Borsyra För Betor: Hur Man Matar Och Bearbetar Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel Med Salt, Kaliumpermanganat Och Andra Komponenter?

Innehållsförteckning:

Video: Borsyra För Betor: Hur Man Matar Och Bearbetar Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel Med Salt, Kaliumpermanganat Och Andra Komponenter?

Video: Borsyra För Betor: Hur Man Matar Och Bearbetar Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel Med Salt, Kaliumpermanganat Och Andra Komponenter?
Video: Claas, 40 feet, action! 2024, Maj
Borsyra För Betor: Hur Man Matar Och Bearbetar Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel Med Salt, Kaliumpermanganat Och Andra Komponenter?
Borsyra För Betor: Hur Man Matar Och Bearbetar Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel Med Salt, Kaliumpermanganat Och Andra Komponenter?
Anonim

Många sommarboende odlar rödbetor. En hälsosam grönsak uppskattas för innehållet av vitaminer, mineraler och spårämnen, syror och aminosyror, fiber - ämnen som är nödvändiga för att upprätthålla människors hälsa. Liksom andra växter behöver grödan utfodring för god tillväxt och skydd mot sjukdomar och skadedjur. En bra lösning är att mata betor med borsyra.

Bild
Bild

Fördelarna med utfodring

Ingen tvivlar på att alla jordbruksgrödor behöver ytterligare utfodring för att den ska lyckas utvecklas. De appliceras beroende på växtens behov och jordens skick. Ett av de element som rödbetor behöver är bor. Det är en del av många gödningsmedel, men sommarboende föredrar ofta att använda ganska billig och prisvärd borsyra.

Boret i det ger många fördelar:

  • det bidrar till en ökning av mängden klorofyll i betor, vilket i slutändan leder till en förbättring av fotosyntesen;
  • det finns en stimulans av tillväxten av inte bara grön massa, utan också själva rotgrödan;
  • det finns en förbättring i smaken av rotgrödor, innehållet i sådana element som vitamin C, karoten, sockersubstanser ökar;
  • grönsaken lagras bättre under vintern;
  • växtimmunitet mot sjukdomar växer;
  • risken för ett sådant fenomen som sprickbildning och sönderfall av rotgrödor minskar.
Bild
Bild

Rödbetor är en av de grönsaksgrödor som är särskilt känsliga för borbrist. Bristen på ett ämne kan resultera i en avkastning på upp till 30%.

Elementets brist kan gissas av några tecken

  • Med borsvält börjar unga centrala blad dö av. Till en början släpar de efter i tillväxten, och sedan svartnar och torkar ut.
  • Bruna fläckar visas på äldre blad i nästa nivå, topparna vissnar och dör.
  • Grå fläckar kan ses på rotgrödans hals. Grönsaksvävnader dör också av.
  • Processen fortsätter i de djupare skikten av betan, dess kärna ruttnar.
Bild
Bild

En försvagad växt är lätt mottaglig för svampsjukdomar, bland vilka den farligaste och vanligaste för rödbetor är fomos. Mörkbruna fördjupningar bildas på rotgrödans yta, som ruttnar. Svarta tätningar visas inuti, och tomrum kan också bildas. När de lagras, ruttnar sjuka frukter och blir en källa till förstörelse för friska frukter.

Det är ganska svårt att övervinna fomaosen även med användning av starka fungicider, eftersom grundorsaken är ett brott mot jordbrukstekniken. Det är mycket lättare att förebygga en farlig sjukdom med borinnehållande förband.

Man ska dock inte dras med dem så att en överdos inte händer. Överdriven borapplikation kommer att orsaka gulning, torkning, böjning av bladens kanter, deras död.

Bild
Bild

Hur gör man en lösning?

För att tillsätta borsyra till jorden bereds en lösning. Det är inte alls svårt att göra det hemma. Du behöver borsyra och vatten . Vattnet bör sedimenteras, det rekommenderas inte att ta det direkt från kranen. Kranvatten innehåller klor och andra föroreningar. Det bästa alternativet anses vara användning av regn eller brunnvatten.

För att späda ut gödningsmedlet korrekt måste du följa proportionerna . 10 g vatten kräver 10 g borsyra. Först rekommenderas dock att spädas ut i en liter varmt vatten, eftersom produktens kristaller löser sig dåligt i en kall miljö. Den resulterande lösningen hälls i en hink eller vattenkanna med 10 liter vatten för bevattning.

Bild
Bild

Bor har naturligtvis en bra effekt på betor, men det bör förstås att det skulle vara fel att applicera samma gödningsmedel hela tiden, eftersom trädgårdsgrödor behöver olika ämnen. Till exempel kommer rödbetor att njuta av toppdressing med bordsalt. Det kommer att förbättra smakligheten hos rotfrukter, vilket hjälper ackumulering av sockersubstanser. Och även betorna kommer att bli större och starkare. För 10 liter vatten behöver du en matsked salt. Du kan också göra en komplex lösning.

Ta:

  • 10 liter rent vatten;
  • förpackning av borsyra (10 g);
  • en matsked salt (ca 20 g).

Ämnena löses först i en liten mängd varmt vatten, och sedan hälls lösningen i det beredda vattnet för att behandla växterna. Bor absorberas mycket bättre av en växt om det är ett element i en organisk förening. För att erhålla en sådan förening kan glycerin i en mängd av 100 ml sättas till lösningen.

Att tillsätta 1 matsked 9% ättika kommer att påskynda bildandet av denna förening.

Bild
Bild

Det kommer att ha en bra effekt på kulturen och bearbetningen med kaliumpermanganat. Ämnet främjar den aktiva tillväxten av betor, hjälper till att förhindra uppkomsten av svampinfektioner och stöter bort skadedjur.

För att få en lösning med önskad koncentration behöver du bara 2-3 g kristaller per 10 liter vatten . En bra effekt uppnås genom att bädden fälls före plantering. Vuxna växter kan också sprutas med en ljusrosa lösning. I det här fallet måste du se till att kristallerna löser sig väl, annars kan det uppstå brännskador på växterna.

Du kan förbättra jordens struktur med en lösning av träaska. Detta värdefulla gödningsmedel har ett högt innehåll av koppar, kalium, magnesium, bor. Ask kommer perfekt att ersätta kaliumfosforgödselmedel. Rödbetor måste matas med det 2 gånger under säsongen: efter plantering och under fruktbildning . För att få en vätska för bevattning, löst upp 2 glas aska i 10 liter vatten och låt den bryggas i 2-3 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsmetoder

För att fördelarna med att mata betor med borsyra ska vara påtagliga, appliceras det flera gånger under växtsäsongen. Det kommer att vara användbart att blötlägga fröna innan du planterar i öppen mark. För att göra detta löser du 0,5 g syra i 1 liter vatten och behåller fröna i lösningen i 2-3 timmar.

Rotfodring utförs när plantorna börjar sin tillväxtperiod . Att vattna rödbetorna med en lösning bör vara på morgonen eller kvällen. Proceduren måste upprepas i slutet av juli eller i början av augusti, när massan av rotgrödor ökar. 500 ml lösning hälls under roten på varje växt. Du kan mata plantorna samtidigt som du vattnar.

Bladförband utförs när växten har 5-6 blad. Sprutning bör utföras i lugnt väder några timmar före solnedgången.

Rekommenderad: