Jod För Jordgubbar: Vattning Med Jod Med Mjölk, Matning Under Blomningen På Våren Och Under Fruiting, Sprutning Mot Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Jod För Jordgubbar: Vattning Med Jod Med Mjölk, Matning Under Blomningen På Våren Och Under Fruiting, Sprutning Mot Skadedjur

Video: Jod För Jordgubbar: Vattning Med Jod Med Mjölk, Matning Under Blomningen På Våren Och Under Fruiting, Sprutning Mot Skadedjur
Video: Jordgubbarna behåller sin form och färg – tips för förvaring!| Perfekt 2024, April
Jod För Jordgubbar: Vattning Med Jod Med Mjölk, Matning Under Blomningen På Våren Och Under Fruiting, Sprutning Mot Skadedjur
Jod För Jordgubbar: Vattning Med Jod Med Mjölk, Matning Under Blomningen På Våren Och Under Fruiting, Sprutning Mot Skadedjur
Anonim

För att gödsla och bearbeta jordgubbsbuskar använder trädgårdsmästare ofta olika metoder, inklusive jod. Vilka är fördelarna och nackdelarna med detta ämne, och hur man använder det i trädgården, kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jod kan användas inte bara som ett antiseptiskt eller antiviralt medel. Den kan också användas i grönsaksgården, till exempel till jordgubbar.

Av fördelarna med jod kan man särskilja dess miljövänlighet. Den är perfekt som toppdressing och kan ha en gynnsam effekt på tillväxt och utveckling av planteringar . Detta gödningsmedel används ofta på våren före växtens blomning. Jod kan också reglera arbetet med enzymer som påskyndar metaboliska processer. Det vill säga, detta ämne främjar tidig och riklig blomning och tidig mognad av frukter. Dessutom kommer jod att förbättra deras smak och öka fruktens hållbarhet.

Det är värt att säga det jod är ett bra antiseptiskt och antiviralt medel för växter . Så en jodbaserad lösning kan hjälpa till att eliminera mörka fläckar på lövverk, svampsjukdomar. Det förbättrar också växtimmunitet och är användbart i kampen mot skadliga insekter.

Att behandla med en jodlösning hjälper dig att eliminera majbaggarlarver och andra parasiter.

Bild
Bild

Det finns dock också nackdelar med att använda jod. Så, om koncentrationen av produkten är felaktig finns det risk för att jordbärsbuskarna skadas mycket: jordgubbarna brinner, lövverket och knopparna torkar ut och skörden sjunker dramatiskt. Dessutom är det omöjligt att dela med detta ämne. Vid bearbetning kan den tränga in i växtvävnader. Därefter ackumuleras jod i jordgubbsbären. Detta kan ha en dålig effekt på hälsan hos en person som kommer att äta sådana frukter, eftersom ett överskott av jod är skadligt för kroppen.

Om du använder jod i måttlighet, överdriv inte det, då kommer det att ha en fördelaktig effekt på växten, vilket i slutändan kommer att glädja dig med en rik och hälsosam jordgubbsskörd

Med hjälp av jod för beredning av förband och profylaktiska medel mot skadliga insekter och sjukdomar är det värt att iaktta säkerhetsåtgärder. Om du andas in en stor mängd jodånga kan du få huvudvärk och irritation i slemhinnan.

Bild
Bild

Använd som gödningsmedel

Matning av jordgubbar sker vanligtvis flera gånger per säsong. Den första - tidigt på våren, den andra - före blomningen, när knoppar börjar bildas, nästa - under perioden efter fruiting, på sommaren. Vissa sommarboende använder också förebyggande utfodring av plantor för att exakt eliminera möjliga sjukdomar och parasiter.

Lösningsförberedande alternativ

Det finns flera sätt att bereda en lösning baserad på ett farmaceutiskt medel, såsom jod. Under perioden före blomningen är en blandning från en hink med vatten perfekt, där du måste späda 30 droppar jod, en sked borsyra och ett glas aska . Verktyget ska infunderas i flera timmar, varefter det måste blandas och användas för att vattna buskarna, utan att röra jordgubbsbladet. För varje sådan buske måste du spendera cirka 500 milliliter medel.

För förebyggande utfodring av plantor kan du använda en lösning gjord av 15 liter regnvatten och 5 droppar jod . Innan plantor planteras på en permanent plats måste marken vattnas noggrant med färsk lösning. h

Att behandla med en jodlösning hjälper dig att eliminera majbaggarlarver och andra parasiter.

Bild
Bild

Du kan mata jordgubbar med en lösning med en kombination av jod och kaliumpermanganat, vilket också är ett utmärkt gödningsalternativ. Så för sprutning av en växt är en lösning av 0,5 tsk löst syra, 10 liter vatten, ett gram kaliumpermanganat och 15 droppar jod lämplig.

För rotmatning kan koncentrationen av blandningen ökas . Detta kräver 10 gram borsyra, 10 liter vatten, 3 gram mangan och cirka 40 droppar jod.

Bild
Bild

Funktioner i introduktionen

För att mata växten och inte skada den måste marken vara väl mättad med fukt innan dess, annars är det stor risk att jordgubben får en rotbränna, vilket ytterligare påverkar dess tillväxt och utveckling på ett dåligt sätt. Vattna jorden noggrant för att återfukta den väl . Befruktningen startas bara ett par timmar efter fuktning.

Vid vattning rekommenderas att inte falla på rotområdena för att förhindra brännskador. Vart i det är viktigt att inte överdriva det med mängden lösning, annars finns det risk för översvämning av busken och skada den.

Om du använder en bladspray måste du bearbeta den på båda sidor, och efter att nya löv uppträder måste denna procedur upprepas.

Bild
Bild

Ansökan om skydd mot sjukdomar

Jod är ett utmärkt antiviralt medel för växter. Han kan förebygga många sjukdomar hos jordgubbar, särskilt när det gäller svamp.

För att förbereda en blandning som hjälper till att bekämpa behöver du 10 liter vatten, en liter mjölk eller vassle och 10 droppar jod . Allt detta blandas noggrant, varefter jordgubbsbladen sprutas. Detta görs främst på våren, medan proceduren bör utföras antingen på kvällen eller i grumligt väder för att eliminera risken för solbränna på lövverket. Sådan behandling kan rädda växten från olika svampinfektioner och kommer också att förhindra uppkomst av mjöldagg.

Bild
Bild

En lösning baserad på mjölk och jod kan också hjälpa till med gråmögel och röd fläck. Du behöver en halv säng med 10% jodtinktur, en liter mjölk, en tesked tvätttvål och 10 liter vatten. Komponenterna måste blandas väl med varandra tills en homogen massa erhålls. Vidare kan du utföra bearbetning av anläggningar. En sådan lösning kommer att visa sig perfekt i de tidiga stadierna av svampsjukdomar.

En annan arbetslösning, som kommer att fungera som ett bra förebyggande av mjöldagg, kan beredas från 10 droppar jod, 10 liter vatten och en liter vassle. Att spraya jordgubbsbuskar med denna lösning krävs på kvällen minst 3 gånger per säsong.

Du kan lägga till lite tvål till var och en av dessa lösningar. Det kommer att kunna fixera blandningen på lövverket och därigenom skapa en skyddande film. Detta förhindrar att skadliga bakterier kommer in i växtvävnaden och infekterar den.

Bild
Bild

Bekämpning av skadedjur

Jodlösningen kan rädda jordgubbar inte bara från svampsjukdomar, utan också från skadliga insekter, inklusive larverna från majbaggen, skalbaggen, maskar och bladlus.

För att förstöra dem rekommenderas att lossa jordgubbarna tidigt på våren och försiktigt spilla dem med en lösning av jod . Det är inte svårt att göra det; det kräver 15-20 droppar jod för att lösa upp i 10 liter vatten. Därefter måste plantens löv som en förebyggande åtgärd behandlas separat för att förbättra blandningens effektivitet.

Före spirande stadiet kan en blandning av 20 droppar jod och 500 milliliter vassle framställas. Allt detta blandas, varefter plantans lövverk sprayas på båda sidor. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt den nedre delen av bladplattan, eftersom de flesta parasiterna vanligtvis ackumuleras där.

Bild
Bild

Observera att denna behandling endast är lämplig före början av fruktperioden . Under fruktning och fram till dess är det omöjligt att använda jodbaserade lösningar, eftersom bären kommer att börja ackumulera detta ämne, vilket i framtiden kan påverka människors hälsa negativt.

Det är också värt att säga att jod är ett bra sätt att bekämpa parasiter, men om de lyckades odla, kommer detta ämne i detta fall att vara ineffektivt, och du måste använda mer radikala kampmetoder - kemikalier och biologiska preparat.

Rekommenderad: