Ammoniak För Gurkor: Hur Kan Du Vattna Och Bearbeta Gurkor Med Ammoniak I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Användning Av Ammoniak För Utfodring

Innehållsförteckning:

Video: Ammoniak För Gurkor: Hur Kan Du Vattna Och Bearbeta Gurkor Med Ammoniak I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Användning Av Ammoniak För Utfodring

Video: Ammoniak För Gurkor: Hur Kan Du Vattna Och Bearbeta Gurkor Med Ammoniak I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Användning Av Ammoniak För Utfodring
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Ammoniak För Gurkor: Hur Kan Du Vattna Och Bearbeta Gurkor Med Ammoniak I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Användning Av Ammoniak För Utfodring
Ammoniak För Gurkor: Hur Kan Du Vattna Och Bearbeta Gurkor Med Ammoniak I Ett Växthus Och I Det öppna Fältet? Användning Av Ammoniak För Utfodring
Anonim

Ammoniak är ett prisvärt och effektivt läkemedel, och därför bör varje trädgårdsmästare ha det i sin arsenal .… När odling av gurkor har tinkturen en gynnsam effekt på kulturens utveckling och ger den också nödvändigt förebyggande.

Egenskaper

Ammoniak är en färglös gas med en skarp och obehaglig lukt. När ett ämne kombineras med vatten bildas ammoniak, som används i stor utsträckning inom trädgårdsarbete, inklusive för odling av gurkor. Den största fördelen med att använda ett apotekspreparat är "tillförseln" av kväve, vilket främjar den aktiva produktionen av klorofyll och tillväxten av grön massa. Dessutom är tinkturen mycket framgångsrik för att förebygga vanliga sjukdomar och hjälper till att bekämpa skadedjur. Ett helt budgetmässigt och prisvärt läkemedel absorberas optimalt av gurkor, utan att skapa överskott och utan att förvandlas till nitrater som är skadliga för människokroppen . Eftersom ammoniak har en medelalkalisk reaktion leder det inte till försurning av marken, vilket skadar fördelaktiga mikroorganismer.

Det bör nämnas att den skarpa lukten av ammoniak stöter bort många skadedjur, men eftersom det är flyktigt är läkemedlets effekt begränsad. Kulturen måste bearbetas omedelbart så att ammoniakkompositionen inte avdunstar, vilket innebär att den inte blir värdelös.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Det föreslås att späd ammoniak för vård av gurkor i olika proportioner, beroende på syftet med att använda läkemedlet. Enligt instruktionerna är kombinationen av 50 milliliter av läkemedlet och 4 liter vatten universell . För att få toppdressing eller medicin med lägre intensitet i 10 liter flytande bas behöver du bara späda ut en matsked ammoniak tinktur. För ett starkare botemedel, tvärtom knådas en dessertsked av en apoteksprodukt i en liter rent vatten. För sprutning, oavsett i vilket skede av växtutveckling det sker, används alltid 20 milliliter tio procent ammoniak och en hink vatten.

Att vattna plantorna kommer att kräva 50 milliliter aktiv substans för samma mängd flytande bas, och under riklig blomning ökar mängden till cirka 90 milliliter . När gurkorna börjar bilda frukt är gödningsmedlet mindre koncentrerat - 45 milliliter ammoniak per 10 liter vatten. Om kulturen har en tydlig brist på kväve, kommer det att vara nödvändigt att öka hastigheten avsevärt - använd 120 milliliter ammoniak per hink. Slutligen, som en profylax för kvävebrist, är 50 milliliter ammoniak utspädd i samma mängd vatten tillräckligt. Om ammoniaklösning används för rotbehandling behöver varje gurka 1 liter näringsvätska.

Volymen som används för sprutning begränsas inte av någonting - det är bara nödvändigt att se till att både skott och löv täcks jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sprutas gurkor mot sjukdomar?

Sprutning med ammoniak kommer sannolikt inte att förstöra sjukdomen helt, men en sådan behandling kommer att vara ett utmärkt förebyggande av svamp- och bakteriesjukdomar i trädgården . Primär bearbetning utförs redan innan planteringen av gurkor - jorden spillts med en hög koncentration vätska under grävning. Nästa gång, för att minska dosen av ammoniak, är det nödvändigt att hälla ungefär ett halvt glas lösning i varje brunn, enligt receptet för att kombinera 10 milliliter av produkten och 10 liter vatten. I framtiden är det korrekt att spraya gurkor för sjukdomar varannan vecka. Om sjukdomen redan har passerat gurkorna, förstörs nödvändigtvis de skadade fransarna utanför platsen, och de återstående bladen och stjälkarna sprutas med en blandning av 50 milliliter ammoniak och 10 liter vatten. Förresten, det är också vettigt att desinficera ympmedlet i en apotekslösning.

Det är värt att nämna att gulning av bladen inte alltid indikerar en sjukdom hos gurkor - ibland är det bara ett av symtomen på brist på kväve, som är ganska lätt att lösa . Trots att plattorna osannolikt blir gröna ska de inte tas bort, eftersom stark gallring kan förstöra en försvagad buske. Skadade blad skärs däremot omedelbart av vid stammen med ett desinficerat instrument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det mot skadedjur?

Listan över användningsområden för gurkor i trädgården innehåller skydd mot vanliga skadedjur … Till exempel spelar ammoniak en viktig roll i kampen mot insekter som inte tål sin skarpa lukt: bladlöss, björn, trådmask och andra. En hemgjord insekticid ska göras tydligt enligt instruktionerna och omedelbart användas för det avsedda syftet. Så du kan applicera en blandning av 55 milliliter ammoniak tinktur, 150 gram tvätttvålspartiklar och 10 liter sedimenterat vatten. Om så önskas föreslås att stången ersätts med flytande tjärtvål och först koka vattnet. En dosering av 100 gram tvålspån per 1 liter kokande vatten och 50 milliliter tjugofem procent ammoniak är också möjlig. Blandningen blandas väl och används för sprutning. Förekomsten av tvålspån gör det möjligt för läkemedlet att "dröja" länge på bladbladen.

Ett annat alternativ är att späda ut 10 milliliter apotekskväve i 10 liter flytande bas. Den färdiga produkten används för rotbehandling så att varje kopia får 500 milliliter av läkemedlet. Denna metod är särskilt populär i kampen mot trådmaskar. I princip kan du i en standard 10 liters hink vatten helt späda ut 4 matskedar ammoniak . Den färdiga blandningen är lämplig för rotbehandling, men den bör appliceras omedelbart efter vattning. Som ett resultat bör varje frans få cirka 500 milliliter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med myror utomhus kan du prova att behandla boet med en högkoncentrerad lösning . Dessutom bör en bomullstuss dränkt i läkemedlet placeras i ett maskhål om dessa skadedjur stör trädgårdsmästaren särskilt. Det är värt att nämna att lösningen till vilken tvålspån läggs kan användas inte bara för sprutning av växter utan också för direkt torkning av bladplattor. För att förbättra läkemedlets verkan mot bladlöss och förresten mot sjukdomar bör behandlingen varvas med matning med en blandning av en liter vatten, ett halvt glas mjölk och en tesked jod.

Ett liknande recept föreslås för att bekämpa flugor: en matsked tio procent ammoniak och 200 milliliter mjölk späds ut i 10 liter vatten. Den resulterande blandningen används omedelbart för att spraya grödan: den ger den näring och driver bort den skarpa lukten av insekter. Det är också möjligt att komplettera ammoniak med borsyra och kaliumpermanganat. I en hink med vatten blandas 2 matskedar ammoniak, en halv tesked syra, tidigare utspädd i vatten vid en temperatur av 50 grader och mangankalium. Den sista ingrediensen späds också ut i en separat behållare, och pulvret tillsätts i vattnet i etapper för att erhålla en inte alltför mättad färg och hög koncentration och som ett resultat bränna inte arkplattorna.

Ett alternativ till kaliumpermanganat är jod eller lysande grönt i mängden 10 droppar. Den färdiga blandningen används för sprutning av planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd som överdressing

Du kan mata gurkorna med ammoniak på två sätt: rot och blad . Det första alternativet väljs vanligtvis om kulturen utvecklas långsamt, och det andra - om det behöver akut "kväve" -intervention. Mängden gödselmedel som används bör maximeras vid utvecklingsstadiet av grön massa och minskas före blomning och frukt.

Rot

Om rotbehandling väljs för gurkor, bör busken vattnas direkt under roten, och vattnet ska bilda en märkbar dropp. Att gödsla kulturen är en universell lösning . Du kan vattna trädgården på detta sätt efter att plantorna rotat sig och börjat förgrena sig, men du måste fortfarande vänta på att 4-5 fullfjädrade blad kommer ut. Användningsfrekvensen för näringslösningen är först en gång varannan vecka och sedan en gång i månaden.

Behovet av att använda ammoniak bevisas av bladbladenas gula färg, stjälkens gallring och fördröjd utveckling. Kvävet som finns i det är särskilt viktigt vid skördetillväxt, när den gröna massan ökar. Om fransarna växer långsamt, kompletteras den kvävehaltiga kompositionen med fosforgödselmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blad

Sprutpistolen är inte särskilt lämplig för bearbetning av fransar, därför är bladbearbetning, det vill säga sprutning, av gurkor mer bekvämt att utföra med en vanlig vattenkanna . I det öppna fältet rekommenderas att mata grödan med ett gödningsmedel med låg koncentration. Proceduren bör utföras på en sval, grumlig och lugn dag, annars kommer näringsämnena antingen inte att komma in på bladbladen alls, eller så kommer de omedelbart att avdunsta. Det är bäst att arbeta antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. För bladmatning som utförs i ett växthus är det nödvändigt att späda ut en koncentrerad lösning av ammoniak. Innan proceduren påbörjas bör jorden fuktas noggrant med rent vatten som värms upp i solen till rumstemperatur.

Det är nödvändigt att klargöra det den genomsnittliga hastigheten för användning av ammoniak är en gång i veckan … Om grödan uppenbarligen saknar kväve, utförs proceduren var tredje dag tills dess innehåll är balanserat. Det är tillåtet att sluta mata välutvecklade gurkafransar i slutet av juni, utan att vänta på att äggstockarna ska hacka. I allmänhet bestäms frekvensen av användning och dosering av läkemedlet till stor del av odlingens tillstånd.

Trädgårdsmästare rekommenderar också att man använder en blandning av 15 milliliter ammoniak, samma mängd flytande tvål och 5 liter vatten i det första skedet av mogna grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Eftersom ammoniak har betydande toxicitet och ökad flyktighet, intag av en stor mängd av dess ångor i människokroppen kan leda till negativa konsekvenser, till och med förgiftning . Allt börjar med illamående, utvecklas till kräkningar och ibland åtföljs av skador på slemhinnorna. Detta förklarar varför det är så viktigt att vidta försiktighetsåtgärder vid interaktion med detta läkemedel. Landningshantering bör utföras i skyddsutrustning, bestående av åtminstone andningsskydd, skyddsglasögon och latexhandskar. För att undvika stänk på dina kläder, bör du använda ett förkläde, och panama döljer effektivt ditt hår.

Om ammoniak sprutas i ett växthus, bör processen åtföljas av att alla ventilationsöppningar och dörrar öppnas, samt att taket höjs för att inte förgiftas av ammoniakångor. Grönsaker som plockas från sådana fransar måste tvättas noggrant. Det är viktigt att se till att lösningen inte kommer på trådarna eller dekorativa trim, eftersom detta kommer att provocera deras skada .… Vid sprutning utomhus, stå på vindsidan. Naturligtvis ska läkemedlet förvaras på en plats som är otillgänglig för husdjur och små barn. Om det uppstår en lätt sjukdom efter ingreppet, räcker det att dricka uppvärmd mjölk, men mer allvarliga symptom kräver hjälp av läkare. Ämnet som kommer på huden tvättas omedelbart med mycket vatten.

Rekommenderad: