för dressing. Organisk gödsling kommer att räcka för henne, som appliceras på jorden flera gånger per säsong.
  2. Bryssel … Denna typ av kål behöver ofta kalciumtillskott. På hösten läggs därför ofta krossade äggskal eller liknande produkter till jorden som kålen kommer att växa på. Användningen av mineralgödselmedel har också en positiv effekt på växternas tillstånd. Sådana förband hjälper till att stärka växternas immunitet.
  3. Färgad … Denna typ av kål är särskilt i behov av fosfor. Men kvävegödslingen av buskarna behövs i mindre mängder. Denna kål reagerar bra på fjäderfägödsel.
  4. Savojen … Denna kål matas vanligtvis två gånger per gång. För första gången appliceras gödningsmedel vid plantering. Andra gången matas växterna med ekologiska produkter.
  5. Peking … Denna typ av kål matas bäst med komplexa mineraltillskott. Det är mycket viktigt att vattna din trädgård regelbundet. Detta kommer bara att gynna kinakålen.
  6. Rödhårig … Denna grönsaksgröda behöver många näringsämnen. Vanligtvis matas växter med samma gödningsmedel som vitkål. I detta fall fördubblas produktens mängd.
  7. Broccoli … Tomten för att plantera kål måste förberedas på hösten. Gödsel som innehåller fosfor och kalium måste tillsättas till jorden. Kvävegödsel används på våren. På sommaren matas broccoli bara en gång. Vanligtvis används ekologiska alternativ för detta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt och snabb matning av kål hjälper till att förbättra grödans kvalitet. Ignorera därför inte dessa procedurer.

Rekommenderad: