Lökskal För Gurkor: Hur Man Matar I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Vattning Och Sprutning. Hur Förbereder Man Infusionen?

Innehållsförteckning:

Video: Lökskal För Gurkor: Hur Man Matar I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Vattning Och Sprutning. Hur Förbereder Man Infusionen?

Video: Lökskal För Gurkor: Hur Man Matar I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Vattning Och Sprutning. Hur Förbereder Man Infusionen?
Video: Spar pa vattne! 2024, Maj
Lökskal För Gurkor: Hur Man Matar I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Vattning Och Sprutning. Hur Förbereder Man Infusionen?
Lökskal För Gurkor: Hur Man Matar I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Vattning Och Sprutning. Hur Förbereder Man Infusionen?
Anonim

Avkok och infusioner av lökskal är mycket populära bland trädgårdsmästare. Detta är inte förvånande när man tänker på hur mycket det innehåller näringsämnen för växter. Det kan inte bara mata till exempel gurkor, utan också bekämpa patogen mikroflora i jorden.

Denna folkmedicin används också som ett tillväxtstimulerande och förebyggande av sjukdomar.

Bild
Bild

Egenskaper hos lökskal

Gurkor anses vara en mycket smärtsam gröda, därför måste de bearbetas regelbundet . Ofta används miljövänliga naturprodukter i vården av denna gröda i trädgården, som också utmärks av sin låga kostnad. Ett sådant botemedel är lökskal, som innehåller många näringsämnen. Dessutom bearbetas och absorberas alla av gurkor.

Med regelbunden utfodring med lökskal skyddas växterna på ett tillförlitligt sätt mot gulhet och jorden mättas med olika användbara ämnen och desinficeras

Bild
Bild

Sammansättningen av ett sådant enkelt verktyg innehåller användbara komponenter

  • Vitaminkomplex ger näring åt rötterna och låter växten växa och utvecklas bättre. Denna effekt är särskilt märkbar under blomning och frukt.
  • Karotin är en hämmare i oxidativa processer, vilket möjliggör användning av fria radikaler. Detta ögonblick är viktigt i stadiet av växande plantor, liksom vid transplantation.
  • Flavonoider skydda växter mot svampar och olika bakterier.
  • Vitaminer B påskyndar tillväxten märkbart och bidrar till snabb anpassningsförmåga i en föränderlig miljö. Stammarna blir starkare och många näringsämnen samlas i frukterna.
  • Fytoncider ger pålitligt skydd mot bakterier. Därför, med hjälp av lökskal, är det möjligt att behandla sjukdomar om de finns i jorden.

Det som är bra med lökskal är att de kan användas i alla skeden av växtsäsongen. Samtidigt orsakar infusioner och avkok inte skador, till skillnad från kemikalier.

Bild
Bild

Torr applicering för utfodring

I torr form används lökskal för inbäddning i jorden. Detta bidrar till att plantorna rotar sig bättre. I detta fall kan den fördelaktiga tillsatsen användas utan någon förbehandling.

Dessutom införs lökskal i jorden för att mata växterna för att öka avkastningen och dess kvalitet . Ekologiska kompletterande livsmedel introduceras på våren när man gräver sängarna. I det här fallet är det inte längre nödvändigt att bearbeta jorden med ett avkok eller infusion av skal. Det är bättre att inte ofta gödsla jorden med ett sådant ämne, annars blir gurkorna smaklösa.

Applicera torra skadedjurskal, det är helt enkelt utspritt runt omkretsen av en trädgårdsbädd, växthus eller växthus . För att mätta jorden med användbara ämnen försöker de jämnt fördela det krossade gödningsmedlet genom hela planteringen. Således kommer användbara element att falla i jorden efter varje vattning.

Krossade lökskal är också vana vid för att bevara frukten på vintern . För att göra detta, lägg det bara ovanpå grönsakerna.

Bild
Bild

Hur förbereder man infusionen?

Det finns många recept på infusioner av lökskal, förmodligen har varje erfaren trädgårdsmästare sitt eget beprövade alternativ . Det bästa sättet att förbereda gödselmedel är i en metallhink. Det enklaste receptet är att fylla behållaren en fjärdedel med skalet och sedan fylla det med vatten. Dessutom bör vattentemperaturen vara cirka 90 grader. Om det är kallare löser sig råvarorna inte bra, och många användbara mikroelement dör i kokande vatten.

Lösningen infunderas i 24 timmar. I detta fall måste det täckas med ett lock . Under dagen måste infusionen blandas flera gånger. Sila sedan på den och vattna gurkorna.

När det gäller den mjuka massan kan den användas som en mulch för att mata jorden och skydda rötterna från negativa påverkan.

Bild
Bild

Det är värt att förtydliga det späd infusionen med varmt vatten i förhållandet 12 till 1 innan du vattnar växterna . En annan egenskap hos denna lösning är att avvisa insekter som bär sjukdomar och äter löv. Således kan skalet användas samtidigt som ett effektivt gödningsmedel och gift.

Infusionen används också för sprutning . För att göra detta tas ett par liter kokande vatten för fem glas lökskal. Lösningen är klar om tre dagar. Innan den används måste den filtreras och spädas med vatten i förhållandet 1 till 2. Under växtsäsongen sprutas växter upp till fyra gånger och tar pauser mellan dem i minst 10-14 dagar.

Bild
Bild

Du kan också förbereda ett gödningsmedel för öppna sängar och växthus, bestående av 100 gram skal och 5 liter vätska … För matlagning tas en hink, i vilken först torra råvaror hälls och sedan hälls vatten vid rumstemperatur. Det är nödvändigt att infusera lösningen i fem dagar, täckt med ett lock. Var noga med att sila den innan du använder den. Det är värt att notera denna komposition kan inte lagras alls, därför är det nödvändigt att använda allt på en gång.

Det finns ett löksskalmedel som tillagas mycket snabbt. En liter råvaror hälls med två liter vatten som värms upp till 50 grader. En dag räcker för att infusionen ska förberedas. Det resulterande koncentratet måste filtreras och spädas sedan med tio liter vätska.

Detta ämne kan användas på gurkor i växthus, växthus och öppna fält för att läka rötterna.

Bild
Bild

Hur gör man ett avkok?

Oftast, för att förbereda buljongen, ta 1 kopp lökskal, häll i en hink med vatten och koka upp . Därefter måste lösningen kylas och tillåtas bryggas i fyra timmar. Sila den före användning. Häll kompositionen under gurkans rot. Den återstående massan kan läggas i marken eller i en kompostgrop.

Du kan också förbereda toppdressing från 100 gram torrsubstans och fem liter vatten … Efter blandning måste ingredienserna koka upp och sedan kokas i sju minuter på låg värme. Den resulterande buljongen kyls, filtreras och späds med två liter vatten. Gurkor kan behandlas med denna lösning som en förebyggande åtgärd efter regn. Det är också lämpligt för bladmatning.

Om du lägger tvätttvål till ett sådant avkok kommer det att stanna kvar på växterna och vara bättre i stånd att skydda dem. För att göra lösningen till ett botemedel mot skadedjur bör du inte ta fem, utan två liter vatten. I det här fallet behöver du mer brygg inte bara blandningen utan insisterar också på den i två dagar.

Bild
Bild

Hur man använder under olika förhållanden?

För att effekten av lökskal ska vara positiv, rätt dosering måste följas . En hög koncentration av ett ämne kan indikeras av en bitter smak. Om lösningen görs för svag, kanske den inte hjälper plantorna. Var inte rädd för en överdos, eftersom skotten tar så mycket vätska som behövs.

Skalet kan användas färskt, torkat, liksom i form av infusioner och avkok .… Men när du arbetar även med ett naturläkemedel är det bättre att använda speciella skyddskläder och en mask. Handskar är också en viktig utrustning. Det är trots allt väldigt svårt att tvätta händerna från en flytande lösning.

När du arbetar i ett växthus bör du vara noga med att ventilera.

Bild
Bild

Under klara dagar är det bättre att bearbeta gurkor på morgonen eller kvällen. Detta beror på att exponering för ultravioletta strålar kan förändra blandningens egenskaper. Ofta leder droppar avkok eller infusion som faller på bladen till allvarliga brännskador.

Det är nödvändigt att bearbeta gurkstjälkar genom att rikta strömmen nedifrån och upp så att dropparna faller på insidan av bladen . Efter det bör du gå ner för att bearbeta den främre ytan. Den optimala arbetstiden är torrt väder.

I torr form ska lökskal appliceras på vart och ett av hålen i ungefär en handfull. Den bästa perioden för utfodring är växtsäsongen, med pauser på 30-40 dagar. Vattning utförs vid roten en gång i veckan. Pausen mellan förebyggande sprayer är tre till fyra dagar och terapeutiska sprayer - från två till tre dagar. Innan löklösningar används, bör sängarna fuktas med sedimenterat vatten.

Bild
Bild

I växthuset

För gurkor i ett växthus är lökinfusion användbar. För att göra detta, häll en handfull skal med en liter vatten, koka upp och insistera sedan i 24 timmar . Filtrera den koncentrerade lösningen före sprutning. För arbete är en finfördelad sprutpistol bäst lämpad, som kan skapa dimma över plantorna. Du kan applicera denna toppdressing var sjunde dag.

Innan du planterar gurkor i trädgården kan du lägga till torra skal och sedan gräva upp jorden. Mulching ger också en god effekt och undviker ytterligare odling av marken före plantering.

För första gången används infusion av lökskal när de två första fullfjädrade bladen dyker upp på växterna. Därefter utfodras var 10: e dag. Dessutom kan proceduren utföras till slutet av insamlingen av frukter.

Bild
Bild

I det öppna fältet

På öppna sängar används en mängd olika flytande förband . Du kan också använda torra skal för att täcka utrymmet mellan raderna. För profylax mot sjukdomar bör lösningen användas var femte dag. Om plantorna är i gott skick kan tidsintervallet ökas.

Bild
Bild

Rekommendationer

I kampen mot skadedjur och sjukdomar rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att använda koncentrerad lösning med ett förhållande av en till två . För att öka den skyddande kompositionen kan tvål läggas till infusionen. En sådan komposition kan skydda växter från bladlöss, spindelmider, thrips. Det är nödvändigt att spraya gurkor i tre dagar. Därefter upprepas proceduren efter en vecka.

Som en profylax kan lösningen förbättra resistensen mot olika sjukdomar . Växter blir friskare och frukterna är miljövänliga.

Rekommenderad: