Hur Matas Morötter? Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Toppdressing I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Annat Gödselmedel För En Bra Skörd

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Morötter? Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Toppdressing I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Annat Gödselmedel För En Bra Skörd

Video: Hur Matas Morötter? Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Toppdressing I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Annat Gödselmedel För En Bra Skörd
Video: How to Grow Carrots from Seed to Harvest 2024, Maj
Hur Matas Morötter? Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Toppdressing I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Annat Gödselmedel För En Bra Skörd
Hur Matas Morötter? Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Toppdressing I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Annat Gödselmedel För En Bra Skörd
Anonim

Morötter växer i nästan alla områden. Detta är en opretentiös växt som växer bra och behöver nästan ingen extra vård. Men om du matar det regelbundet kommer det att växa sig större och skörden lagras mycket längre.

Bild
Bild

Särdrag

Tidig applicering av förband har en positiv effekt på mängden skörd, smakrikedom och sötma hos morötter . Rotgrödor växer jämna och ljusa. Dessutom är de inte rädda för extrema temperaturer, attacker av små skadedjur och blir knappast sjuka.

Om du inte matar morötterna i tid kommer de inte att vara så stora och välsmakande. Det är möjligt att fastställa att växter saknar ett visst näringsämne genom följande kriterier:

  • morötter växer dåligt;
  • bladen blir mindre och blir gula;
  • frukter blir rödaktiga;
  • topparna är vridna;
  • roten bildas inte med topparnas aktiva tillväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker några av dessa tecken på brist på näringsämnen måste du genast börja mata din webbplats.

Gödningsöversikt

För utfodring av rotgrödor används både organiskt och mineralgödsel.

Mineral

Som regel befruktas morötter med komplexa preparat som innehåller flera viktiga makronäringsämnen samtidigt. Växten behöver vanligtvis följande ämnen.

  • Kväve . Om växten saknar kväve växer rötterna tröga och topparna blir bleka. Dessutom gör bristen på sådana förband morötter svaga och mottagliga för olika sjukdomar.
  • Fosfor . Avsaknaden av detta element framgår av bladens lila nyans. Dessutom, om växten saknar fosfor, utvecklas den långsamt. I regel matas plantorna i detta fall med superfosfat.
  • Kalium . Detta element hjälper till att avsevärt förbättra smakligheten hos morötter. Det gör det saftigt, sött och gott. Potashdressingar appliceras vanligtvis i mitten av sommaren för sötma. Kaliummonofosfat används för att mata växter i det öppna fältet. Det kan appliceras både under plantering och på sommaren.
  • Bor . Det hjälper till att stärka morötter. Dessutom gör dressingar som innehåller detta element rotfrukterna mer saftiga och därför läckra. Denna typ av utfodring används vanligtvis i slutet av juli eller mitten av augusti.
  • Magnesium . Detta element hjälper till att öka utbytet av växter. Med sin brist visas ränder och onaturliga fläckar på lövverket. Rotfrukter utvecklas långsamt. Fotosyntesprocessen bromsas. För utfodring av morötter används vanligtvis magnesiumsulfat, vilket i regel appliceras med bladmetoden.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att applicera mineralgödselmedel, strikt följa instruktionerna. Ett överskott av näringsämnen leder till att frukten börjar spricka, förgrena sig och bara bli smaklös.

Organisk

Många trädgårdsmästare använder endast organiskt material på sin webbplats. Sådana gödningsmedel är ekonomiska, friska och hjälper till att göra morötterna stora och välsmakande . Som regel används tidstestade medel för att mata växter.

Det mest populära alternativet är aska . Vanligtvis använder trädgårdsmästare träaska. Den innehåller många användbara ämnen. För att askan ska vara rik på kalcium måste den framställas av hårt trä. För detta ändamål kan du använda poppel, lärk eller ek. Och för att växterna ska få en tillräcklig mängd kalium är det nödvändigt att ta askan som erhålls genom att bränna ogräs för utfodring.

Bild
Bild

Torraska används också ofta för att skydda växter från morots naturliga fiender. Som regel blandas den för detta ändamål med tobaksdamm i förhållandet 1 till 1. Denna produkt strös ut på gångarna.

Ett sådant botemedel är utmärkt för att skydda växter från morotflugor och flugor. Det bör noteras att detta gödningsmedel måste användas mycket noggrant. Det ska inte blandas med fosforinnehållande foder.

Många trädgårdsmästare gillar också att mata morötter med spillning, gödsel eller kompost

  • Mullein . Flytande kogödsel innehåller en stor mängd näringsämnen. Det hjälper till att göra jorden mer näringsrik och av bättre kvalitet. Före användning måste mullein spädas i vatten, annars kommer matningen bara att skada växterna och orsaka rotröta. För att förbereda lösningen blandas 1 liter kogödsel med 10 liter varmt vatten. Ett sådant medel infunderas i flera dagar på en varm plats.
  • Kyckling . Växterna matas också ofta med kycklingavfall. Detta gödningsmedel innehåller en stor mängd näringsämnen, så det hjälper perfekt att öka utbytet av rotgrödor. Det är värt att använda för att utfodra endast spillning som har satt sig och späds ut i vatten. För att förbereda toppdressing späds en liter produkt i 20 liter vatten och, som i föregående fall, insisterade flera dagar i rad.
  • Kompost . För att gödsla jorden måste du använda kompost gjord av kvalitetsråvaror. Det bör baseras på livsmedel som innehåller mycket fukt. Till exempel unga gräsklippor, ogräs, köksavfall. Torra löv, halm, hö läggs också till komposten. De bidrar till en ökning av koncentrationen av kolhaltiga ämnen. Som regel används 6-8 kilo kompost per 1 kvadratmeter tomt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

För en bra skörd rekommenderas att vattna morötter med andra användbara förband. Det finns flera effektiva alternativ.

  • Ogräs gräs . Koncentrerade örtinfusioner är mycket populära bland trädgårdsmästare. Ofta används de också för att mata morötter. För att förbereda ett sådant gödningsmedel måste du samla färska nässlor, vetegräs, maskrosor och hacka dem fint. Allt gräs måste läggas i en behållare och fyllas med vatten. Därefter måste du täcka det med ett lock. Behållaren ska stå på en varm plats i två veckor. Efter att den erforderliga tiden har gått måste den koncentrerade lösningen spädas med vatten i förhållandet 1 till 10 och använda detta medel för bevattning. I vissa fall tillsätts lite jod eller kaliumpermanganat till sådana örtinfusioner. För 10 liter vatten konsumeras endast 10-20 droppar av en apoteksprodukt.
  • Jäst . För att förbereda toppdressing måste du ta 0,5 kg rå jäst och lägga dem i en behållare med 5 liter varmt vatten. Du måste också lägga till en matsked socker där. Allt måste blandas väl tills ingredienserna är helt upplösta. Före användning måste morotgödslingsmedlet spädas ut. Ett glas av den resulterande produkten måste spädas i 5 liter vatten. Använd ett sådant medel för att vattna radavstånden. Vattning utförs i varmt väder. I kallt väder fungerar lösningar helt enkelt inte.
  • Borsyra . Gödsling av växter med borsyra har också en mycket god effekt på morots smak. Lösningen för att vattna växter i trädgården är mycket enkel att förbereda. I en liter varm vätska måste du späda ut en tesked borsyra. Efter detta måste vätskan svalna. Efter en kort tid ska produkten spädas i 10 liter varmt vatten. Lösningen används för att vattna växter under andra halvan av sommaren. Detta görs så att morötterna blir söta och smakrika.
  • Jod . Detta är en annan populär apoteksprodukt som ofta används för att mata sängarna. Användningen av en högkvalitativ jodlösning kan förbättra utseendet och smaken av rotgrödor. Men sådana medel måste användas mycket noggrant. Införandet av en stor dos jod kan leda till missfärgning av bladen och uttorkning.
  • Salt . Vanligt bordsalt används också ofta för att mata trädgårdsbäddarna. Som regel vattnas växter helt enkelt med saltvatten för att förbättra smaken. Dessutom kan salt också användas för att skydda växter mot skadedjur. För att bli av med morotflugan vattnas växterna med koncentrerad saltlösning. Och för att driva ut sniglarna från platsen, sprayas den med en tio procent saltlösning.
  • Mjölkserum . För att förbereda en lösning av hög kvalitet blandas 5 liter av produkten med ett halvt kilo träaska. Den resulterande blandningen späds ut i varmt vatten. Du kan använda en sådan lösning för att befrukta platsen omedelbart. För att resultaten ska märkas måste du mata morötterna två gånger i månaden.
  • Lökskal . Det är nödvändigt att förbereda lager av skal för att gödsla sängarna i förväg. Detta kan göras på vintern genom att samla rengöringen i lådor eller en hink. Att förbereda en toppdressing för morötter är väldigt enkelt. Ett kilo av produkten måste hällas med fem liter vatten. I behållaren med skalet måste du också lägga till ett halvt bröd svartbröd och ett glas välsiktad träaska. Det resulterande gödningsmedlet infunderas i tre dagar. Därefter späds den ut med vatten i förhållandet 1 till 5. Produkten kan användas både för normal växtnäring och för att bekämpa morotflugor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur applicerar och använder man toppdressing?

Du kan mata växterna under hela växtsäsongen.

In i jorden innan du planterar

För att växterna ska kunna rota sig bättre kan jorden matas med organiskt gödningsmedel före plantering. Det viktigaste är att använda en väl ruttnad produkt. Organics för växtnäring måste mogna i minst ett år. Det är bäst att börja försåda jordgödsling på hösten . Vid denna tidpunkt införs humus eller kompost i jorden.

Bild
Bild

Mängden organiskt material som används beror på egenskaperna hos det valda området. Om jorden är dålig måste mer gödselmedel användas.

Under sådd

Växter planterade i öppen mark matas också med mineralgödsel. Oftast används urea för detta ändamål. Om gödsling appliceras på jorden i torr form måste de först blandas med marken. Växtfrön bör inte komma i kontakt med granulaten . Detta kommer att resultera i brännskador och fördröjd utveckling av morötter.

Det rekommenderas att applicera mineralgödselmedel på jorden några dagar innan sådd av fröna.

Bild
Bild

Fröet kan också bearbetas före plantering. För detta ändamål måste du förbereda en enkel lösning bestående av en matsked träaska och en liter vatten . Allt detta blandas noggrant i en djup behållare. Frön läggs där för en dag. För att uppnå önskat resultat måste de avlägsnas från behållaren varannan timme, sköljas under varmt vatten och blötläggas i en ny del av asklösningen. På så sätt förbereds fröna vanligtvis för plantering i jord som inte har befruktats sedan hösten. Förfarandet visar hög effektivitet.

För att desinficera fröna kan de doppas i en lösning som består av en tredjedel av en tesked borsyra, en liter varmt vatten och en tesked kvävegödsel i en halvtimme . Vissa trädgårdsmästare lägger till lite honung till denna lösning. Detta hjälper till att stimulera frögroning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter en sådan behandling visas de första skotten mycket snabbare. För att stimulera tillväxt kan du också använda specialdesignade kommersiella produkter.

På våren och sommaren

Den första utfodringen av plantor på det öppna fältet utförs efter att de första skotten har dykt upp på platsen. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att gallra raderna innan de matas . I det här fallet kommer näringsämnena inte att mata groddarna, vilket inte ger någon skörd över tiden. Primär utfodring måste väljas korrekt. Det beror ju på detta hur snabbt unga växter kommer att utvecklas. Normalt används kaliumsalt eller ammoniumnitrat i detta skede. Även om plantorna har grott dåligt kommer de att växa efter sådan utfodring.

Bild
Bild

Om morötterna utvecklas bra kan du klara dig utan extra utfodring i juli . I detta skede är det viktigt att regelbundet lossa sängarna och vattna dem efter behov. Men om växterna behöver en portion ytterligare ämnen kan de matas med bor eller kalium. Sådana gödningsmedel kommer att stärka rotsystemet och göra morötterna sötare och mer saftiga. Efter applicering av toppdressing måste sängarna vattnas rikligt. För att öka sockerhalten i rotgrödor kan de också sprutas med en lösning av ravsyra.

I augusti använder trädgårdsmästare vanligtvis folkmedicin . Ask, jästlösning eller en blandning med borsyra används. Innan skörd, när morötterna får juice och sötma, kan de vattnas med en asklösning, nässelbuljong eller vatten med jod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

För att ge dig själv en bra skörd av morötter måste du följa råd från erfarna trädgårdsmästare

  • Överfodra inte dina morötter . Användning av för mycket gödselmedel eller fel koncentration leder till en försämring av rotgrödans smak. Dessutom kan sådana morötter inte lagras under lång tid. Vattna inte sängarna för ofta. Detta görs vanligtvis bara om sommaren är torr och jorden torkar ut mycket snabbt. Att vattna för ofta kan få morötterna att bli "håriga" eller spricka och ruttna.
  • Bladförband av växter måste utföras på kvällen eller på morgonen . Matning av morötter i varmt väder kan orsaka brännskador på bladen. Detta kommer att väsentligt försvaga växterna.
  • Innan befruktning måste jorden lossas och vattnas . Efter ogräs kommer användbara element snabbt till växternas rötter. Det är också nödvändigt att bli av med allt ogräs som växer bredvid morötterna, eftersom de tar bort några av näringsämnena och förhindrar att det utvecklas normalt.
  • Det rekommenderas inte att applicera klorhaltiga gödningsmedel på jorden . Detta kommer att leda till att rötterna som spirar gradvis kommer att böja sig och förgrena sig. Av samma anledning rekommenderas det inte att ägna sig åt markdeoxidering innan du planterar morötter.
  • Det rekommenderas också att täcka sängarna med morötter . För detta kan du använda sågspån eller spån. De hälls i gångarna i ett tätt lager. Kvalitetsmassa skyddar växter mot ogräs och skadedjur. Dessutom behåller den fukt i jorden.
  • Du kan öka utbytet av morötter genom att plantera dem på en lämplig plats . Rotgrödan älskar solen, så du bör inte odla den i skuggan. Dessutom rekommenderar många trädgårdsmästare att plantera en grönsak där selleri, dill eller persilja tidigare odlades.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Morötter är inte särskilt krävande för utfodring. Därför matas det vanligtvis bara några gånger under hela säsongen. Om du gör allt rätt och använder högkvalitativ gödning kan du räkna med en bra skörd.

Rekommenderad: