Topdressing Av Kål I Det öppna Fältet: Hur Man Matar Efter Plantering? Lämna Folkmedicin Och Färdiga Gödningsmedel. Hur Matar Man Vitkål Och Brysselkål?

Innehållsförteckning:

Video: Topdressing Av Kål I Det öppna Fältet: Hur Man Matar Efter Plantering? Lämna Folkmedicin Och Färdiga Gödningsmedel. Hur Matar Man Vitkål Och Brysselkål?

Video: Topdressing Av Kål I Det öppna Fältet: Hur Man Matar Efter Plantering? Lämna Folkmedicin Och Färdiga Gödningsmedel. Hur Matar Man Vitkål Och Brysselkål?
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, Maj
Topdressing Av Kål I Det öppna Fältet: Hur Man Matar Efter Plantering? Lämna Folkmedicin Och Färdiga Gödningsmedel. Hur Matar Man Vitkål Och Brysselkål?
Topdressing Av Kål I Det öppna Fältet: Hur Man Matar Efter Plantering? Lämna Folkmedicin Och Färdiga Gödningsmedel. Hur Matar Man Vitkål Och Brysselkål?
Anonim

Många trädgårdsmästare odlar kål på sina tomter. För att få en bra skörd måste dessa planteringar regelbundet matas med olika näringsämnen. För närvarande finns det många sätt att mata sådan vegetation. Idag kommer vi att prata om exakt vilka ämnen och kompositioner som kan användas för kål i det öppna fältet, samt hur man använder dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Det bör komma ihåg att kål har två huvudsakliga utvecklingsstadier: tidigt (grönska) och sent (period med tillväxt av torrsubstans). Dessa perioder skiljer sig väsentligt från varandra, därför kommer vegetationen att kräva olika utfodringar under dem . Glöm inte att storleken, smaken och ibland även livet, normal tillväxt och utveckling av växten beror på rätt val av näringskompositioner för befruktning, om förutsättningarna för tillväxt är ogynnsamma eller om jorden inte har förberetts ordentligt före plantering.

Den planterade kålen ska matas med lämpliga näringsämnen bara 1-2 veckor efter plantering i marken . I detta skede kommer växten redan att börja växa sig starkare och bilda huvudkärnan. Kom ihåg att olika typer av sådana växter kan kräva olika vård, inklusive utfodring. Så för vit vegetation, kålrabbi och brysselkål kan olika ämnen användas.

Det senare är mer krävande, sådana arter kommer att behöva förbereda speciella flytande förband, som introduceras i portioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kohlrabi -kål kräver regelbunden bevattning med hjälp av speciella sprutpistoler . På detta sätt används en mängd olika fodertillsatser för normal tillväxt och utveckling. Den lämpligaste tiden att applicera näringsämnena är på kvällen eller tidigt på morgonen. I detta fall måste jorden fuktas något. Om vädret är torrt, utförs riklig vattning i förväg. Det är också bättre att lossa och ogräs. Alla lösningar bör användas strikt i vissa doser. För att förbereda en lämplig komposition bör endast varmt vatten användas. Detta är nödvändigt för att säkerställa förebyggande av svamp- och andra sjukdomar.

När du har tillsatt alla nödvändiga komponenter i jorden rekommenderas det att kula kålen . Denna procedur kommer att förlänga gödningsmedlets livslängd avsevärt. Om mulken redan har legat under vegetationen måste den tas bort i förväg innan betet appliceras.

Kom ihåg att applicering av en mängd olika gödningsmedel inte bara säkerställer korrekt tillväxt och utveckling av grödan, utan också skyddar mot skadliga insekter och andra skadedjur som förekommer på sådan vegetation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man mata?

Det finns en mängd olika näringssammansättningar som är lämpliga för att gödsla kål. Låt oss överväga några av dem mer detaljerat.

Kemiska substanser

För full tillväxt och utveckling av denna vegetation, för att få en rik skörd, bör den mest näringsrika jorden tillhandahållas, som kommer att mättas med nödvändiga organiska föreningar och mikroelement. För olika sorter av sådana växter är följande kemiska komponenter utmärkta.

  • Kväve . Först och främst behöver kål detta element. Dess brist kan orsaka en förändring i färgen på de övre bladbladen, de blir ljusgröna, de nedre bladen kan ändra färg till en rödaktig eller blåaktig nyans.
  • Kalium . Detta kemiska element används ofta när bladbladen aktivt börjar bli gula eller när kanterna torkar ut lite.
  • Fosfor . Bristen på denna komponent leder till det faktum att blomkålhuvudets tillväxt och utveckling helt enkelt stannar.
  • Magnesium . Detta element låter dig behålla den naturliga ljusa nyansen på bladen. Med brist på det kommer de gradvis att börja dö av.
  • Molybden . Detta ämne är nödvändigt för normal bildning av huvudet.
  • Bor . Om det inte räcker kommer små mörka fläckar att dyka upp i vissa delar av växterna, massan börjar svälla lite och den apikala knoppen slutar utvecklas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga gödningsmedel

Färdiga näringsformuleringar kommer att vara ett utmärkt alternativ för befruktning av en sådan gröda. Låt oss överväga de bästa lösningarna.

Ammoniumnitrat

Detta ämne anses vara ett av de mest kraftfulla och effektiva. Det används ofta för att gödsla olika växter i grönsaksodlingar . Men samtidigt bör det endast användas i en strikt dosering, eftersom det är lätt att överdriva det med det. Denna saltpeter är en blandning av kristallin sandmassa (34% kväve). Denna lösning innehåller också svavel och ammoniak.

Denna saltpeter löses enkelt och snabbt upp i vatten och, när jorden vattnas, mättar den den med de nödvändiga näringsämnena . Men samtidigt är det tillåtet att använda det helt enkelt i torr form som överdressing. Om ett sådant gödningsmedel är i form av ett pulver, hälls det i marken till ett djup av minst 10 centimeter. Allt detta kan göras med en kratta. Det mest effektiva resultatet kommer att ge sådan toppdressing tidigt på våren. Den minsta förbättringen kan förväntas när ämnet introduceras under årets höstperiod.

Men om din region har en hög luftfuktighet är det bättre att applicera detta serum på hösten.

Bild
Bild

Ammoniumsulfat

Detta ämne tillhör mineralsalter. Det är en massa fina vita eller transparenta kristaller . Blandningen innehåller också svavel och kväve. Dessa komponenter representeras av joner, på grund av vilka de absorberas helt av växter. En sådan kraftfull kemikalie löser sig perfekt i vätskor och används för att göra en mängd olika förband under hela växtsäsongen.

Ammoniumsulfat kombineras bra med andra mineralelement . Det bör noteras att ämnet är helt säkert att använda, det låter dig också avsevärt förbättra kvaliteten på mogna frukter, bevara deras saftighet och friskhet under lång tid.

Bild
Bild

Urea

Detta gödningsmedel är en granulär formulering som innehåller 46% kväve. Det är luktfritt och löser sig snabbt i vatten . När temperaturen stiger kommer urea att börja lösa sig i vätskan ännu snabbare. Denna lösning absorberas väl av kulturer. Oftast sprutas denna komposition tidigt på våren.

Proceduren låter dig fördröja blomningen, därför minskar sannolikheten för ett snabbt fall av blommor också . Urea -lösning används också ibland som ett effektivt medel mot olika parasiter och skadedjur. Kompositionen gör det möjligt att avsevärt öka utbytet.

Bild
Bild

Folkmedicin

Många trädgårdsmästare använder självberedda formuleringar för att befrukta sådana grödor. Deras främsta fördel är att jorden och själva vegetationen får alla nödvändiga näringsämnen, men samtidigt bildas inte nitrater som är farliga för människors hälsa i plantens bladblad. De levererade makronäringsämnena och spårämnena är lätta att tillgodogöra sig genom grödor och tvättas inte ur marken . Låt oss titta närmare på några av dem.

en bit krita

Denna komponent bidrar till markdeoxidering. Det är känt att överdriven försurad jord tillåter inte plantor att växa ordentligt och bilda frukt, eftersom det inte tillåter vegetation att ta emot och tillgodogöra sig den nödvändiga mängden näringsämnen . Toppdressing med krita kan användas på våren eller hösten. För att förbereda lösningen måste du blanda 10 liter vatten med ett glas krossad krita. Urea och ammoniumnitrat används ofta som en extra komponent. Du kan lägga till lite kvävehaltiga produkter.

Varje buske måste vattnas med den resulterande massan. En anläggning står för cirka en liter.

Bild
Bild

Jäst

Detta verktyg anses vara ett av de säkraste för utfodring av dessa grödor. Vanlig jäst kan mätta jorden så mycket som möjligt med mineralelement. De bidrar också till en betydande ökning av effektiviteten vid ackumulering av användbara komponenter från växter.

För det för att förbereda en sådan blandning kommer det att vara nödvändigt att späda ut 2 eller 3 förpackningar med jäst i en full hink med varmt vatten . I denna form lämnas massan i flera timmar så att den kan vandra. Om du vill påskynda denna process så mycket som möjligt kan du lägga till lite strösocker där. För varje buske finns det en liter av en sådan färdig komposition.

Ammoniak

Kvävet i ammoniak absorberas väl av olika kulturer. Ungefär två veckor innan du planterar växterna kan du vattna jorden med en lösning med detta ämne (50 milliliter alkohol per 10 liter varmt vatten). Du kan också spraya plantorna med en sprayflaska. Men samtidigt en svagare komposition bör användas (10 milliliter alkohol per 10 liter vätska).

För att massan bättre ska hålla fast vid kålen kan du tillsätta lite diskmedel, babyschampo eller bara tvål till den resulterande blandningen. Denna lösning sprutas på kulturen. Bearbetningen bör vara så noggrann som möjligt så att kompositionen kan nå både de övre och nedre bladen.

Bild
Bild

Äggskal

Det måste genast krossas så mycket som möjligt så att en pulverformig blandning erhålls. Om du har en kaffekvarn hemma kan du göra det i den . Den resulterande blandningen används bäst när man planterar plantor. I detta fall hälls en liten mängd av skalet i planteringsgroparna. Denna produkt kan berika jorden med kalcium. När du använder den behöver du inte lägga till kalk i framtiden.

Borsyra

En tesked borsyra bör kombineras med ett helt glas kokande vatten. Allt detta blandas noggrant med varandra och hälls i en hink med varmt vatten. Den färdiga kompositionen används oftast för sprutning av plantor . Det rekommenderas att utföra ett sådant förfarande i början av juli.

Bild
Bild

Färsk fisk

Produkten används omedelbart innan plantor planteras. En liten fisk doppas i varje hål, du kan ta en skarpsill. Fisk är rik på fosfor, men det bör komma ihåg att på grund av sådan befruktning kommer en lukt att observeras i trädgården.

Valerian och flytande tvål

Till en liter vätska måste du tillsätta 20 milliliter valerian och 2 tsk färdigkrossad tvätttvål. Den färdiga blandningen kan användas för regelbunden sprutning av plantor.

Jod

Denna lösning är den enklaste för matning av kål. Det låter dig förhindra uppkomsten av möjliga sjukdomar och parasiter på växter. Om du använder produkten som en rotdressing måste du lösa upp en halv tesked jod i 10 liter varmt vatten . Om du bara vill spraya plantorna (bladmatning) måste du förbereda en lösning med 40-50 droppar per hink vätska.

I vilket fall som helst bör sådant gödselmedel användas efter bevattning i grumligt eller dimmigt väder. Ofta bereds jodformuleringar med en liten mängd ammoniak för sprutning.

Bild
Bild

Aska

Denna lösning är ganska populär bland trädgårdsmästare, eftersom den är full av många användbara element: fosfor, kalcium, natrium, molybden och järn. Liknande komponenter kan användas för att befrukta kål i nästan alla skeden av växtbildningen. Den mest lämpliga är askan som finns kvar från björkved.

För att förbereda lösningen måste du hälla ett helt glas aska i en hink med vatten . I denna form bör massan infunderas i 15-20 minuter. Den resulterande blandningen förbrukas med en hastighet av 1 liter per 1 buske. En sådan komposition bekämpar dessutom olika skadedjur på kål, inklusive bladlöss och sniglar.

Kycklingspillning eller gödsel

De innehåller i sin sammansättning många användbara ämnen som gör att kål kan växa bättre och utvecklas snabbare. Så, gödsel innehåller en tillräcklig mängd kväve, fosfor, kalium. Om du använder kycklinggödsel bör lösningen beredas i proportionerna 1: 20. En liter av denna blandning faller på en buske. Denna produkt hjälper till att bilda ett hälsosamt och starkaste rotsystem.

Bild
Bild

Mullein

Denna växt, som i tempererade klimat täcker ängar och skogsgläntor i stora mängder, ser ut som ett enkelt ogräs i utseende. Men samtidigt är det ett ganska användbart och effektivt gödningsmedel. Oftast görs avkok för grödor. De kan användas för både unga och mogna buskar.

Nässla

Det är lämpligt att ta unga nässlor. Det används oftast i stället för gödsel eller spillning. En ren behållare är hälften fylld med denna växt och sedan fylls det hela med uppvärmd vätska. Kompositionen i denna form får infunderas i flera dagar.

Senare dräneras allt vatten, innehållet filtreras . Den resulterande blandningen används direkt när man vattnar trädgården. I det här fallet måste du också förbereda en lösning. För att göra detta, blanda tinkturen med vatten i proportionerna 1: 10. Ett liknande ämne kan användas flera gånger per säsong.

Bild
Bild

Väteperoxid

Denna vätska liknar mycket smältvatten, eftersom den också innehåller en stor mängd speciellt atomiskt syre. För att bevattna vegetation måste du blanda en liter varmt vatten med två matskedar väteperoxid . Den resulterande kompositionen bör användas med 5-6 dagars intervall.

Peroxid kan mätta jorden med syre, öka växternas tillväxt, och det kan också hjälpa till att bekämpa parasiter.

Bild
Bild

Bikarbonat

Detta ämne anses vara användbart endast för redan mogna kålhuvuden. Det gör det möjligt att göra dem ännu starkare, medan de inte kommer att spricka under tillväxtprocessen. För att förbereda lösningen måste du blanda 20 gram bakpulver i en hink med vatten . Den resulterande sammansättningen av sängarna vattnas vid roten.

Bananskal

Denna produkt är en värdefull kaliumkälla, vilket är avgörande för tillväxt av kål. Skalet är förkrossat (med en hastighet av 1 skal per 1 liter vatten). Senare infunderas lösningen i 5-7 dagar och filtreras sedan. Det färdiga ämnet ska bevattnas med plantor vid roten.

Bild
Bild

Groundbait -system

För att alla gödningsmedel ska kunna utföra sina grundläggande funktioner korrekt bör du komma ihåg reglerna för deras användning. Innan näringsämnen appliceras bör jorden fuktas noggrant. Den totala mängden förband beror direkt på sortens mognadsperiod. För tidiga arter - 2 behandlingar, för mitten och senmognad - 3-4. I detta fall bör förebyggande sprutning med olika medel inte beaktas.

  • Första betet . Det bör utföras antingen i skedet att gräva planthål för plantor eller 20 dagar efter plantering. Under denna period spelar kväveinnehållande föreningar en primär roll. Samtidigt är det värt att avstå från kaliumlösningar.
  • Andra matningen . Det utförs 10-12 dagar efter den första. I detta skede är det lämpligt att använda infusioner med kycklingavfall eller bara gödsel med beräkningen av 1 liter per 1 buske.
  • Tredje utfodring . Det utförs efter ytterligare 10 dagar. Bevattning kan appliceras med olika gödningsmedel, ibland tas hela komplex med mikroelement på en gång.
  • Fjärde utfodring . Det bör utföras 20 dagar före skörd av en mogen gröda. För dess genomförande används ofta speciellt kaliumsulfat, det kommer också att vara möjligt att använda en lösning med aska.

När du applicerar gödningsmedel bör du strikt följa det fastställda schemat. Att använda näringsämnen för ofta rekommenderas inte eftersom det bara kan skada växterna som växer.

Rekommenderad: