Urea För Kål: Hur Kan Du Mata Kål Med Urea I Det öppna Fältet? Vattning Med Gödningsmedel, Bladförband. Hur Späds Urea?

Innehållsförteckning:

Video: Urea För Kål: Hur Kan Du Mata Kål Med Urea I Det öppna Fältet? Vattning Med Gödningsmedel, Bladförband. Hur Späds Urea?

Video: Urea För Kål: Hur Kan Du Mata Kål Med Urea I Det öppna Fältet? Vattning Med Gödningsmedel, Bladförband. Hur Späds Urea?
Video: NPK Fertilizer for Plant Application in Gardening? How Much and How to Use | English 2024, Maj
Urea För Kål: Hur Kan Du Mata Kål Med Urea I Det öppna Fältet? Vattning Med Gödningsmedel, Bladförband. Hur Späds Urea?
Urea För Kål: Hur Kan Du Mata Kål Med Urea I Det öppna Fältet? Vattning Med Gödningsmedel, Bladförband. Hur Späds Urea?
Anonim

Kål är en av de vanligaste grönsaksgrödorna som odlas av nästan alla sommarboende och trädgårdsmästare. För att växa saftiga, täta och välsmakande kålhuvuden måste växten ha tillräcklig näring. Ett av de obligatoriska förfarandena för att få en bra skörd är urea -befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Det andra namnet på karbamid är karbamid. Pulvret är 46% kväve, därför är det ett högkoncentrerat kvävegödselmedel. Läkemedlet har en neutral lukt och löser sig snabbt i vatten. Säljs i form av granulat. Det har ett lågt pris, och du kan köpa det i vilken specialaffär som helst.

Att använda detta gödningsmedel har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna inkluderar:

  • stimulera tillväxten av grön massa;
  • förebyggande av skadedjur;
  • enkel assimilering med grönsaksgrödor;
  • förmågan att använda i alla skeden av växtsäsongen;
  • prestanda på alla typer av jordar;
  • applicering i torr och flytande form.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar:

  • avvisning av kombination med lösningar av liknande åtgärder;
  • långsam ackumulering i marken;
  • avvisning av överskridande doser vid applicering av förband;
  • behovet av noggrann förvaring i en tätt sluten behållare.

Men med korrekt användning av urea kommer det att finnas mycket fler fördelar med dess användning än nackdelar.

Bild
Bild

Hur påverkar det växten?

Urea fungerar på ett komplext sätt. Det har en fördelaktig effekt både på själva kålen och på jorden där den växer . För grönsaker blir urea en kvävekälla, läkemedlet mättar rotsystemet med mikronäringsämnen, förbättrar tillväxten och utvecklingen av grön massa. Arbetsdelarna i urea påskyndar bildandet av huvuden, förbättrar deras kvalitet och bidrar i allmänhet till en ökad avkastning. Med andra ord är kväve tillväxtmotorn för alla växter.

Korrekt utförd toppdressing bildar fytoimmunitet och ger effektivt skydd mot bladlöss, stjälkrev och några andra skadedjur . Tack vare kväve får kålblad en rik färg och glans, blir saftiga, smakrika och aromatiska.

Efter behandling med urea berikas jorden . Ett sådant substrat ger kålen tillräcklig näring och ger rötterna de spårämnen som är nödvändiga för dess tillväxt och utveckling. Men med ett överskott av nitrater är deras ackumulering i växtens vävnader möjlig - sådana grönsaker kan inte användas som mat, eftersom de kan orsaka förgiftning.

Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Urea kan användas torrt eller utspätt med vatten för sprutning och vattning. I det första fallet är granulerna begravda i jorden runt busken och i gångarna . I detta tillstånd av aggregering kommer ämnet att förbli i jorden under lång tid, lösa sig när vatten rinner och ha den mest fördelaktiga effekten på rotsystemet.

Men oftast förbereder sommarboende en flytande sminkning med en hastighet av 100 g karbamid per 10 liter vatten. För bladbehandling behövs endast 50 g av läkemedlet för samma volym vätska. Förbrukningshastigheten för arbetslösningen beror direkt på växtsäsongen:

  • för att berika substratet innan du planterar plantor - för en kvadratmeter plantering behöver du 5 liter lösning eller 50 g granulärt ämne;
  • för rotmatning hälls 0,5-1 l av den färdiga lösningen under varje buske;
  • när bladförband utförs förbrukas 500 ml urealösning per vuxen växt.

Den allra första utfodringen av kålplantor sker genom att urea kombineras med andra användbara ämnen. För att uppnå maximal effekt löses 15 g urea, 10 g kaliumgödselmedel och 20 g superfosfat upp i 10 liter vatten.

Denna blandning hjälper grönsaker att anpassa sig och växa snabbt.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Väl i marken börjar urea omedelbart interagera med mikroorganismer och enzymer som finns i substratet. Efter 2-3 dagar börjar en reaktion, under vilken urea omvandlas till ammoniumkarbonat . I luft omvandlas den senare till ammoniak och avdunstar snabbt. Därför, om läkemedlet helt enkelt är utspritt över jordens yta, kommer en stor andel gödselmedel helt enkelt att gå förlorad. Och om jorden har en alkalisk eller neutral reaktion, kan förlusten av arbetssubstansen vara mycket betydande.

I detta fall blir effekten av att använda urea subtil. För att öka gödningsmedlets effektivitet bör preparatets granuler fördjupas med minst 4-8 cm . Många sommarboende tror att det kommer att bli mer effektivt att mata kålen med flytande urealösningar.

Viktigt: före utfodring måste kålbädden vattnas rikligt. Om kväve kommer i kontakt med uppvärmd torr mark släpper det ut farliga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urea kan läggas till planteringshålen . För att göra detta hälls 3-5 g torra granulat i varje hål och strös med jord utan att misslyckas, annars kan de sköra rötterna skadas. Det är bäst att utföra denna procedur på kvällen, före utplanteringen av plantor i öppen mark.

Det mest effektiva och praktiska sättet att använda urea är genom rotsprutning, vilket är prisvärt och enkelt . Allt som behövs från trädgårdsmästaren är att förbereda en arbetslösning, rör om ordentligt och bearbeta busken. Du måste vattna kålen under buskens bas. Dosen av medlet som används beror på stadiet av växtutveckling och svårighetsgraden av kvävebrist.

När äggstockarna tappas visas bladbehandlingar för växterna . De innebär sprutning av busken med en svagt koncentrerad karbamidlösning. För att sammanställa det måste 5 g av produkten spädas i 1 liter vatten - denna mängd räcker för att spruta 20 kvadratmeter. m kålodling. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt bottenarken och basen, under inga omständigheter ska du gnugga dem och fukta dem i den färdiga lösningen.

Bild
Bild

Sprutning av kålbusken bör göras i grumligt men torrt väder eller på kvällen, strax före solnedgången . Om du bearbetar busken en varm solig dag, kommer lösningen snabbt att avdunsta och hinner inte absorberas i cellerna, och dessutom kan det orsaka brännskador på känsliga vävnader.

Förresten, för tidig mognad av grödan, kan ureaförband appliceras redan vid plantningsstadiet. För att göra detta, gör varje vecka matning av växten, alternerande urea, kaliumnitrat och kaliummonofosfat. Detta påskyndar utvecklingen av kultur och underlättar därefter anpassning i det öppna fältet.

Urea är ett näringsrikt gödselmedel, det måste verkligen finnas i varje sommarboendes arsenal . Det låter dig behålla kålen under tillväxt, huvudbildning och frukt.

Dessutom eliminerar urea effektivt många andra problem som ofta uppstår vid odling av en grönsaksgröda.

Rekommenderad: