Folkmedicin Så Att Löken Inte Blir Gul: Hur Man Matar I Trädgården? Recept För Botemedel Mot Fjädrarnas Gulhet, Tillämpningsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Folkmedicin Så Att Löken Inte Blir Gul: Hur Man Matar I Trädgården? Recept För Botemedel Mot Fjädrarnas Gulhet, Tillämpningsmetoder

Video: Folkmedicin Så Att Löken Inte Blir Gul: Hur Man Matar I Trädgården? Recept För Botemedel Mot Fjädrarnas Gulhet, Tillämpningsmetoder
Video: Hur du skär paprika snabbt och enkelt. 2024, Maj
Folkmedicin Så Att Löken Inte Blir Gul: Hur Man Matar I Trädgården? Recept För Botemedel Mot Fjädrarnas Gulhet, Tillämpningsmetoder
Folkmedicin Så Att Löken Inte Blir Gul: Hur Man Matar I Trädgården? Recept För Botemedel Mot Fjädrarnas Gulhet, Tillämpningsmetoder
Anonim

Det gulnande problemet med lök oroar många trädgårdsmästare. Som regel indikerar en förändring av färgen på lökfjädrar att växten är sjuk eller behöver ytterligare utfodring. Du kan återställa ett hälsosamt utseende till honom och spara din skörd med beprövade folkmedicin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till gulning

Fjädern för en hälsosam lök har en rik grön färg. Gulning av bladen är normal i slutet av växtsäsongen. Men om detta händer innan är det något fel på växten. Det finns flera huvudorsaker till att lök blir gul.

Skadedjur

Oftast skadas växter av olika insekter. En av de viktigaste skadedjur som finns i trädgårdsbäddar är lökflugan. Faran för växter är inte själva insekten, utan dess larver. Om de inte märks i tid kan de förstöra hela grödan. Huvudtecknet på utseendet på en lökfluga i sängarna är bara lökens gulning. För att skydda växter från detta skadedjur är det nödvändigt att plantera dem i trädgården så tidigt som möjligt. Detta kommer att göra de unga plantorna starkare och mer motståndskraftiga. Det kommer att hjälpa till att spara skörden och välja rätt plats för plantering. Det rekommenderas att plantera lök bredvid morötter. Dess skarpa doft kommer att avvärja små skadedjur.

Förutom lökflugan finns det andra insekter som kan förstöra grödor

  • Stam nematod . Detta är en annan obetydlig parasit som lätt kan förstöra lökbäddar. För att skydda lök från nematoder måste de alltid bearbetas före plantering. För att förebygga sängarna är det nödvändigt att vattna med ringblomma tinktur. Dessa blommor med en stark lukt kan också planteras i gångarna.
  • Tobakstrips . Från dessa små gulaktiga insekter sparar man rätt förbehandling av materialet och grävning av mark på hösten.
  • Rotkvalster . Larverna hos dessa skadedjur matar sig på lökarnas vävnader. Som ett resultat blir lökfjädrar gula och knölarna blir så småningom lösa och täckta med fint damm. För att förhindra fästingar på din webbplats måste trädgården regelbundet bearbetas och ogräset som växer där måste förstöras.
  • Weevils . Larverna hos denna insekt livnär sig på fjädrarna av gröna lökar. Det första tecknet på växtskada är gulning av bladen. Om du inte startar kampen mot detta skadedjur i tid kan hela trädgårdsbädden dö. För att skydda mot skalbaggar, strös sängarna med mald senap, peppar eller träaska på våren. På hösten skördas och förstörs all vegetation och trädgården grävs upp.
  • Lökfjäril . Det är väldigt enkelt att märka att växten påverkas av just denna insekt. Bladets spetsar blir gula och märkbara längsgående linjer visas på fjädern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svampsjukdomar

Gulning av lökfjädrar kan också vara ett tecken på att växten är sjuk. För att skydda mot alla sjukdomar måste planteringsmaterialet bearbetas väl. Endast friska lökar bör väljas för plantering. Om du planterar en drabbad växt, kommer växten att vara mycket svag och utsatt för sjukdom. Dessutom bör vattentätning av jorden inte tillåtas. Det är stagnationen av vatten som oftast leder till utvecklingen av motsvarande sjukdomar. Vattna växterna med varmt, sedimenterat vatten.

Detta görs bäst på kvällen eller på morgonen. Vatten bör hällas vid roten.

Bild
Bild

Brist på kväve i jorden

Brist på näringsämnen återspeglas alltid i växternas utseende. Därför är det värt att använda ett högkvalitativt kväveinnehållande gödningsmedel för befruktning när du märker att bladens spetsar blir gula på löken. Du kan kontrollera jorden för kvävehalt i laboratoriet. Erfarna trädgårdsmästare bestämmer detta genom växternas utseende . När allt kommer omkring, om det inte finns tillräckligt med kväve i jorden, kommer inte bara löken att lida, utan också grannarna i trädgården.

Bild
Bild

Torka

Vanlig torka kan också orsaka gulning av bladspetsarna. Om det är en torka på gatan under lång tid, och ingen vattnar löken, kommer växten att börja torka långsamt . Samtidigt kommer det inte att förlora förmågan att bygga upp fruktmassa. Detta innebär att detta inte kommer att påverka grödans kvalitet särskilt. En liknande bild kan ses om växterna planterades i den öppna marken för tidigt.

I den här versionen fryser spetsarna av bladen något och torkar sedan ut och blir gula . Detta har heller ingen effekt på skörden. Om vädret gör att lökfjädrarna torkar ut är det ganska lätt att åtgärda denna situation. Allt som behövs för detta är att strö jorden med aska eller häll den med en asklösning. Under de närmaste dagarna bör sängarna noggrant vattnas med varmt, avarbetat vatten. Inom ett par dagar kommer växterna ur stressläget.

Bild
Bild

Behandling av lökfjädrar med ammoniak

Många trädgårdsmästare använder ammoniak för att desinficera och gödsla jorden. Denna produkt är också en kvävekälla, som ofta saknas i både unga och vuxna växter. Dessutom kan den med sin skarpa lukt skrämma bort olika skadedjur.

Om spetsarna på lökfjädrarna blir gula, späd 60 ml ammoniak med 10 liter vatten . Den resulterande lösningen sprutas på sängarna. Använd inte denna lösning för ofta. Ett överskott av kväve kommer inte att gynna växterna. Lökfjädrar blir grova, produktens smak kommer att förändras.

Bild
Bild

Mulleinmatning

När du väljer denna typ av gödselmedel är det värt att komma ihåg att du bara kan använda jäst eller välruttnad gödsel. Om du lägger till produkten färsk i jorden kan du av misstag infektera den med en svampsjukdom.

Du kan göra en sådan toppdressing när fjädern växer 10 centimeter . I en hink med vatten måste du späda ut 1 kilo gödsel. Denna lösning infunderas i en vecka. Efter denna tid måste den resulterande uppslamningen spädas med vatten i förhållandet 1 till 10. Vattna gången med en lösning. Efter 2-3 veckor kan växterna matas om.

Bild
Bild

Vad mer kan du hälla?

Förutom ammoniak och mullein finns det andra folkläkemedel som sparar lök från gulhet.

Jästlösning

Vanlig bagerjäst är rik på järn, spårmineraler och näringsämnen. Det är därför de är bra för att gödsla trädgårdsbäddar. När du väljer denna metod för att mata gulnande lök bör du följa följande regler:

  • späd jäst i varmt vatten;
  • applicera lösningen endast på det rikligt vattnade landet;
  • befrukta lök i varmt och lugnt väder.

Traditionellt används en enkel lösning för att mata växter, bestående av ett kilo jäst utspädd i 5 liter vatten. Före användning kombineras det med vatten i förhållandet 1 till 10. Ett annat botemedel hjälper också till att bekämpa gulnade blad. Den bereds av 100 gram torrjäst, ett halvt glas socker och tre liter vatten. Alla dessa ingredienser blandas, varefter behållaren är täckt med gasväv. Du måste insistera på produkten under dagen. Före användning späds ett glas av den resulterande blandningen i 10 liter vatten.

Växter behandlas med denna lösning före lunch. Du kan applicera jästgödsel högst 2-3 gånger under hela säsongen.

Bild
Bild

Örtinfusion

Om löken börjar bli gul på grund av att den äts av en mask eller andra skadedjur, kan den behandlas med en koncentrerad örtinfusion. För att förbereda produkten används doftande växter, vars doft kan skrämma bort insekter . Du kan använda kärlek, calendula, doftande tobak, tallnålar eller ringblommor. Växter måste hackas noggrant. Häll 200 gram produkt med 10 liter varmt vatten. Insistera på en sådan produkt i 10-12 timmar. Omedelbart efter det kan den användas för sprutning.

Om växten saknar kväve kan en annan lösning användas för att vattna den . För att förbereda det måste du samla hö, ogräs och grönt gräs och placera det i en stor fat. Matavfall av vegetabiliskt ursprung måste också läggas till där. Kaffeform, olika skal, lökskal är lämpliga. Allt detta ska fyllas med vatten. Det är bäst att använda sedimenterat regnvatten. Den resulterande blandningen ska stå på en varm plats i flera dagar. Om det är varmt ute är vattningslösningen klar om 5-7 dagar. Om det är kallt måste du vänta en och en halv till två veckor. Den färdiga lösningen späds ut med vatten i förhållandet 1 till 10.

Bild
Bild

Fotogen

Denna produkt har också en stark doft och är utmärkt för att skydda lök från skadedjur. Det är nödvändigt att bereda en lösning med fotogen omedelbart före användning. Annars kommer det att förlora alla sina fördelaktiga egenskaper.

För att förbereda kompositionen, tillsätt 3 matskedar fotogen till en hink med vatten . Det är nödvändigt att vattna sängarna vid roten och försöka förhindra att vattendroppar faller på fjädrarna. Nästa dag efter bearbetningen måste löken vattnas med rent vatten. Du kan äta bearbetade lök på ett par dagar. Under denna tid kommer den obehagliga lukten att försvinna helt.

Bild
Bild

Metronidazol

Ofta för behandling av växter väljer trädgårdsmästare ett läkemedel som "Metronidazole". Det är bra för att bekämpa lökflugor. Du kan köpa detta antibakteriella medel på nästan vilket apotek som helst. Före sprutning måste 4 tabletter "Metronidazole" lösas i 10 liter vatten . Om en liten lösning återstår efter att löken har bearbetats kan den användas för att spraya vitlöken.

Bild
Bild

Andra recept

Många trädgårdsmästare använder jod för att bearbeta lökbäddar. Det tillåter inte bara att rädda gulnade blad utan också att öka utbytet av lök och förbättra deras färg, smak och arom. För behandling av sängarna är vanligt medicinskt jod lämpligt som kan köpas på vilket apotek som helst. Jod används för både blad- och rotförband. För att förbereda en lösning måste 1 droppe jod spädas i 3 liter vatten. Om växterna är svaga, tillsätt 3-4 droppar jod till samma mängd vatten.

Andra livsmedel hjälper till att rädda växter med gulnade blad

  • Salt . Om löken börjar ruttna bör den vattnas med saltlösning. Det låter dig desinficera jorden och stöter också bort skadedjur. För att bearbeta lök måste du förbereda en lösning av 200 gram salt och en hink vatten. Vattna plantorna med saltlösning direkt under roten. Du kan använda den högst 3 gånger under hela säsongen.
  • Träaska . För att förbereda en lösning späds 200 gram siktad aska i 10 liter rent vatten. Den resulterande vätskan lämnas på en varm plats över natten. På morgonen används den för att vattna sängarna.
  • Vitlök . En koncentrerad vitlökinfusion hjälper till att hantera alla skadedjur, förutom lökflugor. För framställning hackas 200 gram vitlök med en vass kniv eller rivs. Produkten hälls med en liter varmt vatten och infunderas i 5 dagar. Efter att den nödvändiga tiden har gått måste den filtreras och spädas med 10 liter vatten.
  • Tvättmedel . Tvålösning används ofta i kampen mot olika skadedjur. Detta botemedel är utmärkt för att kontrollera lökflugor. För att förbereda det måste 50 gram tvålspån lösas i 10 liter varmt vatten. Det resulterande verktyget måste omedelbart bearbetas av sängarna. Du kan använda denna produkt endast 2 gånger under hela säsongen. Den används bäst på kvällen.
  • Väteperoxid . Precis som ammoniak kan detta läkemedel köpas på vilket apotek som helst. Det hjälper till att snabbt döda patogener och syresätta jorden. Efter bearbetning av växterna med en lösning av peroxid växer de omedelbart och blir mer gröna. För vattning används en lösning, bestående av 2 matskedar 3 procent peroxid och en liter varmt vatten. Du måste lägga den till jorden inte mer än en gång var 10-12 dagar.
  • Äggskal . Denna produkt mättar jorden perfekt med kalcium, fosfor och järn. För framställning måste skalet torkas och krossas till pulver. Efter det måste det hällas med varmt vatten och infunderas i en vecka. I en liter vatten späds vanligtvis pulver från skalet på 5 ägg. När produkten är tillräckligt infunderad måste den spädas med vatten i förhållandet 1 till 3. Sådan påfyllning kommer att förbättra jordens sammansättning och växternas skick.
  • Soda . För att vattna växterna, lösa upp en matsked läsk i en hink med varmt vatten. Att vattna lök med en sådan lösning kan användas som förebyggande åtgärd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att löken blir gul i trädgården måste du följa vissa förebyggande åtgärder

  • Observera växtföljd . Att plantera lök är bäst där pumpa eller baljväxter växte förra säsongen.
  • Förbered materialet innan du planterar . Detta gäller både lökuppsättningar och frön. Innan de stiger av bör de alltid värmas upp väl och desinficeras. För detta är vanligt kaliumpermanganat eller "Fitosporin" ganska lämpligt. När du odlar din egen sevka är det viktigt att förvara den under rätt förhållanden. Innan du planterar måste lökarna noggrant inspekteras. Svaga och skadade bör kastas omedelbart.
  • Lossa jorden regelbundet och vattna efter behov . Mycket ofta är lökbäddar täckta med ett lager av mulch för att skydda dem från skadedjur och olika sjukdomar.
  • Pudra marken med aska . Det stöter perfekt bort insekter och gödslar jorden, vilket bidrar till större lökutbyte.

Trots att lök inte är en nyckfull kultur behöver de fortfarande lite omsorg. Växter måste inspekteras och matas regelbundet. I detta fall blir inte löken gul och dör med tiden.

Rekommenderad: