Toppdressing Av Morötter I Det öppna Fältet: Vad Ska Man Mata För Första Gången Innan Man Planterar? Befruktning Med Salt Och Urea, Mullein Och Andra Medel

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Morötter I Det öppna Fältet: Vad Ska Man Mata För Första Gången Innan Man Planterar? Befruktning Med Salt Och Urea, Mullein Och Andra Medel

Video: Toppdressing Av Morötter I Det öppna Fältet: Vad Ska Man Mata För Första Gången Innan Man Planterar? Befruktning Med Salt Och Urea, Mullein Och Andra Medel
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Toppdressing Av Morötter I Det öppna Fältet: Vad Ska Man Mata För Första Gången Innan Man Planterar? Befruktning Med Salt Och Urea, Mullein Och Andra Medel
Toppdressing Av Morötter I Det öppna Fältet: Vad Ska Man Mata För Första Gången Innan Man Planterar? Befruktning Med Salt Och Urea, Mullein Och Andra Medel
Anonim

Det är nästan omöjligt att få en bra skörd av morötter utan befruktning under hela säsongen. Det är viktigt att veta vilka element som är nödvändiga för en given kultur och när man ska använda dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka gödningsmedel används?

Gödsling av morötter i det öppna fältet kan göras med hjälp av både organiskt material och mineralkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Rotgrödan tar väl emot ruttnat organiskt material, det vill säga kompost eller torv. Sådant gödningsmedel appliceras under höstmånaderna och används i mängden 5-7 kilo per kvadratmeter . Ännu bättre, morötter svarar på kycklingavfall. Ämnet hälls först med vatten i ett förhållande av 1:10, infunderas sedan, och omedelbart före användning späds det ut med sedimenterat vatten i förhållandet 1 till 10. När du använder en gammal mullein måste den spädas med vatten i förhållandet 1:10 och får jäsa i 7 dagar. Innan vattning späds gödningsmedlet igen 10 gånger med ren vätska.

Det är viktigt att inte göra produkten för koncentrerad, eftersom ett överskott av aktiva ämnen kommer att främja utvecklingen av topparna, och inte frukterna själva . Du bör inte heller införa organiskt material i mitten av odlingssäsongen av kulturen - ett överskott av kväve kommer att leda till förgrening, ruttnande och också en minskning av kvaliteten på morötter. Förresten, om jorden där grönsaken växer är mycket sur, bör ask, krita eller dolomitmjöl införas oavsett toppdressing. För att förbättra tillståndet för lera och leriga sängar införs torv, kompost, sand eller sågspån som är genomblötta i en urealösning.

Bild
Bild

Detta bör göras medan du gräver, fördjupa spaden med 30 centimeter.

Mineral

När du arbetar med färdiga mineralförband är det extremt viktigt att följa instruktionerna som bifogas dem för att inte orsaka övermättnad av jorden och andra oönskade biverkningar. I början av växtsäsongen kommer morötter att reagera väl på urea, vilket stimulerar lövverkstillväxt. Kvalitativa resultat erhålls av "Cytovit", vars komponenter stärker växtens immunitet, liksom dess motståndskraft mot föränderliga väderförhållanden . Detta gödningsmedel är också lämpligt för fröbehandling före plantering. Du kan göra "Cytovit" två gånger i månaden, från sådd till samlingen av rotgrödor.

Lämplig för morötter och "Ava", skapad på basis av vulkaniska jordar . De mineralkomponenter som finns i komplexet ökar grödans mängd, förbättrar dess kvalitet och förlänger också hållbarheten. Ava säljs i pulverform och granulat. Denna gröda kräver kvävegödsel i mängden 20 gram per kvadratmeter, liksom fosforgödsel som ökar mängden socker i frukten. Med införandet av kaliumklorid kommer grödans utbyte att förbättras, och med införandet av magnesiumsulfat i en mängd av 25 gram per kvadratmeter kommer rotgrödornas storlek att öka. Det bör nämnas att magnesium bäst används tillsammans med fosfor och kväve, eftersom det är han som bidrar till deras absorption.

Bild
Bild

Att tillsätta bor i jorden gör morötterna större, söta och berikade med karoten. Sådana förband spelar en särskilt viktig roll under mogningen av rotgrödor, eftersom detta element också förhindrar att frukten ruttnar . En blandning av bor, magnesium och sulfat, samt borsuperfosfat, kan användas för odling. Om sängarna inte berikades med organiskt material på hösten, måste du använda en nitroammophos, en matsked som späds ut i 10 liter vatten en månad efter uppkomsten av plantor. För att bearbeta en kvadratmeter sängar används 5 liter gödselmedel. Efter tre veckor upprepas utfodringen, men med en förbrukning av 7 liter gödningsmedel per kvadratmeter.

För dålig jord i början av säsongen berikas med en blandning av en matsked kaliumnitrat, samma mängd krossat superfosfat och en tändsticksask urea, utspädd i en hink med vatten.

Bild
Bild

Folkmedicin

De flesta trädgårdsmästare på gammaldags sätt föredrar att vända sig till traditionellt gödningsmedel. Deras tydliga fördelar inkluderar prisvärdhet, låg kostnad, lättsmältbarhet och säkerhet för både jorden och dess fördelaktiga invånare. Så under växtsäsongen bör morötter matas med träaska, rik på kalcium, järn, mangan, kalium och andra nödvändiga element, men som inte innehåller kväve.

Ask berikar inte bara jorden, utan lossar samtidigt och minskar dess surhetsgrad, vilket gör att syre bättre tränger in i rotsystemet. För varje kvadratmeter plantering appliceras vanligtvis 200 gram pulver. Det är mest korrekt att införa det på hösten under grävning, och sedan nästa år under växtsäsongen.

En annan populär folkmedicin för morötter är jäst, som gör att du kan berika jorden med vitaminer och mineraler, samt kompensera för bristen på fosfor och kväve. Både råa och torra produkter är lämpliga. Färsk jäst späds ut med vatten i förhållandet 1: 5, och före utspädning späds den igen 10 gånger . Torrjäst i mängden 5 gram löses först i 5 liter vatten och kompletteras med 40 gram strösocker. Innan vattning ska blandningen infunderas i cirka två timmar och sedan spädas med vatten i förhållandet 1: 5. Jäst appliceras alltid i varmt väder.

Bild
Bild

Att spruta morotbäddar med jodlösning förbättrar fruktens smak och färg, och stöter också bort insekter . Denna behandling utförs tre gånger per säsong och innebär att 0,5 milliliter jod löses i 2 liter vatten. Vi får inte glömma att bristande efterlevnad av ovanstående proportioner leder till en förändring av lövets skugga och skadar själva rotfrukterna.

Nässelinfusion förbereds snabbt och enkelt . För att göra detta fylls tanken med hackade eller hela gröna, fylls med vatten och lämnas under ett lock med hål i ett par veckor. Om så önskas, strö nässlan med ett glas träaska. Det faktum att blandningen har jäst, och därför är klar att användas, kommer att "berättas" av en obehaglig lukt, skum och en kärrton. Om du spänner den färdiga kompositionen och späd ut med rent vatten i förhållandet 1:20, kan den användas för bladsprutning.

Bild
Bild

Borsyra stimulerar grödans tillväxt, stärker immunförsvaret och främjar bättre kväveabsorption . Befruktning utförs två gånger per säsong. Syran späds ut i varmt vatten på ett sådant sätt att det finns en liter vatten per gram ämne. Sedan tas den totala volymen upp till 10 liter med varm vätska och används för bevattning.

Användningen av brödlösning kommer också att vara effektiv . Den bereds enligt följande: en tredjedel av en tio-liters tank fylls med ett torkat bröd. Därefter hälls innehållet med varmt vatten och pressas ner med en belastning för att undvika interaktion med luft och, som ett resultat, utseendet på mögel. Efter ungefär en veckas stående i solen bör gödningsmedlet filtreras och spädas i förhållandet 1: 3. Att behandla grödan med salt, både rot och blad, kan vara till hjälp.

Bild
Bild

Bordsalt motverkar skadedjur, så det kommer att vara användbart att vattna morotstopparna med sin lösning.

Funktioner i introduktionen

Det är mer korrekt att mata morötter enligt ett fyrstegsschema.

Innan du går ombord

Den första utfodringen sker redan innan kulturen uppträder i sängarna. Under föregående höst grävs jorden till djupet av spadebajonetten, som åtföljs av införandet av organiskt gödningsmedel - som regel torv eller ruttnad kompost samt träaska . Sågspån och sand tillsätts dessutom till lerjord, och krita och dolomitmjöl läggs till sura jordar. På våren måste sängarna lossas, fördjupas med 20 centimeter och rengöras från ogräs och växtskräp. Jorden matas omedelbart med mineralgödsel.

Det är också värt att bearbeta morotsfrön för att ytterligare påskynda deras spiring . För att göra detta nedsänks fröet i mikronäringsgödsel, träasklösning eller en tillväxtstimulator vid 14-16 timmar. Till exempel är en blandning av en tredje tesked borsyra, en halv tesked nitrofoska och en liter uppvärmt vatten lämplig för detta ändamål. När du väljer flytande gödningsmedel är det vettigt att komplettera det med kaliumpermanganat. Om det inte finns någon möjlighet att bearbeta frön, bör dessa medel läggas till vattnet som kommer att användas för försådd av bevattning.

Bild
Bild

Vid avstigning

Före sådd av grönsaker i öppen mark fördelas mineralgödselmedel över bäddarnas hela yta. Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder färdiga komplex eller en torr blandning av 45 gram superfosfat, 20 gram urea, 25 gram ammoniumsulfat och 35 gram kaliumklorid. Denna mängd är lämplig för bearbetning av en kvadratmeter. Gödsel kommer att begravas i marken med en kratta.

Ett alternativt recept är att blanda en tesked komplexgödsel, 0,5 koppar grov sand och en tesked av själva morotskärnorna. Den resulterande kombinationen planteras omedelbart i sängarna.

Bild
Bild

Efter framväxten

Så snart flera fullfjädrade löv dyker upp på morötterna kommer det att bli nödvändigt att lägga till en snabbverkande flytande toppdressing. För att göra detta behöver 20 gram ammoniumnitrat, 30 gram kaliumsalt och samma mängd superfosfat spädas ut i 10 liter sedimenterat vatten. Denna volym kommer att räcka för att bevattna 10 kvadratmeter planteringar. Ett komplext gödningsmedel innehållande stång, svavel och mangan eller fågelspillning utspätt med vatten i förhållandet 1:15 är också lämpligt.

Bild
Bild

Ytterligare utfodring

När kulturen börjar bilda rötter behöver den för en sötare smak träaska som appliceras antingen torrt eller utspätt. Ungefär en månad före skörd befruktas sängarna med kalium eller en infusion av träaska . Den slutliga förbandet ska inte innehålla kväve, utan bör vara rikt på fosfor eller kalium. Vid denna tidpunkt är det också lämpligt att använda superfosfat och kaliumsalt.

Under den sista mognaden av rotfrukter kan bladmatning också utföras . Det bereds mycket enkelt: en tesked borsyra späds ut i 10 liter vatten och används för att spruta morotfjädrar.

Bild
Bild

Eftersom den aktiva substansen inte löser sig bra vid låga temperaturer är det vettigt att först lägga den i en liter varm vätska, sedan röra om den och tillsätta 9 liter vätska vid normal temperatur.

Möjliga problem

Grödproblem orsakas ofta av överdriven kvävepåföring eller användning av klorinnehållande preparat. Avoxideringen av jorden omedelbart före plantering och en kränkning av bevattningsregimen påverkar grönsakens tillstånd. I alla dessa fall ändrar frukterna form, kvarstår sämre eller till och med blir bittra. Dessutom kommer det sannolikt att uppstå problem om kväve inte injiceras vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att komma ihåg att intaget av denna komponent i fostrets utvecklingsstadium påverkar tillståndet hos den senare negativt.

Rekommenderad: