Badprojekt (157 Bilder): Layout Av Tvåvåningskonstruktioner Med Dimensioner, Konstruktion Av Ett Hörnbad Av Luftbetong Som Mäter 5 X 3 Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Badprojekt (157 Bilder): Layout Av Tvåvåningskonstruktioner Med Dimensioner, Konstruktion Av Ett Hörnbad Av Luftbetong Som Mäter 5 X 3 Med Egna Händer

Video: Badprojekt (157 Bilder): Layout Av Tvåvåningskonstruktioner Med Dimensioner, Konstruktion Av Ett Hörnbad Av Luftbetong Som Mäter 5 X 3 Med Egna Händer
Video: Zeitgenössische Badezimmer Layout 2024, Maj
Badprojekt (157 Bilder): Layout Av Tvåvåningskonstruktioner Med Dimensioner, Konstruktion Av Ett Hörnbad Av Luftbetong Som Mäter 5 X 3 Med Egna Händer
Badprojekt (157 Bilder): Layout Av Tvåvåningskonstruktioner Med Dimensioner, Konstruktion Av Ett Hörnbad Av Luftbetong Som Mäter 5 X 3 Med Egna Händer
Anonim

Badhuset har blivit en traditionell viloplats i vårt land under lång tid. Idag är det ett utmärkt tillfälle att kombinera hälsoprocedurer och umgås med vänner. Detta är det bästa botemedlet för vinterdepression och tristess. Badhuset idag är en integrerad del av de flesta projekt av lanthus och sommarstugor. Att bygga ett bra bad som uppfyller alla dina krav är ingen lätt uppgift. Men när man väl har byggt ett badhus av hög kvalitet och förstått komplexiteten i konstruktion och design, kommer det att vara möjligt att njuta av resultaten i mer än ett dussin år.

Bild
Bild

Särdrag

Beroende på kundens behov erbjuder moderna byggföretag en mängd olika projekt-från kompakta envåningshus 3x3 till två våningar rymliga bad med pool, badrum, terrass och lusthus, förutom huvudlokalerna - ett tvättrum och ett ångbad. Badhuset kan vara en separat byggnad i det lokala området, eller så kan det ha ett gemensamt tak med huset eller anslutas till det med ett täckt galleri.

Ett modernt badhus är byggt av vanliga träbjälkar eller stockar , men också från expanderade lerblock, SIP -paneler, tegel och andra material. Valet av alternativ är så stort att du kan välja ett projekt som 100 procent uppfyller alla dina krav och budget. Det är nödvändigt att badet också uppfyller säkerhetsregler (först och främst brand), GOST, byggregler och föreskrifter (SNiP).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det nämndes ovan att material för att bygga ett bad kan vara mycket olika. Varje materialtyp har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Ett träbad har många fördelar . Detta är miljövänlighet och en behaglig lukt av trä i rummet och bra värmeisolering. Trä frigör hälsofrämjande ämnen när det utsätts för höga temperaturer, vilket skapar en aromaterapi-effekt. Ett träbadhus kommer att hålla i minst 10 år. Trä som specialbehandlats med antiseptika kan hålla 2-3 gånger längre.

Bild
Bild

En stock (rundad eller hackad) är ett traditionellt material för att bygga ett bad . Om du väljer trädtyp är det bättre att stanna på barrträd, till exempel tall, gran, lärk. De är lämpliga för alla rum, förutom ångbadet, på grund av den starka lukten av harts. För ett ångrum är träslag som asp, lind, björk eller ek mer lämpliga. Bastur gjorda av rundade eller hackade tallstockar är hållbara och utsätts inte för förfall. Ofta används björkar, ek- och asp- eller lindstockar för att bygga ett bad. Lind och asp håller värmen väl och bränner inte huden vid uppvärmning. Konstruktionen av en våning i ett badhus kräver cirka 10 rader stockar. I de flesta fall ges företräde åt en rundad stock med färdiga hörnfogar och spår för isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trästång anses vara ett mycket miljövänligt material, hållbart, har låg värmeledningsförmåga och är därför perfekt för ett bad. Ett timmerbadhus ser estetiskt tilltalande ut, väggarna är släta och behagliga att ta på. Vid konstruktion används en konventionell profilerad eller dubbel balk.

En dubbel balk består av flera lager: internt och externt, mellan vilket isolering (ekowool) och olika ämnen (antiseptika, borsyra, etc.) läggs, vilket garanterar byggnadens brandsäkerhet. Dubbelvirkesväggen har hög värmeeffektivitet, trots att den bara är 220 mm tjock. Träets lilla tjocklek säkerställer också att badet värms upp snabbt. En annan viktig fördel är att ett träbad byggs på kort tid (cirka 3 månader) och när som helst på året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel används ofta för att bygga ett bad, eftersom det är miljövänligt och mer hållbart än trä, ser estetiskt tilltalande ut och inte kräver ytterligare beklädnad och har bra värmeisolering. Den största fördelen är brandmotstånd och säkerhet ur yttre påverkan. Den största nackdelen är det höga priset, den långa byggtiden och kostnaden för ytterligare isolerings- och ventilationssystem. Ett tegelbad tar lång tid att värma upp - uppvärmningstiden kan nå flera timmar. Ett sådant bad kommer dock att tjäna länge; efter några år kommer endast utbyte av inredningen att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderade lerblock är gjorda av en blandning av expanderad lera, cement, vatten och sand . De anses vara miljövänliga, hållbara (med förbehåll för vissa regler) och ett ganska budgetmaterial. På grund av sin låga värmeledningsförmåga är expanderade lerblock frostbeständiga. Blocken för konstruktion är ganska stora - det genomsnittliga blocket har dimensioner på 390x90x188. Tack vare detta, till skillnad från ett tegelbad, kan en sådan byggnad uppföras på mycket kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I konstruktionen används olika typer av block: vägg, skiljevägg, skorsten, front, privat, hörn eller förband. Därför, om en uppsättning block beställs, är det viktigt att de har en viss märkning. Det finns också block att välja mellan: massiva eller ihåliga.

Den största nackdelen med expanderade lerblock är deras höga hygroskopicitet, på grund av vilken fukt kan ackumuleras i blocket. Detta leder till att väggarna förstörs. Därför, när man bygger ett bad av expanderad lera, är det nödvändigt att tänka över ventilationssystemet mycket väl för att utesluta ackumulering av ånga i väggarna. För konstruktion av ett bad är kalibrerade (multi-slot) block med spår-åsanslutning utmärkta. På grund av närvaron av många längsgående slitsar ökar värmeöverföringen, vilket ökar väggarnas hållfasthet.

Bild
Bild

Konstruktionen av ett bad av luftbetong eller skumbetong är billigare än andra material . Den största fördelen med luftbetongblock är hastigheten och enkelheten i konstruktionen. De är också energieffektiva och har bra värmeisolering. Livslängden för ett sådant bad är längre än trä. Blocken är lätta, laddar inte fundamentet och är lämpliga för att bygga ett bad var som helst. När du väljer lättbetongpaneler som byggmaterial är det viktigt att tänka på isolering och sidospår (ytterbeklädnad). Från insidan är ångrummets väggar färdiga med trä behandlat med ett antiseptiskt medel. Detta har både utilitaristiska och estetiska konsekvenser. Träet är behagligt för huden, brinner inte, behåller värmen och ser vackert ut. Efter flera års användning görs endast utbyte av inredningen, betongblocken förblir i samma skick och behöver inte bytas ut. Tvättrummets inre väggar läggs oftast ut med halkfria keramiska plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av ett bad är ett ganska modernt material för idag lämpligt - SIP -paneler. De är gjorda av komprimerad träflis och isolering av polystyrenskum. Badhusets väggar av SIP -paneler är lätta och kräver ingen djup grund. Du kan bygga ett badhus av paneler på bara tre dagar. En annan fördel är bra värmeisolering, vilket gör att badet värms upp snabbt och bra. Om du använder speciella SIP-paneler (från OSB-3-plattor) kan du skydda väggarna från förfall och mögel. Det är bättre att bygga ett bad från SIP -paneler inte på egen hand, utan att vända sig till hjälp från mästare. Det är väldigt svårt att bygga sådana väggar med hög kvalitet själv. Bland bristerna kan man notera den höga kostnaden för materialet, bräcklighet och deformation vid temperaturer från 120 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av design

Innan du bygger ett bad måste du besluta om ett projekt. Du kan använda färdiga projekt, kontakta specialister eller skapa ett projekt själv. Detta är ett viktigt skede, trots att byggandet av ett bad inte kräver tillstånd och godkännande av projektet. Preliminär design gör att du kan undvika misstag under konstruktionen och med beräkningar av material och budget för konstruktion.

Bild
Bild

Först måste du bestämma antalet lokaler och storlek.

Valet av byggnadens storlek beror på flera faktorer . Först på storleken på det lokala området. För det andra, på storleken på familjen och de företag som du kommer att vila där. För det tredje, om ekonomiska möjligheter, eftersom material av hög kvalitet kommer att bli ganska dyra. Badhuset kan vara ett separat hus eller vara under samma tak som huset. Ett separat badhus bör placeras minst 10 meter från huset. Detta är nödvändigt både för säkerhetsregler och för att utesluta att rök tränger in från kaminen till vardagsrum. Bad med ett lutande tak eller ett skjul under garaget ser modernt ut. Moderna designföretag erbjuder ett brett utbud av modeller och stilar av bad, du behöver bara bestämma området för konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badprojekt större än 10 m2 innehåller vanligtvis ett omklädningsrum (vestibyl) . Det utför en viktig funktion i konstruktionen. Det här är en plats för förvaring av ved, ytterkläder och skor, och viktigast av allt, en övergångszon mellan en gata med låg temperatur och ett uppvärmt bad. Omklädningsrummet kan utrustas i ett relaxrum eller kombineras med det. För bekvämlighet bör denna del av badet uppta ett område som är dubbelt så stort som ångrummet. Ytterdörren öppnas utåt, och det är bättre att placera den på södra sidan, då blir driften framför dörren lägre. Dubbelglasfönster är placerade 1 meter över golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Helst är spisen placerad i pausrummet och värmer både den och ångrummet. I det här fallet ligger eldstaden i rekreationsrummet, värmaren - i ångrummet. Hyllorna i ångrummet måste placeras så att det finns plats för kaminen och för gångarna till hyllorna. Placeringen av hyllorna kan vara olika beroende på i vilken position besökarna kommer att bada (sittande eller liggande). Om ångrummet inte har en ventilationslåda är det nödvändigt att placera ett litet tvåglasfönster i det för att ventilera badet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångrumsdörren är vanligtvis mindre och har en höjd av cirka 1500 mm med hög tröskel. Ångrummet kan kombineras med ett tvättrum och separeras med en liten skiljevägg. Man bör komma ihåg att rumstemperaturen i detta fall blir något lägre och luften blir fuktigare.

Tvättstugan är oftast utformad som ett separat rum . Beroende på badets storlek kan det finnas ett duschrum i det, liksom ett teckensnitt eller en pool, samt ett badrum i ett separat område. Vid begränsade utrymmen finns poolen och bubbelpoolen utanför. Tvättrummets storlek bör vara större än ångbadet, annars är det inte bekvämt att använda det. Det finns också ett fönster i tvättområdet. Det bör placeras under taket, på ett avstånd av 1,5 meter från golvet för att undvika drag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på områdets storlek inkluderar layouten på badets första våning en terrass eller en sommarveranda. Det är viktigt att badhuset och verandan är byggda av samma material och också ligger på ett avstånd av 10-15 mm från varandra, det vill säga utan en stel bunt med fundament. Avståndet mellan dem är fyllt med elastiskt material och täckt med plattband. Badgolvet ska vara 50 mm under verandagolvet. Detta förklaras av det faktum att badets vikt med spisen och verandan är väsentligt olika, därför kan styv fixering av tak och sulor få byggnaden att skeva och deformeras. I det här fallet måste verandan utformas tillsammans med badet. Om badhuset redan har byggts kan du fästa en terrass istället för en veranda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badhuset med andra våningen spelar också rollen som ett hus på landet , och platser för övernattning av gäster, och för avkoppling och hälsovattenprocedurer. I projekten med tvåvåningsbad på andra våningen kan du tänka på placeringen av vardagsrum: ett rum, ett sovrum, samt ett biljardrum, ett vilrum och en balkong. Istället för en fullvärdig andra våning kan du också utrusta ett vindsgolv som gäst eller sovrum. Om badet är nödvändigt för att tilldela ett omklädningsrum, är resten av utrymmet 2 våningar eller en utrustad vind. Det är nödvändigt att noga överväga placeringen av stödkonstruktionerna och en solid grund, eftersom ytterligare belastning på fundamentet skapas. Den andra viktiga punkten är värme- och ångisolering mellan golv. Annars är det inte möjligt att undvika att mögel uppträder i taket.

Bild
Bild

Att designa ett hörnbad kan orsaka vissa svårigheter med zonindelning, men det kan avsevärt spara på plats. Hörnbadets utformning förutsätter platsen för relaxrummet och ångrummet på båda sidor av spisen (eldstaden går in i relaxrummet, kaminen går in i ångbadet). Ingången till badhuset är täckt på båda sidor.

Liten och nätt

De vanligaste projekten med små envåningsbad med en storlek på cirka 16 m2 innebär närvaron av tre huvudrum: ett ångbad, ett tvättrum (dusch) och ett vilrum. Det kan vara ett 3x3 eller 4x4 fyrkantigt bad eller ett rektangulärt bad med ett väggförhållande på 5 på 3 eller 6 på 3. Ett 3x5 bad är ganska lämpligt för en person eller en liten familj. Ångrummets storlek är högst 4 m2. Till exempel ett projekt med ett litet 4x3 -bad. Vi delar upp hela utrymmet i 2 delar: ett ångbad och ett litet duschrum, åtskilda av en tunn partition, tillsammans utgör hälften av området (2x3), den andra halvan är ett relaxrum också 2x3 i storlek. Ett sådant bad kan antingen vara en separat byggnad eller en förlängning till huset. Idag lockas många kunder av kombinerade projekt, till exempel bad med ett bruksblock (med en ladugård) under ett tak. För ett litet bad är en grund på högar lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genomsnitt

Ett sådant bad kan förutom de tre huvudrummen också innehålla en plats för ett kök, liksom en veranda eller omklädningsrum. Layouten kan också vara med separat toalett. Loungen har tillräckligt med plats för stoppade möbler. Detta är ett badhus där du kan övernatta om det behövs. Det liknar snarare ett minilandhus. Ett typiskt projekt med ett genomsnittligt 6x3 bad kan ha följande layout. Vi delar hela området i tre delar längs långsidan: ett vilrum (3x2), ett tvättrum (2x2) och ett omklädningsrum (1x2) i mitten, ett ångrum (3x2). Vardagsrummet, tvättrummet och ångrummet ligger i följd i den här ordningen. Från omklädningsrummet - ingången till rekreationsrummet. En annan version av en genomsnittlig typisk sommarstuga är en fyrkantig med 3-4 rum och har måtten 5x5. För ett medelstort bad av trä kan du använda en pelargrund. Det är en enkel konstruktion som är perfekt för lätta träkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stor

Ett stort envåningsbadkar med en storlek på cirka 40 m2 är lämpligt för ett sommarboende med ett stort intilliggande område. Den kan ha ett separat omklädningsrum, en rymligare veranda och kök, samt en pool och grillterrass. Du kan göra ett projekt med ett litet teckensnitt. Ett stort antal projekt av stora bad med dimensioner på 6x8 eller lite mer - 9x7, med terrasser och en vestibyl, presenteras av framstående designers. Ett bad med väggarna 6 x 8 rymmer alla nödvändiga komponenter i ett bra bad: på bottenvåningen kan du placera ett ångbad, ett tvättrum, ett relaxrum, ett badrum, en terrass och en vestibyl. Ett badhus med ett väggförhållande på 7 till 9 är faktiskt ett litet hus på landet. Även ett badhus i en våning av denna storlek kan utrustas med allt du behöver för en god vila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zonindelning

Beroende på badets storlek kan hela utrymmet delas in i tre eller flera zoner. Även ett bad med en minsta storlek på 2x3 rekommenderas att delas med interna skiljeväggar och inte lämna ett rum. För det första värms ett litet ångbad upp snabbare, och för det andra bör tvättrummet vara separat så att ångrummet inte luktar fukt. Och slutligen måste omklädningsrummet skyddas från ånga, annars blir det inte bekvämt att vara i det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du tilldela ett omklädningsrum, resten av utrymmet är för ett tvättrum och ett ångrum . Vanligtvis, i ett litet badhus, tilldelas ett litet område för honom vid ingången, på vilken ena sidan finns en dörr till gatan, på den andra - till tvättstugan. Det minsta omklädningsrummet har tillräckligt med plats för en liten bänk. En tredjedel av hela området räcker för detta. Om badet har en storlek större än 2x3, till exempel 6x6, kan här en stor yta tilldelas omklädningsrummet, som kombinerar det med relaxrummet. Sedan kan du fördela hälften av hela området för denna zon. Om området tillåter, kan du framför terrassen bygga en terrass eller tilldela en yta för en veranda. I detta fall är det inte nödvändigt med ett inomhus -rekreationsrum, det kan utrustas på terrassen och användas på sommaren. Detta alternativ är idealiskt om badhuset är anslutet till huset och du kan koppla av på vintern direkt i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter bör du separera ångrummet från tvättstugan . Kombinerade tvätt- och ångrum är inte ovanliga, men helst bör det finnas en skiljevägg mellan dem. Om badet används av en person eller en liten familj, räcker det för tvättrummet att tilldela en yta på 600x600 mm. Endast en dusch kan placeras i den. Utrusta resten av området för ett ångbad. Om möjligt och nödvändigt kan du också placera ett badrum, pool eller badtunna i tvättområdet. Ett exempel på en zonindelning av ett bad 20m2 (4x5): ett vilrum på 8, 5 m2, ett tvättrum och ett badrum på 2, 2 m2, ett ångrum på 4, 8 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste badområdet är ångrummet . När du planerar storleken på ångrummet måste du ta hänsyn till att 1 m2 plus utrymme för kaminen krävs per person. Som regel är minsta storlek på ett ångrum 2 m2. Om kaminen inte är tegel, utan metall, bör den separeras med en tegelvägg för att undvika brännskador. Metallugnen bör också vara 1 meter från väggen. Detta gäller inte tegelugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid zonindelning av ett ångrum är inte bara ägarnas preferenser viktiga, utan också brandsäkerhetsreglerna och byggnormerna.

Ångrummets storlek bestäms av flera faktorer:

  • ventilationssystem;
  • materialen från vilka badet är byggt;
  • storleken på familjen som kommer att använda badet;
  • ugnens funktioner installerade i ångrummet (storlek, effekt, typ);
  • antalet och platsen för hyllor och annan utrustning i ångrummet, ångrummets ergonomiska parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett litet ångbad räcker det 1-2 sittplatser, i ett stort kan du placera flera horisontella hyllor. För att spara utrymme kan hyllorna kaskaderas. Ytterligare rum och zoner (biljardrum, sovrum, kök) tilldelas beroende på tillgängligt område. Dessa rum ligger ofta på andra våningen.

Design

Inredning är en scen som inte är mindre viktig än utformningen av lokaler. Utformningen av det moderna badhuset har många variationer, från traditionellt till mycket originellt och innovativt. En sak är praktiskt taget oförändrad - träets övervägande i interiören. Trädet i sig ser estetiskt tilltalande ut när det gäller design och inredning. Flera viktiga detaljer i interiören kommer att tillföra ännu mer atmosfär till interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna och taket i ångbastu och vilorum kan klädas med plåt eller brädor. Följande träslag har en behaglig konsistens och doft: lind, asp, poppel, ek, liksom den dyra afrikanska abasha -eken.

Originaldesigner "antik" skapas ofta genom speciell träbearbetning (borsta och skjuta). I sådana interiörer är det absolut nödvändigt att använda broderade textilier, smidda föremål, snidade trätillbehör och dekorerade väggar med kvastar. Således skapas atmosfären i en skogstuga. Detta ger inredningen en viss företräde. Skyddsgallret på spisens metalldelar, liksom träramarna på speglarna i tvätt- och ångrummen kan också förvandlas till ett dekorativt element. Som dekoration kan du använda både rå stockar och stenbitar på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta moderna bad kan du fortfarande se perfekt släta, jämna och ofta lackerade brädor och modern minimalistisk inredning. Hyllorna måste behandlas med olja, vax eller aqualak. Istället för traditionella lampor och belysning med träskärmar används små LED -lampor. I allmänhet är belysningen i badet lugn, svag, vilket skapar en atmosfär av avkoppling och intimitet. Inredningen i ett modernt bad är som regel ett minimum - det här är förkromade blandare i diskbänken, kakel på golvet och flera inredningstillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avrundade hörn, flytande silhuetter av möbler i ett bad - detta är praktiskt taget regeln idag. Rundheten i interiören följer träets struktur och kompletterar det, vilket skapar en känsla av flyt och avslappning.

Badgolv kan också läggas ut med brädor eller plåt . Idag används plattor oftare för golv, eftersom de är lättare att hålla rena och ser mer moderna ut. För ett bad är lugna pastellfärger i allt, inklusive inredningen, mest lämpliga. Tvättstugan kan kaklas helt, i ångrummet endast på golvet. För enkelhets skull kan du lägga ett trägaller ovanpå plattorna i ångrummet. I stället för kakel kan du också använda foder behandlat med en speciell aqualak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Beroende på ägarnas och ekonomins smak, preferenser och behov kan badets stil vara mycket olika - ryskt bad, chalet, finsk bastu, turkisk hamam, romerskt bad, japanskt bad (ofuro, sento eller furako), etc. Varje badtyp har sin egen, en viss konstruktionsstil och inredning. Dessutom kan den byggas i allmän stil med huset och andra byggnader på territoriet. Tänk på flera stilar av badinteriörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryskt badkar som regel innebär det att det bara finns två eller tre rum: ett omklädningsrum, ett tvättrum och själva ångbadet. Det anses vara traditionella "populära tryck", träsnideri, kvastar på väggarna, en broderad duk och en samovar, samt mattor på bänkar. Det ryska badet har en liten storlek, vilket gör det enkelt att värma upp till önskad temperatur. Den genomsnittliga rumstemperaturen är från 45 till 70 grader. Byggmaterial är vanligtvis trä, mindre ofta tegel. Ett obligatoriskt element i ett ryskt bad är en tegel- eller metallkamin. Det ligger vanligtvis mellan relaxrummet och ångrummet. Helst byggs ett ryskt bad nära dammen. Om det inte finns där ordnas ett dopfont eller en pool intill badbyggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bad i skandinavisk stil (Finsk bastu) skiljer sig från den ryska först och främst genom att lufttemperaturen i det avsevärt överstiger temperaturen i det ryska badet och når 130-160 grader. Det finska badet har en mycket enkel inredning, högst naturliga material i dekoration, minst dekor. Helst bör det vara beläget på en pittoresk plats, så att du efter badprocedurer kan njuta av en vacker utsikt över skogen eller sjön. Finsk bastuinredning är vanligtvis gjord av ljust trä. Möblerna har också enkla tydliga former, utan mönster eller sniderier. Skandinavisk stil är en ekostil, därför betonas miljövänlighet i allt - från konstruktion till inredning. I själva inredningen kan det finnas 1-2 ljusa accenter, annars - neutrala toner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bastu i stil med en chalet - alpin hus , har också vissa inslag av lantlig stil samt eko. Interiören använder naturligt trä och sten, naturliga skinn, filtar och mattor i loungen, originalbelysning med lysdioder, mosaik etc., samt ett bergslandskap från fönstret. Det finns mycket trä i inredningen (stockar, timmerstugor, hampa, etc.). Badhuset i orientalisk stil (turkisk hamam) kännetecknas av användningen av mosaik och kakel med orientaliska prydnader. Inredningen har många ljusa färger, rött och guld. Figuriner, ottomaner, vattenpipor, byråer, låga bord och andra möbler upptar nästan hela utrymmet i vilrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Innan du bygger själva badet är det viktigt att välja och designa en grund. Det spelar en viktig roll både som bas under väggarna och som ett skydd för badet mot överskott av fukt. Huvudtyperna av fundament är tejp, skruv, monolitisk och kolonnformad. Valet av grunden beror på badets storlek, antalet våningar, markens egenskaper på byggarbetsplatsen.

Bild
Bild

Vilken jord som helst är lämplig för konstruktion av ett bandfundament . Det är nödvändigt att ta hänsyn till badets storlek, såväl som sluttningar och nedsänkning av jorden. Det är viktigt att överväga på vilket djup vattnet är. Stripfundamentet kräver mer tid och ansträngning att bygga, men det är perfekt för tunga tvåvåningsbad. Grävningsarbeten för att lägga bandfundamentet är nödvändigt.

Bild
Bild

Skruvfundamentet är lämpligt för all jord. Den består av stålhögar med spetsar för skruvning i marken. Pålrör har olika diametrar, massiva eller ihåliga, på vilka stockar är installerade för badets väggar. Direkt efter installationen av pålarna kan du börja bygga ett bad.

Bild
Bild

Kolumnfundament används ofta för små träbad. Ofta väljs det av dem som bygger ett badhus med egna händer. Kolumnfundamentet är mycket enkelt att installera. Pelare av trä, betong eller metall finns i hörnen av byggnaden och i korsningen av väggar. En sådan grund är dock inte lämplig för massiva och tunga bad.

Bild
Bild

Monolitiska fundament används ofta för grunden till stora bad och för konstruktion av tunga material. Det ger en solid grund för strukturen, skyddar mot sänkning och fukt. En monolitisk grund är ett kontinuerligt lager av cement och krossad sten.

Bild
Bild

Separat är det nödvändigt att överväga grunden för ugnen . Om den totala vikten av en tegelugn är lika med eller mer än 750 kg, krävs en separat grund för en sådan ugn. Vikten av en tegelugn beräknas med formeln: ugnens volym multipliceras med 1350 kg. För en tegelugn är en betongfundament lämplig. Det ska vara högre och djupare än badets källare. För att bygga en betongfundament måste du först ordna en grop. Dess botten är täckt med spillror och ramad. Därefter måste du göra en träformning runt omkretsen av gropen och bearbeta den med het bitumen. För detta är takmaterial lämpligt. Vidare hälls stora och små stenar i gropen.

Bild
Bild

Nästa lager är cement med sand i förhållandet 1: 3 . Efter en dag måste du fylla den med sten igen och fylla den med en cement-sandbruk. Upprepa lagren varje nästa dag tills den övre nivån av foundation har nåtts. En vecka efter att grunden är klar kan du börja bygga en tegelugn på den.

Bild
Bild

Väggar

Badets väggar, som nämnts ovan, är byggda av trä, tegel, betong, gampaneler eller expanderad lera. För väggarna i ett badhus av trä används vanligtvis en bar med dimensioner 95x145, 145x145, 150x150 cm eller stockar på 200-220 mm. När det gäller dekoration av väggarna inuti använder de oftare olika träslag (för ångbad), keramiska plattor (för badrummet och tvättrummet). Det är viktigt att överväga materialets egenskaper vid uppvärmning. Trä är benäget att förfalla, så träväggar måste behandlas med en antiseptisk lösning. Barrträd har en stark hartsliknande lukt och rekommenderas därför inte för ångrum.

Bild
Bild

Flera träslag kan också användas för väggdekoration ., till exempel genom att kombinera mörka och ljusa toner. Lind, asp har en behaglig nyans och är bekväma för huden, därför är det ofta dessa träslag som används för ångrummets väggar. I vilrummet är det mest framgångsrikt att använda doftande cederträ eller enbärskivor. Det är traditionellt att den finska bastun använder gran och tall för väggarna. Som regel används värmefoder för invändig väggdekoration, designad speciellt för badets väggar (det bildar inte sprickor, mögel, svamp, det ruttnar inte och torkar inte ut).

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Bastugolvet kan vara tillverkat av olika material. För det första kan olika material användas i var och en av zonerna. Det kan vara trä, natursten eller keramiska plattor. Det rekommenderas att välja kakel så att mönstret matchar träets struktur på väggarna, liksom neutrala pastellfärger. Plattorna måste vara halkfria. Annars är det nödvändigt att täcka det med ett trägitter behandlat med aqualac.

Bild
Bild

Takkonstruktion

Takets konstruktion är det sista steget i externt arbete i badets konstruktion. Taket för ett bad är en ganska enkel struktur, så det kan enkelt uppföras utan hjälp av proffs. Ett rulltak av stålplåt, torv, kakel eller skifferplåt är lämpligt som tak för ett träbad. Nästa fråga som behöver besvaras är om taket blir två- eller enfasat.

Om badhuset ligger intill huset, kommer taket definitivt att lutas . Oftare är taket bara plant. Ett gaveltak är dyrare, men det låter dig utrusta utrymmet under taket som ytterligare rum. Lutningsvinkeln på lutningen bestäms av ägarens preferenser, ekonomiska förmågor (ju högre, dyrare) och varierar från 2,5 till 60 grader. Den stora lutningsvinkeln är bra eftersom snön på ett sådant tak på vintern inte dröjer och rullar ner. Ett högt tak rekommenderas dock inte i områden där starka vindar blåser.

Bild
Bild

Ventilation

Luftventilationssystemet är mycket viktigt för bekväm användning av bastun. Det måste vara genomtänkt i designstadiet och motsvara badets storlek. Som regel utförs blandad tillförsel och avgasventilation i badet. För att göra detta inkluderar projektet kanaler för luftintag utifrån och för frånluftsuttag. Luftinflöde sker genom speciella ventiler och en extra installerad fläkt eller ventilationsrör.

Bild
Bild

Det är bättre att placera inloppen bredvid spisen så att luften värms upp snabbare. Avgasöppningar och en ugnsblåsare (ett hål i ugnen under eldstaden) gör att ånga kan komma ut till utsidan. Det är bättre att placera dem mitt emot inloppen (på motsatt vägg). Om avgasventilen ligger närmare golvet, måste ett ventilationsrör installeras för att öka utkastet. Det är bättre om hålet är både nedtill och upptill. Du måste lufta ångrummet var 20-30 minuter.

Bild
Bild

tips och tricks

Om du bygger ett bad från en bar är det viktigt att baren är slät och jämn, utan maskhål. Det är nödvändigt att välja material av bästa kvalitet för konstruktion, eftersom ett välbyggt badhus kan hålla i mer än ett dussin år.

Bild
Bild

När man bygger ett bad måste man följa brandsäkerhetsregler, GOST och SNiP.

Gas, kol, eldningsolja, el kan användas för uppvärmning. Det senare är det mest bekväma, även om det är dyrt när det gäller utrustning. För uppvärmning med el erbjuds ett antal spismodeller på den moderna marknaden. Det kan vara en elektrisk värmare, varmt golv, konvektor eller panna.

Bild
Bild

Vackra exempel

Arrangemanget av hyllorna i en kaskad i ångrummet sparar utrymme och är mycket bekvämt för stora företag. I det här fallet kan du ta ett ångbad både sittande och i horisontellt läge.

Bild
Bild

Väggklädselklädsel är inte bara praktisk, utan också estetiskt tilltalande. Brädornas placering vertikalt och horisontellt gör ångrummets inre mer intressant.

Bild
Bild

Modern bastuinredning i mörkt trä. Stenar kan också användas som dekoration.

Bild
Bild

Interiören är i gammal rysk stil. Samovar, en hel del sniderier på möbler, fönster, dörrar, samt tallrikar och tillbehör som är typiska för hyddan.

Bild
Bild

Interiör i chaletstil. Naturmaterial i designen och flera ljusa accenter är karakteristiska drag i stilen.

Bild
Bild

Badhus i jugendstil med glasvägg och utsikt över sjön. Ljusa nyanser av trä, pittoresk utsikt och enkelhet i interiören skapar en känsla av fullständig avkoppling och fördjupning i naturen.

Rekommenderad: