Hur Matar Man Pelargoner? Vilka Folkmedicin För Att Mata Henne? Det Bästa Gödningsmedlet Och Toppdressingen För Riklig Blomning Och Frodigt Lövverk. Hur Vattnar Man Pelargoner Så A

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Pelargoner? Vilka Folkmedicin För Att Mata Henne? Det Bästa Gödningsmedlet Och Toppdressingen För Riklig Blomning Och Frodigt Lövverk. Hur Vattnar Man Pelargoner Så A

Video: Hur Matar Man Pelargoner? Vilka Folkmedicin För Att Mata Henne? Det Bästa Gödningsmedlet Och Toppdressingen För Riklig Blomning Och Frodigt Lövverk. Hur Vattnar Man Pelargoner Så A
Video: Pelargon, pelargon – allt om pelargoner! 2024, April
Hur Matar Man Pelargoner? Vilka Folkmedicin För Att Mata Henne? Det Bästa Gödningsmedlet Och Toppdressingen För Riklig Blomning Och Frodigt Lövverk. Hur Vattnar Man Pelargoner Så A
Hur Matar Man Pelargoner? Vilka Folkmedicin För Att Mata Henne? Det Bästa Gödningsmedlet Och Toppdressingen För Riklig Blomning Och Frodigt Lövverk. Hur Vattnar Man Pelargoner Så A
Anonim

Visste du att pelargon och pelargonium är helt olika blommor? Många människor på gatan tror att båda namnen refererar till en vacker blomma. Och förgäves. Både pelargon och pelargonium tillhör familjen Geraniev, och det är här deras likheter slutar. Det finns skillnader i blommans struktur. Till exempel bildar pelargonium stora blomställningar, pelargoner samlas sällan i blomställningar. Det finns andra skillnader som bara är kända för botaniker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den största skillnaden mellan växter är på platser med naturlig tillväxt. Pelargonium i Ryssland är en utlänning. Hon kom till oss från en plats där det inte finns någon vinter. En värmeälskande blomma i vårt land har slagit rot på fönsterbrädorna. Till sommaren kan den planteras i trädgården på en rabatt. Men när det kommer till höstens dåliga väder måste de återföras till sina bostäder.

Långvarig exponering för + 10 C kommer att leda till försvagning och vissning av pelargonium.

Geranium är en helt annan sak. Av sin natur tillhör den gatuväxter. I naturen växer pelargon i hela den europeiska delen av vårt hemland, med undantag för de norra regionerna. Odlade trädgårdsväxter kräver inte skydd för vintern, eftersom de är frostbeständiga.

I vår artikel kommer vi att fokusera på pelargoner, men inte på gatan, men på den som glädjer ögat året om . Växten känns bra i krukor: den blommar länge. En behaglig delikat doft och frodig grönska skapar en unik atmosfär av värme och komfort i lägenheterna.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Trots att anläggningen är opretentiös behöver den fortfarande lite omsorg. De som bara tänker plantera en vacker blomma i huset bör veta följande.

  • Frekvent vattning är kontraindicerad . Du måste fukta jorden när den torkar: på sommaren, oftare - ett par gånger i veckan, på vintern mindre ofta - en gång. Vattenloggning kommer att leda till sönderfall av rotsystemet. En kort torka gör ingen skada.
  • Mer frekvent utfodring krävs under blomningen - på våren och sommaren .… Utan behovet av att "överfodra" är blomman onödig.
  • För fri luftåtkomst till rötterna du bör regelbundet lossa jorden i krukor.
  • En gång vartannat år transplanteras blomman till en större kruka . Annars blir rötterna trånga och växten får inte tillräcklig näring.
  • Tillverkad under våren beskärning .
Bild
Bild

Funktioner av säsongsbetonad matning

Det finns vissa särdrag i utfodring. Så, kvävehaltiga ämnen måste appliceras uteslutande efter beskärning av växterna. Ett överskott av näringsämnen leder till gult lövverk och till och med fullständig vissning av blomman. Därför, när du bestämmer dig för att mata pelargoner, är det viktigt att observera mängden näringsämnen och tidpunkten för deras introduktion.

Med förbehåll för enkla regler kommer dina buskar att blomma bra i flera månader.

Bild
Bild

Vår

Även de blommor som är inomhus året om vilar under den kalla årstiden. Efter vintern, när solen skiner ljusare och dagsljusets längd ökar, vaknar all natur. Geranium är inget undantag. Nu är det dags att hjälpa växten att fylla på näringstillförseln och snabbt få styrka. För utfodring måste pelargoner vattnas med mineralblandningar . Du kan köpa dem i blomsterbutiken. Blandningar är att föredra att använda, eftersom de innehåller en komplett uppsättning av alla nödvändiga element. Alternativt kan du använda en vattenlösning av jod. Befruktningsfrekvensen är 2 veckor.

Bild
Bild

Sommar

Sommaren är en period med intensiv blomning. Växten kräver mycket energi för att bilda blommor. Under denna period måste du behålla matningsfrekvensen: en gång var 14: e dag. Det är inte nödvändigt att köpa gödningsmedel, de kan beredas hemma från ämnen och livsmedel som används varje dag. För riklig blomning på försommaren kräver pelargoner fosfor, kalium och kväve . Senare reduceras kvävehalten.

Om du vill att din pelargon ska blomma bra, ge den jodlösning efter nästa vattning.

Bild
Bild

Höst

Med början av svala, grumliga höstdagar börjar blomningsprocessen minska. Pelargonerna krullar fortfarande, men de behöver inte längre så många näringsämnen som de gör på våren och sommaren. Under denna period reduceras utfodringen till 1 gång per månad.

Bild
Bild

Vinter

Inomhusväxter kan också befruktas på vintern. En utfodring som genomfördes i februari kommer att räcka. Mängden användbara element halveras på vintern. Blomman kommer att övervintra bra och vara redo för nästa utvecklingscykel.

Bild
Bild

De bästa lösningarna

Gödselmedel för alla blomsterodlingar finns i specialaffärer. Och ändå föredrar växtälskare inomhus ofta beprövade folkmedicin framför köpta kemikalier. Det har länge varit känt att jäst används för att odla pelargoner . Att komma in i jordblandningen ger jästsvampar en stimulans till den ökade bildningen av kalium och kväve. Dessa element krävs för aktiv tillväxt.

Jästfoder är särskilt lämpligt för plantering och förökning med sticklingar. Gödningsmedlet har en mild effekt på groddarna, skadar varken stjälkarna eller känsliga rötter.

Matning från jäst bereds enligt följande: en 20 gram påse med torr substans hälls i en behållare med 1 liter varmt vatten. Innehållet blandas och skickas till en varm infusionsplats i ett par timmar. Efter den tilldelade infusionstiden tillsätts ytterligare 5 liter vatten till vätskan och blandas. Gödningsmedlet är klart för användning. Toppdressning utförs inte mer än 3 gånger. Frekvensen är en vecka.

Bild
Bild

Det finns ett annat alternativ för jästmatning. I den minskas vikten av huvudelementet med hälften - upp till 10 g. Det "lediga utrymmet" upptar en matsked strösocker. Annars upprepas beredningsprocessen. Det är viktigt att gödningsmedlet måste vara färskt varje gång. Du kan inte lagra den. 3% väteperoxid hjälper till med lövets gulhet. Toppdressing görs genom sprutning och vattning. För att förbereda lösningen löses ett farmaceutiskt medel i mängden 2 matskedar i en liter vatten.

Mjölkmatning är ett underbart profylaktiskt medel . Sannolikheten för blomstersjukdomar minskar om vattning med vatten alterneras med vattning med utspädd mjölk. Befruktning kräver 100 ml mjölk och 1 liter vatten. På apoteket kan du köpa ytterligare ett mycket användbart verktyg för inomhusblommor. Detta är borsyra. Erfarna blomsterodlare har pelargoner som blommar rejält tack vare specialmatning. Ett halvt gram pulver upplöst i en liter vatten gör underverk genom att fördubbla njurbildningen.

Bild
Bild

Bananälskare behöver inte köpa gödsel i krukväxter . Skalet av värmeälskande frukter innehåller många användbara element: kalium, kalcium och kväve, magnesium och fosfor. Allt som krävs är att slipa skalet och begrava det i marken. Efter ett par veckor sönderfaller skalen och ger växten god näring.

Innan du begraver gödningsmedlet i marken bör det sköljas noggrant. Bananer förs till Ryssland på avstånd, så att de bevaras, utsätter säljarna produkterna för kemisk bearbetning. Först efter att den skadliga ytfilmen har tagits bort kan skalet användas. För det frodiga bladverket av pelargoner fungerar bananskal bättre än andra produkter.

Bärnstenssyra spelar en viktig roll i inomhusväxternas liv . Med dess hjälp kan du reglera blommans utveckling, skydda den mot sjukdomar och ackumulering av toxiner. Och det hjälper också växten att överleva de mest ogynnsamma tiderna. Bärnstenssyra förbättrar jordtillståndet, hjälper processen med lövfotosyntes. Fördelarna med pelargoner kommer att vara uppenbara om du använder bärnsten dressing tillsammans med andra gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stanna inte bara på gödningsmedel. Kom ihåg att blomman behöver beskäras och klämas i tid, då slösas inte dess styrka på överdriven tillväxt, där sällsynta äggstockar bildas.

Allmänna rekommendationer

Geraniumförökning

Naturligtvis kan du köpa en vuxen blomma och lägga den på fönsterbrädan. Men inte alla gör detta, så du bör bekanta dig med reproduktionsreglerna. Det enklaste sättet är ympning . Kvistar som inte är mer än 6-7 cm långa separeras från en vuxen växt, stjälken placeras i en behållare med vatten. Rötter börjar gro mycket snabbt. När rotsystemet bildas transplanteras kvisten i marken.

Ett svårare sätt är att växa från frön . För att snabbt få en frisk planta placeras fröna i marken på ett grundt djup. Planteringen vattnas inte utan sprutas och täcks med polyeten. Behållaren ska stå på en mörk, varm plats. Plantor dyker vanligtvis upp efter 7-10 dagar. Efter att groddarna dyker upp avlägsnas polyeten, behållaren förs ut i ljuset. Blommor planteras i separata krukor när 4 ark dyker upp. Efter plockningen kan du börja mata växten. Plantering utförs på vintern så att pelargoner blommar på sommaren.

Bild
Bild

Hur man eliminerar gula löv

Erfarna blomsterodlare är väl insatta i tillståndet för sina favoritplantor. De bestämmer orsakerna efter lövverkets tillstånd. Till exempel indikerar bildandet av en gul kant på bladen brist på vatten. I det här fallet måste du lossa jorden ordentligt i potten och göra en riklig vattning en gång. I framtiden bör du följa frekvensen för att införa sedimenterat vatten under roten:

  • i varmt väder - 2-3 gånger i veckan;
  • på vintern - en gång var sjunde dag.

Gulhet och vissnande uppträder med överskott av fukt. För att bladen inte ska bli gula måste pelargonerna få tillräcklig näring i rätt tid. Blomkrukan väljs medelstor med de obligatoriska dräneringshålen i botten. Så överflödigt vatten kommer inte att stagnera, och rötterna skadas inte av ruttning.

Gröna börjar blekna när det saknas belysning. Detta betyder inte att blomman ska utsättas för solen. Han vill bara ha plats. Det bör vara ett bra avstånd mellan intilliggande krukor. När blommorna är rymliga kommer de att fluffa upp och bladen får sin naturliga färg.

Bild
Bild

Vad ska man göra med en blomstersjukdom?

Geranium är sällan sjuk, men om sjukdomen har tagit växten i besittning är det nödvändigt att bestämma sjukdomens art. De är svamp- och virala. Svampdödande medel från bladrost och svartben, samt från röta. Om växten attackeras av insekter, till exempel bladlöss eller larver, olika kvalster eller en vitfluga, kommer speciella medel att vara frälsning.

Så snart de första tecknen på sjukdomen uppträder måste du inspektera blomman. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt bladets baksida . Ofta kan förekomsten av insekts skadedjur bara detekteras av resterna av deras vitala aktivitet. Tidig sprutning med desinfektionsmedel hjälper pelargoner att återfå styrkan.

Bild
Bild

Efter en sjukdom kommer blomman att behöva mer uppmärksamhet. Det är nödvändigt att ta bort alla torra och skadade löv, häll en näringslösning under roten.

Fördelaktiga funktioner

Frodig pelargon rensar perfekt luften i vardagsrum från patogena mikrober. Den känsliga doften har en positiv effekt på nervsystemet, lindrar stress och depression. Om du fäster ett nytt blad på en repa eller böld kommer läkningen att ske mycket snabbare. Våra förfäder använde ett avkok av en blomma för att behandla mag -tarmsjukdomar.

Rekommenderad: