Soda För Gurkor: Vattning För Utfodring I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Hanteras Gurkor I Trädgården Korrekt Med Bakpulver Och Vatten?

Innehållsförteckning:

Video: Soda För Gurkor: Vattning För Utfodring I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Hanteras Gurkor I Trädgården Korrekt Med Bakpulver Och Vatten?

Video: Soda För Gurkor: Vattning För Utfodring I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Hanteras Gurkor I Trädgården Korrekt Med Bakpulver Och Vatten?
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Soda För Gurkor: Vattning För Utfodring I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Hanteras Gurkor I Trädgården Korrekt Med Bakpulver Och Vatten?
Soda För Gurkor: Vattning För Utfodring I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Hanteras Gurkor I Trädgården Korrekt Med Bakpulver Och Vatten?
Anonim

Varje sommarbo gör allt för att samla den rikaste och mest miljövänliga skörden. Men på vägen till detta mål kan olika sjukdomar, skadedjur eller för hög surhet i jorden bli. Du kan lösa sådana problem med ett av de mest prisvärda verktygen . Detta är natriumbikarbonat, även känt som bakpulver.

Varför behöver du det?

Idag vägrar fler och fler sommarboende att använda kemikalier i sina områden, föredrar mer skonsamma, naturliga produkter. Många fann sin räddning genom att använda medel som har varit populära i flera hundra år . Ett sådant universalgödselmedel är natron, som har visat sig vara effektivt och säkert. Med rätt användning kommer sådant gödselmedel att bli en riktig assistent i processen att odla läckra och högkvalitativa gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden användning av bakpulver kan förbättra grödans hälsa eftersom det har unika antibakteriella och antivirala egenskaper.

Soda är ett billigt botemedel som finns i någons kök. På grund av närvaron av unika spårämnen i dess sammansättning har natriumbikarbonat en positiv effekt på växternas utveckling. Följande fördelar med att använda ett sådant verktyg i trädgården för odling av gurkor kan särskiljas:

  • främjar desinfektion av frömaterial, vilket har en positiv effekt på det framtida fostrets kvalitet;
  • Gödslar växter och förbättrar kraftigt gurkans smak, vilket gynnar bakpulver från andra gödningsmedel;
  • natriumbikarbonat innehåller unika komponenter som hjälper till att avvisa skadedjur från grödan;
  • förhindrar gulning och vissnande av lövverk, vilket också har en positiv effekt på gurkornas hälsa;
  • ger tillförlitligt skydd mot ett antal sjukdomar (dessutom tillåter användning av bakpulver gurkor att bota när de drabbas av vissa sjukdomar).

En av fördelarna med att använda detta gödningsmedel är att det bidrar till en betydande minskning av jordens surhet, vilket har en positiv effekt på gurkornas tillstånd och deras förmåga att motstå ett antal sjukdomar. Erfarna sommarboende har länge märkt att läskdressing inte bara skyddar växter från skadedjur, utan också låter dem uppnå utmärkta skördar . Faktum är att natriumbikarbonat innehåller unika spårämnen som hjälper till att stärka gurkornas immunitet.

Det är nödvändigt att tillgripa användning av läsk med den långsamma utvecklingen av buskar, ett stort antal karga blommor och allvarliga problem med kulturens hälsa . Det bör noteras att gurkor som bearbetas med bakpulver skiljer sig något i smak. På grund av dess unika egenskaper skyddar detta ämne ytan på gurkor från svamp, vilket leder till ackumulering av socker och gör produkten sötare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av lösningen

För att läsk ska kunna maximera gurkornas skick och ge ett tillförlitligt skydd mot skadedjur och sjukdomar, är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt beredningen av lösningen. I detta fall bör de angivna proportionerna följas strikt för att inte skada kulturen . För att mata växter är det vanligtvis tillräckligt att späda ut tre matskedar bakpulver i 10 liter vatten. Det bör noteras att den idealiska lösningen är att använda separerat vatten vid rumstemperatur.

Det är bäst att filtrera bort det, särskilt om vattnet innehåller tungmetaller . Proportionerna måste övervakas så noga som möjligt, eftersom övermatning kan skada frukten. Vanligtvis kommer för mycket natriumbikarbonat att resultera i minskade utbyten och kan också leda till att frukten krullas. En hög koncentration av medlet kan också negativt påverka jordens surhet.

Kapaciteten som används är också viktig . Det är bättre att vägra att späda soda -lösningen i polystyren- eller aluminiumbehållare, eftersom de reagerar med ämnet och kan påverka gurkornas tillstånd negativt.

Lösningen ska inte förvaras för länge. Du måste använda den inom 3 timmar efter beredningen.

Bild
Bild

För utfodring

Kompetent matning av gurkor med läsk låter dig uppnå maximal frukt och har också en positiv effekt på produktens smak. Vanligtvis används en matsked läsk för sådana ändamål, som späds ut i 10 liter vatten vid rumstemperatur . Det är omöjligt att använda koncentrerade lösningar, eftersom detta kan påverka lövets tillstånd negativt.

Idealisk bearbetning utförs en grumlig dag, så att det inte finns direkt solljus . Det är bättre att utföra det efter sex på kvällen, när det inte finns någon stekande sol och det finns en skugga i trädgården. Det är för ofta omöjligt att mata gurkor med en soda -lösning, eftersom detta kan orsaka ett fullständigt stopp av frukten på grund av för mycket natrium i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från sjukdom

Soda är en helt naturlig och effektiv produkt som också ståtar med ett relativt lågt pris. Det är därför erfarna trädgårdsmästare vanligtvis väljer det och vägrar använda kemikalier. Användningen av läsk låter dig uppnå maximalt skydd för gurkor från ett antal sjukdomar, samt bota dem från olika sjukdomar . Idag används läsk aktivt i kampen mot gråröta. Ett särdrag hos denna sjukdom är att den kan visas även på löv, vilket komplicerar kampen mycket. Bladen under påverkan av denna svamp börjar bli vita, vilket leder till att frukten fullständigt ruttnar. För att förbereda en effektiv lösning för att bekämpa svamp är det nödvändigt att späda 80 g bakpulver i 4 liter vatten. Sprutning av grödor fortsätter tills det är möjligt att helt bli av med sjukdomen.

Bakpulver har också fungerat bra i kampen mot mjöldagg . Det kan kännas igen av den karakteristiska vita blomman som finns på gurkans lövverk. Det bör noteras att denna sjukdom är en av de vanligaste och farligaste för gurkor, eftersom den kan påverka hela grönsaksgården på kort tid. Vid beredning av lösningen används 50 g läsk per 10 liter vatten. För att göra lösningen så effektiv och effektiv som möjligt kan du lägga till lite tvätttvål till den. Det är nödvändigt att spraya gurkor högst tre gånger i veckan, annars kan en överdosering uppstå.

Soda kan också användas mot mjöldagg . Det bör noteras att denna sjukdom ger sommarboende ett stort problem, men inget botemedel visar dig lika effektiv som natriumbikarbonat.

Lösningen bereds enligt samma princip som för vanlig mjöldagg. Den enda skillnaden är att du kan bearbeta trädgården mycket oftare: cirka 2-3 gånger om dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från skadedjur

Konstigt nog visar bakpulver sig perfekt inte bara i kampen mot olika sjukdomar som påverkar gurkor, utan också i förstörelsen av skadedjur. En av de farligaste skadedjuren för gurkor är bladlöss . Huvuddragen i detta skadedjur är att det multiplicerar ganska snabbt, så om du inte vidtar några åtgärder i tid kommer hela kulturen att påverkas på kort tid.

För att förbereda lösningen är det nödvändigt att späda 50 g läsk i 10 liter vatten . Dessutom kan du förstärka denna lösning med ask eller tvål. Användningen av lösningen (särskilt under den varma säsongen) kommer att ge pålitligt skydd av frukten från bladlöss eller bli av med den om kulturen redan påverkas. I detta fall är det nödvändigt att spraya gurkorna en gång var tredje dag.

Förutom bladlöss attackeras gurkor ofta av spindelmider . För att skapa en effektiv lösning måste 100 g soda spädas i 5 liter vatten och sprutas inte bara de växter som är täckta med spindelnät, utan också alla som finns i närheten. Detta bör göras en gång om dagen tills alla frukter är av med fästingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sätter man in?

Effektiviteten av natriumbikarbonatet som används för gurkor beror inte bara på reglerna och läskunnigheten för beredningen av själva lösningen, utan också på egenskaperna hos dess användning.

Vattning

Att vattna gurkor med en läsklösning är nödvändigt på kvällen eller natten, när det inte finns direkt solljus. Faktum är att i för varmt väder blir de unika spårämnena i läsk oanvändbara och har ingen positiv effekt på gurkornas tillstånd . Det är därför det rekommenderas att spraya och bearbeta efter sex på kvällen, när trädgården inte får solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Besprutning

Att spraya gurkor med en läsklösning måste vara extremt försiktig, eftersom en överdos kan leda till allvarliga konsekvenser och orsaka fullständig förstörelse av fostret. För att spruta en gröda ordentligt bör du följa följande rekommendationer:

  • den idealiska lösningen är att applicera toppdressing samtidigt som vattning, eftersom detta gör att du kan uppnå maximal effektivitet genom användning av läsklösning;
  • i inget fall bör koncentrationen av natriumbikarbonat överskridas, eftersom detta påverkar plantornas tillstånd negativt;
  • om toppdressing appliceras omedelbart under roten, är det tack vare detta möjligt att återfukta hela hålet, vilket bidrar till en ökad avkastning.

Sprutning med bakpulverlösning kan också utföras i förebyggande syfte. För detta skulle den idealiska lösningen vara att använda en finfördelad sprutpistol, som gör att du kan bearbeta alla sidor av gurkbladen.

Dessutom förenklar och påskyndar bearbetningsprocessen användningen av en sådan enhet.

Bild
Bild

Ansökningsregler

Det är nödvändigt att använda en läsklösning extremt noggrant, eftersom hälsan och utbytet av gurkor beror på det.

I växthuset

Växthuset kännetecknas av sitt unika mikroklimat, och detta måste beaktas vid bearbetning av gurkor med en läsklösning. Liksom vid behandling av mänskliga sjukdomar, vid behandling av gurkor, är det värt att komma ihåg att en överdos inte gör något bra . Det är därför det är extremt viktigt att följa alla försiktighetsåtgärder och noggrant dosera produkten som används. Det är inte nödvändigt att skapa alltför koncentrerade lösningar, eftersom de har en skadlig effekt inte bara på bakterier, utan också på själva växten. Som ett resultat kommer avkastningen att lida, och frukterna kan i allmänhet bli helt oanvändbara. Dessutom påverkar det gurkans smak negativt.

I växthuset är sprutning inte tillåten för ofta, eftersom växten vänjer sig och jordens surhet bara ökar . Det är bäst att alternera sådana lösningar med andra folkmedicin, till exempel lökskal tinktur. Kombinationen av dessa två ämnen har en utmärkt effekt i kampen mot ett stort antal sjukdomar, liksom när det används som förebyggande åtgärd. Var noga med att se till att läsk inte ackumuleras i jorden, eftersom detta kommer att få det att alkalisera, vilket kommer att påverka plantorna negativt.

Matning görs bäst med en 5% natriumbikarbonatlösning . Första gången detta görs omedelbart efter att plantorna har planterats, den andra - efter tre veckor. Toppdressing får utföras inte oftare än en gång var tionde dag, så att det inte finns överskott av ämnen i rotsystemet. Det är värt att komma ihåg att gurkor är fuktälskande växter, så de måste vattnas varannan dag med varmt vatten, särskilt när du använder en läsklösning. Underlåtenhet att följa denna regel kan orsaka ruttning av rotsystemet. Om det finns för många karga blommor på buskarna kan du gödsla gurkorna med en koncentrerad läsklösning. För att förbereda det måste du lösa upp en tesked av produkten i en liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet

Till skillnad från växthusförhållandena kommer det inte att vara möjligt att kontrollera mikroklimatet i det fria, så du måste utföra alla dina åtgärder beroende på väderförhållandena. Det är värt att komma ihåg det läsk som gödningsmedel är inte den främsta toppdressingen, utan bara ett extra verktyg som bör användas tillsammans med andra förband.

Det är bäst att bearbeta gurkplantor redan innan sjukdomar och skadedjur börjar dyka upp . Ingen skulle argumentera med det faktum att förebyggande medel är mycket effektivare för att förebygga insekts- och sjukdomsbekämpning. Att bli av med vissa skadedjur är mycket svårare än att förhindra att de dyker upp. Dessutom har detta en positiv effekt på produktens kvalitet och dess smak. Under inga omständigheter ska du öka dosen bakpulver på egen hand, särskilt för förebyggande behandlingar. Idealisk utfodring bör inte göras mer än en gång var sjunde dag. För sprutning är det bäst att välja den torraste dagen.

Således, Bakpulver är ett av de mest effektiva sätten att skydda gurkor från olika sjukdomar och skadedjur . Kompetent användning av detta ämne kommer att ge ytterligare matning av gurkor, förhindra skador från många sjukdomar och även bota växter om det uppstår sjukdomar. Det viktigaste i denna process är att strikt följa de etablerade koncentrationerna, eftersom en överdos av bakpulver kan påverka gurkornas tillstånd negativt och orsaka avkastningsförlust. Soda är extremt användbart för gurkor, men för att mata grödan ordentligt måste du följa recept och spraya korrekt.

Rekommenderad: