Toppdressing För Gurkor (26 Bilder): I Ett Växthus Och öppet Fält, Jäst För En Bra Skörd Och Kaliumgödsel, Toppdressing Under Fruiting

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing För Gurkor (26 Bilder): I Ett Växthus Och öppet Fält, Jäst För En Bra Skörd Och Kaliumgödsel, Toppdressing Under Fruiting

Video: Toppdressing För Gurkor (26 Bilder): I Ett Växthus Och öppet Fält, Jäst För En Bra Skörd Och Kaliumgödsel, Toppdressing Under Fruiting
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Toppdressing För Gurkor (26 Bilder): I Ett Växthus Och öppet Fält, Jäst För En Bra Skörd Och Kaliumgödsel, Toppdressing Under Fruiting
Toppdressing För Gurkor (26 Bilder): I Ett Växthus Och öppet Fält, Jäst För En Bra Skörd Och Kaliumgödsel, Toppdressing Under Fruiting
Anonim

Gurka är en gröda som kräver en viss jordkomposition. Brist på viktiga näringsämnen påverkar avkastningen. Därför är det så viktigt att mata grönsaken korrekt och i tid.

Gödselmedel

Gödselmedel skiljer sig åt i deras produktionsmetod, kemiska sammansättning och arten av de befintliga komponenternas effekt på anläggningen. De är indelade i 2 typer.

Mineral

Mineralgödsel har en hög koncentration av huvudnäringsämnet, därför verkar de snabbt och effektivt. I sin sammansättning kan de vara enkla och komplexa. Enkel toppdressing innehåller en komponent: kväve, kalium eller fosfor.

  • Kvävgödsling - ammoniumnitrat, urea. De är nödvändiga för att stimulera den gröna massan av gurkor - stjälkar, löv - och bildandet av äggstockar, eftersom kväve deltar i växtens metaboliska processer och är en integrerad del av cytoplasman, proteiner, enzymer och klorofyll.
  • Potashgödsel - kaliumklorid, kaliumsulfat och kaliumsalt. Kalium stimulerar fotosyntesprocessen, deltar i syntesen av socker och kolhydrater, främjar rörelsen av kolhydrater från bladen till andra delar av växten, vilket ökar utbytet och kvaliteten på gurkor.
  • Fosfatgödsling - superfosfat (enkelt och dubbel), fosfatberg. Fosfor, som en energikälla, reglerar metaboliska processer, påverkar proteinsyntesen. Det har en gynnsam effekt på rotsystemets utveckling, blomning, bildning och mognad av gurkor.
Bild
Bild

Komplexa mineralgödselmedel kan bestå av alla eller enskilda näringsämnen med tillsats av mikro- och makroelement, vars innehåll är rätt balanserat.

De vanligaste typerna av dessa gödningsmedel:

  • nitroammofosk, nitrophoska, azofosk, ammophos, innehållande alla tre elementen: kväve, fosfor och kalium;
  • diammophos innehåller fosfor och kväve;
  • "Master-Agro"- innehåller förutom kväve (22%), fosfor (8%) och kalium (16%) mikro- och makroelement (koppar, zink, magnesium, järn, molybden).
Bild
Bild

Organisk

Ekologiskt, som en naturlig produkt av naturligt ursprung, anses vara säkert för människor. Dess särdrag ligger i det faktum att det tar lite tid för processen med sönderdelning och frisättning av näringsämnen . Därför har organiska ämnen en längre verkningsperiod.

Organiskt gödningsmedel hjälper till att förbättra jordens struktur, vilket gör det lösare och lättare, bra fukt och luftgenomsläpplighet.

Typer av organiska ämnen

  • Gödsel - ko, häst - är den mest populära typen av organiskt material, rik på näringsämnen (särskilt kväve). Dock kan endast välruttnad gödsel användas, och inte färsk gödsel, eftersom den kan innehålla olika infektioner, skadliga insekter och deras larver, ogräsfrön.
  • Kompost … Det bildas som ett resultat av sönderdelning av mat och växtavfall (grönsaksskal, toppar, ogräs och annan vegetation). Kompost har ett högt innehåll av alla tre komponenter som behövs för gurkor.
  • Fågel (kyckling) spillning … Förutom viktiga näringsämnen innehåller den bakteriofager som dödar skadliga bakterier i jorden.
  • Siderata (grönt gödselmedel) … De fyller på sammansättningen av spårämnen i jorden, skyddar jorden från erosion och blåser av ytskiktet av vinden och undertrycker tillväxt av ogräs. Det klippta gräset används också som en mulch, vilket hjälper till att behålla fukt och ge näringsämnen. Olika typer av spannmål, baljväxter och klöver, senap, lupin och andra växter fungerar som siderater.
  • Benmjöl … Den är rik på fosfor och kalium, men innehåller inte kväve, så den används för att minska jordens surhet.
  • Träaska den har ett högt innehåll av kalium, fosfor, järn, magnesium, mangan och bor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Matningsläge

Effektiviteten av användningen av gödningsmedel beror till stor del på hur tidigt de appliceras. Det rekommenderas att mata gurkor varannan vecka. Matningsregimen innehåller vanligtvis sådana steg.

  • Första utfodring … Det utförs 15 dagar efter att gurkorna planterats.
  • Den andra utfodring sker under bildandet av knoppar och i det inledande skedet av blomningen.
  • Den tredje en gång befruktad under perioden med massfruktsättning och aktiv fruktning.
  • Sista fjärde utfodring sker i slutet av sommarperioden för att förlänga frukten.
Bild
Bild

Hur förstår man vad man ska gödsla med?

Bristen på vissa näringskomponenter påverkar utvecklingen av gurkor och orsakar förändringar i deras utseende. Vissa tecken kan berätta vilka element som saknas.

Brist på kväve leder till långsam tillväxt av fransar, gulning av löv från den centrala venen. Gurkor tjocknar vid stjälken och spetsarna blir smalare.

Brist på kalium orsakar följande förändringar:

  • löv och piskor växer mycket snabbt och blir stora;
  • topparna blir mörkgröna;
  • de nedre bladen blir ljusare, och en torkad gul kant bildas längs kanten;
  • gurkor blir päronformade.
Bild
Bild

Fosforbrist manifesterar sig i den långsamma utvecklingen av fransar och löv … Nya unga blad är mindre i storlek än gamla, och unga toppar är mörkare i färgen och torkar snabbt. Bristen på spårämnen indikeras av bladens gula färg .… Sprutning med lösningar av komplexa gödningsmedel som innehåller huvudelementen: mangan, järn, zink och andra hjälper. Om dessa defekter identifieras bör lämpligt gödningsmedel appliceras.

Bild
Bild

Hur och när ska man mata?

Det finns två sätt att mata - rot och blad. Rotdressing används om sommaren är varm och växtens rötter utvecklas väl. De bör appliceras på fuktig mark efter vattning eller regn på kvällen. Gödsling under dagen kan endast göras i grumligt väder ..

Blad är mer effektiva om sommaren är sval med en övervägande molnigt väder. Detta väder bidrar inte till att rötterna utvecklas fullt ut, och gödningsmedel absorberas inte helt. Därför är det nödvändigt att spraya gurkor med flytande förband.

Lösningen ska appliceras från en sprayflaska och täcka bladen jämnt så att förbandet stannar kvar på lövverket så länge som möjligt.

Bild
Bild

För att få en bra skörd av gurkor är det nödvändigt att inte bara mata dem utan också göra det rätt. Användningen av vissa typer av förband utförs i enlighet med stadierna i växtens växtlighet, med rätt dosering och befruktning.

Förberedelserna för nästa skörd börjar på hösten … Under grävningen av marken rekommenderas att introducera organiskt material: på vintern, under snön, kommer förfallsprocessen att ske med utsläpp och ackumulering av näringsämnen. Samtidigt tillsätts benmjöl och aska till surgjord mark för att minska surheten. Under höstperioden är det också möjligt att använda torr kalium (30 g / m2) och fosfor (50 g / m2) förband.

Bild
Bild

När man odlar gurkplantor hemma i en fönsterbräda appliceras gödningsmedel på underlaget eller 2-3 veckor efter att man planterat fröna . Gurkor bör matas med lösningar av kväveinnehållande läkemedel (urea) eller fågelspillning, som används för att vattna jorden under roten, inte bevattna lövverket.

När man planterar frön direkt på en trädgårdsbädd i öppen mark läggs humus (ruttnad gödsel) blandat med halm till hålen och täcks med ett lager jord - så att gurkornas rötter inte kommer i direkt kontakt med organiska gödningsmedel. En annan metod används också: i förväg - 2 veckor före sådd av fröna - de applicerar flytande gödningsmedel baserat på komplexa kompositioner eller en asklösning. Sammansättningen av lösningar för en hink vatten: urea (20 g), superfosfat (30 g), kaliumklorid (10 g) eller 1 glas aska. Dessa lösningar vattnas antingen 1/2 l brunnar eller hela trädgården.

I framtiden bör grönsaken befruktas i enlighet med schemat.

Bild
Bild

Efter landning i marken

Efter sådd av frön i jorden kan organiskt material endast användas om det inte användes vid beredning av jorden. Gurkor befruktas när 2-3 blad bildas vid plantorna. Plantor av gurkor planterade i marken bör befruktas endast 10 eller 12 dagar efter transplantationen, när de är väl rotade och anpassningsbara.

Den första utfodringen måste nödvändigtvis innehålla kväve för hela rotsystemets utveckling. Särskilt effektivt är ammoniumkväve, som finns i urea, ammoniumsulfat.

För att förbereda lösningar kan du använda färdiga mineralpreparat, som är upplösta i 1 hink vatten:

  • urea och kaliumsulfat (10 g vardera), superfosfat (20 g);
  • urea (1 msk. l.) och superfosfat (60 g);
  • ammoniumnitrat, superfosfat och kaliumsalt (10 g vardera).
Bild
Bild

Du kan också strö jorden med torr ammophos (5 g), följt av att lossa.

Ekologiska lösningar kan också beredas

  • Gödsel (1 kg), kycklingavfall (1/2 kg), urea (2 msk. L.) Späds ut i 10 liter vatten. En liter av denna lösning späds igen med 10 liter vatten och den resulterande arbetskompositionen vattnas med växterna upp till 3 gånger på 7 dagar, 500 g för varje gurkbuske.
  • Fågelspillning utspädd i vatten i ett förhållande av 1:15 och använd omedelbart efter beredning.
  • Flytande mullein utspädd med vatten i ett förhållande av 1: 8.
  • Örtinfusion utspädd med vatten 1: 5.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomning och frukt

Blomning och äggstockbildning av gurkor är en kontinuerlig process, så grönsaken kräver mycket näringsämnen . Andra gången gurkorna befruktas när blomningen börjar och de första frukterna knyts. För närvarande är kalium, fosfor och spårämnen grunden för växtnäring. Både komplexa och folkliga, oberoende förberedda medel används.

Till exempel: 10 g ammoniumnitrat, 10 till 15 g superfosfat, 15 g kaliumsalt per hink vatten. Eller: ammoniumnitrat (30 g), kaliumklorid (20 g) och superfosfat (40 g) också i en hink med vatten.

Det rekommenderas också att använda följande befruktningsmetoder:

  • en blandning av superfosfat och torr aska införs i marken, följt av lossning;
  • strö marken under buskarna med aska (2 matskedar per buske) och spraya samtidigt med mjölkvassle med tillsats av några droppar jod;
  • spraya med en lösning av borsyra med kaliumpermanganat och häll sedan över bananskalinfusionen;
  • häll med en vattenlösning av aska (lös upp 2 glas i 10 liter), följt av mulching med kompost;
  • häll med örtinfusion utspädd med vatten 1: 5.
Bild
Bild

För bladsprutning bereds lösningar:

  • superfosfat - 35 g per hink vatten;
  • borsyra (1 tsk) och flera (10-12) korn av kaliumpermanganat per 1 liter vatten.

I fasen med aktiv fruktning utförs nästa utfodring med hjälp av organiskt material med tillsats av mineralkomponenter.

Bild
Bild

Du kan hålla dig till denna befruktningsmetod. För 10 liter vattenhaltiga lösningar av organiskt material (gödsel, fågelspillning) lägg till:

  • 40 g enkel eller 20 g dubbel superfosfat;
  • 10 g kaliumsulfat eller kaliummagnesium;
  • 0,3 g borsyra (kristallin);
  • 0,2 g kaliumpermanganat;
  • 0,1 g zinksulfat.

Gödsla 2-3 gånger på 7 dagar i 0,5 liter under en buske.

Bild
Bild

Du kan lägga till en infusion av kycklinggödsel eller gödsel under roten, följt av att spraya bladen med lösningar av spårämnen. Vattna jorden med örtinfusion utspädd med vatten 1: 5. Ringla med utspädd jäst och strö över en svag lösning av fjäderfäspillning.

Tillsätt minerallösningar under roten, som bereds per hink vatten:

  • från en blandning av kaliumsulfat (15 g) och superfosfat (30 g);
  • från kaliumnitrat - från 25 till 30 g;
  • urea - 50 g.

Spraya den gröna massan med urea i en andel av 15 g / 10 l vatten.

Bild
Bild

Den fjärde utfodringen utförs för att förlänga frukten. Oftast används komplexa mineralkompositioner och organiska ämnen:

  • vattnas med infusioner: daglig gödsel (1 kg / hink vatten) eller 2 dagar ruttnat hö;
  • gödsla med en blandning av gödsel och aska;
  • sprutas med soda-lösning (20-30 g / 10 l) eller urea (15 g / 10 l).

Gurkor som odlas i ett växthus i polykarbonat behöver också matning, det borde finnas minst 4-5 av dem.

Det första steget är att förbereda jorden i växthuset. För att göra detta bör cirka 20-30 g ammoniumnitrat och 20 g enkelt superfosfat och kaliumsulfat tillsättas till jorden på ungefär en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är det rekommenderade befruktningsschemat

  • 14 dagar efter transplantation av plantor i växthuset kväve-kaliumsaltkompositioner bör tillsättas. Till exempel en vattenhaltig (per hink vatten) komplex lösning bestående av nitrat (10 till 15 g), dubbel superfosfat (20 till 25 g) och kaliumklorid (10-15 g). Du kan också använda en av de typer av organiskt material: vattenlösningar av flytande gödsel (1: 8), kycklinggödsel (1:15) eller örtinfusion (1: 5).
  • Efter perioden med massblomning börjar , matning med kalium och kväve, magnesium och bor är nödvändigt. Följande vattenhaltiga lösningar av mineralblandningar används: superfosfat (40 g), kaliumnitrat (20 g) och ammoniumnitrat (30 g).
Bild
Bild

Följande befruktningsmetoder används också:

  • sängen strös med en blandning av torr aska och superfosfat, och sedan lossnar jorden;
  • vattnas med en vattenlösning av aska (1 glas aska / hink vatten);
  • sprutning med lösningar: superfosfat (35 g / 10 l vatten), borsyra (1 tsk) och kaliumpermanganat (cirka 12 kristaller) per 1 liter vatten.

När äggstockarna dyker upp rekommenderas ekologisk matning:

  • kycklingspillning späds först ut i vatten i förhållandet 1:15, och späds sedan igen med en hink vatten och 1 glas aska tillsätts;
  • tillsätt 500 g flytande mullein till en hink med vatten, 1 msk. l. nitrofosfat och 1 glas aska.

För 1 kvadratmeter kommer cirka 3 liter av dessa lösningar att krävas.

Bild
Bild

Vid massmognadsstadiet bör frukterna befruktas med mineralföreningar : vattenlösning (per 10 l): urea (5 g), kaliumnitrat (30 g). Och även ekologiskt : vattenhaltiga lösningar av ört-, askinfusioner och mullein i förhållandet 1: 5.

För 1 kvadratmeter behövs cirka 8 liter organiska lösningar.

Bild
Bild

Beroende på jordtyp

På näringsrika jordar kan gurkor producera höga skördar utan ytterligare utfodring. Fertila chernozemmarker får befruktas högst 2 gånger per säsong, medan volymen av organiskt gödselmedel i form av gödsel minskar avsevärt. I icke-chernozem, särskilt podzoliska marker, rekommenderas att applicera gödsel på våren.

Gurkor älskar ljus, lerig jord med ett neutralt pH .… Jordar av sandig och sandig lerktyp kännetecknas av ett lågt innehåll av magnesium. Därför är det absolut nödvändigt och regelbundet att tillsätta kaliummagnesium till näringsblandningar. Efter att blomningen av gurkor har börjat bör utfodring utföras med en komposition inklusive 15 g urea, 15 g kaliumsulfat och 25 g kaliummagnesium, löst i 10 liter vatten.

I jord med hög syra, för att minska det, rekommenderas att tillsätta 0,5 kg dolomitmjöl per 1 kvm. m … Sura jordar har också ett lågt kalciuminnehåll, och detta måste beaktas vid utfodring. På svagt sura jordar bör kalkning utföras: kalk introduceras på hösten under grävning.

Bild
Bild

Folkmedicin

Förutom traditionella metoder för att gödsla gurkor använder trädgårdsmästare ofta original folkmedicin.

Jästmatning

Jäst har en stimulerande effekt på växtens utveckling . De används för både vattning och sprutning. Gödsel framställs enligt följande: 0,5 kg jäst och 2/3 kopp socker måste lösas upp i vatten (varmt) under omrörning.

Sedan får blandningen bryggas i ett varmt rum i 3 dagar, under omrörning regelbundet. Före användning ska den spädas i ett förhållande av 250 g / 10 l vatten. Förbrukning - 1/2 l för en buske.

Gurkor kan sprutas med samma lösning efter silning.

Bild
Bild

En lösning av ammoniak

Ammoniak det rekommenderas att mata i det inledande skedet för att aktivera tillväxten av grön massa eftersom den har en hög kvävehalt. Och därför, när du använder den, är det nödvändigt att följa exakt proportionerna för att inte skada grönsaken.

För rotmatning, bered en lösning av 1/2 tsk. alkohol och 3 liter vatten. Gödsla med en spruta, fukta marken under gurkorna. Använd följande lösning för sprutning: 3 msk. l. alkohol / hink vatten. Toppdressing med ammoniak under den inledande perioden görs en gång i veckan, och i fasen med aktiv utveckling av gurkor kan sprutning utföras efter 4 dagar.

Bild
Bild

Äggskalmatning

Skalet används i form av infusioner för att vattna jorden. Det torkade skalet med 5 ägg ska males till pulver, häll 1 liter kokande vatten och låt det bryggas i 5 dagar. Före användning späds den färdiga infusionen med vatten igen (1: 5).

För beredning av infusioner används också avkok och vattenlösningar:

  • torrt lökskal, vars avkok inte bara ger näring, utan också har en förebyggande effekt mot många sjukdomar;
  • bröd;
  • jod, som kan sättas till andra näringsformuleringar och användas som en vattenlösning;
  • bikarbonat;
  • bananskal.

Rekommenderad: