Hur Matar Man Löken Så Att Den Blir Stor? Hur Man Matar En Kålrot För Ett Stort Huvud Med Folkmedicin? Toppdressing Med Gödningsmedel I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Löken Så Att Den Blir Stor? Hur Man Matar En Kålrot För Ett Stort Huvud Med Folkmedicin? Toppdressing Med Gödningsmedel I Det öppna Fältet

Video: Hur Matar Man Löken Så Att Den Blir Stor? Hur Man Matar En Kålrot För Ett Stort Huvud Med Folkmedicin? Toppdressing Med Gödningsmedel I Det öppna Fältet
Video: Orm har just ätit upp en man – då händer det här. 2024, Maj
Hur Matar Man Löken Så Att Den Blir Stor? Hur Man Matar En Kålrot För Ett Stort Huvud Med Folkmedicin? Toppdressing Med Gödningsmedel I Det öppna Fältet
Hur Matar Man Löken Så Att Den Blir Stor? Hur Man Matar En Kålrot För Ett Stort Huvud Med Folkmedicin? Toppdressing Med Gödningsmedel I Det öppna Fältet
Anonim

Många sommarboende odlar lök i sina trädgårdar. För att den ska bli ganska stor är det nödvändigt att använda lämplig utfodring. I den här artikeln kommer vi att ta reda på det bättre och hur man matar löken ordentligt.

Bild
Bild

Grundläggande matningsregler

Lök är en ganska frosserig gröda. Den växer bra uteslutande i bördig jord . Lök kan säkert matas inte bara med organiskt, utan också med mineralgödsel. Denna kultur accepterar båda alternativen mycket väl.

I de största mängderna förbrukar lök ett element som kväve . Samtidigt avlägsnas det helt från jordlagret. Lök behöver också kalium, men i mindre mängder. Kulturen kommer också att behöva en minsta andel fosfor. Förutom de listade komponenterna kräver lök införandet av olika användbara spårämnen.

Bild
Bild

Om du inte matar en sådan trädgårdsplantering i tid, är det meningslöst att vänta på stora lökar.

Innan du väljer och gör viss toppdressing, så att löken är stor, är det lämpligt att studera de grundläggande reglerna

  • Färsk gödsel får inte begravas i lökbäddar. Denna "aggressiva" komponent får användas uteslutande i form av ordentligt beredda vattenhaltiga tinkturer. Om du försummar denna viktiga regel kan grödan skadas allvarligt.
  • Om du använder för stora mängder organiska gödningsmedel kan resultatet bli ökad tillväxt av lökgrönsaker. Dessutom kommer storleken på själva glödlamporna att lida mot bakgrund av sådana processer.
  • När man introducerar förband av rottyp är det viktigt att agera så att de lösningar som används inte faller på lövverket. Du måste bearbeta det så noggrant och noggrant som möjligt.
  • Innan du gör viss gödning för lökens tillväxt måste sängarna vattnas. Detsamma bör göras efter tillsats av gödningsmedel. Det är omöjligt att glömma bort dessa manipulationer.
  • Efter en tid efter applicering av toppdressing måste du lossa den ordentligt.
  • Du behöver inte lägga till toppdressing (liksom vattning) senare än 3-4 veckor före skörd.
Bild
Bild

För en märkbar förstoring av lökfrukter använder sommarboende en mängd olika gödningsmedel. Vi pratar inte bara om mineral och ekologiskt, utan också om folkmedicin. De senare är ofta mycket effektiva när de förbereds korrekt.

Om du strikt följer de enkla reglerna för befruktning av lök kan de odlas stora, saftiga och friska

Bild
Bild

Tid och frekvens

Lökförband appliceras ofta på våren. Vi pratar om perioden då grönska inte ens har börjat. Mineralformuleringar är bäst för den här tiden. Toppdressing kan utföras på sommaren, till exempel i juni. Det är på grund av sommarförband som det är möjligt att uppnå den rikaste skörden.

För en ytterligare bra skörd kan du också arbeta bra med sängarna på hösten, odla marken med desinfektionsblandningar, introducera humus och mullein

Bild
Bild

Om målet är att förstora löken är det nödvändigt att strikt följa vissa datum för applicering av det valda gödningsmedlet. Så, den första utfodringen bör utföras 3 veckor efter den direkta planteringen av grödan i trädgården . För detta använder många sommarboende ordentligt förberedda mullein- eller kycklingavfall. För varje 3 kvm. m.en 10-liters hink vatten kommer att spenderas, där sommaren ska behöva späda ut cirka 0,2 liter av själva gödningskomponenten. Det är inte tillåtet att gå utöver den angivna koncentrationen, annars kommer det att skada grödan. Istället för organisk sammansättning kan du använda karbamid eller andra liknande blandningar. Därefter börjar de plantera sevka.

Bild
Bild

Du behöver också en andra matning. Det måste utföras i början av perioden för löks mest aktiva växtsäsong. I de flesta fall bör det ta cirka 1 månad efter det första tillskottet. Behovet av kväve minskar, men fosfor- och kaliumtillskott blir viktigare och nödvändigare.

Du kommer också att behöva en tredje matning. Den produceras efter att fasen med intensiv bildning av lökhuvudet är klar. I detta fall bör insatsen göras på kalium. Av denna anledning måste kalk tillsättas till jorden i lämpliga mängder. Så för varje kvadratmeter i trädgården är det nödvändigt att fördela 300 g kalium.

Bild
Bild

Gödsling av lökplanteringar, man bör inte glömma tidig vattning.

Gödningsöversikt

Många sommarboende står inför det faktum att löken, som är i det öppna fältet, inte växer bra, och dess lökar är mycket blygsamma i storlek. För att lösa detta problem kan du använda ett lämpligt effektivt gödningsmedel. Som nämnts ovan uppfattar kulturen i fråga perfekt både mineraliska eller organiska och folkmedicin . Låt oss överväga funktionerna i vart och ett av de listade alternativen.

Bild
Bild

Mineral

Mineralförband anses vara mycket effektivt. Många trädgårdsmästare tillgriper deras introduktion. Men den önskade effekten kan uppnås endast om sådana kompositioner är korrekt beredda och applicerade.

Det är mycket viktigt att strikt följa alla instruktioner. Som regel appliceras från 4 till 5 liter lösning för varje kvadratmeter mark, där motsvarande mineralämnen finns.

Bild
Bild

Det finns många effektiva flytande näringslösningar tillgängliga. Volymen på den senare bör vara 10 liter. Bland de mest effektiva mineralkomponenterna är:

  • superfosfat och läkemedlet "Effecton - 0": du måste ta 2 matskedar av var och en av ingredienserna;
  • ammoniak - du måste ta 3 msk. l.;
  • 60 g superfosfat, 30 g ammoniumnitrat, 20 g kaliumklorid, nitrat i detta fall kan inte användas;
  • 1 stor sked ammoniumnitrat, grovt salt, 2-3 kristaller av kaliumpermanganat;
  • 1 msk. l. urea, 2 msk "Vegeta".
Bild
Bild

Organisk

Det är inte alls nödvändigt att bara använda mineraltillskott. För att löken ska bli stor, liknande en liten kålrot, kan också organiska typer av kompositioner användas. Sådana alternativ är mycket mindre aggressiva mot grönsaksgrödor . Detsamma kan inte sägas om moderna kemikalier.

Bild
Bild

Tänk på vilken organisk dressing som ger maximal nytta för lökodlingar i sängarna

  • Växtbaserade tinkturer baserade på maskros, nässla och eventuellt ogräs. Dessa komponenter placeras i en stor behållare. Det måste fyllas med 60-70%. Örterna hälls med vatten, pressas ner och lämnas sedan på en varm plats i 3 dagar. Under denna tid kommer blandningen att hinna infunderas väl. Därefter måste kompositionen filtreras noggrant. Tillsätt sedan 1 glas gödselmedel för varje 5 liter vatten. Dessa blandningar införs under rötterna.
  • En infusion av 100 ml uppslamning och 5 liter vatten eller 100 ml kycklinggödsel och 10 liter vatten med 5 g ammoniumnitrat kan visa god effektivitet. Det är nödvändigt att motstå sådana blandningar i minst 5-7 dagar.
  • Jästblandningar uppvisar utmärkt effekt. De används av många sommarboende för att odla stora lök i sängarna. Du kan ta en stor behållare, hälla 10 liter varmt vatten i den, tillsätt 500 g färskt bröd, rå jäst, nyplockade örter. Alla komponenter måste infunderas i en säkert försluten behållare under varma förhållanden. Blandningen bör sedimentera i 2 dagar, varefter den kan användas för vattning av planteringar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Det finns så många förstklassiga folkrecept som kan provocera tillväxten av stora lökar. Många sommarboende vänder sig bara till liknande kompositioner. Om du använder folkmedicin korrekt kan du uppnå en enorm och högkvalitativ skörd . De mest populära ingredienserna i respektive recept är kol, äggskal, fisk- eller kycklingben och benmjöl. Dessa komponenter innehåller alla de viktigaste ämnena för tillväxt av lökar, nämligen fosfor, kalium, kväve och många andra.

Bild
Bild

Till exempel för effektiv vattning kan du förbereda en utmärkt infusion från ett glas aska, samt 10 liter rent vatten. Det är också tillåtet att mata plantorna med torr aska . För att göra detta är det spritt över alla ytor på lökbäddarna (så nära plantorna som möjligt). Efter det vattnade rikligt.

Rotmatning av lök ger en bra effekt . För dessa ändamål är det möjligt att göra en lösning baserad på väteperoxid. Det tar 3 liter vatten för att ta 5 msk. l. 3% peroxid.

Bild
Bild

En liknande komposition bör användas för vattning av växter. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att upprätthålla intervallet mellan applikationer. Det kommer att vara minst 1 vecka.

Under bildandet av lökarna kommer det att vara användbart att vattna växterna med en lösning beredd av 3 liter vatten och pulver från skalet av 5 kycklingägg . Den angivna tinkturen måste förberedas ordentligt inom en vecka.

Bild
Bild

Hur gör man för att sätta in korrekt?

Olika typer av förband måste appliceras på olika sätt. Låt oss först titta på hur man arbetar korrekt med bladkompositioner så att löken blir frisk och stor.

  • Toppdressing av bladtyp kan appliceras vid utvecklingen av de första 2-3 bladen. Nästa gång de behöver läggas till efter 15–20 dagar, så att den gröna massan byggs upp, blir rötterna starkare.
  • Om bladförband appliceras enligt detta schema, kommer det att vara möjligt att uppnå en rik skörd på grund av den aktiva tillförseln av nödvändiga näringsämnen genom växternas del.
  • Valet av en mängd olika gödningsmedel är tillåtet. Nässeljästlösning, karbamidlösning och olika preparat är också lämpliga. Av de senare är "Spartan" och "Nutri-Fight" optimala.
Bild
Bild

Ofta använder sommarboende ammoniak för att mata lök. Denna komponent kan effektivt mätta grödan med viktiga näringsämnen. Dessutom förhindrar ammoniak eventuell gulning av lökfjädern. Fundera på hur du applicerar en sådan toppdressing korrekt.

  • Lökfjädrarnas höjd bör nå 3-4 cm. Ovanför planteringarna måste du spraya en lösning av ammoniak (50 ml per 10 liter vatten).
  • Återanvändning av denna blandning kommer att krävas efter en vecka.
Bild
Bild

Om tillväxten av den gröna massan visar sig vara mycket långsam, förlorar dess färg, då är det vettigt att införa rotförband. För detta är blandningar med ammoniak också lämpliga.

Växter vattnas med dem dagligen tills den onödiga gulheten försvinner och gröna blir ljusa och friska igen.

Växtförhållanden för stora lökar

För att lökens "kålrot" ska bli ganska stor är det nödvändigt att inte bara använda lämplig utfodring utan också ta hänsyn till andra lika viktiga faktorer. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Inte minst spelar rollen av väderförhållandena, mot vilka löken växer i trädgården. För att glödlampan ska få tillräcklig massa behöver den nödvändigtvis ljus i lämpliga mängder. I de södra regionerna kommer växten att kunna växa och utvecklas praktiskt taget utan problem och nyanser. När det gäller de norra rötterna tenderar de att växa små. Det är lämpligt att ge företräde åt opretentiösa sorter.
  • Det är viktigt att hålla koll på grannskapet i lökbäddarna. Erfarna sommarboende planterar grödan i fråga närmare rädisor, rödbetor eller morötter.
  • Var uppmärksam på fuktnivån som löken växer i. Det faktum att växten saknar fukt kan indikeras av dess gröna del. Det blir torrt och börjar bli gult. Om greenerna blir ljusgröna, indikerar detta att det redan finns för mycket vatten för det. Under torra perioder behöver lök vanligtvis vattnas ungefär en gång i veckan.
  • Lökens storlek påverkas också av förekomsten av ogräs. Ogräs kan lätt "krossa" utveckla "rovor". Av den anledningen måste sängarna ogräs efter behov.
Bild
Bild

Användbara tips

Innan du vänder dig till sprutning eller vattning av lökbäddar med olika förband, är det lämpligt att bekanta dig med några användbara tips om sådana manipulationer

  • Om du vill odla stora lök är det mycket viktigt att övervaka mängden vattning. Man måste komma ihåg att denna kultur inte tolererar ett överskott av fukt i marken. Att vattna löken regelbundet och rikligt är bara nödvändigt till mitten av sommaren, varefter vattenmängden gradvis ska minskas. Det kommer att vara nödvändigt att stoppa dem helt en månad före skörden.
  • I de ögonblick då lökropparna mognar direkt rekommenderas det starkt att växelvis införa mineraliska och organiska typer av förband.
  • Toppdressing, som innehåller en jästkomponent, måste uteslutande läggas till en ganska varm eller fuktig jord i sängarna. Om du inte följer denna rekommendation är effektiviteten hos de applicerade gödningsmedlen minimal.
  • Det är mycket viktigt att komma ihåg att matning av lök med färsk gödsel inte bara leder till utvecklingen av olika typer av allvarliga sjukdomar, men också bromsar märkbart bildandet av själva lökhuvudena.
  • Om blandade typer av gödningsmedel används är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till jordens sammansättning som löken växer i. Detta är nödvändigt för att inte ställas inför ett överskott av vissa näringsämnen. "Överskott" näringsämnen kan orsaka mycket allvarlig och irreparabel skada på växter.
  • Om sommarboendet matade lökodlingarna med organiskt material för tredje gången, kommer han som ett resultat att få en gröda som inte kommer att lagras på länge. Denna nyans måste beaktas.
  • Om du väljer matning för lök kan du göra många allvarliga misstag. För att undvika dem rekommenderas det att vara uppmärksam på vissa detaljer. Både storleken på uppsättningen och sorten är viktiga. Det är han som till stor del bestämmer plantornas motstånd mot yttre negativa faktorer, liksom hastigheten på deras utveckling.
  • För att befrukta lökbäddar kan du också använda sådana kompositioner som är lämpliga för vitlök. Det kan till exempel vara en blandning av en organomineral typ från Fertik med humate.
  • Sommaren ska alltid övervaka lökbäddarnas skick. Endast på detta sätt är det möjligt att spåra effektiviteten av införandet av vissa förband, liksom att säkerställa plantornas hälsa. Till exempel, om gulnande lökfjädrar sågs, skulle det tyda på att jorden inte innehåller tillräckligt med kalium.
  • Det rekommenderas att mata lök med föreningar som är gjorda i form av lösningar. Undantag kan göras under regnperioder. Vid sådana tillfällen kan granulärt gödningsmedel helt enkelt grävas i jorden med cirka 5-10 cm.
  • Det är starkt avskräckt att välja uteslutande organiskt gödningsmedel för lökodlingar. Glöm inte att de bidrar till den gröna delens aktiva tillväxt, men de kan påverka lampans storlek negativt.
  • Om förbandet bereds i enlighet med populära folkrecept är det mycket viktigt att strikt följa alla proportioner och doser. Det är nödvändigt att upprätthålla den nödvändiga infusionstiden. Om du bryter receptet och skyndar dig att lägga till kompositionen kan du antingen inte få önskad effekt eller skada trädgårdsplantningarna allvarligt.
  • Om köpta färdiga lökförband används, bör du alltid läsa instruktionerna för deras användning på förpackningen. Som i fallet med "hem" -formuleringarna är det också viktigt att följa alla tillämpningsregler.
  • Du ska inte applicera för mycket gödselmedel på lökbäddarna. Deras antal bör vara strikt doserade, måttliga. En onödigt stor mängd förband kommer inte att vara fördelaktigt, men det kan göra stor skada. Brist på näringsämnen är mindre farligt för lök än ett överskott av dem.

Rekommenderad: