Diskussion: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Jorddiskning Med Traktor. Hur Gör Man För Att Diska Jorden?

Innehållsförteckning:

Video: Diskussion: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Jorddiskning Med Traktor. Hur Gör Man För Att Diska Jorden?

Video: Diskussion: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Jorddiskning Med Traktor. Hur Gör Man För Att Diska Jorden?
Video: Att skriva analys, diskussion och slutsatser 2024, Mars
Diskussion: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Jorddiskning Med Traktor. Hur Gör Man För Att Diska Jorden?
Diskussion: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Jorddiskning Med Traktor. Hur Gör Man För Att Diska Jorden?
Anonim

Ett av de viktigaste verktygen för att ta hand om en mark är diska … För ett framgångsrikt genomförande av detta förfarande krävs vissa medel och villkor. För att göra allt rätt måste du förstå skivans essens.

Bild
Bild

Vad det är?

Diskning - detta är praktiskt taget detsamma som plogning, men bara mer skonsamt med hjälp av specialutrustning som är fäst på traktorn. Proceduren utförs oftast på hösten , men när jorden ännu inte är frusen. Mindre ofta används skivor under höstperioden.

Diskning var särskilt utbredd under sovjettiden . Men även nu utförs den så kallade formlösa skivdrivningen av både erfarna och nybörjare.

Bild
Bild

Vad är det för?

Huvudsyftet med avslöjandet är att göra jorden lös. Men detta påverkar bara dess översta lager. I processen med sådan markodling males ogräs och grödorester (till exempel potatis eller morötter), vilket av någon anledning inte skördades helt. Mycket ofta utförs disking på fälten efter odling av majs, ärtor eller solrosor.

Diskning avsedd för ytjordvård . Det låter dig lossa markens översta lager till ett djup av cirka 10-15 cm (stubbplogning), vilket hjälper till att förstöra den bildade markbarken, och hjälper också till att hantera ogräs och skadedjur.

I de flesta fall, disking utförs på hösten för att förbereda jorden för övervintring.

På våren är denna odling mindre vanlig, men vissa bönder förbereder på detta sätt marken för de kommande grödorna.

Bild
Bild

Hur gör man disken?

Jordning av jorden utförs ofta mekaniskt. Detta kräver utrustning och ytterligare utrustning:

  • traktor;
  • harv;
  • enheter avsedda för slipning av cirkelsågar.

Det är ingen mening att prata om traktorns sorter sedan nästan vilken teknik som helst (traktor, hängande traktor, plog, såmaskiner av olika slag), i fungerande skick.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt harven, eftersom kvaliteten och lättheten av hela proceduren beror på denna utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första att tänka på utan att misslyckas: harvens arbetshålrum måste ställas in i en viss vinkel. Principen är följande: ju större vinkel, desto större ingångsdjup för skivan i jorden. Skivharven kan vara av flera sorter:

  • disk;
  • dental;
  • nålliknande;
  • roterande;
  • vår;
  • maska.

Diskning pågår på vanligt sätt eller på stubb … I det senare fallet kallas det också peeling. Oavsett typ av harv, ansluts den till en traktor eller annan "drag" -maskin.

Resultatet är en diskotekmejsel, med hjälp av vilken jorden odlas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utföra

När all utrustning som är nödvändig för proceduren är helt klar och i gott skick kan du gå att diska . Om jorden du vill odla är mycket tät, är det bättre att välja en skiva eller tandharv. Det är opraktiskt att använda lättare harvar. De är snarare lämpliga för sådd.

Kärnan i diskproceduren är följande - en harv är ansluten till en traktor eller annan utrustning, och i denna form börjar den gradvis odla det erforderliga markområdet. Om en gång inte är tillräckligt (detta kan bestämmas inte bara av utseendet, utan också av jordens skick), är det bättre att bearbeta fältet igen.

I de flesta fall har individer inte dyr utrustning som kan användas för jorddiskning. Det är därför människor måste söka tjänster från specialiserade jordbruksföretag.

Så innan du bestämmer dig för jorddiskning bör du åtminstone grovt beräkna kostnaden för sådant arbete.

Bild
Bild

Kostnaden beror på flera faktorer:

  • tomtstorlek;
  • markens form (bekvämligheten eller, omvänt, besväret med arbetet beror på denna indikator);
  • webbplatsens renlighet;
  • markens fuktnivå.

Priset beror också på entreprenörföretagets status … Men i genomsnitt hålls priserna på 600-1000 rubel per hektar.

Bild
Bild

Krav

Diskning kommer att vara svår under vissa förhållanden. För att undvika oönskade resultat, såväl som nedbrytning av utrustning, måste viktiga punkter beaktas innan start.

  1. Avlägsna preliminärt allt skräp från det behandlade området. Dessa kan vara slangrester, små filmbitar, papper, tegelstenar och mer.
  2. Vänta på det etablerade torra vädret. Fuktig jord är extremt svårodlad eftersom den kommer att hålla fast vid harven. Om vädret var torrt länge, så är sådan oskuld också svår att genomborra, eftersom det har blivit mycket tufft.
  3. Slipa skivor.
  4. Kontrollera utrustningens användbarhet.
  5. Förbered den mängd bensin som krävs för tankning av utrustning (för detta måste du ta reda på bränsleförbrukningen).
  6. Bestäm djupet av jordodling.

Om alla villkor är uppfyllda kan du säkert fortsätta att utföra agrotekniska arbeten . Det kan vara nödvändigt att utföra diskning i två spår - det vill säga att bearbeta jorden mer än en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metod

Som redan nämnts kan en mängd olika traktorer användas för disking. Det viktigaste att tekniken hade ett speciellt harvfäste.

Men kvaliteten på jordbearbetningen beror på harven eller på kultivatorn. Därför är det bättre att överväga valet av denna teknik noggrant. Den vanligaste och kvalitativa modellen är kultivator "LDG 10 ". Denna modell har vunnit stor popularitet i Ryska federationen och OSS -länderna. Fördelarna med modellen är uppenbara:

  • relativt låg kostnad;
  • enkel design;
  • enkel användning.

Den kan kopplas till nästan vilken traktor som helst, även med låg effekt.

Kultivatorn består av flera delar: ram, arbetssektioner, överlappande skivbatteri och stavar monterade på vagnar. En annan obestridlig fördel med tekniken är möjligheten att snabbt flytta från transportpositionen till arbetspositionen.

Diskning förbättrar jordens allmänna tillstånd och underlättar dess efterföljande bearbetning

Det viktigaste i den här verksamheten är att välja och konfigurera rätt utrustning, samt att ta hand om bekväma förhållanden för att diska på webbplatsen.

Rekommenderad: