Tomatstrumpepinnar: Vad är Pinnarna Och Hur Gör Man Dem Själv? Hur Man Knyter Tomater? Stavar Av Glasfiberarmering Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Tomatstrumpepinnar: Vad är Pinnarna Och Hur Gör Man Dem Själv? Hur Man Knyter Tomater? Stavar Av Glasfiberarmering Och Andra Typer

Video: Tomatstrumpepinnar: Vad är Pinnarna Och Hur Gör Man Dem Själv? Hur Man Knyter Tomater? Stavar Av Glasfiberarmering Och Andra Typer
Video: Odla tomater - tips och råd 2024, April
Tomatstrumpepinnar: Vad är Pinnarna Och Hur Gör Man Dem Själv? Hur Man Knyter Tomater? Stavar Av Glasfiberarmering Och Andra Typer
Tomatstrumpepinnar: Vad är Pinnarna Och Hur Gör Man Dem Själv? Hur Man Knyter Tomater? Stavar Av Glasfiberarmering Och Andra Typer
Anonim

Tomater är en av de mest populära grönsakerna som odlas i vårt land. Tomaten fick stor popularitet på grund av dess smak, näringsmässiga, kostegenskaper, liksom hög avkastning i en mängd olika klimatförhållanden och stor artdiversitet. För att få en stor skörd kräver tomater dock bra underhåll, inklusive att knyta dem till pinnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Tomater kan odlas i ett växthus eller utomhus, de odlas horisontellt eller vertikalt. Den vertikala odlingsmetoden anses vara vanligare. Det tillåter :

  • mer effektiv användning av det odlade området genom att odla ett stort antal växter i ett litet område;
  • få en bättre skörd på grund av god belysning av växten längs hela buskens höjd;
  • förenkla processen med att vattna, mata buskarna, samt efterföljande skörd betydligt;
  • förhindra skador på frukter under bearbetning.

I suspenderat tillstånd ligger frukterna över marknivå under mognad. Detta skyddar dem från angrepp av sniglar och andra skadedjur och minskar risken för svampinfektioner.

Det mest populära sättet att knyta ihop tomatbuskar är att fästa dem på vertikalt installerade pinnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är insatserna gjorda av?

För att göra pinnar kan du använda en mängd olika material, inklusive improviserade sådana - metallbeslag, plast- eller glasfiberrör samt buskstammar och trädgrenar. Och naturligtvis behöver du ett rep för att slutföra strumpebandet. Varje material har sina egna egenskaper, låt oss stanna mer på dem.

Trä

Trästolpar är mycket uppskattade för sin låga kostnad och tillgänglighet. Livslängden för sådana pinnar når 10 år eller mer. Odlare kan köpa stöd i butiken - bambu -modeller är mycket populära. Vissa sommarboende gör dem på egen hand från improviserade medel:

  • starka stammar av vildväxande buskar;
  • staket från staketet;
  • sticklingar från gamla spadar.

Beroende på sortens höjd används pinnar med en längd på 1 till 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

En bra lösning skulle vara att använda metallstavar . De starka och hållbara delarna är mycket enkla att sätta in i underlaget och ta ut efter att säsongen är över. Metall är stark, hållbar och pålitlig. Det går inte sönder, ruttnar inte, och dessutom tål det maximal vind- och viktbelastning.

Den enda nackdelen - detta är den höga kostnaden för nya stavar, därför ersätts de oftast i sommarstugor med återvinningsbara material. Vanligtvis används rester av rör eller beslag från reparations- och byggnadsarbeten.

Alla stavar med en diameter på 5-10 mm är lämpliga som pinnar, och höjden väljs utifrån den odlade sortens längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiber

Glasfiber är en komposit baserad på metall och glas, vilket ger materialet en speciell styrka. Därför kommer tomatpinnar av glasfiber att vara ett utmärkt val för att knyta växande buskar. Fördelarna med glasfiber är uppenbara: det korroderar inte, går inte sönder, böjer sig inte under vikten av tomatbuskar, och dessutom är det resistent mot kemiska triggers.

För arbete väljs rör och stolpar med en diameter på upp till 10 mm, de skärs i separata element på 1, 5-1, 7 m - detta är en universell längd för buskar av alla sorter

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Trädgårdspinnar av plast kan köpas i vilken jordbruksbutik som helst. De är lätta att använda och ser väldigt snygga ut på sängarna.

För maximal tillförlitlighet är det bättre att föredra plaströr med en metallstav inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du vill kan du göra trästöd för tomater med dina egna händer, utan att ha speciella arbetskunskaper och specialverktyg. För att göra detta, förbered en träskiva 2-2,5 m lång, 10-15 cm bred och 6-7 cm tjock. Det måste först markeras i längd och bredd för det erforderliga antalet insatser, och sedan använda en cirkelsåg eller handsåg för att lösa upp arbetsstycket i separata stänger.

Efter det återstår bara att slipa med ett plan, och om verktyget inte är till hands - med grovkornigt smör. För att underlätta efterföljande penetration kan insatsens ände skärpas i 45 graders vinkel på ena sidan av stödet eller flera.

När du gör pinnar från grenar måste du först ta bort barken från dem och slipa dem för att ta bort all grovhet. Det är lämpligt att behandla det skurna stället med harts för att förhindra utseende av rötter. För att öka insatsernas hållbarhet är det nödvändigt att bränna dem lätt i en ugn eller eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur knyter man tomater korrekt?

Att knyta en tomatbuske till pinnarna är inte alls svårt. Hela proceduren går ut på att ett stöd är fixerat nära anläggningen och anläggningen är bunden till den. I trädgårdsarbete har dock ett antal regler utvecklats, vars efterlevnad kommer att göra strumpebandet så skonsamt som möjligt för växter.

Så, de optimala storlekarna på pinnarna har fastställts:

  • för höga sorter är det 2-2,5 m;
  • för medelstora sorter kommer kortare stöd med en längd av 1,5 m att behövas.

Pinnen ska sänkas ner i marken med 50-80 cm. Den del av stödet som ligger ovanför jorden bör överstiga buskens maximala höjd med minst 20-30 cm.

Insatser bör placeras på ett avstånd av 10-15 cm från stammen på norra eller södra sidan, för att inte skugga busken.

Bild
Bild

Om marken är hård måste du slå hakarna med en slägga eller en tung hammare. Om underlaget är löst behöver du bara trycka lätt på stödet med händerna så att det går till önskat djup.

Du kan knyta tomaterna till stödet med hjälp av en garn av ett material som är resistent mot sönderfall . Först fixeras repet på stödet, först därefter tas stammen upp och knyts till flera knop. För att fixeringen ska bli tillförlitlig är det lämpligt att ta tag i skaftet, liksom ett par angränsande borstar.

Allt som återstår för trädgårdsmästaren är att periodiskt knyta tomaten när busken växer, för detta flyttas tejpen upp då och då

Se tips för att använda tomatpinnen.

Rekommenderad: