Toppdressing Av Morötter I Juni: Hur Man Matar Om Det Växer Dåligt? Vilka Folkliga Och Färdiga Medel Kan Matas I Slutet, I Mitten Och I Början Av Månaden?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Morötter I Juni: Hur Man Matar Om Det Växer Dåligt? Vilka Folkliga Och Färdiga Medel Kan Matas I Slutet, I Mitten Och I Början Av Månaden?

Video: Toppdressing Av Morötter I Juni: Hur Man Matar Om Det Växer Dåligt? Vilka Folkliga Och Färdiga Medel Kan Matas I Slutet, I Mitten Och I Början Av Månaden?
Video: 15 Craziest Things Money Can Actually Buy 2024, Maj
Toppdressing Av Morötter I Juni: Hur Man Matar Om Det Växer Dåligt? Vilka Folkliga Och Färdiga Medel Kan Matas I Slutet, I Mitten Och I Början Av Månaden?
Toppdressing Av Morötter I Juni: Hur Man Matar Om Det Växer Dåligt? Vilka Folkliga Och Färdiga Medel Kan Matas I Slutet, I Mitten Och I Början Av Månaden?
Anonim

Med utvecklingen av marknaden för ekologiska produkter ville många hemmafruar odla färska grönsaker på sina egna tomter. Trots det faktum att morötter inte ingår i listan över nyckfulla grödor, för dess framgångsrika odling i en sommarstuga, måste du känna till några finesser.

Vad behöver morötter?

Frisk rottillväxt beror på att grödan får de näringsämnen den behöver vid varje tillväxtstadium.

Under perioden efter plantering, särskilt i maj och juni, sker en aktiv tillväxt av grönska, för vilken grönsaken kräver mycket kväve . För att öka immuniteten hos unga morötter krävs element som kalium och fosfor. Rätt intag av dessa ämnen hjälper till att motstå skadedjurattacker och ökar grönsaksgrödornas motståndskraft mot sjukdomar. Det händer att, trots alla ansträngningar, växer morötter dåligt.

Bild
Bild

Här är en lista över ämnen som morötter behöver

  1. Fosfor , vilket är särskilt viktigt att använda i slutet av första hälften av sommaren. Fosfor bidrar till korrekt bildning av frukt, en ökning av deras densitet.
  2. Kalium som krävs av rotgrödan under hela växtsäsongen. Korrekt kaliumtillskott hjälper till att reglera fotosyntesprocessen och stabilisera metaboliska processer. Det är tack vare kalium som den underjordiska delen av morötter bildas, rotgrödan blir söt och saftig.
  3. Mangan och bor det är vanligt att använda i juli. Dessa ämnen är nödvändiga för fastheten i mitten av moroten, dess hälsa, ökar hållbarheten och också för att starta processen att ackumulera sötma.

Innan du börjar mata grönsaker är det viktigt att förstå exakt vilka näringsämnen grödan saknar för korrekt tillväxt. Vissa tecken i utseende kan indikera vilket gödningsmedel som ska användas:

  • gulning av löv, förändringar i deras storlek, försvagning av rotsystemet indikerar brist på kväve;
  • den snabba tillväxten av toppar med dålig utveckling av rotsystemet innebär att grönsaksgrödan behöver kalium;
  • liten storlek och närvaron av en rödaktig nyans på toppen av frukten indikerar brist på fosfor.

Viktig! En planta med liknande egenskaper bör näras med rätt mängd mikro- och makroelement för att den ska ge skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du mata?

Även i fallet när morötterna planterades i högkvalitativ mark, förgödslad med mineraler och organiska föreningar, kräver grönsaksgrödan flera ytterligare förband av följande skäl:

  • för att få en stor skörd;
  • för att förbättra kvaliteten på morötter och hållbarhet.

Färdiga gödningsmedel är bäst lämpade för att mata grönsaker, men folkmedicin fungerar också bra.

Bild
Bild

Folkmedicin

Många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare föredrar naturligt gödselmedel framför färdiga.

Nässla gynnar nästan alla trädgårdsodlingar genom att leverera viktiga näringsämnen som järn och magnesium. För utfodring måste du först förbereda en speciell infusion:

  • väl hackad nässla måste läggas i en tio liters hink så att den fyller 2/3 av behållaren;
  • tillsätt ett glas träaska och fyll kompositionen med vatten;
  • täck hinken med ett lock och lägg på en varm plats.

För att få effektiv befruktning måste nässlan jäsa. Beredningstiden för en sådan komposition är från 5 dagar till 2 veckor. Det är viktigt att blanda innehållet i skopan regelbundet. Beredskapen för infusionen kommer att meddelas om en kärrskugga, en obehaglig lukt och skum på vattnet.

Tillämpning: 100 ml av den färdiga infusionen måste hällas med 10 liter vatten, häll sedan morötterna under roten.

Bild
Bild

Träaska är lämplig för befruktning av morötter i alla stadier. Du kan antingen använda den torr eller göra en speciell infusion. I juni kan du fördela aska till sängarna i mängden 1 glas per kvadratmeter. m.

Infusionen bereds mycket enkelt:

  • tillsätt 10 liter vatten till 100 gram aska;
  • insistera i 6 timmar;
  • häll morötterna under roten.

En sådan komposition kommer att förse grönsaksgrödor med alla mikroelement som är nödvändiga för tillväxt av grön massa.

Dessutom avvisar aska trädgårdsskadegörare perfekt, för att förhindra att du bara behöver behandla jorden med aska var 10: e dag.

Bild
Bild

Jod stöter perfekt från skadedjur och förbättrar fruktens färg och smak. Du måste mata den tre gånger under hela säsongen. Applicering: 0,5 ml jod ska spädas i 2 liter vatten.

Jäst påskyndar sönderdelningen av organiskt material, men är inte ett gödningsmedel. Det är viktigt att använda jäst med måtta för att förhindra stenig jord.

Förberedelse och applicering av lösningen:

  • till 100 gram levande jäst, tillsätt 2 msk. l. socker och en hink vatten;
  • insistera på en och en halv timme;
  • fördela över grönsaksbäddar.

Råd! Det bästa resultatet kan uppnås om morötterna behandlas med jäst endast en gång i utvecklingsstadiet.

Bild
Bild

Ammoniak skyddar rotgrödor från insekter och är en utmärkt kvävekälla.

Viktig! När du arbetar med ammoniak behöver du personlig skyddsutrustning.

Beredning av lösningen: 50 ml ammoniak behöver 10 liter vatten. Bearbetningen utförs två gånger: under växtsäsongen och under andra halvan av juli, under bildandet av rotgrödor.

Bild
Bild

Färdiga gödningsmedel

Fördelen med färdiggjorda gödningsmedel är att antalet element i deras sammansättning redan är balanserat.

Urea kan skydda växter mot insekter och används när kväve är bristfälligt . Ansökan: för 1 kvm m jord kräver 20 gram urea.

Gödsel kan kombineras med organiska föreningar av andra typer, till exempel med ko- eller kycklingavfall.

Bild
Bild

" Citovit "- ett preparat med en stor mängd viktiga mikroelement i dess sammansättning, som ökar grödornas motståndskraft mot sjukdomar och ogynnsamma miljöförhållanden. Läkemedlet kan användas på två sätt:

  • utföra fröbehandling före plantering;
  • som gödningsmedel två gånger i månaden (fram till skörd).

Ett innovativt läkemedel övervägs " Ava " - gödselmedel baserat på vulkaniska jordar. Läkemedlet hjälper till att öka avkastningen och hållbarheten. Gödsel finns i granulat eller pulverform. Tillämpning: fördela läkemedlet över åsarna med morötter (närmare rötterna).

Det är också viktigt att förse morötter med följande element:

  • fosfor;
  • kalium;
  • kväve;
  • magnesium;
  • bor
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man för att sätta in korrekt?

Användningen av gödningsmedel är inte tillräckligt för att säkerställa effektiv tillväxt och utveckling av rotgrödan. Det är viktigt att förstå vid vilken tidpunkt du behöver mata morötter med vissa ämnen.

  • I början av månaden . Gronningsstadiet av morotsfrön varar ganska länge, men det är viktigt att mata under roten inom två veckor från det ögonblick som de små groddarna dyker upp. Det är under denna period som rotgrödan tar emot alla nödvändiga ämnen för landskapsarkitektur och förstärkning av rotsystemet. Sammansättningen för utfodring kan väljas enligt rekommendationerna ovan, det viktigaste är att inte skada tunna löv under vattning.
  • I mitten . Två veckor senare måste du mata rotgrödan igen med gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor. I specialaffärer för trädgårdsmästare kan du köpa en balanserad komposition. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när du förbereder lösningen och vattnar.
  • I slutet . Slutet av juni - början av juli - tiden för den tredje matningen (20 dagar efter den andra etappen). Under denna period är det bäst att använda torra produkter som träaska. Förresten, du kan använda både pulveriserad träaska och dess lösning, vars recept anges ovan. Processen att förbereda en sådan produkt tar flera timmar.

Råd! Efter spridning av asken, lossa jorden för maximal effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I framtiden utförs utfodring av morötterna redan före skörd, ungefär en månad i förväg. För att befrukta rotgrödan under denna period, använd en sammansättning rik på kalium eller träaska i form av en infusion, som under utfodringen i juni.

Råd! För god tillväxt av en grönsaksgröda och en högkvalitativ skörd bör näringsämnen tillsättas vid vattning eller vid regn så att morötterna kan absorbera alla näringsämnen.

Rekommenderad: