Hur Vattnar Du Löken Med Salt Om Den Blir Gul? Hur Man Häller Ett Folkmedel För Gulning? Korrekt Behandling Av Blad Med Saltlösning Från Gulhet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Du Löken Med Salt Om Den Blir Gul? Hur Man Häller Ett Folkmedel För Gulning? Korrekt Behandling Av Blad Med Saltlösning Från Gulhet

Video: Hur Vattnar Du Löken Med Salt Om Den Blir Gul? Hur Man Häller Ett Folkmedel För Gulning? Korrekt Behandling Av Blad Med Saltlösning Från Gulhet
Video: Odla Lök 5 Knep för sätta sättlök på bästa sätt 2024, Maj
Hur Vattnar Du Löken Med Salt Om Den Blir Gul? Hur Man Häller Ett Folkmedel För Gulning? Korrekt Behandling Av Blad Med Saltlösning Från Gulhet
Hur Vattnar Du Löken Med Salt Om Den Blir Gul? Hur Man Häller Ett Folkmedel För Gulning? Korrekt Behandling Av Blad Med Saltlösning Från Gulhet
Anonim

Lök är utan tvekan en av de viktigaste grödorna som alltid planteras i trädgården eller växthuset . Det är inte bara en av huvudingredienserna i matlagning, vilket ger rätter en speciell smak och lukt, men det anses också vara mycket användbart, fullt av vitaminer och mineraler.

Utseendet av gulhet på lökpilar tidigare än i slutet av augusti kan tyda på att växten är sjuk. Många trädgårdsmästare använder olika kemiska och biologiska produkter, men det är bättre att föredra de säkra "mormors" metoderna. En av dessa är att vattna löken med salt.

Bild
Bild

Tecken på sjukdom

Varför blir pilbågarna gula? Om detta händer i augusti finns det inget att oroa sig för. Detta är ett tecken på att växten mognar och snart kan tas bort från trädgården. Men om ett sådant fenomen uppstod mycket tidigare, indikerar detta att det var ett misslyckande i utvecklingen.

Det finns flera anledningar till att löken blir gul

  1. Brott mot reglerna och normerna för vård, vattning . Att hålla vattningsschemat är mycket viktigt. Under perioden när pilarna bara börjar gro, måste grönsaken vattnas rikligt: cirka 1 gång på 2 dagar. Om sängen är mulched kan vattningen minskas. Du måste föra vatten till roten på morgonen. Vattentemperaturen för bevattning är från 18 till 25 ºС.
  2. Växten har angripits av skadedjur . Lök är mycket förtjust i olika insekter. Oftast finns löknematoder och lökflugor i den. Dessa insekter lever i växthuvudet och livnär sig på saften. På grund av detta börjar pilarna bli gula.
  3. Brist på spårämnen i jorden . Marken där kulturen planteras måste vara mättad med kväve. Orsakerna till avsaknaden av ett sådant element i jorden kan vara en förändring av vädret, ett för torrt klimat eller omvänt en stor mängd nederbörd.
  4. Sjukdomar . Ruttna och rost är sjukdomar som leder till gulning av lök. Om gula fläckar visas på pilens pilar, är det rost. Om den nedre delen av grödan modifieras ruttnar växten.
Bild
Bild

Att strö salt på dina lökar är ett av de mest effektiva sätten att bli av med gulhet, oavsett orsak

Denna behandlingsmetod har både anhängare och motståndare. De första hävdar att det är inget fel med att vattna lök med salt, naturligtvis, om du följer alla regler. Natriumklorid, som är dess huvudelement, förhindrar att skadedjur uppträder på växten, dödar deras larver och minskar mängden skadliga ämnen i jorden. Motståndarna hävdar att den höga koncentrationen av natriumklorid påverkar utvecklingen av kulturen negativt.

Men i praktiken har det visat sig att med korrekt vattning av grödan med saltlösning kan skadedjur elimineras och sjukdomar förebyggas. Det viktigaste är att förbereda vattningslösningen korrekt.

Bild
Bild

Recept

De största fördelarna med saltlösningen är:

  • effektivitet;
  • enkel förberedelse;
  • tillgänglighet.

Under processen med att förbereda en sådan folkmedicin är ingenting svårt. Du behöver detta:

  • kranvatten;
  • kökssalt;
  • lite ammoniak.
Bild
Bild

De angivna ingredienserna måste blandas tills kristallerna är helt upplösta och en liten mängd ammoniak måste tillsättas. Du behöver inte göra något annat. När lösningen är klar kan den användas för att vattna grödan.

Det är viktigt att använda ingredienserna i den mängd som anges i receptet, och helst endast bordsalt. Om du bestämmer dig för att använda "extra" eller havssalt, bör mängden halveras, eftersom dessa typer av salt är mer koncentrerade.

Bild
Bild

Hur vattnar man?

För att uppnå önskat resultat och exakt bli av med gulhet, du måste korrekt bearbeta kulturen med den beredda lösningen.

  • Första gången bearbetning utförs först efter att pilarna har nått minst 5 centimeter.
  • Andra gången - ca 3 veckor efter den första. Lökpilen ska vara ca 8-10 centimeter. För lösningen, använd 10 liter vatten och 450 gram salt.
  • Den sista - tredje - behandling är möjlig 3 veckor efter den andra. Mängden vatten för beredning av lösningen förblir densamma, 10 liter, men mängden salt måste ökas till 600 gram.

Totalt, under säsongen, kan du mata kulturen med saltlösning högst 3 gånger. Du behöver bara vattna tidigt på morgonen, samtidigt som du ser till att lösningen bara träffar jorden. Lök tar allt de behöver från marken för att motstå sjukdomar och skadedjur.

Efter att ha odlat jorden bör du också göra bra vattning med vanligt kranvatten så att saltet tränger in i marken.

Bild
Bild

Man ska inte vara rädd för att jorden blir mycket salt: en för liten dos NaCl hamnar i marken och utgör ingen särskild fara för jorden.

Men det kommer säkert att lindra skadedjur och låta dig få saftiga gröna fjädrar, och i framtiden - huvuden.

Experter rekommenderar att man vidtar förebyggande åtgärder mellan vattningarna, nämligen:

  • bryta av gulnade fjädrar;
  • lossa marken och strö den med träaska, du kan använda tobaksdamm eller mald rödpeppar;
  • riva ut och förstöra de drabbade huvuden;
  • mata växten med speciella tillsatser.
Bild
Bild

Som toppdressing för lök är urea, superfosfater och kaliumnitrat idealiska

För förebyggande ändamål lägger vissa trädgårdsmästare lökuppsättningar i en saltlösning före plantering. I detta fall bereds lösningen med 1 glas salt per hink vatten. Man tror att lökfluglarverna i detta fall inte kommer att attackera växten i framtiden.

Rekommenderad: