Taklampor (96 Foton): Lampor Och Runda Modeller För Grilyato -taket, Designer På Bussen Och För Lamelltak

Innehållsförteckning:

Video: Taklampor (96 Foton): Lampor Och Runda Modeller För Grilyato -taket, Designer På Bussen Och För Lamelltak

Video: Taklampor (96 Foton): Lampor Och Runda Modeller För Grilyato -taket, Designer På Bussen Och För Lamelltak
Video: Latest 100 New Gypsum False Ceiling Designs idea 2019 | Ceiling design pictures Living and Bedroom 2024, Maj
Taklampor (96 Foton): Lampor Och Runda Modeller För Grilyato -taket, Designer På Bussen Och För Lamelltak
Taklampor (96 Foton): Lampor Och Runda Modeller För Grilyato -taket, Designer På Bussen Och För Lamelltak
Anonim

Taklampor används i stor utsträckning för att belysa alla lokaler idag. De kan betona designens originalitet och skapa en atmosfär av komfort, zonera rummet och ge möjlighet att arbeta på natten.

Bild
Bild

Särdrag

När du skapar en design är det nödvändigt att ge enhetlig, inte för ljus, nära naturligt ljus. Armaturernas placering påverkas av:

  • Rumsområde. Ett större rum behöver mer belysning.
  • Fönstrets placering i rummet och dess parametrar. Huvudljuset placeras vanligtvis bort från fönstret.
  • Arrangemang av möbler. Rumszon påverkar ljusets intensitet.
  • Geometriska funktioner i rummet.
  • Väggarnas färgpalett och rummets allmänna stil.
  • Syftet med rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Armaturer kan delas in i fyra grupper efter designtyp:

  • Kristallkrona har funnits i mer än ett sekel och kan ha vilken design som helst. För fastsättning används vanligtvis en kedja eller sladd. Idag kan du förutom kristallkronor se glas - med en färgad eller matt yta, plast- och stålramar.
  • Plafonds mångsidig och praktisk. De installeras oftast i korridorer eller kök, liksom i barnrum, mindre ofta i vardagsrum. En mängd olika former och material gör att du kan välja en modell för vilken inredning som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Takbelysningsarmaturer med inbyggd struktur speciellt utformad för de populära undertak idag. Med deras hjälp kan du visuellt zonera utrymmet, detta är särskilt effektivt på tak i flera nivåer. Vissa inbyggda modeller har en vridbar design som låter dig justera belysningen. De används för kök, sovrum och till och med inbyggda garderober.
  • Använd smal strålbelysning strålkastare . Vanligtvis installeras de i högar, och på grund av svängmekanismen kan sofforna riktas i olika riktningar. Soffits är lämpliga för att belysa arbetsytan i köket, och ovanliga modeller kan installeras i vardagsrummet eller sovrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Armaturer klassificeras efter antalet horn. Bland carob-typerna av ljuskronor finns kompakta och billiga en- och dubbelarmslampor. De är lämpliga för belysning av små rum, och för ett rymligt vardagsrum kan du välja en modell med flera spår.

En enda armatur är lämplig för köket. En dubbeldesignad armatur låter dig fördela ljuset jämnt i ett stort kök.

Ett snyggt alternativ för kök med ett stort matbord är en trippelhänglampa med nedåtriktade nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på koncentrationen av ljusflödet sticker diffusa, riktade och reflekterade armaturer ut. I modeller med diffusor är lamporna gömda under en lampskärm eller skärm, vilket gör ljuset mjukare. Modeller på skenor installeras på undertak, de är vridbara. Indirekta belysningsenheter riktar ljusflödet uppåt, det reflekteras från taket och belyser rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt installationsmetoden skiljer sig upphängda, överliggande och inbyggda modeller åt. Förutom traditionella hängande ljuskronor anses spårlampor vara populära för café och andra inomhusdesigner.

Rörliga strålkastare placerade på en aluminium- eller plastprofil kan riktas åt olika håll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takmodeller är fästa på själva takytan. Dessa kan vara dekorativa ljuskronor eller taklampor. LED -paneler värms därför inte upp de kan till och med användas på ett stretchmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kontorslokaler är fyrkantiga modeller mer lämpliga. För hemmet kan du välja punktljuskällor. Dessa kan vara hörn- eller omkretsmodeller med möjlighet till separat inkludering. Förutom enstaka modeller kan du hitta dubbla variationer, där det finns plats för två lampor samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätt att installera trådlösa modeller av taklampor i taket är populära idag. Bland dem kan du hitta modeller med en rörelsesensor - ultraljud för utomhusbelysning eller infrarött för hushåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastare kan infällas och monteras direkt i taket. Den inbyggda lampan kan fixeras i ett läge eller justeras, sådana modeller kallas också gimbal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infällda linjära LED -armaturer med justerbar effektbelysning är idealiska för undertak eller undertak.

Väggtakslampor är universella. De lyser på samma sätt - både när de är monterade på takutrymmet och som en lampa på väggen.

Det finns också speciella modeller. En förseglad belysningsarmatur är lämplig för badrummet. Utseendet på sådana anordningar kännetecknas endast av gummitätningar längs plattans kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barnkronor måste också uppfylla särskilda säkerhetskrav. De måste vara gjorda av hållbara, säkra material och inte skada din syn.

För att hålla temperaturen i rummet finns takfläktar komplett med lampor. Dessa modeller är lämpliga för personer med allergier, de är billiga och enkla att installera. En explosionssäker armatur bör användas i produktionsområden med explosionsrisk.

Sådana anordningar är robust skyddade mot mekaniska skador. Dessa modeller använder en brandspridare och beslag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Älskare av modern teknik kommer att tycka om designermodeller med ytterligare funktioner. En av dessa är en musik-LED-lampa med inbyggd högtalare. Vanligtvis finns det också en kontrollpanel.

Innerspegelmodeller av takljuskällor ser snygga ut. Spegelytan fördubblar mängden ljus i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Typ av armatur väljs beroende på rummets egenskaper:

  • För medicinska institutioner du bör välja förseglade modeller med skydd mot fukt och damm. De har en svetsad kropp och är utrustade med gummitätningar. Normalt ger dessa armaturer det starkaste, kallaste ljuset. På operationssalar där allmän belysning är otillräcklig används också riktningsbelysningsarmaturer med metallhalogenlampor.
  • Verkstadslampor och industrilokaler, liksom lagerbelysningsarmaturer skiljer sig från andra i sina dimensioner och effektindikatorer. Ofta är de utrustade med skydd mot yttre faktorer. Ljus från industriella armaturer ska vara enhetligt och användningen av reflektorer ökar belysningsområdet.
  • För trädgården du bör välja fasadmodeller som lugnt tål temperatur- och spänningsfall, som inte låter fukt passera och inte utsätts för mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringstyper

För olika typer av armaturer finns det specifika funktioner i fästena:

Ljuskronor och andra hängande tunga strukturer fixeras med en krok eller ring

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Spårtyper av belysningsarmaturer monteras på skenor eller på en buss. Denna konstruktion består av aluminiumprofiler med kopparspår. Tack vare kablarna kan banbelysningssystemet också installeras på ett sträcktak.
  • Rörliga stränglampor kan installeras på takbjälkar.
  • Takmonterade lampor kan monteras med fästen eller med tvärstång. Armaturen på vilken armaturkroppen sätts på skruvas fast i taket med självgängande skruvar.
  • Infällda belysningsarmaturer installeras i nästan alla tak med hjälp av specialfästen.

För installation på ett sträcktak installeras termiska ringar, inuti vilka det finns ett hål för en inbyggd lampa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Placeringsalternativ och avstånd

Innan du installerar sådana enheter måste du tänka över deras layout. Det finns många system för att placera taklampor i ett rum. För att säkerställa effektiv belysning måste följande regler beaktas vid installationen:

  • Ljuskronan ska vara i mitten. I studion måste du ungefär bestämma mitten av vardagsrummets funktionella utrymme.
  • Strålkastare ska monteras minst 20 cm mot väggen.
  • På ett sträcktak med sömmar ska armaturer byggas 15 cm från sömmen.
  • Vid beräkning av antalet lampor efter rummets yta bör det antas att en lampa kan belysa 1,5-2 kvm. m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glödlampor

Lampor har olika indikatorer på ljusintensitet och energibesparing:

För kontor med undertak är användningen av infällda armaturer med rasterlampor typisk. Och glödlampan tappar mark idag. Den ersätts av universella och ekonomiska lysdioder, halogen- och lysrör

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lysrör eller lysrör är ljuskällor med lågt tryck av kvicksilver. Deras ljus skadar inte synen, och deras livslängd och ljuseffektivitet är flera gånger högre än för en glödlampa. Bland nackdelarna - betydande kostnader, farligt kvicksilverinnehåll, känslighet för mycket låga eller höga temperaturer.
  • Halogenlampor kallas analoger av glödlampor med en kvartsdiffusor. Ljuset hos sådana lampor är ljusare än lysrörens lampor, de är mer kompakta, olika modeller är bredare. Men deras livslängd är relativt kort.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Energibesparande glödlampor liknar halogenlampor i utseende, men ljusutgången från den förra är flera gånger högre. De är kompakta och har ett brett utbud av färger. Men lampan lyser inte starkt direkt efter att den slås på.
  • LED -lampor eller ljusdioder är extremt populära idag. Med all sin ljusstyrka är de inte skadliga för ögonen, och livslängden är lång - med låg energiförbrukning. Kostnaden för sådana ljuskällor är dock hög.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Armaturens form beror på rummets utformning och syfte:

Den runda armaturen kan klassificeras som en klassiker. Den passar in i vilken inredning som helst, och tack vare rätt form sprids ljuset från den jämnt

Små bollformade eller ovala lampor är lämpliga för ett kök eller en hall, och överdimensionerade modeller kan installeras i vardagsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Platta lampor med smala halvklotformade nyanser kallas också "tallrikar" eller "tabletter". Sådana modeller väljs för organisering av allmän belysning, så storleken på "plattorna" är vanligtvis betydande. Moderna modeller av hemisfärer saknar vanligtvis inredning, och den klassiska versionen antar dess närvaro.
  • För att upprätthålla en atmosfär av noggrannhet är en rektangulär lampa lämplig. Korrekta former ser bra ut på kontor, men hemma är sådana enheter bäst lämnade för bostäder.
  • Cylindriska former av belysningsarmaturer, liksom en lampa som liknar formen på en kopp eller glasögon, är lämpliga för att placera ljusa accenter i ett rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takljuskällor kan ha ovanliga former - enligt designern. Till exempel till ett barns rum kan du plocka upp en ratt, moln, sol eller andra föremål från rymden

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Valet av ljuskronans storlek påverkas av rummets yta och takets höjd. För rymliga vardagsrum med högt i tak kan du välja överdimensionerade och långhängande modeller. Designen på tunna kedjor kommer också att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet har en stor yta, men taket inte är för högt, kan du välja en platt lampa med en stor diameter som inte överbelastar utrymmet.

För små rum eller vid zonindelning är det bättre att föredra små spotlights.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av lampor används idag ett stort antal material med olika egenskaper:

Det mest budgetmässiga är en plastlampa. Modern plast är säker och tålig mot höga temperaturer

Ett brett utbud av färger och olika texturer gör att du kan skapa modeller för alla interiörer.

Bild
Bild

Keramiska lampor är ganska ömtåliga, så detta material används inte så ofta. Mycket oftare kan du hitta glas- eller kristallmodeller. Glas används i moderna typer av lampor, och dyra lyxkronor är gjorda av kristall

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Belysningsarmaturer med tygnyanser ger ditt hem mys. Många tryck och draperier gör modellerna mångsidiga, men sådana lampor är finiga i sin vård.
  • Metall används överallt vid tillverkning av belysningsarmaturer. Både slitstarka smidda modeller och produkter av tunn metall är populära. Bland nyanserna är brons-, silver- och guldtoner populära.
  • Miljövänliga och billiga trälampor passar in i alla interiörer. De är dock inte lämpliga för rum med hög luftfuktighet och kräver särskild omsorg. Rotting lampskärmar i rotting ser intressanta ut, som nu, förutom terrasser, dekorerar lägenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färgintervallet för taklampor är ganska omfattande, vilket gör att du kan välja enfärgad eller flerfärgad alternativ för alla interiörer:

  • Vita lampor ser elegant ut i alla interiörer. Denna färg anses vara universell, beroende på preferenser kan du välja olika nyanser - från mjölkigt till transparent.
  • Svarta lampor passar bra in i glamorösa interiörer, liksom barock- och art deco -stilar. I minimalistiska rum kommer denna färg att kontrastera med de vita inredningselementen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgade modeller ska reflekteras i möblerna och kombineras med dem. Ljusröda och rosa, gula modeller ser bra ut i barnrummet. För sovrum och viloplatser är det bättre att välja dämpade, lugna gröna nyanser och blått

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

En intressant designerlampa hjälper till att kompetent komplettera rummets stil:

  • Målade glasmodeller av lampor från Tiffany kommer att bli konstverk i jugend- eller art deco -stil. De kommer inte bara att visa ljusets lek, utan också indikera ägarens goda ekonomiska situation.
  • Klassikern förutsätter valet av en ljuskrona med flera nivåer med ett stort antal kunder. Smycken och transparenta insatser uppmuntras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Minimalismstilen kännetecknas av enkla former. Färger ska vara rena, dekorativa element - minst.
  • Provence eller retro föreslår en klassisk ljuskrona med svag belysning. Tyglampor i pastellfärger och blommig prydnad är karakteristiska, liksom en klassisk ruta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag är armaturmarknaden överfull med modeller av inhemsk och utländsk produktion - för varje smak och budget. Men europeiska märken anses vara de bästa. De mest populära idag är:

  • Tyskt företag Favorit , erbjuder sina kunder ett brett urval av modeller gjorda av högkvalitativa material. Företaget övervakar tekniska innovationer och genomför dem med framgång.
  • Österrikiskt företag Globo dök upp relativt nyligen, men har redan lyckats vinna köparnas kärlek. Företagets produkter kombinerar framgångsrikt hög kvalitet och överkomliga priser.
  • Odeonljus Är ett italienskt varumärke som erbjuder exklusiva designprodukter. Många modeller är mångsidiga, med utmärkt kvalitet och överkomliga priser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Österrikiskt företag Eglo prioriterar ovanlig design i kombination med den senaste tekniska utvecklingen. Varje år glädjer företaget kunderna med många nya produkter.
  • Art lampa behandlar bygg och design med italiensk chic. Ett brett utbud av modeller påverkar inte produkternas oklanderliga kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer du snygga modeller för ditt hem?

För olika rum

Baserat på typen av lokaler rekommenderar designers:

  • För ett vardagsrum eller en hall är det bättre att installera en justerbar ljuskälla. Taklampor med dimmer är ett utmärkt alternativ, och LED -belysning kan användas för att skapa en intim atmosfär.
  • För toaletten och badrummet är det bättre att välja vattentäta modeller av belysningsarmaturer. Vanligtvis väljs inbyggda eller taklampor för sådana rum; ljuskronor finns sällan.
  • Belysning för en korridor eller hall behöver inte alls vara ljus. Spotbelysning eller LED -belysning längs väggarna är välkommen här. Accenten kan placeras i spegelns område om det behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För sovrummet är det bättre att välja ett svagt ljus. Diskret design och lugna toner hjälper dig att slappna av efter en hård dag. En liten ljuskrona modell kommer att vara optimal.
  • Om säkerheten är viktig för ett barnrum, så är utseendet och funktionaliteten hos belysningsenheter viktiga för ett tonåringsrum.

Det är bättre att föredra snygga moderna lampor, det skulle vara trevligt att välja en modell med ditt barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter takets höjd och höjd

När du väljer en lampa är det värt att utgå från parametrarna i själva rummet:

  • Installera inte överdimensionerade belysningsarmaturer på sluttande tak. Det är bättre att föredra roterande taklampor.
  • För rum med lågt i tak bör du välja armaturer med ett ljusflöde uppåt, vilket kommer att öka det. Köp inte höjdstöldande dinglande modeller.
  • För högt i tak och rymliga rum kan du välja en dimensionell ljuskrona med ett överflöd av inredning, som kommer att fylla tomrummet. I detta fall bör belysningsanordningar inte hängas för högt; strukturer med långa justerbara upphängningar är lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För gipsskivkonstruktioner är den optimala lösningen att installera strålkastare enligt en i förväg planerad plan. LED-belysning är relevant vid installation av tak i flera nivåer. En ljuskrona kan installeras i mitten.
  • För sträcktak bör armaturer väljas med omsorg, eftersom PVC -tyget kan deformeras från överdriven värme eller vikt. Armaturernas utformning bör beskrivas i förväg innan du sträcker dig. För sträcktak bör du välja LED -lampor som (till skillnad från andra) inte värms upp.
  • För lamelltak är strålkastare med LED -lampor och rasterlampor igen det bästa alternativet. För den mest effektiva belysningen av rummet måste du upprätta ett diagram över placeringen av enheter i förväg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Specialdesignade lampor för denna typ av belysning bör installeras på grilyato -tak. De är infällda belysningsarmaturer och motsvarar måtten på takpartierna. Höjden på deras installation regleras av galgar, och formen kan vara rund eller fyrkantig.
  • För kassetttyper av tak, som vanligtvis monteras i kontorslokaler, används rasterlampor. De kan vara inbyggda eller overhead, och de använder lysrör eller LED-lampor som ljuskällor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra och trendiga interiörer

En ovanlig dekoration i ett rum i loftstil kommer att vara en vit ljuskrona med ett stort antal vridbara nyanser.

Bild
Bild

Högteknologisk inredningsbelysning-belysning runt rummets omkrets och en inbyggd plafond med stor diameter.

Bild
Bild

En original lösning på köksbelysningsfrågan kommer att vara en ljuskrona med nyanser i form av inslag av en teservice.

Rekommenderad: