Hur Matar Man Jordgubbar Under Blomning Och Frukt? Hur Vattnar Man Efter Blomningen Och Under Mognadsperioden? Matningsregler, Gödningsmedel Och Folkmedicin

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Jordgubbar Under Blomning Och Frukt? Hur Vattnar Man Efter Blomningen Och Under Mognadsperioden? Matningsregler, Gödningsmedel Och Folkmedicin

Video: Hur Matar Man Jordgubbar Under Blomning Och Frukt? Hur Vattnar Man Efter Blomningen Och Under Mognadsperioden? Matningsregler, Gödningsmedel Och Folkmedicin
Video: Odla Jordgubbar och bondbönor bredvid varandra i sandjord - Leva hållbart på villatomt 2024, April
Hur Matar Man Jordgubbar Under Blomning Och Frukt? Hur Vattnar Man Efter Blomningen Och Under Mognadsperioden? Matningsregler, Gödningsmedel Och Folkmedicin
Hur Matar Man Jordgubbar Under Blomning Och Frukt? Hur Vattnar Man Efter Blomningen Och Under Mognadsperioden? Matningsregler, Gödningsmedel Och Folkmedicin
Anonim

Jordgubbar behöver vissa näringsämnen för normal tillväxt och utveckling i alla stadier av deras livscykel. Hon behöver särskilt extra utfodring under blomning och aktiv fruktning. På detta utvecklingsstadium kan både kemiska och organiska gödningsmedel användas.

Bild
Bild

Gödningsöversikt

Det är värt att mata jordgubbar under blomningen med beprövade produkter

" Äggstock ". Denna produkt är utmärkt för behandling av trädgårdsjordgubbar och jordgubbar under blomningen och under den period de blommar. Lösningen för att spraya buskar är mycket enkel att förbereda. Späd 2 gram av produkten i en liter vatten. Den resulterande vätskan måste användas omedelbart för avsett ändamål. Den ska inte förvaras mer än en dag.

Bild
Bild

Aktofit . Detta medel används för att bekämpa små insekter och hjälper till att påskynda tillväxten och utvecklingen av jordgubbar.

Bild
Bild

" Kemira Lux ". Denna kompletta förband består av kaliumsulfat och nitrat. Du måste använda den enligt instruktionerna från tillverkarna. Denna produkt introduceras vid roten.

Bild
Bild

" Gumi ". Detta läkemedel innehåller fosfor och kalium. Det är därför den är väl lämpad för att mata jordgubbar under blommande buskar. Det är värt att använda denna produkt en gång per säsong. Återanvändning kommer att öka kvävehalten i jorden. På grund av detta kommer topparna att växa och bären på busken förblir små och smaklösa.

Bild
Bild

" Baikal EM1 ". Denna produkt används för att förbättra kvaliteten på jorden där jordgubbar växer. Före användning späds pulvret i varmt vatten. Tillsätt 10 ml av produkten till en hink vatten. Det appliceras en gång under hela blomningen.

Bild
Bild

" Agroverm ". För att mata buskarna under blomningen kan du också använda en tillväxtstimulator av hög kvalitet med kaliumhumat. Du måste mata växterna enligt anvisningarna på förpackningen.

Bild
Bild

Kvalitetsfoder för jordgubbar produceras också av följande tillverkare: "Clean sheet", "Fasco" och "BioMaster ". De kan köpas i en specialbutik eller beställas online.

En annan populär produkt som används för att mata växter medan du sätter blommor är urea … Denna produkt är mycket löslig i vätska, så den används ofta för växtnäring. Du kan lägga till det på två sätt. Innan rotdressning måste marken bredvid busken lossas ordentligt. Därefter kan du vattna jorden med en koncentrerad lösning av urea.

För sprutning av buskar är det värt att använda en produkt med en lägre koncentration. I det här fallet kommer det att vara möjligt att mata växterna, men inte skada dem.

Bild
Bild

Folkmedicin

I stället för inköpta produkter för gödningsplaner föredrar många sommarboende att använda folkmedicin.

Aska

Ask är till sin natur ett högkvalitativt kaliumfosforgödselmedel. Denna produkt appliceras under buskarna innan du vattnar växterna . Torr träaska används oftast för utfodring. Denna produkt måste vara fri från främmande ämnen, t.ex. aska från förbränning. En buske strös med en handfull torr aska.

Asklösning är också bra för matning av växter . För att förbereda det i en liter varmt vatten måste du späda ut ett glas aska.

Bild
Bild

Produkten infunderas under dagen. Efter denna tidsperiod måste lösningen spädas i 9 liter rent vatten. Omedelbart efter det kan produkten användas för att vattna buskarna.

Att mata växter med träaska hjälper till att öka avkastningen och skyddar även buskarna från svampsjukdomar och hjälper dem att överleva torka lättare . Den enda nackdelen med denna produkt är att den inte ska appliceras på jorden tillsammans med kvävehaltigt gödningsmedel. Dessa inkluderar urea och gödsel.

Om du blandar de två typerna av gödningsmedel kommer askan att förlora de flesta av dess fördelaktiga egenskaper.

Bild
Bild

Skräp

Ett annat gödningsmedel som är bra för att mata buskar är kycklingavfall. En mycket utspädd lösning måste användas för detta ändamål . Kycklingklot bör blandas med vatten i förhållandet 1 till 20. Lösningen infunderas i 7-10 dagar och späds sedan ut med varmt vatten och används för bevattning.

Vissa trädgårdsmästare ersätter spillning med torra pellets från affären . I detta fall förbereds toppdressing snabbare. För att göra detta späds en handfull granulat ut i 10 liter vatten. Lösningen infunderas i en timme och används sedan för att vattna plantorna vid roten.

Bild
Bild

Det är värt att använda denna produkt bara en gång under blomningen.

Gödsel är rik på fosfor, kalium och kväve, som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av buskar. Toppdressing främjar bildandet av stora bär och fyller dem med juice.

Under blomningen av jordgubbar och mognad av bär kan du också använda mullein . En liter gödsel späds ut i 15 liter vatten. Behållaren med denna produkt är täckt med ett lock och infunderas i tre dagar. Den jästa produkten kan sedan användas för att vattna plantorna. En liter lösning tillsätts under en anläggning.

Bild
Bild

Växtbaserade infusioner

Ogräsinfusion är också utmärkt för utfodring av växter . För att förbereda den måste en 20-liters tank fyllas med färskt klippt gräs utan frön och fyllas med rent vatten.

I vissa fall tillsätts också 1-2 glas torraska till behållaren. Därefter måste tanken stängas med lock och lämnas på en varm plats i 7-10 dagar. Då och då måste locket tas bort och innehållet i behållaren måste omröras. När produkten är klar måste den spädas med vatten i förhållandet 1 till 10.

Vattna plantorna med ett sådant botemedel vid roten. En växt tar 1-2 liter vätska.

Bild
Bild

Jäst

Att mata jordgubbar med jäst ger också utmärkta resultat. Denna produkt främjar tillväxt och fruktning av växter. För att vattna buskarna kan du använda lösningar som är beredda med både torr och levande jäst.

  1. En lösning med råjäst . Denna produkt bör beredas på kvällen och användas i varmt väder. För att förbereda det måste 100 gram jäst spädas i tio liter varmt vatten. Lösningen ska lämnas över natten i en sluten behållare. Efter att den nödvändiga tiden har gått måste 0,5 liter av produkten appliceras under varje växt.
  2. Torr jäst . En sådan produkt tillagas också tillräckligt snabbt. I en liter varmt vatten måste du späda ut 10 g torr jäst. Tillsätt två matskedar socker där och rör om allt väl. Efter några timmar måste blandningen spädas i 40 liter varmt vatten. 1 liter lösning tillsätts under varje växt.
  3. Lösning med askorbinsyra . För att förbereda denna toppdressing måste en matsked torr jäst blandas med 2 gram askorbinsyra. Tillsätt 50 gram socker, en handfull jord och 5 liter varmt vatten i samma behållare. Denna lösning måste omröras och insisteras i en dag.
Bild
Bild

Att mata växter med jäst är bäst i varmt väder. Det är också värt att komma ihåg att jäst gillar en fuktig miljö. Därför rekommenderas att lägga dem till jorden efter att ha vattnat buskarna. Istället för jäst kan du också använda vanlig brödskorpor … De måste först torkas och sedan placeras i en djup behållare och fyllas med en liter varmt vatten. Du måste insistera på detta botemedel i en vecka. Efter denna tid måste produkten spädas i 10 liter vatten och användas för att vattna buskarna.

Bild
Bild

Ammoniak

Denna lösning är utmärkt för att skydda jordgubbar från sjukdomar och skadedjur. För att mata växterna måste produkten först spädas i varmt vatten. 1 flaska ammoniak hälls i en behållare med 10 liter vatten. I vissa fall tillsätts en bit tvätttvål, riven på ett grovt rivjärn och blandat med kokande vatten, till denna lösning.

Vid bearbetning av jordgubbar med ammoniak måste du följa följande regler:

  • skydda huden och luftvägarna med handskar och en mask;
  • förbered lösningen utomhus;
  • använd speciella sprutor för att mata växter på bladet och undvik övermättnad av jorden med ammoniak.

Efter att ha bearbetat plantorna med ammoniak blir de inte sjuka och blommar rejält. Jordgubbsblad blir starka och friska.

Bild
Bild

Jod

Det är möjligt att avgöra att en växt saknar jod genom flera tecken. Om äggstockarna börjar vissna, visar de tecken på mjöldagg eller gråröta. Du kan rädda växten från dessa problem, samt påskynda spirande processen med hjälp av enkel befruktning.

För att mata jordgubbar och skydda buskar från skadedjur, bör du använda en enkel lösning bestående av 10 liter vatten och 10 droppar jod . Den resulterande blandningen hälls i en sprayflaska. Det är nödvändigt att spraya denna blandning inte bara på bladen, utan också på marken runt buskarna.

Bild
Bild

Denna produkt har många fördelar

  1. Det ökar växternas immunitet och gör dem mer resistenta mot sjukdomar.
  2. Påskyndar den spirande processen.
  3. Ökar antalet äggstockar på buskarna.
  4. Förbättrar kvaliteten på frukterna och deras hållbarhetskvalitet.

Denna produkt måste hanteras försiktigt. Om spraylösningen är för koncentrerad bränner den jordgubbsbladen.

Bild
Bild

Kaliumpermanganat

Denna apoteksprodukt används också för växtnäring under blomningen. Denna produkt har en desinfekterande effekt och är utmärkt för bekämpning av skadedjur. Dessutom hjälper sprutning av jordgubbsbuskar med en lösning av kaliumpermanganat att öka växtens produktivitet . För dess beredning måste en kvart tesked kaliumpermanganat spädas i 10 liter vatten. Lösningen ska vara tillräckligt ljus. Vid sprutning av växter måste man se till att produkten inte faller på marken.

Bild
Bild

Övrig

I början av blomningen kan jordgubbar också matas med en lösning av unga nässlor. För att förbereda produkten måste gräset skärs i bitar och läggas i en hink eller en stor fat i täta lager . Lägg sedan till lite gammal sylt eller kex i behållaren och häll allt med varmt vatten.

Behållaren med nässelinfusionen ska stå på en varm plats i en vecka . Under denna tid börjar produkten jäsa. Före vattning måste den koncentrerade nässelinfusionen spädas med vatten i förhållandet 1:10. Vattna plantorna noggrant. 0,5 liter lösning hälls under varje buske. Du kan mata buskarna innan jordgubbarna blommar.

Lämplig för bearbetning av ett område med buskar, där de första blommorna redan har dykt upp, och surmjölk eller jäst kefir . Denna toppdressing innehåller fosfor och kalium. Dessutom hjälper det till att förbättra jordens surhet. För att vattna plantorna måste mejeriprodukten spädas i vatten i förhållandet 1 till 2. Därefter kan lösningen användas för att spraya jordgubbsblad.

Bild
Bild

Sådan utfodring påskyndar processen för växtutveckling, ökar antalet bär på busken och kan förlänga frukttiden. Dessutom blir växter mer motståndskraftiga mot attacker från olika insekter och små skadedjur.

Erfarna trädgårdsmästare matar också ofta växter med bor

Klassisk lösning . För att förbereda produkten måste 10 gram borsyra pulver lösas upp i tio liter varmt vatten. Produkten används för att spraya bärbuskar under blomning och bärbildning. Växter behandlas två gånger med ett intervall på 10 dagar. Produkten är utmärkt för bladmatning av buskar.

Bild
Bild

Lösning med kaliumpermanganat . Denna produkt ska användas för att spraya buskarna före blomningen. För dess beredning späds en liten mängd borsyra ut i 10 liter vatten. Flera kristaller av kaliumpermanganat tillsätts också där. För vattning av varje buske används 300 gram av produkten. Lösningen hjälper till att öka antalet äggstockar och gör också frukterna mer saftiga och smakrika.

Bild
Bild

Asklösning . Förbered denna växtbehandling på samma sätt som den föregående. Men i slutet av arbetet läggs ytterligare ett glas träaska till behållaren. Du kan vattna plantorna med denna lösning bara en gång.

Bild
Bild

Matning av växter med borsyra främjar bildandet av nya äggstockar på buskarna, liksom stärker deras immunitet. Dessutom hjälper bor jordgubbar att absorbera andra näringsämnen från jorden. Därför blir buskarna starkare och frukterna större.

Grundläggande matningsregler

För att växtfoder definitivt ska gynna dem måste gödningsmedel appliceras enligt alla regler

  1. Gödselmedel måste appliceras regelbundet. I detta fall kommer jorden inte att tömmas över tiden.
  2. Om olika typer av gödningsmedel används för att mata buskarna måste deras sammansättning studeras noggrant. Detta gör att du kan förstå hur väl de passar ihop.
  3. Växter som odlas i sandjord måste matas oftare. Näringsämnen från sådan jord tvättas ut snabbare.
  4. Innan fritt flytande gödningsmedel appliceras på jorden måste det vattnas väl.
  5. Det är bäst att mata plantorna på morgonen eller efter solnedgången. Under grumliga dagar kan utfodring göras när som helst på dagen.
  6. Växterna måste vattnas mycket bra. I värmen ökas vattningsfrekvensen till 3 gånger i veckan. Men med kraftiga regn bör denna procedur överges. Det är bäst att använda en vattenkanna för att bevattna blommande jordgubbar. Det är viktigt att se till att plantornas rötter inte exponeras. Om jorden eroderas måste de täckas med en liten mängd jord igen.
  7. Användningen av mulch hjälper till att förlänga varaktigheten för de valda gödningsmedlen. Torrt lövverk, hö, trädbark eller gamla grenar kan användas som växtskydd.
  8. Vid utfodring av växterna med rotmetoden måste man vara försiktig så att agenten inte kommer på jordgubbar och lövverk. Detta kan skada växterna.
Bild
Bild

Regelbunden matning av buskar på våren och sommaren är nyckeln till korrekt utveckling av jordgubbar och en bra skörd . Därför, när du planerar att odla jordgubbar på din webbplats, måste du veta i förväg hur du bäst kan gödsla det.

Rekommenderad: