Plöjning: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Plöjning. Hur Man Plöjer Marken? Plantering Och Andra Typer, åkerredskap

Innehållsförteckning:

Video: Plöjning: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Plöjning. Hur Man Plöjer Marken? Plantering Och Andra Typer, åkerredskap

Video: Plöjning: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Plöjning. Hur Man Plöjer Marken? Plantering Och Andra Typer, åkerredskap
Video: Plogkunskap 2024, April
Plöjning: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Plöjning. Hur Man Plöjer Marken? Plantering Och Andra Typer, åkerredskap
Plöjning: Vad är Det? Agrotekniska Krav För Plöjning. Hur Man Plöjer Marken? Plantering Och Andra Typer, åkerredskap
Anonim

Det finns många sätt att bearbeta jorden på platsen. Oftast vänder sig bönder till plöjning. Det bör utföras vid en lämplig period, med beaktande av alla nödvändiga regler. I den här artikeln kommer vi att lära oss vad plöjning är och vad det kan vara.

Bild
Bild

Vad det är?

Innan du går vidare till en detaljerad undersökning av alla sorter och funktioner i processen är det nödvändigt att förstå vad plöjning är. Arbetet med att plöja marken är odling av det övre jordlagret så att det blir enhetligt och ger ägarna en bra skörd .… Till exempel, i områden där fuktigt klimat råder, möter människor ofta svår salthalt. I detta fall torkar det övre lagret av jorden, och botten förblir fuktig och salter samlas där. Om du lämnar platsen utan korrekt behandling kommer saltet att förbli i jorden, varför det inte kommer att få syre i de nödvändiga volymerna. Detta kommer säkert att påverka avkastningen negativt.

Denna jordbruksteknik används ofta inom jordbruket . Plöjning är ett vanligt sätt att odla marken för många trädgårdsmästare och sommarboende som håller sin egen grönsaksodling av alla storlekar.

Bild
Bild

Vad är det för?

Innan du bestämmer när du ska plöja marken - på hösten eller våren är det värt att förstå varför detta förfarande behövs. Många bönder kommer att säga att plöjning krävs för att bli av med övervuxna ogräs och skadedjur, eller för att gödsla marken väl . Alla svar kommer att vara korrekta, men detta är inte den enda punkten.

Plöjning löser ett stort antal viktiga uppgifter på marken. Det krävs i följande fall.

  • När saltat . Som nämnts ovan är salt salt ett klassiskt problem i fuktiga miljöer. När man lossar jorden i sådana områden är jorden mättad med den nödvändiga syrenivån. Detta är viktigt för alla fördelaktiga mikroorganismer. De spelar en viktig roll för jordens kvalitet och bördighet.
  • Eliminerar ogräs och skadedjur . Under plöjningsprocessen går många rotsystem av ogräs, och med dem farliga skadedjur, till det översta lagret och dör. Denna process är också mycket viktig.
  • Jordkomprimering eller erosion . I det här fallet måste du kompetent plöja marken för att uppnå goda resultat.

Naturligtvis är dessa långt ifrån alla anledningar till att plöjning kan vara användbar under förhållandena på en tomt i landet. Det finns andra mindre problem som kan lösas genom att vända sig till en så populär bearbetningsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Att plöja marken är annorlunda. Varje typ av process har sina egna egenskaper, nyanser och "fallgropar" som bönder måste vara medvetna om. Låt oss i detalj överväga hur olika typer av plogning skiljer sig åt.

Reservoaromsättning

Denna plöjningsmetod används av många användare som äger sina egna tomter. På grund av denna metod utförs en fullvärdig revolution av jorden . Skiktet som klippts med plogen vänds 180 grader i förhållande till horisonten.

Den angivna typen av plogning är oftast används vid bearbetning av träskiga eller jungfruliga områden … Den största fördelen med denna typ av jord ligger i det faktum att ogräs och orsakande medel för farliga sjukdomar som är på toppen vänder och går till de nedre skikten, täckta med ett tätt markskikt. Sjukdomsframkallande medel dör, och fröna får möjlighet att gro. Djupet kan justeras genom att välja rätt plogdjup.

Bild
Bild

Ta av

Offsetplogning kan vara en bra lösning. Detta är en slags behandling där jordlagret vrids i tvärplanet med 135 grader i förhållande till horisonten . Med hjälp av dessa åtgärder bildas lufthålor mellan jordlagren i plogbegravningsområdet. Tack vare detta kan livgivande fukt ansamlas i dem.

Eftersom bihålorna är stängda stannar fukt i dem länge. Förutom, en speciell åsliknande struktur skapas på jordytan, vilket kan hjälpa till att fånga snö och överflödig fukt . Denna typ av plogning används oftast i förhållande till jordar som redan har bearbetats. Nackdelen med denna lösning är att vissa av växterna inte är täckta med jord och så småningom gror. Start är en av de mest populära och mest använda metoderna i vårt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturell

Det är inte alla som tillgriper gjutbord eller plogar. Det finns också ett kulturellt sätt. Det är någonstans i mitten mellan alternativen som beskrivs ovan. Kulturplöjning utförs med en speciell skimmer . På grund av dess påverkan fyllning av lufthålan inträffar, som bildas mellan jordlagren . Samtidigt visar sig det översta lagret vara jämnt och snyggt. På grund av dessa egenskaper är den odlade typen av plogning mycket effektivare för att undertrycka ogräsplantor än andra befintliga metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man plöjer?

Marken måste plogas med en lämplig åkerredskap . Lyckligtvis har moderna trädgårdsmästare och trädgårdsmästare möjlighet att söka hjälp från högeffektiv teknik som avsevärt kan spara tid. Fundera över vilken utrustning som är bäst lämpad för att plöja marken.

Motorvinsch

Många bönder föredrar att använda en speciell motorvinsch för att bearbeta sin mark. Med hjälp av sådana enheter kan du enkelt och snabbt plöja marken. Ofta används denna enhet för att transportera olika varor. Som regel är dessa enheter pålitliga, starka och hållbara.

Olika modeller av motoriserad vinsch har olika längder, höjder och bredder . Vanligtvis kommer en högkvalitativ och stark kabel med utrustningen. Moderna tillverkare producerar högkvalitativa bitar med bra luftkylning. Motorindikatorns effektindikatorer är också olika.

För mer komplexa och omfattande områden är det bättre att köpa kraftfulla enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motoblock

Motoblock är en av de mest populära enheterna som används för att plöja mark . Sådana jordbruksmaskiner produceras i ett brett sortiment och är mycket efterfrågade. De flesta enheter som produceras av moderna tillverkare kan skryta inte bara med utmärkta effektindikatorer, utan också rik funktionalitet. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att korrekt justera positionen för den bakomliggande traktorns plog, varefter du kan fortsätta att plöja marken direkt.

När man arbetar med en gående traktor måste bonden följa många viktiga regler . Till exempel kan du inte pressa för hårt på sådana jordbruksmaskiner eller driva det framåt med kraft. Sådana åtgärder i förhållande till den bakomliggande traktorn kan hamna i marken och bara fastna. Detta är inte bra för utrustning.

Bild
Bild

Plog

Klassiskt instrument används för markodling. Det finns flera sorter av dessa enheter:

  • förhandlingsbar;
  • buss;
  • disk;
  • specialiserade.

Att plöja marken är en populär och ganska enkel lösning. Baserat på de specifika klimatförhållandena, markföroreningar och växtföljd utförs procedurerna med olika frekvens och komplexitet.

Bild
Bild

Traktor

En mycket bekväm och enkel lösning för att ploga jorden. Oftast konsulteras hjälp av en traktor när det gäller bearbetning av en stor tomt … Tack vare traktorns jordbruksmaskiner kan plogning av alla slag utföras. Det kan vara som yta och djup bearbetning . Alla människor har inte traktorer i bruk, så många använder sig av ett betalt samtal för särskild jordbruksutrustning.

Fundera på hur du ska plöja marken på rätt sätt med en bakomliggande traktor

  1. Först måste du förbereda utrustningen ordentligt, ställa in enhetens plog och följa alla nödvändiga krav. Lutningsvinkeln för hälen utförs genom att vrida dragstångens justeringsskruv. När hällyften i förhållande till aktien behöver göras mer måste skruven vridas medurs och vice versa.
  2. Vid justering av utrustningens plog är det absolut nödvändigt att se till att avståndet inte är mer än 3 cm. Annars kommer plogens pilbåge att falla in i jordlagrets djup och därmed försämra utrustningens dragkrafter.
  3. Efter att ha justerat alla nödvändiga enheter för jordbruksmaskiner är det nödvändigt att dra åt alla muttrar väl med en skiftnyckel.
  4. Efter att ha förberett utrustningen för de viktigaste förfarandena på platsen är det tillåtet att fortsätta med plöjning. Innan dess (särskilt om det finns ojämn jord på territoriet) är det värt att utföra kontrollplöjning och bedöma om plogen är korrekt inställd, vad är kvaliteten på jorddumpningen.
  5. Om plogen är rätt inställd kommer utrustningen att röra sig smidigt, jämnt på marken, utan att ryck. Fårorna under soptippen är släta och överlappar inte.

Om marken på tomten är för hård görs vanligtvis plöjning i 2 tillvägagångssätt

Bild
Bild

Metod

Det finns ett antal faktiska plöjningsplaner för tomter:

  • slät;
  • lockig;
  • driven.

Det bästa anses smidig markodlingsteknik … Det görs med en vändbar plog.

Tänkte plöja perfekt för områden med ojämn jord. Det säregna med denna typ av plogning är att plogen inte stiger upp från marken under arbetet, inte ens i de ögonblick som man vänder. Men med lockig plogning kvarstår ganska många fläckar, dåligt plöjda zoner. Av denna anledning används denna metod sällan idag.

Oftast tar bönderna till till driven plogteknik … Det är en win-win-lösning för små områden. Små områden (de kallas också korraler) får plöja både dumpa och rulla.

Bild
Bild

Rekommendationer

Här är några användbara tips och tricks för plöjningsprocessen

  1. Om platsen är avsatt för en vingård, rekommenderas att man använder speciell plantageplöjning. Detta är en speciell förplanteringsbehandling där jordlagren blandas.
  2. Det finns en speciell sängplöjning som är vettig att använda för jordbearbetning i sluttningar. Det är den bästa lösningen för erosionskontroll.
  3. Om du vill förbereda jorden ordentligt för potatis, bör du veta att denna gröda älskar djupodling av jordlagret. Som regel menas det exakt höstplöjning på en tomt eller åker.
  4. Välj den utrustning som plöjningsprocessen kommer att vara så bekväm och enkel som möjligt för dig. Man bör komma ihåg att vikten på en genomsnittlig jordbearbetare vanligtvis är mer blygsam än vikten på en vanlig bakomliggande traktor. Det är därför det är lättare att arbeta med odlare, och fysiska kostnader kommer att krävas flera gånger mindre.
  5. Använd inte motoriserad utrustning i områden där det är för mycket övervuxna ogräs med långa rhizomer.
  6. Bredden på den plogade furen bör inte vara mer än 50-60 cm. När det gäller plöjningsdjupet kommer dess ideala indikatorer att vara 10-15 cm.
  7. Efter att ha genomfört alla nödvändiga agrotekniska förfaranden för att odla marken på platsen, se till att ta bort rester av mark, gräs eller sönderrivna rötter från jordbruksutrustningen. Därefter måste de rengjorda delarna sköljas och torkas noggrant. Dessa åtgärder är mycket viktiga, eftersom endast när de utförs kan vi förvänta oss att utrustningen kommer att hålla längre.
  8. När du arbetar med jorden kan du öka fordonshastigheten något. I detta fall blir det plöjda området jämnare, utan onödiga klumpar.
  9. Lossning har alltid en gynnsam effekt på graden av fuktpermeabilitet i jorden på platsen. Det finns ingen anledning att plöja marken 2 gånger. På grund av detta kan jorden sedan smulas sönder.
  10. Om du bestämmer dig för att använda höstplöjning bör du veta att allt nödvändigt arbete bör utföras tills nattemperaturerna börjar sjunka under +5 grader Celsius.

Rekommenderad: