Borsyra För Paprika: Sprutning Från Bladlöss Och Matning I Växthuset. Hur Späds Med Jod För Att Bearbeta äggstocken? Dosering Och Vattning

Innehållsförteckning:

Video: Borsyra För Paprika: Sprutning Från Bladlöss Och Matning I Växthuset. Hur Späds Med Jod För Att Bearbeta äggstocken? Dosering Och Vattning

Video: Borsyra För Paprika: Sprutning Från Bladlöss Och Matning I Växthuset. Hur Späds Med Jod För Att Bearbeta äggstocken? Dosering Och Vattning
Video: Bladlöss knepet som får bort dem från plantan på några sekunder Bladlus odla inomhus 2024, Maj
Borsyra För Paprika: Sprutning Från Bladlöss Och Matning I Växthuset. Hur Späds Med Jod För Att Bearbeta äggstocken? Dosering Och Vattning
Borsyra För Paprika: Sprutning Från Bladlöss Och Matning I Växthuset. Hur Späds Med Jod För Att Bearbeta äggstocken? Dosering Och Vattning
Anonim

Borsyra är ett vitt kristalliserat pulver av naturligt ursprung. Det kan syntetiseras artificiellt från borax, dess naturliga källa. Bor är av stor betydelse i florans metaboliska processer. Dessutom kan detta spårelement fungera som ett antiseptiskt medel och insekticid. Det är också en utmärkt fungicid och gödningsmedel. Tack vare dessa egenskaper är den naturliga kemikalien populär bland trädgårdsmästare och bönder. Erfarna agronomer använder borsyra för att få en bra skörd av paprika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Växten behöver bor under hela växtsäsongen. En färglös kemisk luktfri substans som säljs i form av ett pulver, förpackat i plastpåsar. Borsyra säljs i alla jordbruks- eller blomsterbutiker. Innan växterna befruktas måste den lösas i vatten. I detta fall är det viktigt att strikt följa den dos som föreskrivs i instruktionerna.

Borsyra har följande fördelar för paprika:

  • efter bearbetning av pepparfrön verkar plantorna snabbare;
  • mineraler, syre och kväve syntetiseras mer aktivt;
  • det ökar produktiviteten;
  • efter antiseptisk bearbetning är grönsaksgrödan skyddad mot svamp;
  • blomningen ökar, bildandet av äggstocken förbättras;
  • hemplantor av paprika får full dressing;
  • skörden är av högre kvalitet - frukterna är godare, sötare och har en längre hållbarhet.
Bild
Bild

Utifrån detta kan vi lugnt säga att användningen av borsyra för växter är ett slags "första hjälpen" för att rädda skörden. Detta gäller inte bara peppar, utan även andra grönsaksgrödor.

Låt oss nu överväga vad bristen och överskottet av bor i växter leder till. Så, med brist på bor, signalerar paprika ett problem:

  • bladen blir mindre och deformerade;
  • tillväxten av nya skott stannar;
  • dör av de övre skotten;
  • blommor eller äggstockar faller av utan att ersättas av nya;
  • onormal utveckling av frukter.

Ett överskott av bor beräknas av bladens tillstånd: de får en gul färg och faller av, tar ofta en kupolform, spetsarna är böjda inåt. Nackdelen med att använda bor är den befintliga sannolikheten att bränna bladen om vattningen av paprikan är felaktig. För att undvika detta kan du spraya grödorna med en sprayflaska.

Bild
Bild

Beredning av lösningen

Oftare används borsyra inte som pulver, utan i utspädd form. När du förbereder en lösning måste du kontrollera att alla kristaller äntligen är upplösta . För att göra detta måste en viss del av pulvret först spädas i en liten mängd varmt vatten (inte kokande vatten!). Tillsätt sedan kallt vatten till önskad andel under omrörning. Växter kan behandlas med en exceptionellt kall lösning. Vattning av kulturen med ett kemiskt medel utförs med hänsyn till dess utseende. Med borbrist förlorar växter löv och äggstockar, och busken slutar utvecklas.

Om det behövs, förläng fruktperioden och befrukta peppar, sprutning utförs tre gånger under blomningen:

  • under bildandet av knoppar - för att påskynda utvecklingen;
  • under blomningen - för att förbättra äggstocken och förhindra att de faller av;
  • i mognadsfasen - för att öka utbytet.

Du behöver inte befrukta enligt schemat. Det vore bättre att göra detta med tanke på kulturens tillstånd och dess utveckling . Med eventuella förändringar till det sämre kan du börja mata. Den perfekta tiden att utföra denna process är på kvällen eller en grumlig dag, i torrt väder. Framställ effektivt en sprayblandning genom att kombinera borsyra med andra preparat. Till exempel har tillsats av några kaliumpermanganatkorn till 10 liter vatten med en nypa bor visat sig vara utmärkt. Till en något rosa nyans av lösningen.

Det fungerar bra på paprika och glukos som införs i en hink med vatten med borsyra i en mängd av 10 ml . Och för att förhindra mjöldagg i vatten kan du späda ut lite läsk. För att lösningen ska fästa bättre på bladen rekommenderas att du tillsätter lite tjära eller 72% tvätttvål i vattnet. Med denna komposition är det bra att hantera trädgårdsredskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsalternativ

Bor finns inte i sin rena form i naturen - det representeras av borsyra och dess lösliga salter. I större utsträckning finns dess naturliga föreningar i den tjernozemiska kastanjjorden. De är praktiskt taget frånvarande på marker som mestadels är sand eller lera, eller där kalkning har skett.

I detta avseende är det viktigt att dessutom befrukta dem med preparat med bor i kompositionen: "Organo-Bor", "Mikroel", "Mikrovit", "Rexolin ABC ". Eller förbered lösningen själv. För att det ska gynna växterna måste kemikalien appliceras i enlighet med alla rekommendationer angående bearbetningstid och dosering.

Frö blötläggning

En lösning framställs med en hastighet av 0,2 g borsyrapulver per 1 liter vatten. En större effekt kan uppnås genom att späda ut kristallerna i ett avkok av lökskal med tillsats av mangan och aska.

Normen för de ingående komponenterna är följande: 2 nävar lökskal, 2 g mangankalium, 1 tsk. läsk, 0,3 g borsyra pulver, en liter burk aska, 2 liter kokande vatten

  • Häll skalet i 1 liter kokande vatten och låt det bryggas. Häll askan med en liter vatten.
  • Blanda de resulterande lösningarna till en totallösning med en volym på 2 liter.
  • Tillsätt kaliumpermanganat.
  • Lös upp borsyra i lösningen, tillsätt läsk.

Efter bearbetning av fröna med denna lösning kan de anses vara desinficerade från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsling av jorden

Innan du planterar plantor eller före sådd rekommenderas att gödningsmedel appliceras direkt på jorden. Marken ska sprutas med en lösning av 2 g borsyra och 10 liter vatten. Efter det måste det lossas. Du kan också strö pulvret på gödseln innan du gödslar jorden med det.

Ofta gör grönsaksodlare misstag i odlingen av peppar, vilket påverkar kulturen negativt

  • Borbrist tas som ett överskott av elementet. För att förhindra att detta händer krävs en noggrann undersökning av bladen och kunskap om de viktigaste symptomen på brist och överskott av bor.
  • Rotförband appliceras på obefuktad jord.
  • Sprutning utförs under dagen. Spraya inte på löv när solen är på topp. Borsyra under påverkan av UV kommer att bränna bladen.
  • Överskridande dosering vid vattning. Detta leder till brännskador på rotsystemet och plantans toppar. Som ett resultat av sådana behandlingar kan grönsaksgrödan dö.
  • Överdrivna besparingar i pulver. En vattenlösning med en låg koncentration av borsyra kommer inte fullt ut att klara sin uppgift. Skadegörarna kommer inte att förstöras och peppar kommer inte att ge önskad skörd.
  • Användning av ett ämne av dålig kvalitet, med skadliga föroreningar och tillsatser.
  • Bortse från säkerhetsregler i arbetet med pulver. Bor tillhör giftiga kemiska element. Vid kontakt med slemhinnor kan det orsaka allvarlig bränning och långvarigt allvarligt obehag.
  • Överdriven användning av borsyra. Tecken på övermättnad med denna komponent: gulning av bladen, böjning med en kupol, vridning av spetsarna.

Genom att känna till dessa misstag kan du vattna och bevattna paprika ordentligt i växthuset och utomhus med förväntan om en välförtjänt skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Rotgödsel. Det är nödvändigt att mata peppar om visuella tecken på borbrist uttrycks tydligt. För att förbereda toppdressing måste du späda ut 2 g av läkemedlet i 10 liter vatten. Denna lösning måste appliceras under växternas rot och hällas från en vattenkanna (denna volym räcker för att bearbeta 10 m2 planteringar). Sedan lossas sajten. Värdet av utfodring kan ökas genom att blanda lösningen med mullein eller urea. Gödsling är särskilt indicerat om växten börjar tappa löv och äggstockar. För att förhindra att rotmatningen orsakar brännskador på de nedre bladen måste först växten och jorden vattnas.

Bladförband. Det utförs under hela den vegetativa perioden. För sprutning bereds en 0,05% lösning av 5 g pulver och 10 liter vatten. I detta fall är det absolut nödvändigt att övervaka den jämna fördelningen av lösningen över bladen. Det är bättre att använda en nebulisator som ger en dimmig spridning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Kemikalien, som är antiseptisk, hjälper till att förstöra patogena mikroorganismer. Att spraya paprika med vatten med borsyra skyddar dem mot farliga svampsjukdomar: verticillos, fytoplasmos (kolumn), senblåsa, svart ben. Dessa sjukdomar är mycket svåra att behandla.

För sprutning av sjuka växter bereds en lösning, vars andra komponent är kaliumpermanganat. Det finns ett beprövat sätt att besegra senröda, en sjukdom som drabbar både växter och frukter och dyker upp med bruna fläckar på dem. Metodens hemlighet består av följande processekvens:

  • först behandlas paprikorna med en något rosa lösning av kaliumpermanganat;
  • ytterligare steg för bearbetning av borsyra vid beräkningen av 1 tsk. på en hink med vatten;
  • efter 7 dagar, upprepa behandlingen;
  • fixa effekten med en lösning av jod.

Fytoplasmos är inte lätt att förhindra, eftersom det orsakas av insekter . Därför måste inventeringen behandlas med samma lösning som paprikan sprutas med efter att ha arbetat i trädgården. Med tecken på svampinfektion sprutas peppar med en mer komplex komposition. För att förbereda det måste du lösa 5 g borsyra i 1 liter varmt vatten och sedan kyla, tillsätt 10 droppar jod, 8 droppar kaliumpermanganat och 1 msk. l natriumhumat. Ta upp volymen till 10 liter med vatten och spraya plantan med peppar. På en säsong befruktas peppar med en sådan komposition upp till 3 gånger. Bevattning görs bäst i lugnt, torrt väder, tidigt på morgonen eller på kvällen med en nyberedd lösning.

Gödningsmedlet förbereds i förbrukningshastighet - 1 liter per 10 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Avkastningsskador orsakas inte bara av brist på mineraler och förekomst av svampsjukdomar, utan också av insekts skadedjur. Att plantera peppar krävs för att hantera bladlöss, myror, spindelmider, sniglar . Borsyra pulver är också mycket effektivt mot dem. För myror, bered följande bete: 5 g borsyra pulver späds ut i 1⁄2 kopp varmt vatten, socker tillsätts till vattnet i mängden 2 msk. l. och 1 tsk. honung (kan ersättas med sylt). Blandningen omrörs noggrant och hälls i behållare med låga sidor. De placeras mellan växter där skadedjur har setts.

I kompositionen för att spruta löv från skadedjur är det användbart att tillsätta 1 msk till en hink vatten. l. flytande tvål och träaska med en volym på 1 kopp . Kemikalien måste hanteras försiktigt för att inte skada plantorna. Borsyrabehandling av paprika, liksom andra grödor, är ofarligt för människor och husdjur. Men försiktighetsåtgärder är fortfarande nödvändiga: med ett långt pollineringsförfarande är det lämpligt att ta hand om individuellt skydd i form av andningsskydd eller gasbind.

Det är inte svårt att använda läkemedlet, särskilt eftersom det finns att köpa. Du behöver bara noggrant övervaka plantorna och utföra behandlingen i tid. Då kommer en generös skörd av friska grönsaker att tillhandahållas.

Rekommenderad: