Marmorbugg (16 Bilder): ägg Av Bruna Marmorbuggar Och Metoder För Att Hantera Dem I Trädgården. Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Gör En Fälla?

Innehållsförteckning:

Marmorbugg (16 Bilder): ägg Av Bruna Marmorbuggar Och Metoder För Att Hantera Dem I Trädgården. Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Gör En Fälla?
Marmorbugg (16 Bilder): ägg Av Bruna Marmorbuggar Och Metoder För Att Hantera Dem I Trädgården. Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Gör En Fälla?
Anonim

Marmorbuggen är en ganska ny typ av skadedjur i jordbrukskomplexet. Denna Hemiptera påverkar cirka 100 växtarter. Dessutom tränger den in i bostadshus, men skadar inte mycket människor. Invånare i många delar av världen har kämpat mot detta skadedjur i många år.

Beskrivning

Vuxna representanter för marmorbuggen är större än andra familjemedlemmar. Kroppslängden på en insekt är vanligtvis från 1,2 till 1,7 cm. Färgen på den äkta buskbuggen presenteras i form av en brun, mörk röd och svart blandning av nyanser . I detta fall är den nedre halvan av kalven ljusare och har smaragdmärken på buken.

För att identifiera en vuxen leddjur, hitta vita ränder på benen och morrhåren.

Bild
Bild

Äggen till den halvvingade varelsen är elliptisk i formen och ljusgrön eller ljusblå i färgen . En koppling innehåller vanligtvis 28 ägg. Larverna i marmorbuggen har 5 nymfala instars, i vilka var och en har sina egna originalkaraktärer. Utvecklingen av skadedjuret kan vara från 40 till 60 dagar. Under sina liv producerar äkta buskbuggar flera kopplingar.

Bild
Bild

Denna leddjur kan leva i en grönsaksträdgård, i en trädgård, på en åker och i andra områden med vegetation av intresse för den . Marmorbaggen festar på olika typer av växter, exklusive träd och buskar. Denna insekt kan förstöra grödor, buskar, frukter från odlade växter. Denna varelse skiljer sig inte i nyckfullhet till bostadsorten, därför finns den inte bara i gatuförhållanden, utan också inuti byggnader.

Bild
Bild

Tecken på utseende

När träd och buskar påverkas av en brun marmorbugg börjar växten dö. Det finns nämligen många nekros, gupp. Frukt och grönsaker förlorar sin naturliga smak. Vid skada på citrusrepresentanter för floran kan du märka att omogna frukter faller av i förtid.

Om ett stort antal hemipteraner ackumuleras i vingården, blir bären smaklös. Dessutom är vinet från dessa frukter av dålig kvalitet. Förutom alla ovanstående föraktar marmorbuggar inte sådana grödor:

  • hasselnötter;
  • äpplen;
  • fikon;
  • päron;
  • tomater;
  • gurkor;
  • representanter för baljväxter.
Bild
Bild

För människor utgör en sådan leddjur ingen särskild fara . I vissa fall kan en person i vars lägenhet en insekt bor ha en allergisk reaktion på en avgivande lukt eller bett. Hos personer med svag immunitet kan klåda och utslag uppträda, så hemiptera måste elimineras från boendet så snart som möjligt.

Marmorbuggen avger en obehaglig lukt, så dess närvaro på platsen eller i vardagsrummet kan upptäckas snabbt. Den skarpa lukten hjälper insekten att försvara sig från fiender. Av denna anledning kallar folket det också "stinker".

Bild
Bild

Naturliga fiender

Den naturliga fienden till marmorbuggen är Beauveria bassiama -svampen. Hittills utvecklar forskare nya läkemedel baserade på denna svamp för att eliminera skadedjuret.

" Stinkerns" naturliga fiende är getingen, som äter den . Förutom de ovanstående levande varelserna, gillar fåglar som hackspettar och slingor att äta på vägglöss. "Stinkande" insekter kan bli offer för hungriga bönsprutor eller ödlor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fysiska kampmetoder

Det är ganska svårt att hantera en marmorbugg på webbplatsen. Orsakerna till denna situation är följande:

  • ett litet antal naturliga fiender;
  • reproduktion i stort antal;
  • ett brett utbud av växter som fungerar som värd för skadedjuret;
  • kallt motstånd;
  • effektiv övervintring;
  • förmågan att röra sig cirka flera kilometer per dag.

Om en insekt har kommit in i rummet är det värt att begränsa tillgången till penetration och dess släktingar . För att inte släppa in andra hemipteraner i lägenheten måste du undersöka byggnaden för luckor och sprickor. Om sådana hittas kommer det att vara nödvändigt att täta alla sprickor nära fönster, dörrar, rörledningar, skorsten med tätningsmedel, polyuretanskum.

Det andra effektiva sättet att bli av med "stanken" utan kemikalier är att använda en dammsugare. För att förhindra att obehaglig lukt kvarstår i enheten bör du använda engångsdammsugare och kasta dem omedelbart.

För att fånga en marmorbugg kan du göra en ljusfälla . En bordslampa och en stor behållare med tvålvatten hjälper till att få insekten ur sitt gömställe. Ett skadedjur, lockat av ett starkt ljus, kommer att flyga till lampan och sedan falla från det i en fälla. Denna procedur bör upprepas flera nätter i rad.

Bild
Bild

Vad betyder att använda?

Om du hittar en marmorbugg bör du omedelbart börja bekämpa den. Både förebyggande åtgärder och kemiska preparat, folkmedicin hjälper till att bli av med skadedjuret.

Kemisk

När man använder kemikalier i kampen mot marmorbuggar observeras nästan alltid en positiv effekt. Man bör dock inte glömma den eventuella skadan på människors och djurs hälsa. Innan du börjar använda en kemisk insekticid bör du noggrant studera bruksanvisningen och bära skyddshandskar och andningsskydd. De mest effektiva åtgärderna i denna kategori inkluderar "Aktara", "Tanrek", "Calypso", samt "Imidor ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom rekommenderar biologer starkt att använda följande verktyg

  • " Karate Zeon ". Detta läkemedel kännetecknas av en god effekt, eftersom det är baserat på lambda - cyhalotrin. För att förstöra marmorbuggar måste du lösa 4 ml av produkten i 10 liter vatten och spraya skadedjuret. För att uppnå önskad effekt bör behandlingen utföras två gånger. Med hjälp av "Karate Zeon" är det möjligt att förhindra reproduktion av vuxna vägglöss, liksom larver i mognadsstadiet.
  • Clipper fungerar på basis av bifenthrin . Kompositionen i mängden 6 ml späds i 10 liter vatten. De vuxna i marmorbuggen är särskilt sårbara för detta läkemedel. Behandlingen utförs en gång.
  • " Diatomit " Är en pulverformig substans som dödar skadedjur genom att avlägsna dem från deras skyddande lipidskikt och dra ut vätska från kroppen. Detta medel måste spridas på de platser där det är möjligt att hitta marmorbuggar eller direkt på dem.

Enligt experter är det möjligt att bekämpa hemiptera "stinkare" med hjälp av karbophos, klorofos. Bearbetning av frukt och odlade växter bör utföras tidigt på våren. Vid denna tidpunkt har insekten ganska svaga försvarsreaktioner i kroppen.

Bild
Bild

Folk

Trädgårdsmästarnas erfarenhet indikerar att folkmedicin hjälper till att eliminera skadedjur i rummet och på platsen

  • Vinägerbad . För att förbereda en skadedjursbekämpning måste du ta lite vatten och blanda det med en matsked ättika. Den resulterande lösningen måste användas för sprutning av leddjursträngningsområden. Tack vare ättiksyra elimineras den obehagliga lukten från insekter.
  • Nikotinsyra . Från 2 dussin cigaretter måste du ta ut tobaken och dra den i 4 liter vatten. Den resulterande blandningen besprutas med en marmorbugg. För att undvika allergiska reaktioner under proceduren rekommenderas att du använder handskar.
  • En blandning av varm röd paprika och vatten . Alternativt kan du använda den heta Tabasco -såsen. Den brinnande blandningens verkan syftar till att bränna leddjurets chitinösa skal. Liksom i föregående fall är det värt att bära skyddshandskar vid hantering av insekter. Om blandningen kommer i ögonen, skölj dem omedelbart med rent vatten.
  • Tvålösning - det här verktyget är ett av de säkraste av alla. Tillsätt 0,2 liter tvättmedel till 1000 ml vatten. Om ett skadedjur hittas är det nödvändigt att snabbt skaka av det till en tvålösning. Marmorbuggen dör om ungefär en halv minut.
  • Hårsprej har förmågan att förlama leddjur. Efter åtgärden av ett sådant botemedel blir "stinkarna" orörliga och kan enkelt samlas in.
  • Blekmedel, ammoniaklösning, alkohol . Ett av ovanstående medel hälls i behållaren och fyller det upp till hälften. Efter det skakas hemiptera av i en behållare med en vätska, som så småningom dör i den.
  • Vitlök . Den skarpa vitlökslukten skrämmer marmorbuggen. Därför, för att eliminera leddjur, kan du börja förbereda ett speciellt medel som är ofarligt för människor. Vitlökens frukter bryts upp och hälls över med varmt vatten. Den resulterande produkten sprutas på trädgårdsvegetation och rum i huset.
  • Eteriska oljor, vars lukt skrämmer bort "stinker ". För att eliminera skadedjuret kan du använda eukalyptus, citron, mynta, lavendeloljor. Vätska i mängden 2 matskedar ska spädas i 2 glas varmt vatten. Den beredda produkten används på liknande sätt som vitlökstinkturen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom föredrar många trädgårdsmästare att samla marmorbuggar med pincett . Således kommer skadedjur inte att kunna fly. Det är nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder med hjälp av speciella förberedelser sedan vintern. Ombehandling bör göras under skadedjurets häckningssäsong. Den sista sprutningen utförs när leddjuret är i larvstadiet.

Förebyggande kemiska behandlingar måste utföras med största försiktighet. Med en överflödig mängd av ett ämne kan en person uppleva klåda, rodnad och andra manifestationer av allergier.

Rekommenderad: