Kaliummonofosfat För Gurkor: Instruktioner För Användning Av "monokaliumfosfat" I Ett Växthus Och öppet Fält, Dosering För Matning Av Gurkor

Innehållsförteckning:

Video: Kaliummonofosfat För Gurkor: Instruktioner För Användning Av "monokaliumfosfat" I Ett Växthus Och öppet Fält, Dosering För Matning Av Gurkor

Video: Kaliummonofosfat För Gurkor: Instruktioner För Användning Av
Video: Understanding Garden Potassium: What it Does, Greensand, Banana Peels & Other Forms - TRG 2014 2024, Maj
Kaliummonofosfat För Gurkor: Instruktioner För Användning Av "monokaliumfosfat" I Ett Växthus Och öppet Fält, Dosering För Matning Av Gurkor
Kaliummonofosfat För Gurkor: Instruktioner För Användning Av "monokaliumfosfat" I Ett Växthus Och öppet Fält, Dosering För Matning Av Gurkor
Anonim

Kaliummonofosfat används vanligtvis för att mata gurkor efter en period av långvarigt regn. Detta gödningsmedel fyller jorden med användbara element och ger näring åt växterna.

Fördelar och nackdelar

Kaliummonofosfat tillhör mineralgödselmedel. Den innehåller fosfor och kalium. Produkten är lättlöslig i vatten och kan användas för att behandla de flesta växter och blommor som växer på platsen.

Bild
Bild

Detta gödningsmedel har många fördelar

  1. Den innehåller inte klor. Detta betyder att ingenting stör växtens assimilering av kalium och kväve.
  2. Gödselmedel ändrar inte jordens pH -nivå.
  3. Absorberas helt av rotsystemet på kort tid.
  4. Användning av gödningsmedel hjälper till att öka avkastningen. Dessutom har de skördade gurkorna längre hållbarhet och bättre smak.
  5. Växter blir mer hårda och är inte rädda för svampsjukdomar, inklusive mjöldagg.
  6. Kaliummonofosfat kan användas för både rotmatning av växter och blad.
  7. Produkten är giftfri och skadar därför inte människokroppen.
  8. Det finns ingen risk att skada själva växten, med för mycket gödning. Överskottet kommer helt enkelt att förbli i jorden, vilket gör det mer bördigt.

Den största nackdelen med detta gödningsmedel är att det främjar utvecklingen av inte bara gurkor, utan också ogräs . Därför bör den användas med försiktighet.

Det är också värt att komma ihåg att denna produkt måste användas omedelbart efter beredning. Annars förlorar den snabbt sin användbarhet under påverkan av vatten och ljus.

Bild
Bild

Hur man odlar?

Kaliummonofosfat säljs vanligtvis som torra granulat eller pulver. Därför måste den spädas före användning. Normalt sätts 10 gram av ämnet till 10 liter vatten. Detta är tillräckligt för att lösningen ska bli effektiv. Denna mängd produkt bör räcka för 3-5 buskar . Mindre lösning behövs för att vattna plantorna. Om oanvänd vätska kvarstår efter användning, kan den användas för att gödsla andra växter på platsen.

Bild
Bild

För att späda ut kaliummonofosfat i pulverform måste du ta mjukt vatten av hög kvalitet . Destillerad eller kokt vätska är utmärkt. Granulaten kan lösas upp i vilket vatten som helst. Detta påverkar inte gödningsmedlets kvalitet på något sätt. Temperaturen på vattnet som används för att förbereda lösningen ska vara cirka 20-25 grader.

En lösning med denna koncentration är väl lämpad för rotmatning. Om anläggningen är planerad att sprutas bör dosen fördubblas. Detta innebär att 20 gram av läkemedlet måste tillsättas till 10 liter vatten.

Om gurkorna odlas i surgjord jord kan citrater tillsättas till kaliummonofosfatlösningen för att vattna växten . I detta fall hälls en matsked citronsyra och ammoniak i 10 liter lösning. Blandningen blandas noggrant och används omedelbart för avsett ändamål. Du måste vattna gurkor försiktigt med det. Varje buske tar vanligtvis en liter av blandningen. Detta gödselmedel ska appliceras varannan vecka.

Bild
Bild

Tidpunkt och användningsfrekvens

Det är bäst att spraya växter i trädgården och grönsaksgården tidigt på morgonen eller efter solnedgången. Om du gödslar gurkor under dagen kommer produkten att avdunsta mycket snabbt i solen och det kommer ingen nytta av det . På morgonen och på kvällen absorberas vätskan perfekt och avdunstar inte.

I växthuset utförs vanligtvis tre gånger per säsong . I öppen mark kan gödningsmedel appliceras oftare. Gurkor som växer i sängarna matas 5-6 gånger från maj till augusti. Samtidigt är det mycket viktigt att ta lika stora pauser mellan matningarna. Gödsling görs bäst efter regn eller vattning av sängarna. På hösten ska detta läkemedel inte tas in för grävning, eftersom det inte kommer att gynnas av detta.

Bild
Bild

Monokaliumfosfat introduceras först under växtsäsongen . Detta görs för att växten ska utvecklas snabbare. Dess användning kan avsevärt påskynda blomningstiden. I detta skede tillsätts kvävehaltiga preparat tillsammans med kalium. Andra gången appliceras produkten 2 veckor efter den första utfodringen.

Bild
Bild

I framtiden appliceras kalium med några veckors mellanrum. Du kan gödsla gurkor även under fruktperioden. Det kommer inte att skada växterna på något sätt. Mängden förband beror också på jordens skick som gurkorna växer på. För att förstå när det är nödvändigt att applicera gödselmedel igen är det värt att noggrant undersöka sängarna med gurkor.

Följande tecken kan indikera brist på kalium:

  • frånvaron av äggstockar på buskarna och en liten mängd blad;
  • förändring i form och färg på frukter;
  • byta färg på bladen till en mörkare och mörkare;
  • utseendet av gulhet vid deras kanter;
  • utseendet på bitterhet.

Att bli av med alla dessa problem kommer att hjälpa till att introducera den nödvändiga mängden toppdressing i tid. Bladmatning hjälper till att uppnå resultat på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Kaliummonofosfat används vanligtvis för ytterligare utfodring av gurkor. Det kan användas tillsammans med bekämpningsmedel genom att lägga det till en lösning som används för komplex sprutning eller bevattning . Det rekommenderas inte att blanda detta kaliumtillskott endast med preparat som innehåller stora mängder magnesium och kalcium.

Denna produkt får endast hanteras med skyddshandskar . Lösningen ska inte komma i kontakt med slemhinnor eller hud. När du planerar att spruta en växt bör du bära andningsskydd. Efter arbetet ska du omedelbart tvätta händerna med tvål och vatten. Om lösningen av misstag kommer på huden, skölj den omedelbart under rinnande vatten.

Om produkten används i ett växthus måste rummet vara väl ventilerat före och efter befruktning.

Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Om det behövs kan detta preparat för behandling av växter ersättas med analoger, som också innehåller de ämnen som är nödvändiga för växter i stora mängder

  1. Nitroammofosk . Denna beredning innehåller fosfor, svavel, kalium och kväve. Därför är det utmärkt för utveckling av gurkor.
  2. AVA . Produkten innehåller mycket stora doser av fosfor och kalcium, därför närmar den perfekt växter och främjar deras tillväxt. Men du måste vara mer försiktig med honom och inte bryta mot reglerna för att använda produkten.
  3. " Pekacid ". Detta läkemedel innehåller också fosfor och kalium. Det uppfanns i Israel. Men nu blir läkemedlet gradvis mer populärt i andra länder i världen.
Bild
Bild

Träaska är också en alternativ källa till kalium. Den kan användas för att mata gurkor under höstens grävning av platsen. Dessutom kan denna produkt appliceras under plantornas buskar, efter att ha lossnat jorden vid rötterna. Denna utfodring kan varvas med införandet av köpt kaliumgödsel.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det kaliummonofosfat är en högkvalitativ toppdressing som är helt säker för både människor och växter . Om du applicerar detta gödningsmedel enligt alla regler blir gurkskörden mycket bra.

Rekommenderad: