Borsyra För Gurkor: Sprutning För Toppdressing, En Annan Användning För Växter. Hur Späds Syran För Bearbetning Och Kan Gurkor Sprutas I Växthuset?

Innehållsförteckning:

Video: Borsyra För Gurkor: Sprutning För Toppdressing, En Annan Användning För Växter. Hur Späds Syran För Bearbetning Och Kan Gurkor Sprutas I Växthuset?

Video: Borsyra För Gurkor: Sprutning För Toppdressing, En Annan Användning För Växter. Hur Späds Syran För Bearbetning Och Kan Gurkor Sprutas I Växthuset?
Video: Fixa gräsmattan inför hösten! (höstgödsel) 2024, Maj
Borsyra För Gurkor: Sprutning För Toppdressing, En Annan Användning För Växter. Hur Späds Syran För Bearbetning Och Kan Gurkor Sprutas I Växthuset?
Borsyra För Gurkor: Sprutning För Toppdressing, En Annan Användning För Växter. Hur Späds Syran För Bearbetning Och Kan Gurkor Sprutas I Växthuset?
Anonim

Borpulver är ett vitt kristallint ämne som vagt liknar bordsalt. Borsyra skyddar mot skadedjur och påskyndar tillväxten av gurka och andra trädgårdsgrödor. Borsyrans billighet gör det möjligt att använda den enligt situationen när det verkligen krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Borsyra för gurkor är en multi-action substans som tillåter:

  • stärka rötterna, påskynda deras tillväxt;
  • skydda växten, dess överjordiska och underjordiska delar från skadedjur och patogener;
  • påskynda tillväxten av grön massa avsevärt;
  • påskynda bildandet av glukos som är avgörande för växter;
  • fler blomställningar att bildas;
  • öka produktiviteten.

Som ett resultat blir det möjligt att samla det största antalet gurkor från varje kvadratmeter av tomten. Produkten kan sprutas både i den öppna trädgården och i växthuset.

Borsyra är en folkmedicin, dess fördelar kan knappast underskattas. Det förhindrar bildandet av svamp, mögel, skyddar växter från mikrober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borbrist symptom

Brist på bor kommer omedelbart att svara på följande manifestationer:

  • knappt märkbar tillväxt av plantor;
  • på vuxna växter blir bladen gula och krullar;
  • gula och vita utslag är möjliga på ytan av varje blad;
  • luckorna mellan noderna blir kortare;
  • vuxna buskar växer dåligt;
  • för många blommor som inte har gett äggstockar;
  • blommorna faller av och frukterna ersätter dem inte;
  • laterala processer, inklusive morrhåren, visas inte;
  • växter påverkas av skadedjur, orsaksmedel för sjukdomar som finns i gurka.

Om bor inte räcker, tål gurka växter inte bra alla möjliga störande faktorer. Vissa buskar kan dö.

Bild
Bild

Fröbehandling

För att fröna ska desinficeras, förberedas för sådd, måste ett antal åtgärder utföras

  • Lös upp en halv tesked i en liten mängd (100 ml) kokande vatten.
  • Späd lösningen med kallt vatten till 1 liter.
  • Blötlägg frön i 12 timmar.

Desinfektion av frön utförs omedelbart före plantering i plantceller eller före plantering i marken.

Viktigt: om du glömmer dem för en dag eller mer kommer de inte att gro, utan de kommer att dö - vattnet i behållaren kommer att förskjuta luften som de behöver för att andas.

På grund av frånvaron av naturliga fiender hemma - skadedjur - går plantorna som helhet igenom alla stadier av aktiv tillväxt utan svårighet . Efter att ha transplanterat det i marken, bestäm hur många gånger och på vilka datum, beroende på situationen, kommer borsyrabehandlingen att upprepas.

Bild
Bild

Toppdressing

I olika stadier av växtutveckling skiljer sig toppdressing i specifika skeden. Överdriven förenkling, uteslutning av vissa steg kommer inte att tillåta växter att leva hela sin livscykel och ge en bra skörd . Innan du planterar gurkplantor i marken kan du tvärtom vattna den plöjda, lossade jorden med en lösning av borsyra: den används som ett botemedel mot myror. Om du märker en myrstack (och mer än en) på din webbplats kan du försöka ta bort de flesta myrorna genom att hälla sirap eller lite honung i ett fat, där du häller lite borsyra, innan du planterar gurkplantor (eller frön) på den förberedda platsen.

För att öka avkastningen befruktas jorden genom att tillsätta mangan och borsyra - 10 g vardera, till exempel i en 150 -liters fat fylld med vatten . Därefter vattnas området där plantorna kommer att planteras med denna lösning.

Det är nödvändigt på hösten, i förväg, innan du planterar gurkplantor, att mata jorden som är avsedd för plantering med fasta eller flytande organiska gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter transplantation i marken

I allmänhet ändras inte behandlingsschemat för växter med borsyra . När exakt rötterna bearbetas, gör följande.

Lös upp 1 g borsyra i 1 liter vatten. Det är denna andel som används för att kompensera för bristen på bor. Detta element tillhör klassen spårämnen, och dess överdrivna införande i lösningen är inte tillåtet, annars störs balansen mellan förmågan att ge en bra skörd och storleken på de ovanjordiska och underjordiska delarna av växten. Det händer att den gröna massan samtidigt får en bra tillgång, men det finns inte så många blommor, några av dem faller av, och några, efter att ha pollinerats till bildade äggstockar, i sin tur, smulas delvis. Frukterna som finns kvar kan inte anses vara en bra skörd - den är extremt liten.

  • Förvatten de nyplanterade plantorna med rent vatten.
  • Häll den resulterande lösningen på alla växter under roten. Högst 100 ml lösning räcker för varje grodd. Det spelar ingen roll var de växer - på en öppen mark, i ett växthus eller i ett växthus.
  • Efter ett tag, till exempel en halvtimme, bevattna plantorna igen med rent vatten.
Bild
Bild

Plantorna är skyddade från skadedjur. Glöm inte att mata den med organiskt material, aska och andra medel någonstans i mitten mellan den just genomförda sessionen med "bor" -bevattning och följande: vägledas av datumen för att inte "överfodra" de unga plantorna. En komposition som innehåller ett gödningsmedel som kallas humat framställs enligt följande.

  • Häll 250 ml mjölk i en hink med vatten.
  • Tillsätt 60 droppar jod.
  • Tillsätt en halv tesked borsyra.
  • Rör om några kaliumpermanganatgranuler.
  • Tillsätt 50 ml humat till kompositionen.

Den resulterande lösningen är rosa. Mer koncentrerad kommer att bränna vegetationen. Applicera det genom att spraya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen

Förbered samma borsyralösning. Vi påminner dig: det är förbjudet att använda en lösning mer koncentrerad än 0,1%. Spraya plantorna med den, se bara till att sprayen inte kommer på blommorna. Du kan spraya borsyralösningen innan de öppnas, men när stängda blomställningar dyker upp. Den mest föredragna metoden är fortfarande att vattna de odlade plantorna vid roten.

Om du överdriver det och tvättar bort pollen från de redan öppnade knopparna, kommer det inte att finnas några äggstockar: det kommer helt enkelt inget att pollinera blommans pistiller.

Bild
Bild

I knoppfasen

Var försiktig när du bevattnar gurka växter med borsyra lösning . Inträngning av vatten på blommor som har formen av en öppen knopp är kategoriskt oacceptabelt. Det är bättre att vattna, som i föregående fall, gurkan växter vid roten, utan att påverka blommorna.

Blommorna i många gurksorter pollineras uteslutande av bin: för att locka dem mer, men inte skrämma bort dem genom lukten och närvaron av bormikropartiklar, tillsätts ett halvt kilogram socker till lösningen för varje 5 liter . Bin, förutom pollen, kan samla söta ämnen och förvandla dem till en slags honung. Denna effekt används för att få ut det mesta av dina gurkblommor. Fler bin - mer pollinerade blommor, vilket betyder mer skörd. Men socker kan också locka myror: en enorm mängd av dem kan stöta på en sockrad lösning av borsyra, men alla kommer så småningom att dö.

Således, genom att spraya stjälkarna av gurkplantor med en söt borlösning, bidrar du också till förstörelsen av skadedjur som myror.

Bild
Bild
Bild
Bild

I början av frukten

Men i fasen av aktiv fruktning, när de rudimentära gurkorna redan bildas, hindrar ingenting att själva växterna sprutas helt och frukterna knyts till dem med borlösning. Socker i det här fallet kan inte användas: blomställningar i stora mängder kommer sannolikt inte längre att vara i år . Borbehandling kommer att rädda frukt och växter, till exempel från bladlus, trådmaskar och några andra skadedjur. Du kan spraya gurkorna på fruktstadiet noggrant - varje rudimentär frukt. Glöm inte att bevattna stjälkar, löv, morrhår och så vidare. Den resulterande effekten kommer att manifestera sig i all sin härlighet på tre dagar: bladmassan och gurkorna själva blir ljusgröna, friska i utseende. Det blir inget förtydligande, gulnar på frukterna, samma kränkningar kommer att kringgå själva växten. Bladförband i detta skede kan kombineras med traditionell (rot) dressing.

Men användningen av borsyra ensam kommer inte att rädda växter från försvagning orsakad av uttömningen av de tillgängliga reserverna av mineraler och organiskt material i jorden . Även när sommarboendet vidtagit alla åtgärder för att späda och använda denna lösning på rätt sätt, är bor inte ett universalmedel: något jordbruk "matas" inte med bor ensam. Om de inte har tillräckligt med mat, lägg till ytterligare flytande toppdressing: 10% lösning av mullein eller kycklingspillning, fermenterat förra årets lövverk, skurna och torkade ogräs. Om behandling med en svag jodlösning används kan en 0,01% lösning tillsättas till den, till exempel 350 ml mjölk eller vassle - baserat på 5-10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intervallet mellan sprutning och / eller rotvattning är högst en månad . I genomsnitt blommar och bär de flesta gurksorter under denna period. Borsyra används som gödningsmedel och bidrar till en ökning av sockerhalten - även i en kultur som gurka finns det fortfarande socker.

För att bli av med röta kan du använda följande uppfödningsinstruktioner: 2 g borsyra, 2 g kaliumpermanganat, 1 g jod och ett glas aska . Innan vatten läggs till hinken blandas dessa ingredienser i förväg i en liten mängd, hälls i samma glas. Dessa ingredienser förvaras i upp till tre timmar, sedan sprutas de på de platser där knopparna inte har öppnats.

För att förbättra frukten av gurktjocklekar med användning av borsyra kan du använda den gradvisa introduktionen av denna lösning: först vattnas skotten under roten, efter en vecka - plantans luftdel sprutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det för att förebygga sjukdomar?

Om det behövs kan du kombinera borsprayning med befruktning med hjälp av jod, kaliumpermanganat - försök dock att sprida alla dessa sessioner över säsongens dagar så att ett mineral inte stör det andra. Normalt är jodkoncentrationen några droppar per en halv hink vatten, men kaliumpermanganat (kaliumpermanganat) hälls i vattnet i korn tills en ljus crimsonfärg bildas . Mängden jod och kaliumpermanganat minskar till 0,01% (och under) - i praktiken används de i nästan spårmängder, eftersom den ökade koncentrationen av båda tillsatserna kommer att bränna gurkskotten. Överskott av borsyra, kaliumjodid och permanganat, en gång i människokroppen, kan leda till uttorkning och förgiftning, så bryt inte mot ovanstående dosering, använd dem separat för att undvika en reaktion mellan dem.

Borsyra förhindrar sjukdomen hos växter med peronosporos, mjöldagg . Det förhindrar bildandet av alla typer av röta - efter applicering, svamp, patogena bakterier, mögel kringgå växterna. Men om till exempel efter kraftiga och långvariga regn manifesterar sjukdomen sig (den orsakas ofta av brist på solljus, fukt, vattensamling under onormalt intensiv nederbörd i minst två till tre dagar), upprepad vattning och spruta plantorna med borlösning. Använd ovannämnda kaliumpermanganat, kaliumjodid (jod) och andra medel.

Det är dock oacceptabelt att använda borsyra med mjölk: detta recept har inte övertygande bevisad effektivitet och är mer ett amatörförsök.

Bild
Bild

Spädning av borsyra med mjölk och jod gör att du kan ta bort fytoftor och mjöldagg. Gör följande för att förbereda lösningen.

  • Häll 100 ml mjölk i 1 liter rent vatten.
  • Lägg till denna komposition till 0,5 ml jod.
  • Häll denna komposition i en sprayflaska, häll 1 gram borsyra i halsen.

Behandla gurkskårorna med denna komposition, utan att blöta blomställningarna, från vilka äggstockarna ännu inte har bildats. Den resulterande produkten distribueras vid redan manifesterade växtsjukdomar eller används som profylaktisk. Blandningen är användbar i alla stadier av sjukdomen - förutom den där växten är så påverkad att ingenting kan rädda den. Men samma lösning kan användas för att gödsla jorden. Det kan inte lagras - använd en ny blandning.

Rekommenderad: