Elektrisk Ugn För Bad: En Elektrisk Ugn 220 V, Som Kan Vattnas, En Panna Med ånggenerator

Innehållsförteckning:

Video: Elektrisk Ugn För Bad: En Elektrisk Ugn 220 V, Som Kan Vattnas, En Panna Med ånggenerator

Video: Elektrisk Ugn För Bad: En Elektrisk Ugn 220 V, Som Kan Vattnas, En Panna Med ånggenerator
Video: Tiësto - The Business (Robert Cristian Remix) | RX7 Night Drive 2024, Maj
Elektrisk Ugn För Bad: En Elektrisk Ugn 220 V, Som Kan Vattnas, En Panna Med ånggenerator
Elektrisk Ugn För Bad: En Elektrisk Ugn 220 V, Som Kan Vattnas, En Panna Med ånggenerator
Anonim

Modern teknik gör det möjligt att göra uppvärmningsprocessen enkel och enkel. Elektrisk uppvärmning eliminerar behovet av att använda brandfarlig flytande brännbar eller explosiv gas, utseende av rök och sot, och gör att du inte kan ackumulera lager av kol och ved. Det är viktigt att välja design noggrant för att utesluta problem. Tänk på enhetens finesser och funktionerna i att välja en elektrisk ugn för ett bad, vi kommer att studera dess fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Funktioner: fördelar och nackdelar

En elektrisk ugn för ett bad kräver inte komplext underhåll, som ett vedeldningsalternativ. Elektrisk ström är många gånger dyrare än ved; det fungerar inte att montera enheten utan en professionell elektriker. Om du bjuder in en specialist kan han indikera att ledningarna inte klarar uppgiften eller att strömförsörjningen på en viss plats inte är tillräckligt kraftfull och pålitlig. Dessutom ligger svårigheten i den obligatoriska jordningen av strukturen, en del av det nödvändiga arbetet ska utföras under byggprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De som inte omedelbart bestämde sig för typen av ugn eller bestämde sig för att använda elvärme efter en tid måste göra dyra och tidskrävande stora reparationer. Vattentätningsskiktet är täckt med ett speciellt nät, omkretsen kantas av en stålremsa, hela strukturen är elektriskt ansluten till sköldens nollfas. Men det betyder inte att de klassiska vedspisarna är enklare och enklare att installera. En bas måste förberedas för dem (helst en separat grund). När du väljer en avlägsen eldstuga måste du skapa en brandbeständig vägg, och konstruktionen av en bra skorsten är fylld med många finesser.

Bild
Bild

Typer och egenskaper

Kaminen, som drivs av el, i sin enklaste version, drivs av värmeelement gömda i kroppen med en skål. Klyftorna mellan värmare fylls med speciella badstenar. Elektriska enheter värmer själva stenarna, och luften får värme från dem. Detta format kallas "elektrisk bastu". Kaminen placeras på golvet eller monteras på väggen (med ben och fästen). Vissa elektriska modeller tillåter båda typerna av installation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En fristående fjärrkontroll måste väljas noggrant: den har inte alltid tillräckligt med längd för ett visst ångbad. För vissa modeller ingår fjärrkontrollen i satsen, för andra köps den självständigt. Vid utvärdering av elektriska ugnar bör man vara intresserad av närvaron av en ånggenerator. Uppvärmningskvaliteten och komforten vid tvätt beror på det.

Bild
Bild

En viktig parameter är massan av stenar som används . När den är 100 kg eller mer når ugnen de önskade förhållandena i 90 - 120 minuter efter start. Svårigheten av luftvärme minskar, temperaturen fördelas jämnare i rummet. Eftersom antalet stenar är stort kan vatten hällas: stendelen hinner inte svalna, värmeelementen kommer inte i kontakt med vätskan (den kommer att förångas tidigare). Modeller som kan vattnas arbetar med en spänning på 380 volt och förbrukar mycket ström (detta är förutsägbart, eftersom stora stenar måste värmas).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den beskrivna typen av ugnar kostar cirka 60 tusen rubel, även när den drivs från ett värmeelement (inte bandvärmeelement). Spisar som innehåller relativt få stenar (upp till 40 kg) gör att du kan värma upp ett litet område på 30 minuter. Det kommer att vara möjligt att hälla vatten endast ibland och i små portioner. Innan du gör detta bör du kontrollera om stenarna är uppvärmda. Små kaminer är att föredra för bastur, eftersom det här läget gör att de kan arbeta mycket längre än i ett traditionellt ryskt bad.

Bild
Bild

Därav slutsatsen: med hjälp av en liten ugn som drivs från ett 220 V-nätverk är det enkelt att förbereda en elektrisk bastu i en lägenhet . Rummet värms upp snabbt och det finns ingen anledning att skapa hög luftfuktighet. Kostnaden för konstruktionen är från 20 till 40 tusen rubel. Det finns inget behov av ytterligare förstärkning av ledningarna om den är i rätt skick.

Bild
Bild

Termoser är ugnar med en sluten krets. Den övre delen av produkten är utrustad med lock. Den inre volymen innehåller stenar: de omges av värmeisolering och värms upp. En ugn av detta slag kan fungera i ett konstant beredskapsläge och spendera 1 kW per 4 timmar för att hålla stenarna varma. En sådan panna är optimal för dem som föredrar att besöka badhuset i slutet av arbetsdagen: de kom tillbaka, startade systemet, gjorde brådskande saker och efter några timmar gick de lugnt och tvättade. Det är termoserna som ger genomvärmd fin ånga, som är bekant i den ryska traditionen.

Bild
Bild

Denna omständighet är värdefull, eftersom termosar kostar cirka 70 - 90 tusen rubel. Modeller med en ånggenerator inuti är fyllda med vatten (och varmt är bättre, eftersom det gör att du snabbt kan nå önskat läge). I ett träbad är den optimala effekten för en elektrisk ugn från 1,3 till 1,5 kW per 1 kubikmeter. m. ångbad. Om den är utrustad i ett panelhus med god isolering kan dessa indikatorer reduceras till 800 - 1000 W per m3.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett värmeisolering av höljena är det lämpligt att förbereda ett trästaket . Detta är viktigt när det gäller hemlagade elektriska ugnar, som kan ha många nackdelar. Enheter som är mer kraftfulla än 7 kW fungerar bra endast när de drivs från trefaskällor - och lämpliga strömförsörjningsledningar finns inte överallt. I det ögonblick som ugnen slås på eller stoppas kan nätet utsättas för spänningsstötar, vilket inte alltid är bekvämt för andra konsumenter. Även utrustning i samma hus kan skadas. Stabilisatorer hjälper till att undvika detta problem.

Bild
Bild

Om kaminen når maximal eller nära den, beroende på pannans effekt, värmeisoleringens kvalitet och rummets volym, uppnås önskad uppvärmning på 30 - 120 minuter. Efter att ha nått önskat värde bör kaminen växla till värmeunderhållsläget, vilket kan ske i manuella och automatiska lägen. Elvärmare är utrustade med termostater, vars avancerade versioner till och med kan stabilisera luftfuktigheten i rummet.

Bild
Bild

En viktig parameter i bastur är att upprätthålla en balans mellan energibesparing och ventilation . Intaget av frisk luft ökar den aktuella förbrukningen. Om inflödet av friskluftsmassor är litet finns det risk för svimning eller kvävning i brickor. Kontrollera om ugnsvärmeskyddet är bra: i de flesta fall är de täckta med flera stålplåtar. Beklädnad med keramiska plattor och naturstenar gör också ett bra jobb med att skydda mot brännskador. När du köper en elektrisk ugn måste du vara intresserad av vilken diameter av värmebeständiga ledningar som krävs för specifik utrustning.

Bild
Bild

Jämfört med elektriska motsvarigheter är bastuugnar med tvångsdrag betydligt sämre och inte så praktiska. Kaminen kan kombineras med en bastuugn i en enhet. Sådana lösningar är bra eftersom de gör att du kan sitta och koppla av i värmen efter slutet av huvudproceduren. Stendörren till eldstadsdelen är huvudsakligen gjord av cermets. Firebird är en elektrisk spis som helt uppfyller alla grundläggande krav för bastuuppvärmning.

Bild
Bild

Utvecklarna har sammanfattat alla prestationer för rysk och utländsk industri. Detta gjorde det möjligt att öka drifttiden med 40% jämfört med motsvarigheter i stål. Själva enheten är gjord av högkvalitativt gjutjärn och innehåller ett antal innovationer. Värmeöverföringen är bra, värmehållningen i ångrummet är inte svår att genomföra. Det finns ekonomiska, standard, klassiska och elitmodifieringar på marknaden. De två senaste versionerna finns med spole- och hypokloritbeklädnad att välja mellan.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Ursprungligen anpassades elektriska spisar till bastun (finskt bad). De är idealiska för torr luft och stark uppvärmning. I ett ryskt bad ska luften vara svalare och fuktigare, inte all ånga är lämplig, utan bara ljus, som avges av uppvärmda stenar. Att kasta vatten i en elektrisk ugn är helt enkelt farligt: värmeelement kan gå sönder. Vägen ut är att köpa en ånggenerator, som kan vara inbyggd och autonom i utformningen.

Bild
Bild

Olika ångbåtar har olika effekter , endast vissa modeller tillåter utsläpp av finfördelad ånga. Även de finaste finska ingredienserna är inte särskilt väl lämpade för denna uppgift. Det är mycket mer exakt att använda ryska produkter, de är prisvärda. Regeln, som är bekant för många från vedeldade spisar ("rätt ånga endast i stängda spisar") fungerar bara för en vedspis.

Bild
Bild

Ju kraftfullare enheten desto snabbare kommer den att värma upp badet. Kraftfulla elektriska ugnar är rationella endast i stora ångrum. Det rekommenderas att välja en "termos" typ ugnar för det ryska badhuset, som kostar minst 100 tusen rubel. Alternativ med värmeelement anses vara de billigaste, men värmeelementet är inte tillräckligt starkt (i öppen design). Tejpvärmeblocket är starkare, det förbrukar mindre ström, uppvärmningsdelen är dold inuti keramikstejpen.

Bild
Bild

En viktig punkt är styrsystemet . Den inbyggda versionen innebär att knappar, spakar och handtag placeras på kroppen, fjärrversionen - på en separat panel. En typisk uppsättning alternativ är temperaturkorrigering, fördröjd start med en viss tid och avstängning efter en viss period. Utan dessa funktioner, även om det finns en ånggenerator, kan modellen inte övervägas. Elektriska ugnar med vattentankar, förutom tankar för matning av ånggeneratorn, finns inte.

Bild
Bild

Tillverkare

Elektriska ugnar från olika tillverkare bör delas in i två huvudgrupper: tillverkade i Ryssland och tillverkade utomlands. Bland ryska företag är det värt att uppmärksamma Polytechs produkter under varumärket Christina. De otvivelaktiga fördelarna med en sådan produkt är prisvärdhet och användning av bandvärmare i anordningskretsen.

Budgetkategorin inkluderar:

  • Ermak;
  • "Elektrisk ugn";
  • "Vesta".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland utländska leverantörer på den ryska marknaden upptar de ledande platserna finska företag. Elektriska ugnar från Tyskland anses vara bra. Tyska produktrecensioner EOS visa att den inte producerar särskilt eleganta, men stabila elvärmare. Mekanisk styrka och tillförlitlighet för utvecklarna av denna oro är i första hand. Linjen för det tyska företaget inkluderar cylindriska spisar. Installation av många alternativ är möjlig på golvet, på väggen eller under en bänk. Vissa konstruktioner fungerar på ett 400 V -nätverk.

Bild
Bild

Germanska Klafs företag producerar exklusiva modeller av hög kvalitet. De är tillverkade och dekorerade med extremt dyra material, och de senaste tekniska framstegen används aktivt.

Om du vill spara pengar är det värt att köpa svenska Tylo ugnar , som kan fungera i läge bastu och traditionell rysk spis.

Den finska produkten representeras av tre huvudmärken - Narvi, Harvia och Saunatec … Alla gör relativt prisvärda alternativ lämpliga för små bad. I de flesta fall är det väggmonterade modeller. Harvia har utvecklat Symphony elektrisk ugn, som är redo att användas när som helst.

Bild
Bild

Installationsrekommendationer

I avsaknad av kunskap om utformningen av spisar för bastur och bad, hur man ansluter dem och minsta osäkerhet om din förberedelse, är det bättre att kontakta en specialist. Försök av icke-proffs att självständigt montera en elektrisk ugn kan vara dödligt, till och med provocera en brand. Enligt tekniken är det endast tillåtet att ansluta till stationära elnät. Om effekten överstiger 4500 W måste du skapa ett trefasnät; för mindre kraftfulla värmare är en enfas också lämplig.

Bild
Bild

Installation av fjärrkontrollenheter kan inte ens avvika det minsta från kraven i instruktionerna som tillverkaren har tagit fram. Förbered i förväg inledningen till ugnarna av kopparkopplingskablar med ett strikt specificerat tvärsnitt. Klyftorna mellan delarna av värmare och ytor på bad, bastur bör hållas åtminstone vid de rekommenderade värdena. Installation av spisar på ett brandfarligt material är strängt förbjudet; det är mer korrekt att lägga ut basen med keramiska plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från den elektriska ugnens skyddslåda till hyllorna i lättantändliga material måste ett avstånd på minst 70 mm upprätthållas. Stenarna i bastun tvättas noggrant med rinnande vatten, tas i erforderlig mängd och installeras enligt instruktionerna. I princip är det oacceptabelt att starta ugnen utan att placera det nödvändiga antalet förberedda stenar inuti. I rummet där elvärmaren är installerad är det nödvändigt att använda lampor i stänkskyddad design. Detta beror på säkerhetskrav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilationsjustering är en förutsättning . Luftintaget måste placeras cirka 50 - 100 mm från golvkanten, utloppet görs mitt emot kaminen. Vid installation, ta hänsyn till skillnaden i plats. En metod används under installationen i ett ångrum, en annan princip behövs om ugnen placeras i ett omklädningsrum.

Bild
Bild

Valet av modell bör vara i en butik med ett gott rykte . Detta eliminerar köpet av en falsk eller produkt av otillräcklig kvalitet. Var uppmärksam på komponenterna, enhetens funktioner, enkel installation: detta gör att du bättre kan förstå ugnens funktion och installationsarbetets omfattning. För att göra köpet lyckat kan du först bläddra igenom recensionerna av modellen du gillar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så det kommer att vara möjligt att förstå hur enhetens prestanda motsvarar den som deklareras av tillverkaren. Var uppmärksam på en liten nyans: en kvalitetsprodukt är inte billig, den kan inte köpas vid försäljning. Dessutom utmärks produkterna av välrenommerade märken genom närvaron av dokumentation i form av ett kvalitetscertifikat och överensstämmelse med säkerhetsstandarder.

Rekommenderad: