Ammonium För Kål: Behandling Mot Skadedjur Och Utfodring, Proportioner Av Utspädning Av Ammoniak För Vattning Och Sprutning I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Ammonium För Kål: Behandling Mot Skadedjur Och Utfodring, Proportioner Av Utspädning Av Ammoniak För Vattning Och Sprutning I Trädgården

Video: Ammonium För Kål: Behandling Mot Skadedjur Och Utfodring, Proportioner Av Utspädning Av Ammoniak För Vattning Och Sprutning I Trädgården
Video: Trips VS Orius 2024, Maj
Ammonium För Kål: Behandling Mot Skadedjur Och Utfodring, Proportioner Av Utspädning Av Ammoniak För Vattning Och Sprutning I Trädgården
Ammonium För Kål: Behandling Mot Skadedjur Och Utfodring, Proportioner Av Utspädning Av Ammoniak För Vattning Och Sprutning I Trädgården
Anonim

Vattenhaltig ammoniaklösning är populärt känd som ammoniak och har länge använts i vardagen för olika ändamål. Med hjälp av ammoniak kan du återuppliva en medvetslös person, och även rengöra vissa typer av fläckar på kläder och skor, eller tvätta glasytor till en glans.

Den karakteristiska lukten kommer ihåg för sin hårdhet, och produkten kan köpas på vilket apotek som helst, där den säljs i små tonade glasflaskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

En trädgårdsmästares arbete är förknippat med många bekymmer, inklusive att skydda växter från ett stort antal skadedjur. Bara på en kål finns det flera sorter som vill äta på känsliga och välsmakande löv. Många hushållsälskare föredrar att använda sparsamma för sprutning som inte är associerade med potenta giftiga ämnen. Dessa inkluderar ammoniak. Även utspädd med vatten, avvisar ammoniak många skadedjur med en skarp lukt, och kvävet i det absorberas lätt av växtblad.

Den obehagliga lukten av ammoniak försvinner med tiden, men det ger många fördelar. Brist på kvävegödsel leder till dålig tillväxt av vitkålssorter, uttorkning och gulning av löv på kålhuvuden. Traditionellt användes vattenhaltiga lösningar av ammoniumnitrat, urea eller ammoniumsulfat på stora gårdar för att odla kål i industriell skala, men ammoniak överträffar i stort sett alla dessa produkter när det gäller dess höga kvävehalt. För säker användning av ett aktivt och kraftfullt ämne är det nödvändigt att späda ut det med vatten, eftersom överskottsinnehållet i kemikalien är lika farligt som dess brist.

Ett ämne med ett högt kväveinnehåll påverkar samtidigt jordens surhet, vilket minskar det, vilket också är en fördelaktig effekt för kål, och hjälper till att återställa balansen mellan mineralkomponenter.

Bild
Bild

Hur man matar?

Alla hemmedicinskåp kan innehålla en ammoniaklösning, som används för medicinska ändamål för att återställa tillståndet hos en person som har lidit av sol eller värmeslag. En alkoholhaltig lösning av ammoniak är användbar om spår av uppätna hål, sniglar eller gråbladlöss finns på kålbladen. Samtidigt får vi inte glömma att någon folkmedicin kräver rätt dosering och noggrann hantering. Ammoniak är ett giftigt läkemedel i hög koncentration, så dess användning kräver uppmärksamhet och efterlevnad av kemiska säkerhetsregler.

För att använda ett husmedel som ammoniak krävs enkla förhållanden

  • När du förbereder en lösning för bevattning eller sprutning är det viktigt att observera proportionerna , för att undvika problem på grund av för hög eller låg koncentration av den aktiva substansen.
  • Varje sprutning av växter på en varm dag kan orsaka brännskador på blad , därför kan du vattna och bearbeta kål på morgonen eller kvällen.
  • Ammonium bör spädas i vatten enligt det föreslagna receptet och spraya bladen från baksidan, i rotzonen. Behandlingsfrekvensen bör vara en gång varannan vecka.
  • För personlig säkerhet måste du späda lösningen i ett ventilerat rum eller på gatan , och vid vattning, använd andningsskydd, eftersom snabb avdunstning av alkoholhaltiga ämnen av ammoniakgödsel kan orsaka förgiftning av en person med toxiner.

Periodisk utfodring av kål med ammoniak ger denna typ av trädgårdsgrödor de nödvändiga ämnena för normal tillväxt och utveckling. I fall där kålhuvudet ser tråkigt ut och växer dåligt kan ammoniakbristen fyllas på med en vattenlösning av ammoniak. Under den första halvan av säsongen, när växten särskilt aktivt ökar den gröna massan, kan ammoniakgödsel appliceras 1 gång på 7-10 dagar under en månad. För att förbereda en arbetslösning med önskad koncentration är det nödvändigt att använda 3 matskedar medicinsk ammoniak per 10 liter rent vatten. Gödsel appliceras vanligtvis på en tidigare vattnad mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det mot sjukdomar och skadedjur?

För att odla en god skörd av kål i trädgårdsbäddar är det nödvändigt att bearbeta den ordentligt med lösningar beredda enligt välkända och beprövade recept . Kväveämnen är nödvändiga för växttillväxt i den inledande fasen av bladtillväxt, och sedan kan de sprutas med dem som metoder för att bekämpa många skadedjur, bland vilka kålfjärilar eller vitmaskar, sniglar, bladlöss, skopor, kålmöl och korsblommiga loppor finns på kål. Alla dessa skadedjur, som får obehindrad tillgång till en rik matbas, börjar föröka sig mycket snabbt och ge mycket påtaglig skada på ekonomin. Dessutom kan några av dem, lockade av de välsmakande kålbladen, enkelt överföras till andra relaterade grödor som växer i trädgårdstomter.

Regelbunden sprutning av kål för att skydda och matas utförs även vid plantans uppkomst i ett växthus . En sådan behandling med utspätt vatten med ammoniak kan varvas med andra kompositioner, och även kombineras med olika tillsatser, till exempel ättika, jod, tvätttvål och träaska.

För att effektivt hantera flera skadedjur av trädgårdsgrödor är det nödvändigt att späda ut ammoniak omedelbart innan du använder det på platsen, eftersom det efter tillagning snabbt försvinner och förlorar sina egenskaper.

Bild
Bild

Från sniglar

Sniglar och sniglar dyker upp i trädgårdsbäddar vid hög luftfuktighet. De är särskilt aktiva på natten, efter regn eller under perioder av kraftig dagg. Kall och fuktig luft uppmuntrar sniglar att jaga efter de gröna bladen av ungkål. Dessutom lockas de av den låga tillväxten av spridande nedre blad, under vilka fukt kvarstår under lång tid, och de kan gömma sig från solen medan de matar på kål. De orsakar allvarliga skador på växter, som inte bara blir olämpliga som livsmedel, utan till och med kan dö helt.

Med sådana invasioner av sniglar kan förekomsten av ammoniak på gården vara särskilt användbar . För sprutning, förbered en sprayflaska, en 40 ml ammoniakburk och 6 liter rent vatten. Det är nödvändigt att spraya rotområdena och den nedre delen av bladen, under vilka skadedjur tar sin tillflykt. Det är nödvändigt att upprepa behandlingen efter 30-40 minuter, och sniglarna kommer omedelbart att börja krypa ut under kålbuskarna. Under denna tid kan de enkelt samlas in och tas bort utanför trädgården. En sådan enkel metod, ofarlig för jord och växter, hjälper till att skrämma bort sniglar och liknande varelser från kål under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från bladlöss

Bladlöss finns på många trädgårds- och grönsaksväxter. Den livnär sig på myror som infekterar de mest saftiga grödorna och sedan skördar. Prydnadsväxter, frukt- och grönsaksväxter, till följd av bladlusangrepp, tappar först sitt framträdande utseende och torkar sedan helt efter att ha tappat en stor mängd vitala juicer. Efter att ha smittats med bladlöss täcks kålen först med frossare insekter, sedan torkar bladen ut och bildningen av kålhuvudet störs.

Trädgårdsmästare har länge använt många folkliga metoder för att bekämpa kållöss. Bland dem är sprutning med ättika och tvålösningar, men den mest effektiva, i jämförelse med andra, är ammoniak utspädd i vatten. För bättre kvarhållning av lösningen på bladen läggs tvätttvål till den. Kompositionen för sprutning framställs enligt följande:

  • en tvålbit gnids på ett grovt rivjärn och späds ut i varmt vatten;
  • tvålösningen bringas till en volym på 10 liter;
  • 3 matskedar ammoniak läggs till en hink med varmt tvålvatten.

Omedelbart efter beredningen av kompositionen för sprutning utförs lämpligt arbete i trädgården . Tvål har en ytterligare desinficerande effekt och skapar också en skyddande film på bladens yta, vilket förlänger effekten av andra preparat. Som ett resultat är växter under lång tid otillgängliga för infektion av bladlöss, som avvisas av ammoniak.

Efter 2 veckor kan behandlingen med ammoniaklösning och tvål upprepas för att ta bort nästa generation bladlöss från kålen, som lyckades kläckas från äggen som lagts tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från larver

Vuxna fjärilar är inte farliga för växter, men de flyger över kålbäddar som lockar dem för att lägga ägg i kålhuvuden. Avkomman av vita fjärilar, som dök upp på kål, är horder av gröna glupska larver som lämnar hål i växterna, bladen blir öppnade och torkar ut. Det är viktigt att bli av med sådana skadedjur, eftersom tre generationer kålfjärilar per säsong kan attackera en plantering.

I kampen mot fjärilar kommer en lösning av ammoniak också att hjälpa, vilket avvisar insekter med en skarp och obehaglig lukt för dem. För att förbereda kompositionen används följande recept:

  • ammoniak - 50 ml;
  • koncentrerad bordsvinäger - 3 matskedar;
  • rent vatten - 10 liter.

Med det här verktyget kan du torka av de nedre bladen eller spraya var 20: e dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från björnen

En av de mest obehagliga skadedjur i trädgården är kålbjörnen. Den livnär sig inte bara på kålens rötter och stjälk, utan också på larverna av insekter som lever på växter .… Det kan vara ganska svårt att bli av med detta skadedjur, eftersom björnen bor i det övre lagret av jorden och är svår att upptäcka. Närvaron av en insekt detekteras när plantorna och vuxna växter, intakta och intakta, plötsligt torkar ut.

Du kan också bli av med björnen med hjälp av en lösning av ammoniak i vatten, men i detta fall krävs endast 10 ml ammoniakkoncentrat för 10 liter vatten … Denna blandning kan hällas en halv liter under varje kålbuske. Du kan upprepa vattning med ammoniak på en vecka. Det kan vara svårt att befria grönsaksgården från kålbjörnen, eftersom larverna kan leva i jorden i cirka 2 år och ge stora förluster under deras tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loppa

Bladloppor sätter sig på kålblad och matar på kåljuicer. Vridna blad av plantor och vuxna kålhuvuden blir karakteristiska tecken på växtangrepp med korsblommiga loppbaggar .… Förutom att spraya grödan, använder många trädgårdsmästare framgångsrikt rep eller band från gammal trasa som blötläggs i ammoniak för att skydda mot kålloppbaggar. Den starka lukten av ammoniak stöter bort många typer av skadliga insekter.

Om växterna redan är infekterade med en loppa, kan de sprutas med en vattenlösning, som bereds från 50 ml ammoniak per 10 liter vatten. En sådan kraftfull beredning skyddar kålen på ett tillförlitligt sätt från skadedjur, samtidigt som man gödslar växter med kväve. Detta recept kan användas för olika kålsorter: Pekingkål, blomkål, brysselkål och andra.

Kålhuvuden är täckta med flera lager av löv, och det kan vara svårt att visuellt avgöra angreppet av skadedjur, därför är det nödvändigt att regelbundet inspektera kålbäddarna, titta under de nedre bladen och ibland utföra förebyggande sprutning, särskilt i början av plantans tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhets regler

Ett billigt och effektivt läkemedel är ett helt säkert ämne, men i höga koncentrationer kan det inte bara orsaka brännskador på slemhinnor hos människor utan också infektera känsliga kålblad. därför det är nödvändigt att arbeta med honom i handskar och andningsskydd, späd med vatten till önskade proportioner.

Vid kontakt med ögonen, skölj omedelbart med mycket vatten. Användningen av ammoniak för odling av kål ger ett positivt resultat inom 5-6 dagar, när växterna börjar växa framför våra ögon och ändra sin bleka färg till en frisk.

Rekommenderad: