Borsyra För Morötter: Applicering Av Toppdressing, Proportioner För Bevattning Och Bearbetning I Det öppna Fältet. Tillsats Av Kaliumpermanganat, Jod Och Andra Komponenter

Innehållsförteckning:

Video: Borsyra För Morötter: Applicering Av Toppdressing, Proportioner För Bevattning Och Bearbetning I Det öppna Fältet. Tillsats Av Kaliumpermanganat, Jod Och Andra Komponenter

Video: Borsyra För Morötter: Applicering Av Toppdressing, Proportioner För Bevattning Och Bearbetning I Det öppna Fältet. Tillsats Av Kaliumpermanganat, Jod Och Andra Komponenter
Video: Растения любят выпить.... Этим надо воспользоваться!/Plants alcoholics 2024, Maj
Borsyra För Morötter: Applicering Av Toppdressing, Proportioner För Bevattning Och Bearbetning I Det öppna Fältet. Tillsats Av Kaliumpermanganat, Jod Och Andra Komponenter
Borsyra För Morötter: Applicering Av Toppdressing, Proportioner För Bevattning Och Bearbetning I Det öppna Fältet. Tillsats Av Kaliumpermanganat, Jod Och Andra Komponenter
Anonim

Du kan odla en bra skörd av morötter i alla områden. Det viktigaste är att applicera alla gödningsmedel som är nödvändiga för dess utveckling i tid. En av de populära förband som används för att öka utbytet av denna rotgröda är borsyralösning.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Borsyra är ett färglöst och luktfritt pulver som löser sig väl i vatten. Trädgårdsmästare har använt denna produkt ganska länge. Detta är inte förvånande, eftersom borslösning hjälper till att reglera kolhydrat- och proteinmetabolism. Därför, efter att ha gjort en sådan toppdressing, blir plantorna omedelbart starkare och mer attraktiva i utseende.

Borslösning används ofta för att mata morötter. Det har trots allt ett stort antal fördelar:

  • lösningen hjälper till att öka fruktens storlek och ger morötterna en ljusorange färg;
  • det ökar sockerhalten i rotfrukterna, vilket gör den mer smakrik och saftig;
  • vid användning av bor ökar utbytet av morötter med 15-25%;
  • frukter som bearbetas på sommaren kan lagras längre;
  • lösningen skyddar grödan från sjukdomar och skadedjur;
  • behandling av växter ökar deras motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar.
Bild
Bild

En annan fördel kan kallas det faktum att borsyra finns överallt. Du kan köpa den i trädgårdsbutiker och på vanliga apotek. Kostnaden för denna produkt är också trevligt.

Men det här verktyget har sina nackdelar:

  • felaktig användning av borslösning kan leda till brännskador på morotblad;
  • om du använder detta gödningsmedel för ofta börjar formen på växtens grönska förändras;
  • överdriven vattning med borlösning kan förstöra jorden.

Om du följer instruktionerna, behåller rätt proportioner och inte matar morötterna oftare än nödvändigt, kommer du att må bra.

Bild
Bild

Hur och med vad kan gödningsmedlet spädas?

För behandling av morotsängar kan du använda olika lösningar baserade på borsyra.

Klassisk

För att förbereda en enkel borrlösning måste den torra produkten spädas i varmt vatten. I kylan löser det sig helt enkelt inte. Om borsyrakristaller finns kvar i lösningen kan de skada de känsliga bladen i framtiden.

Du måste värma vattnet upp till 50-55 grader. I 1 liter varmt vatten späds vanligtvis 1 tesked borsyra. Efter att produkten lösts måste vätskan svalna. Efter 30-40 minuter måste en liter lösning spädas i 10 liter varmt vatten.

Bild
Bild

Med denna lösning kan morötter sprutas eller vattnas. Båda metoderna är lämpliga för behandling av växter i olika tillväxtstadier. 1 kvadratmeter plantering tar vanligtvis 10 liter lösning.

Med kaliumpermanganat

Kaliumpermanganat används mycket ofta tillsammans med borsyra. Det skyddar morötter från svampsjukdomar och desinficerar dem. Denna produkt hjälper också till att rädda växter från en av de farligaste skadedjuren för denna rotgröda - morotflugan.

Bild
Bild

Att förbereda en lösning med borsyra och kaliumpermanganat är mycket enkelt . Först måste du värma upp 10 liter vatten till 50-60 grader. Därefter måste du tillsätta 4-5 gram kaliumpermanganat och samma mängd torr borsyra. Rör om allt väl och låt stå i 10-20 minuter. När lösningen har svalnat kan den användas för att bearbeta morötterna.

Med ammoniak

En lösning av borsyra med ammoniak hjälper inte bara näring av växter, utan skyddar dem också från olika skadedjur. För att förbereda den i en hink med vatten måste du späda ut 1 tesked jod, 2 matskedar ammoniak och en halv sked borsyra . Där måste du tillsätta granolja eller någon aromatisk olja med en stark lukt och 2 matskedar björktjära. Före användning måste ett glas av den färdiga lösningen spädas i en hink med vatten och sprutas på sängarna. Denna koncentration av lösningen kommer inte att skada morötterna på något sätt. Växter kan bearbetas på detta sätt när som helst.

Bild
Bild

När du använder ammoniak bör du alltid följa säkerhetsreglerna. Den måste odlas utomhus. Låt inte läkemedlet komma i kontakt med huden eller ögonen. För att förhindra att detta händer måste du använda handskar och skyddsglasögon före arbetet.

Hur hanteras rätt?

Det är bäst att befrukta växter med borlösning från juli till augusti. Det är under denna period som morötter börjar mogna aktivt, vilket innebär att de behöver ytterligare utfodring. Efter befruktning med borsyra blir den söt, saftig och ljus. Men under de första veckorna efter uppkomsten av unga skott kommer det inte att bli mycket nytta av befruktning.

En sådan toppdressing bör också användas om det finns tecken på att växten inte har tillräckligt med bor. Detta kan bestämmas av dess utseende:

  • löv och stjälkar blir slöa och bleka, och med tiden börjar de krypa ihop och torka ut;
  • inte bara gamla, utan också unga löv faller av;
  • morötter saktar ner sin tillväxt.
Bild
Bild

Det är bäst att vattna växter med en sådan lösning på kvällen, i torrt och lugnt väder. Om det är svalt ute kan du applicera gödselmedel under dagen. Det måste hällas direkt vid roten. Innan sådant gödselmedel appliceras måste morötterna vattnas mycket bra. Om du applicerar näringslösningen på torr jord kan du bränna växternas känsliga rötter. När du bearbetar anläggningar som växer i det öppna fältet måste du se till att det inte kommer regn nästa dag.

Bladförband används också ofta av trädgårdsmästare. Det gör att morötter kan absorbera alla näringsämnen så snabbt som möjligt. När du sprayar växter måste du försöka få vätskan på alla blad . Om ämnet sprutas ojämnt kommer effekten av behandlingen att minska. Det är också viktigt att se till att för många droppar lösning inte ansamlas på bladen. Annars, efter soluppgången, kommer brännskador att dyka upp på dessa platser.

Bild
Bild

Du kan mata morötter som växer på det öppna fältet med borsyra bara två gånger under hela säsongen . Ett överskott av bor i jorden kan framkalla en bränning av de nedre bladen, deras gulning, dör och faller av. Med god omsorg kommer matning av borsyra att öka morotutbytet avsevärt. Därför är ett sådant enkelt och prisvärt verktyg värt att uppmärksamma både erfarna trädgårdsmästare och nybörjare.

Rekommenderad: