Hur Matar Man Kål I Juni? Toppdressing För Tillväxt I Början, Mitten Och Slutet Av Månaden. Vilka Folkmedicin Kan Behandlas?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål I Juni? Toppdressing För Tillväxt I Början, Mitten Och Slutet Av Månaden. Vilka Folkmedicin Kan Behandlas?

Video: Hur Matar Man Kål I Juni? Toppdressing För Tillväxt I Början, Mitten Och Slutet Av Månaden. Vilka Folkmedicin Kan Behandlas?
Video: Best natural liquid fertilizer for plants , specially money plants 2024, Maj
Hur Matar Man Kål I Juni? Toppdressing För Tillväxt I Början, Mitten Och Slutet Av Månaden. Vilka Folkmedicin Kan Behandlas?
Hur Matar Man Kål I Juni? Toppdressing För Tillväxt I Början, Mitten Och Slutet Av Månaden. Vilka Folkmedicin Kan Behandlas?
Anonim

Oavsett vilken kål du odlar, brysselkål eller vitkål, tidigt eller sent, kommer du fortfarande att behöva förse den med gödselmedel med ett högt innehåll av näringsämnen som är användbara för den. Du kan lära dig om vilka droger du ska använda för detta och hur du gör dem i den här artikeln.

Vilka droger ska jag använda?

För den aktiva tillväxten av kål fungerar det inte att begränsas till en vattning. Det är bäst att använda sig av gödningsmedel. Den mest fördelaktiga effekten på växten är att mata med innehållet av fosfor och kalium. Dessutom kan du mata kål med mullein, fågelspillning, nitrofoska och urea. Urea har en särskilt fördelaktig effekt på kål, blir en kvävekälla för det och förbättrar utvecklingen av dess blad, liksom stärker dem.

Bild
Bild

Innan du applicerar gödningsmedel måste du dock bekanta dig med hur och när du ska använda dem, annars finns det risk för att anläggningen skadas.

Så, i juni och mot slutet av säsongen, i augusti, rekommenderas att använda gödningsmedel som innehåller fosfor. Det är tack vare denna komponent som kålen blir söt och saftig . Om det finns brist på fosfor börjar kållövverket mörkna och krypa ihop, och dess smak är märkbart bitter. Om denna komponent läggs till den andra toppdressingen, rekommenderas det inte att vattna roten, det räcker bara för att bearbeta utrymmet mellan sängarna.

Om kålen inte växer bra, är det lämpligt att använda gödselmedel som innehåller bor och molybden . Dessa är till exempel ammoniummolybdat och superfosfat med molybden i kompositionen. De hjälper till att öka kålens storlek och vikt, dess densitet och hälsa. Dessutom ger användningen av dessa ämnen en stark växtimmunitet och motståndskraft mot attacker från olika insekter.

Bild
Bild

Om det saknas molybden i marken, börjar kålbladet att deformeras och dess övre ruttnar. Borbrist är fylld med utseendet av bruna fläckar på växten . Det rekommenderas att introducera dessa element för första gången när de första bladen bildas på groddarna. Bor och molybden är också bra för att spraya dina växter. Så, borsyra och ammoniummolybdat späds ut för detta i en hink med vatten.

Molybden kan också användas i kombination med fosfor . I detta fall introduceras de under plantering i öppen mark.

Du kan be om hjälp och färdiga formuleringar, som kan köpas i förortsbutiker. Bland dem lyfter erfarna trädgårdsmästare särskilt toppdressingen "Zdraven" och "Agricola".

Bild
Bild

Folkmedicin

De flesta sommarboende gillar inte att använda kemiskt gödningsmedel, på grund av deras toxicitet, och tillgriper därför folkliga lösningar och gödningsmedel, som kan göras med egna händer hemma. Men för detta måste du exakt beräkna den erforderliga mängden av var och en av dess komponenter.

Till exempel, i juni rekommenderas det att behandla växten med en lösning som innehåller borsyra . Det kommer att ha en fördelaktig effekt på kålens tillväxt. Receptet för denna blandning är enkelt: 5 milliliter borsyra måste lösas upp i 250 milliliter kokt vatten. Innan du använder denna vätska måste den spädas igen med vatten.

Bild
Bild

För aktiv tillväxt av kål kan du också använda jäst, som är rik på fosfor, kväve och andra användbara ämnen . De måste odla marken 2 gånger med intervaller på en månad. Jäst används enligt följande: den löses i vatten, varefter en dag ges så att den infunderas väl och jäsningsprocessen börjar. Därefter späds lösningen igen med vatten i förhållandet 1 till 10. Vattning med denna lösning bör utföras vid ett senare tillfälle, på kvällen. Observera att jästen hjälper till att stoppa absorptionen av kalium, och därför bör marken stänkas med träaska några dagar efter bearbetningen.

Bakpulver fungerar också bra . Det hjälper till att förhindra många virus. Det är inte svårt att göra en lösning med dess innehåll: soda löses i vatten, varefter kålbäddar vattnas från en vattenkanna.

Bild
Bild

Äggskal kan också vara fördelaktigt för befruktning av kål, eftersom de hjälper till att fylla på kalcium och andra näringsämnen i jorden. För att förbereda gödningsmedlet måste du täcka skalet för att krossa det, varefter du måste strö det på marken . Du kan göra en lösning av det, för detta behöver du ett skal från 3 ägg. Det måste spädas med vatten och lämnas för infusion i 3 dagar.

Jod är en viktig hjälpare vid kålodling . Det är han som hjälper till att stärka lövverkets hälsa och kålhuvudets fasthet. Dessutom har jod medicinska egenskaper, vilket gör att plantans resistens mot olika typer av sjukdomar ökar. Det är inte svårt att göra en lösning med jod: du behöver en liter vatten och 2 droppar av denna produkt. Med hjälp av den färdiga blandningen kan du göra bladdressing.

Bild
Bild

Funktioner i introduktionen

Gödsling av kål beror på ett stort antal faktorer. Så, om jorden inte är särskilt bördig måste träaska, humus och superfosfat först läggas till hålet . Sedan, i mitten av den andra veckan efter plantering, är det nödvändigt att bearbeta de planterade växterna med kycklingavfall, växtbaserade tinkturer eller mullein.

Om marken är bördig och innehåller en stor mängd näringsämnen utförs den första utfodringen 2 veckor efter plantering . Samtidigt späds kaliumklorid, ammoniumnitrat och superfosfat i vattnet för bevattning av kål. För tillväxt kan du lägga till en blandning som innehåller kycklinggödsel upplöst i vatten i förhållandet 1 till 20.

Bild
Bild

I den andra toppdressingen kan du använda träaska och superfosfat, som måste spädas i vatten före användning. Om du missade alla dessa stadier kan du mata planteringen under den tredje veckan av tillväxten av de planterade växterna . För att göra detta, använd en lösning som innehåller gödsel. Det hälls med vatten, varefter det lämnas för infusion i en dag. Därefter används blandningen för att bearbeta rötterna på var och en av växterna.

Kan användas för matning och urea. Det är tillåtet att använda det omedelbart efter plantering av växten, samt 2 veckor senare, när kålen stelnar i marken och börjar få styrka.

Bild
Bild

Den tredje utfodringen av kål utförs när kålhuvudet börjar bildas . Under denna period behöver växten fler näringsämnen. Toppdressing utförs med mullein och superfosfat, medan du inte bör glömma bra vattning och kullning vid denna tidpunkt. Om det regnar mycket under denna period, bör växtens fuktighet tvärtom begränsas.

Rekommenderad: