Vägglössfällor: Hur Gör Man Det Själv? Vilka är Fallgroparna? Elektroniska Buggfällor

Innehållsförteckning:

Video: Vägglössfällor: Hur Gör Man Det Själv? Vilka är Fallgroparna? Elektroniska Buggfällor

Video: Vägglössfällor: Hur Gör Man Det Själv? Vilka är Fallgroparna? Elektroniska Buggfällor
Video: Explosionsartad ökning av vägglöss - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Vägglössfällor: Hur Gör Man Det Själv? Vilka är Fallgroparna? Elektroniska Buggfällor
Vägglössfällor: Hur Gör Man Det Själv? Vilka är Fallgroparna? Elektroniska Buggfällor
Anonim

Vägglöss är skadedjur som kräver ett omedelbart svar från husets ägare . Deras bett orsakar vild klåda, leder till allergier (och mycket starka) och kan orsaka en smittsam process i kroppen. Det är mer bekvämt att hantera dem med hjälp av fällor, både professionella och hemlagade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Bed bug beten - koldioxid, blod och hudutsöndringar som frigörs under sömnen i människokroppen . Därför är det problematiskt att använda mat som en fälla; vägglöss är inte intresserade av dem. Men de lockas också av värmen, eftersom alla dessa faktorer beaktas när man gör fällor för vägglöss.

Att använda mänskligt blod är en ganska konstig och helt ineffektiv metod (om det bara är för att det snabbt koagulerar). Allt som återstår är koldioxid, värme, belysning och lukt. Detta innebär att feromoner kan användas. Dessa ämnen efterliknar luktarna som kommer att locka vägglöss i en fälla . Eller så används enheter som lockar skadedjur med värme, och som ett resultat dör de av en elektrisk stöt.

Bild
Bild

Egenskaper hos fällor:

  • tyvärr är det nästan omöjligt att förstöra en stor koloni av vägglöss med dem, det vill säga fällor bör inledningsvis betraktas som ett av medlen, för att vara mer exakt - hjälp;
  • butiksfällor är billiga och hemlagade fällor är väldigt enkla att göra, så du måste i alla fall försöka;
  • kan också användas som ett profylaktiskt medel.

Om det ena inte fungerar bör du prova det andra. Men det är omöjligt att bara stanna kvar på fällor: detta skadedjur är tillräckligt "smart" för att ge upp så snabbt.

Bild
Bild

Vyer

Vägglössfällor är passiv och aktiv … De aktiva verkar tack vare ett kemiskt bete (feromoner / värme / koldioxid), de appliceras kontinuerligt i flera dagar, eftersom sådan användning ger en förståelse för situationens omfattning. De flesta aktiva fällorna kräver elektricitet, och i vissa fall begränsar denna faktor deras användning. Det finns exempel på orimligt höga priser på sådana enkla enheter, så du bör inte ledas av sådan reklam: inte en enda, även den dyraste aktiva fällan, kan garantera en fullständig lösning på problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passiva arter verkar utan bete, men kommer med limelement i kompositionen. På många sätt kan passiva fällor anses vara det bästa alternativet för fällor: de är billiga, de kräver inte elektricitet och avger inget skadligt. Men om kolonin av vägglöss är stor löser de inte problemet bra.

Bild
Bild

Vanliga alternativ för fällor

  • Klibbig … Det billigaste limsystemet: det finns 4 klibbiga kartonger i en påse som kan placeras under möbler, någon annanstans i rummet. Det är bäst att lämna dem under benen på sängen, och så snart skadedjuret närmar sig det, fastnar det omedelbart. Och ändå är detta alternativ mer effektivt som övervakningsverktyg än som ett effektivt sätt att bekämpa vägglöss.
  • Klibbig med en värmeavgivande lampa . Detta är en förbättrad version av den första fällan. En sådan fälla verkar ljusare.
  • Interceptor övervakar . Hybridalternativ mellan aktiva och passiva arter. Dubbla koppskärmar kan också installeras under en säng eller under benen på andra möbler. Sådana enheter kommer att fånga 6 gånger fler vägglöss än om en person gjorde det genom visuell inspektion.
  • Med feromoner och lim . Lätt, du kan ta den med dig på en resa om levnadsförhållandena mycket väl kan visa sig inte vara lyxiga. Papperet tas bort från det självhäftande kortet, fästs i fällans botten, en knapp trycks in för att aktivera feromonen, och du kan vänta.
  • Elektronisk … Det finns också alternativ baserade på högfrekventa ljudvågor som skadedjuret inte kommer att tolerera. Men även de anses inte vara särskilt effektiva, det finns mycket kritik mot dem.
  • Specialiserad industri . Vägglöss lockas av värme och koldioxid, och när parasiten går till dessa signaler låter fällan inte fly. En ultraviolett lysrör används, vars ljus lockar skadedjuret. Om angrepp av bedbugs är försumbar, lovar enheten ett utmärkt resultat. Det är alltid svårt att hantera en stor koloni på ett sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

En separat typ är hemlagade fällor, som inte kan vara värre än de annonserade köpta.

De mest effektiva färdiga alternativen

Kombatfällan anses vara ganska populär på marknaden. Det är en liten låda med hål på sidorna: genom dessa hål visar sig buggar vara inuti. Där börjar de komma i kontakt med giftet. Och en parasit, förgiftad i en sådan fälla, kommer att kunna döda flera av dess släktingar.

Bild
Bild

En koldioxidfälla anses också vara effektiv . Detta är ett kärl fyllt med koldioxid, ett rör och ett paraply är anslutet till det. Gas kommer långsamt ur paraplyet, och det lockar vägglöss. När många skadedjur samlas i ett paraply är fällan full och husägarna kan bli av med den fångade parasiten.

Bild
Bild

Det räcker med att säga det det är värt att kombinera de köpta alternativen med hemlagad … Detta är det enda sättet att verkligen uppnå effektivitet. Och glöm inte att det inte finns något enda recept. Till exempel letar många med självsäkerhet efter en färdig fälla i butiken utan att vara uppmärksam på användningen av kryddor och örter. Men vägglöss är väldigt rädda för vanilj. Om du blandar vanillin och bakpulver, lägg det på papper vid din säng eller någon annanstans i huset, kommer buggarna inte att störa dig. Även om detta är mer en fälla-repeller än en fälla.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det enklaste hemlagade alternativet är vattenbehållare. Vägglöss som kommer ner från möbler till dessa behållare kommer att dö.

Hemlagade fällalternativ

  • Behållare med vatten . Ta plastbehållare av olika storlek eller till och med koppar. Fyll en stor behållare med vätska, lägg den mindre behållaren i den. Gör totalt 4 sådana system. Sängen flyttas till mitten av rummet, fällor placeras under varje ben så att dessa ben är i den mindre av behållarna. Ett tag måste du flytta någonstans för att sova. Åtminstone i nästa rum.
  • Scotch … Ett alternativ helt för lata: klistra över benen på alla möbler i rummet med gaffatejp. Ja, felet fastnar var det än är. Men metoden fungerar inte på parasitens larver, men den kommer att vara användbar som ett verktyg för att mäta katastrofens omfattning.
  • Plastflaskfälla . Överst på flaskan skärs av och lämnar två tredjedelar av behållaren - detta är basen i fällan. Kanterna gnids med sandpapper så att parasiterna inte kan glida ner. Vatten samlas i arbetsstycket, strös med talkpulver eller vanligt mjöl ovanpå. Förresten, vatten kan ersättas med solrosolja. Möbelbenen sätts in i dessa behållare; för övertygelse kan du fixa dem med tejp.
  • Böntoppar . Nej, det här är ingen avstötande växt. Men topparna låter inte buggen röra sig. När den träffar bönorna fryser den, den kan sägas vara förlamad. Därför läggs bönbladen ut nära möbelbenen.
  • Dalmatisk kamomill … En välkänd insekticid hjälper till att hantera vägglöss. Växten ska torkas, males till pulver och spridas över alla platser där buggar kan förekomma - mestadels nära möbler.
  • Pulveriserad sockerfälla . Två plastglas av olika storlek tas (som stora och små glas för kvass), vegetabilisk olja och florsocker. Lite pulver hälls i ett stort glas längst ner, bokstavligen en kvarts tesked. Vegetabilisk olja skickas dit i mängden en halv matsked. Det kommer att finnas ett litet glas i mitten. Och varje möbelben är placerat i denna struktur (främst sängar måste bearbetas). Buggarna kommer inte längre att kunna ta sig ur sockerfällan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla hemlagade alternativ fungerar antingen enligt samma princip eller liknande. Ingen kommer att ge en 100% garanti, men passivitet kommer säkert inte att driva vägglöss ut ur huset.

Ansökan

Det är nödvändigt att använda fällor i samband med medel för allmän bearbetning i lägenheten. Dessa är främst koncentrerade vätskor och aerosoler . En metod som kallas "Hot dimma" är särskilt efterfrågad nu: detta medel tränger in i alla delar av hemmet, giftet sprider sig genom huset i form av en suspension av fin dispersion. Men ämnet är mycket giftigt, det är omöjligt att stanna hemma efter sådan behandling, du måste flytta någonstans ett tag.

Bild
Bild

En bekant kan också hjälpa många " Raptor ", men en aerosolburk räcker inte ens för ett rum, igen är läkemedlet giftigt. Om du absolut inte vill använda kemi, och inte en sådan möjlighet, övervägs alternativet med ångbehandling. Det är säkert för invånarna.

Bild
Bild

Källan till het ånga bör riktas till skadedjursbon, till visuellt synliga individer och äggkopplingar. En ånggenerator eller ett strykjärn med en ångkokare hjälper. Men den här metoden är inte heller idealisk, eftersom inte alla saker i huset och inte alla möbler kan ångbehandlas.

I ett ord är vägglöss en riktig attack . Vi måste göra en allmän rengöring, koka tvätten, behandla allt med desinfektionsmedel och slutligen sätta upp fällor. Och endast en sådan summa av åtgärder kommer att ge något resultat.

Rekommenderad: