Hästflugor (12 Bilder): Kontrollåtgärder På Jordgubbar, Gurkor Och Andra Växter. Hur Ser En Larv Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Hästflugor (12 Bilder): Kontrollåtgärder På Jordgubbar, Gurkor Och Andra Växter. Hur Ser En Larv Ut?

Video: Hästflugor (12 Bilder): Kontrollåtgärder På Jordgubbar, Gurkor Och Andra Växter. Hur Ser En Larv Ut?
Video: Från larv till fjäril 2024, Maj
Hästflugor (12 Bilder): Kontrollåtgärder På Jordgubbar, Gurkor Och Andra Växter. Hur Ser En Larv Ut?
Hästflugor (12 Bilder): Kontrollåtgärder På Jordgubbar, Gurkor Och Andra Växter. Hur Ser En Larv Ut?
Anonim

En av skadedjur för jordbruks- och prydnadsgrödor är hästfågelbuggen, som skadar växten under reproduktionen. Insektsnamnet uppstod inte av en slump - allt för att dess synorgan är arrangerade på ett mycket ovanligt sätt. Alla andra buggar har, förutom komplexa ögon, ytterligare enkla ögon, och de saknas i hästflugor. En detaljerad beskrivning och metoder för bekämpning av skadedjur kommer att övervägas i denna artikel.

Beskrivning

Hästfågelbuggen är ett trädgårdsskadedjur som sträcker sig i storlek från 2 till 11 mm. Det skadar många grödor, inklusive hemplanteringar. Kan växa på jordgubbar, gurkor och andra planteringar. Dess färg beror på arten. De är mestadels mörkbruna med små fläckar på vingarnas baksida . Hans huvud ser ut som en myra, så de döljer sig framgångsrikt som honom. Dessa buggar leder en hemlig livsstil, så det är ganska svårt att överväga dem under dagen. Under ett år kan skadedjuret ge upp till 2 generationer. Endast ägg återstår för övervintring, som perfekt tål även allvarliga frost. Insekten orsakar stor skada vid reproduktionstiden.

Bild
Bild

Under äggläggningen skadas växten, larverna matas med skottets vitala saft . Utvecklingen av embryot fortsätter i en vecka. Larverna lever av unga skott och omogna frukter i 18-24 dagar. Utvecklingen varar 31 dagar. På grund av skadedjuret förloras en del av grödan och frögroning.

Vuxna buggar matar också på cellsaft, gör en punktering, injicerar giftiga ämnen i delar av växten, som sedan avbryter dess livsprocesser och fotosyntes . Skadedjur skadar blomknopparna och stammen på växten - allt detta leder till dess död eller deformation. Skadegöraren ensam gör inte mycket skada, men på grund av att den sprider sig snabbt ökar faran avsevärt. En insekt kan snabbt migrera från växt till växt och därigenom lämna sina larver på var och en av dem för att nästa generation kläcks.

Bild
Bild

Tecken på utseende

Huvudtecknen på vägglöss på en växt är en förändring i dess form. Hästflygbuggen bosatte sig på en gröda om kronbladen på en blommande blomma förkortas eller kröks och små hål observeras på bladen.

Kontrollåtgärder

Det mest effektiva sättet att hantera hästflugor är kemiska preparat som endast ska användas vid massnederlag. Betyder "FAS-dubbel" är utformad för att förstöra buggar, myror och andra insekter . Denna ljusgrå substans innehåller zeta-cypermetrin och esfenvalerat som den huvudsakliga aktiva ingrediensen. Tack vare det dubbelverkande läkemedlet finns det ett långsiktigt skydd som varar i cirka 3 månader. Insektens livsmiljöer behandlas med en utspädd lösning, som identifieras i förväg före bearbetning. Sprutning upprepas om insekterna dyker upp igen.

Bild
Bild

Insekticid "Actellik" har ett brett spektrum av åtgärder som skyddar grönsaker och frukter från olika trädgårdsskadegörare . Läkemedlet behåller sin aktivitet på växten i 3 dagar med en långvarig skyddande effekt. Medlet har en enterisk-kontakt-effekt, absorberas snabbt i vävnaden. Genom att äta det skadar skadedjuret sig själv. "Actellik" tillhör lågtoxiska läkemedel, men dess användning måste utföras i strikt överensstämmelse med säkerhetsstandarder inom miljöskydd och bin.

Våta väderförhållanden ökar bara dess effekt.

Bild
Bild

" Aktara", som är en enterisk insekticid, hjälper till att bli av med buggar i trädgården . Produkten absorberas snabbt av växten, tränger igenom bladen och rötterna och är resistent mot regn och sol. Ger långvarig skyddande effekt. De första resultaten av skadedjurens död visas inom en halvtimme efter kontakt med läkemedlet med insekter. Fullständig död inträffar inom en dag, under vilken skadedjur inte längre matar. Den långsiktiga skyddseffekten beror på den långsamma metabolismen av läkemedlet inuti växten. Skyddstiden är upp till 4 veckor. För närvarande kan du använda läkemedlet dessutom för profylaktiska ändamål. Den sista behandlingen måste utföras minst 14-30 dagar före skörd.

Bild
Bild

Biotlin är ett vattenlösligt koncentrat med tarmverkan . När skadedjur kommer i kontakt med det uppstår irreversibla processer. Under absorptionen av saften från den bearbetade växten kommer giftet in i kroppen och stör nervsystemet, vilket leder till deras tidiga död. Ett snabbt resultat noteras inom 2-3 timmar efter sprutning av trädgården. Det skyddar växterna i 3 veckor, en behandling räcker hela sommaren. Biotlin påverkar både unga och vuxna generationer. I sällsynta fall används läkemedlet upprepade gånger, eftersom det inte är beroendeframkallande. Medlet är ett giftfritt ämne, men tillhör fortfarande den tredje faroklassen. Under användning är det bättre att vidta säkerhetsåtgärder, bära personliga skyddskläder och handskar. Vid kontakt med huden eller ögonen, tvätta av den snabbt med tvålvatten.

Bild
Bild

Behandlingen av trädgårdsodlingar med alla kemiska preparat bör startas genom att bevattna den nedre delen av insidan av växtbladet.

För att bekämpa skadedjuret används också agrotekniska metoder, som inkluderar bortskaffande av torra och fallna löv, växtrester på hösten. Tillsammans med dem avlägsnas skadedjur som gömde sig för vintern och lade ägg.

Bild
Bild

Hästflugor kan inte tolerera andra växters skarpa lukt, så du kan plantera solbränna eller solbränna nära jordbruksgrödor.

Bild
Bild

Traditionella metoder som har testats med tiden hjälper också till att ta bort skadedjur från trädgården . Att använda tvätttvål är säkert för både planteringar och andra nyttiga trädgårdsinsekter. För att göra detta, ta en bit 70% tvål och slipa den på ett rivjärn. Därefter blandas det med vatten i ett förhållande av 1: 10 tills fullständig upplösning, sedan sprutas växten och jorden runt trädgården.

Bild
Bild

Inte mindre effektivt är en infusion av lökskal med vitlök . För att göra detta, ta 100 g lökskal, tillsätt några finhackade vitlöksklyftor där för lukt och häll 5 liter kokande vatten. Inom 5 dagar infunderas produkten. Planteringarna odlas 3 gånger med veckovisa mellanrum.

Bild
Bild

Malurtbuljong har en skarp lukt, så den används också för att bekämpa skadliga insekter . För att göra detta, ta 100 g malört (färskt eller köpt på ett apotek), häll 2 liter vatten och insistera i 2 timmar. För att förbättra effekten, tillsätt 100 g tvätttvål. Denna lösning sprutas på den drabbade växten på platser där vägglöss samlas.

Rekommenderad: