Möbelbuggar (28 Bilder): Hur Ser Husbuggar Ut Som Växer I Möbler? Deras Fotspår. Behandling Av Vägglöss. Från Vad Visas De Och Vid Vilken Temperatur Dör De?

Innehållsförteckning:

Video: Möbelbuggar (28 Bilder): Hur Ser Husbuggar Ut Som Växer I Möbler? Deras Fotspår. Behandling Av Vägglöss. Från Vad Visas De Och Vid Vilken Temperatur Dör De?

Video: Möbelbuggar (28 Bilder): Hur Ser Husbuggar Ut Som Växer I Möbler? Deras Fotspår. Behandling Av Vägglöss. Från Vad Visas De Och Vid Vilken Temperatur Dör De?
Video: How to Get Rid Of Bed Bugs on Couches and Furniture 2024, Maj
Möbelbuggar (28 Bilder): Hur Ser Husbuggar Ut Som Växer I Möbler? Deras Fotspår. Behandling Av Vägglöss. Från Vad Visas De Och Vid Vilken Temperatur Dör De?
Möbelbuggar (28 Bilder): Hur Ser Husbuggar Ut Som Växer I Möbler? Deras Fotspår. Behandling Av Vägglöss. Från Vad Visas De Och Vid Vilken Temperatur Dör De?
Anonim

Möbelbuggar eller vägglöss är små blodsugande parasiter som bor i våra lägenheter och bostäder, och gömmer sig också på avskilda platser. Dessa insekter lever bredvid människor och djur. Om en bugg dyker upp i ditt hus, så bor de redan om en månad i hela kolonier och attackerar deras byte på natten. Denna typ av insekt kallas synanthropus. Sådana termiter existerade långt före människans utseende på jorden. Men det betyder inte att de ska styra över oss.

Vägglusens förmågor har inga gränser, eftersom de länge har anpassats till olika förhållanden under en lång tid .… Det är mycket svårt att förstöra dessa insekter, eftersom de omedelbart utvecklar motstånd mot gifter. Dessutom förökar de sig mycket snabbt, och mekaniska förstöringsmetoder kan vara ineffektiva och kommer inte att leda till några resultat.

Bild
Bild

Hur ser det ut och var kommer de ifrån?

Så snart du hittar dem i din garderob, soffa eller säng måste du omedelbart börja bekämpa dem . Många förstår dock inte exakt hur en vägglöss ser ut. För att ta reda på vem som är framför dig måste du känna till flera särdrag. Storleken på denna parasit överstiger inte 7 millimeter, oftast är individer 3-4 millimeter stora. Efter att de är mättade med blod ökar vägglössen kraftigt i storlek.

Utseendemässigt utmärker sig närvaron av en fördubblad vapen. Det är mycket skarpt och behövs för att genomborra huden och suga blod. Mörkret i insektens färg beror på graden av dess mättnad. Bugens gula färg betyder att den är hungrig. Efter att ha druckit sig mätt av någons blod ändrar insekten färg till mörkbrun, nästan svart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjuret har en platt och tät kropp, tack vare detta kan det kallas oförstörbart. På grund av denna struktur kommer en person inte att kunna krossa honom ens med sin egen vikt. Om du märker denna parasit i ditt hus kommer du troligtvis inte omedelbart att förstå var den kunde ha kommit ifrån. Många klandrar ohälsosamma förhållanden för detta, men detta är inte helt sant . Låt oss se var buggarna kommer ifrån.

Vägglöss kommer till oss från gatan. Om de inte märks och förstörs i tid, kommer de att börja föröka sig med hög hastighet och orsaka obehag för grannarna. De kan komma till dig eller grannar i lägenheten genom ventilationen, ytterdörren. Det finns också kända fall av möbelbuggar som kommer in i huset genom uttag.

Om dina vänner, kollegor eller bekanta har klagat över utseende av vägglöss i lägenheten, är det bättre att avstå från att bjuda in dem på besök, eftersom de kan ta med parasiter på sina kläder . Vägglus kan också dyka upp i ditt hem om soffan eller madrassen köptes för hand. Därför är det bättre att inspektera varorna mycket noga innan du köper. Det finns fall när resenärer tog dem från tåg eller okontrollerade hotell och vandrarhem.

Vägglöss klamrar sig bra till ytterkläder eller resväskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att sammanfatta ovanstående kommer vi att belysa de främsta orsakerna till att vägglöss uppträder i lägenheten

  • De kommer in i huset inte bara genom handköpta möbler, utan också genom nya, om hela butiken eller produktionen har smittats .… Man bör också komma ihåg att vägglöss kan vila i ett helt år i frånvaro av ett potentiellt offer, till exempel om möblerna inte har använts på länge.
  • Parasiter rör sig med en hastighet av 1 meter per minut , så att de enkelt kan krypa från grannar genom dörren, ventilationssystemet eller genom uttag.
  • Vägglöss livnär sig inte bara på mänskligt blod, utan också på djur … Därför måste du vara försiktig när du är i närheten av boskap eller fågelbon, insekter kan enkelt flytta till dina kläder.
  • Processen att flytta parasiter kan också utföras med "hjälp" av andras saker eller leksaker . Vägglöss kan leva i trähantverk, liksom på husdjur, eftersom det är bekvämt att lägga ägg i underrock.
  • Omedvetet kan du besöka ett rum infekterat med möbelbuggar, och ta dem till lägenheten på dina kläder .
Bild
Bild
Bild
Bild

Renheten i hemmet påverkar inte på något sätt reproduktionen av blodsugande insekter, eftersom de kan existera både under ohälsosamma förhållanden och i ett rent rum. Vägglöss kan ta över en hel lägenhet på rekordtid. Detta beror på att honan kan lägga upp till 5 ägg per dag. Tänk på de viktigaste tecknen på att möbler (säng) buggar finns i dina möbler.

  • Om du har röda kliande fläckar av okänt ursprung - det här är den första signalen att du behöver tänka och kontrollera dina möbler för möbelbuggar.
  • När det gäller bett, de ser ut som myggor, bara det finns många av dem . Dessutom bildas inflammatoriska sår och så kallade hud punkteringsvägar.
  • Sådana skador kan ses på olika delar av kroppen: armar, ben, höfter, rygg . Bett i ansiktet är mycket sällsynta. Barn repar starkt dessa sår, i det här fallet är det värt att tillgripa användningen av antihistaminer.
  • Reaktionen på bett är olika för alla, och det är omöjligt att förutsäga det . Det är inte ovanligt att inflammation ökar betydligt i storlek eller kliar mycket.
  • Unga män och kvinnor är mer benägna att bita kvinnor och barn .eftersom deras hud är mjukare och tunnare, och därför lättare att bita igenom.
Bild
Bild

Tänk på de karakteristiska tecknen på möbelbuggar

  • Hela kroppen , har inga vingar, färgen sträcker sig från mörkgul till brun.
  • Det finns snabel med två kanaler, som är placerade framför huvudet.
  • Om du märker främmande lukt i garderoben eller på möbler är detta ett tecken på vägglöss. Det utsöndras från körtlarna på parasitens baksida. Inledningsvis behövdes en obehaglig och skarp lukt för att skrämma bort fiender.

Kvinnor har förmågan att lägga kramar hela livet, även om de befruktades bara en gång. Möbelbuggägg finns i små sprickor, i veck av textilier och kläder.

Vanligtvis kan en stor ansamling av vuxna, avföring och kitin ses runt de framtida avkommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägglössägg kan identifieras genom deras utseende:

  • vitaktig färg och avlång form - det främsta kännetecknet;
  • storleken högst 3 millimeter;
  • nymf kommer att dyka upp genom ett slags "lock" i slutet av larven.

Inom en vecka mognar larven, och den 7-8: e dagen är den redo att födas och existera självständigt. Det skiljer sig från vuxna i storlek, som inte överstiger 2-2, 5 millimeter, i mängden kitininnehåll och i det faktum att de inte kan bedöva bettet och därmed orsaka mer obehag för sitt offer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar man möbler?

Vägglöss finns i textilier och tygsoffor . Oftast, även om det finns många vägglöss, är de svåra att märka. Detta beror på insekternas form, struktur och storlek, så att de lätt gömmer sig i veck och någon annanstans. Om du vänder soffan kan du hitta spår av ägg, larver och vuxna längs sömmarna.

Ett bra gömställ för bedbugs är botten stoppade möbler. Det är varmt, torrt, mörkt - perfekta förhållanden … Efter en viss tid tar insekter över territoriet och fyller alla veck.

Bild
Bild

All vital aktivitet hos vägglöss koncentreras oftast på fogarna i träkonstruktioner eller vid fästpunkterna. Insekter parar sig, lägger ägg och gömmer sig för människor där. Om möblerna har varit förorenade under en längre tid blir det mycket svårt att rengöra dem. I det här fallet är det lättare att bli av med soffan eller madrassen. Men det finns ingen garanti för att de nya möblerna inte kommer att rymma nya hyresgäster.

Det finns ingen anledning att demontera möblerna till marken, eftersom det troligtvis inte är möjligt att montera ihop dem i sin ursprungliga form

Det är bättre att välja möbler med icke-standardiserade mekanismer som "dragspel" eller "hopfällbar säng", som gör att du kan ta dig till svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att slåss

Skadedjursbekämpning är processen för att döda vägglöss. Att bekämpa dem kräver speciella metoder och verktyg. De viktigaste metoderna kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Kemisk

Denna metod är en av de vanligaste i kampen mot parasiter. Det syftar till att förstöra larver, ägg och vuxna. Vanligtvis, när du blir av med vägglöss, behandlas bostäder, platser för ackumulering av ägg och kopplingar.

Cypermetrin är ett insekticidmedel för att bli av med vägglöss, detta ämne ingår i gruppen andra generationens peritroider … Det kan också hänföras till den insekticida substansen chlorpyrifos, som tillhör gruppen organofosfatinsekticider. För behandling av bostadslokaler är den kemiska kontrollmetoden mycket effektiv.

Han hjälper på kortast möjliga tid att etsa ut och ta bort skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Denna metod är inte effektiv, eftersom buggar kan bosätta sig på avskilda, sovande platser. För att minska populationen av insekter i ett visst område kan du använda vanlig dammsugare och våtrengöring.

Denna metod är den enklaste och enklaste att använda.

Bild
Bild

Fysisk

Temperaturexponering har en skadlig effekt på vägglöss, eftersom de inte har termoregulering . I viloläge kan dessa parasiter vara under en lång tid. Detta tillstånd kan uppnås genom att sänka temperaturen och sakta ner de metaboliska processerna i insektens kropp.

Men inte bara låga temperaturer, utan också höga temperaturer har en skadlig effekt. Om du förlitar dig på forskning från forskare dödar uppvärmd luft upp till 44 grader vuxna inom 100 minuter. Om luften når 55 grader, dör äggen och larverna på 7 timmar. Om temperaturen stiger till 48 grader dör vuxna på 72 minuter.

Termisk insektdöd är ett förfarande som kräver användning av dyr utrustning och höga energikostnader

Men denna metod är mycket effektiv, även om den medför allvarliga kostnader.

Bild
Bild

Folk

Om du har ett litet antal parasiter kan du använda den här metoden. Ofta använder hemmafruar improviserade medel, örter eller eteriska oljor för att bekämpa skadedjur hemma. Tänk på beprövade sätt att bekämpa insekter med folkmedicin.

  • Vinäger … Den skrämmer bort insekter med sin skarpa lukt, men förstör dem inte. För att göra detta är det nödvändigt att kombinera tio procent ättika med vatten i proportionerna 1: 1. Torka sedan av möbler, fönsterbrädor, dörrar med en färdig lösning. På platser där parasiter häckar måste du hälla den resulterande vätskan.
  • Terpentin … Detta ämne kan snabbt hjälpa till att bli av med vägglöss hemma, eftersom det har ökad toxicitet. För att förbereda lösningen är det nödvändigt att kombinera 300 ml alkohol och terpentin med tillsats av 15 gram kamfer. Du kan också blanda fotogen och terpentin i proportionerna 1: 1 genom att tillsätta 150 ml kokande vatten. Behandla sedan alla platser där vägglöss kan vara.
  • På platser där bedbugs häckar kan du expandera mynta, solbränna eller malört .

Idag används folkmedicin allt mindre på grund av deras ineffektivitet. De hjälper till att förhindra, men kommer inte att döda, vägglöss.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell

Det finns ingen 100% garanti för att ovanstående metoder kommer att rädda dig från skadedjur, särskilt när det gäller gamla hus som är starkt infekterade av parasiter. I det här fallet kan bara speciella medel eller fullständig desinfestation helt rädda dig från vägglöss. Trots användningen av kraftfulla medel är denna metod säker för husdjur och människor.

Professionell bearbetning är baserad på användning av varm och kall dimma

  1. Den flytande insekticiden reagerar med ånggeneratorn för att bildas finfördelad ånga .
  2. Penetrerar in i varje spricka, insekticidångor fyller och desinficerar rummet .
  3. På grund av att gasen fyller allt utrymme har buggarna ingenstans att gå, de är förgiftade .
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Sovsalar, gemensamma lägenheter, äldreboenden är de vanligaste grogrunden för insekter. Vägglöss klassificeras som leddjur i hushållet, vilket innebär att de aktivt reproducerar sig bara inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Innan du flyttar till en ny bostad behöver du inledningsvis för att bearbeta hela rummet och möblerna och först därefter flytta in för att bo . Du bör också noggrant inspektera möblerna när du köper dem från dina händer.
  • Det är nödvändigt att desinficera hela rummet efter bygg- och reparationsarbete … Var inte rädd för att kräva eliminering av alla brister från byggorganisationer.
  • Tvättning av tak av hög kvalitet, tapetsering och reparation av sprickor i golvet och i väggen är avgörande för att förhindra angrepp av vägglöss.
  • När det gäller hushållsrutiner, det är nödvändigt att utföra allmän rengöring med en dammsugare och kemikalier , Byt sängkläder ofta och inspektera regelbundet möbler och mattor för att utesluta skadedjur i ditt hem.
  • Önskvärd byt golvet helt , det spelar ingen roll om det är linoleum eller parkett. För om vägglöss hittas i huset blir det mycket svårt att eliminera alla parasiter under golvet.
  • Du måste också granska dina tillhörigheter . Kasta saker som du inte har använt på länge. Annars är det där som möbelbuggar kan lösa sig.
  • Det är nödvändigt att genomföra rengöring av skor och ytterkläder speciella aerosoler för förstörelse av skadliga parasiter.
  • Samla inte in och bär inte andras leksaker in i huset , kuddar, handdukar eller sängkläder.
  • Om du upptäcker vägglöss i din lägenhet, tveka inte att prata om det med dina grannar . Ju tidigare de kan lära sig om ett eventuellt problem, desto snabbare kommer det att lösas och kommer sannolikt inte att börja skala.
  • Du kan också försöka bli av med blodsugare med elektromagnetiska vågor och ultraljud som inte tolereras av djur .
Bild
Bild

Sammanfattningsvis allt ovanstående är det viktigt att säga att alla förebyggande åtgärder spelar en stor roll för att förebygga vägglöss. Endast omfattande vård av ditt hem, kontor och studie hjälper dig att helt skydda dig från skadliga insekter, buggar och parasiter.

Om du följer alla nödvändiga åtgärder kommer du att kunna skydda dig själv och ditt hem.

Rekommenderad: