Fotogenbehandling Av Morötter: Hur Man Vattnar Från Ogräs? Lösningens Proportioner. Hur Man Sprayar Från Skadedjur Med Ett Folkmedicin?

Innehållsförteckning:

Video: Fotogenbehandling Av Morötter: Hur Man Vattnar Från Ogräs? Lösningens Proportioner. Hur Man Sprayar Från Skadedjur Med Ett Folkmedicin?

Video: Fotogenbehandling Av Morötter: Hur Man Vattnar Från Ogräs? Lösningens Proportioner. Hur Man Sprayar Från Skadedjur Med Ett Folkmedicin?
Video: Uppdatering HÖNOR - Hönor i två hönshus, städning och många tankar och erfarenheter 2024, Maj
Fotogenbehandling Av Morötter: Hur Man Vattnar Från Ogräs? Lösningens Proportioner. Hur Man Sprayar Från Skadedjur Med Ett Folkmedicin?
Fotogenbehandling Av Morötter: Hur Man Vattnar Från Ogräs? Lösningens Proportioner. Hur Man Sprayar Från Skadedjur Med Ett Folkmedicin?
Anonim

Användningen av fotogen för kemisk ogräsrensning började 1940. Ämnet användes för att behandla inte bara sängarna, utan också hela morotfält. Med hjälp av jordbruksteknik började sprutning i de tidiga stadierna av rotutvecklingen tills de första skotten dök upp. Det är möjligt att uppnå effektivitet med denna metod endast om koncentrationen av fotogen är hög. Det bör dock komma ihåg att detta är en explosiv oljeprodukt som är svår att transportera och lagra.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med att bearbeta morötter med fotogen

Fotogen är en brandfarlig vätska som erhålls vid direktdestillation eller rektifiering av olja, har en gulaktig nyans och en skarp lukt . Det används vanligtvis som bränsle. Dessutom är fotogen en utmärkt herbicid som kan ta bort nästan allt ogräs. Vild dill, kamomill, vanlig fräs och hästsvans lämpar sig inte för dess handling. Vid grönsaksodling används denna folkmedicin också för att döda insekter.

Inom jordbruket används som regel lätt eller fotogen från traktor . Det skadar inte jorden, eftersom det inte ackumuleras i det, men avdunstar på 7-14 dagar. Dess lukt absorberas inte heller i rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bara nödvändigt att bearbeta morötter med färsk fotogen lagrad i en sluten behållare, eftersom giftiga ämnen kan bildas i den från kontakt med luft.

Fördelar med fotogen:

  • kampen mot gräs går snabbt - inom 1-3 dagar efter behandlingen brinner ogräset ut;
  • påverkar inte rotgrödor;
  • lätt att använda;
  • lågt pris.

Minus:

  • kan skada människors hälsa om försiktighetsåtgärder inte vidtas;
  • påverkar inte alla typer av ogräs och inte alla skadliga insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en lösning?

Den tidigaste sprutningen görs bäst innan de första plantorna gro. Den perfekta tiden att återodla sängarna är perioden efter spiring, då det första bladet redan har dykt upp på morötterna . Det är vid denna tidpunkt som gräset hinner växa över rotgrödan, tack vare vilket groddarna skyddas från direkta droppar. Tidsfristen är det tredje bladets utseende, men då måste man tänka på att man kanske inte hinner spraya plantorna igen. Under den tidigare perioden, när öppningen av ormbladet just har inträffat, kan kemisk vattning leda till hämmad tillväxt av växter eller stoppa utvecklingen.

Vattning av groddarna kan bara göras i torrt väder, när daggen redan har torkat på topparna. Vatten på plantor blandat med fotogen kan bränna bladen . När det gäller ogräs kommer ämnet helt enkelt att tvättas bort från det, eller så kommer koncentrationen att minska och det kommer inte att finnas någon ordentlig effekt. För att uppnå önskat resultat måste rötterna stå torra i minst 24 timmar före vattning och 24 timmar efter. Börja inte heller arbeta i blåsigt väder, det finns risk för att droppar faller på angränsande sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sprutning av ogräs behöver fotogen inte spädas ut, standardproportioner är 100 milliliter herbicid per 1 m2 mark. För att behandla insekter från morötter späds ämnet ut med vatten.

Sekvensering

  1. Först måste du hälla fotogen i en plastbehållare med en sprayflaska.
  2. Nästa steg är att spraya gräset och marken ordentligt med herbiciden.
  3. Efter 1-3 dagar kommer ogräset att brinna, det måste tas bort och jorden mellan raderna ska lossas.
  4. 14 dagar efter kemisk vattning rekommenderas att hälla saltvatten över rötterna (1 matsked salt i en hink vatten). Med denna metod kan du öka mängden karoten och socker i morötter, samt öka plantornas immunitet mot insekter och ogräs. Korrekt vattning är också viktigt här - inte vid roten av växterna, utan mellan raderna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ogräs

Varje person som har planterat morötter minst en gång har en uppfattning om hur sköra plantorna är och hur lätt det är att dra ut dem tillsammans med ogräset. Fotogen är ett oumbärligt kemiskt ogräsmedel . Denna herbicid är endast lämplig för morötter, för alla andra grödor är den destruktiv.

För att rensa bort ogräset används herbiciden i hög koncentration, det vill säga outspädd - 100 milliliter rent fotogen per 1 m2 mark. Du måste spraya med en sprayflaska med en fin spray, stora droppar är oönskade . Om du fortfarande tvivlar på säkerheten att använda en koncentrerad substans kan du hälla rotgrödorna med en lösning - ett glas fotogen på en hink med vatten. Men effekten av det kommer att vara ganska svag, och ogräset kommer inte att dö helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från skadedjur

Att spruta fotogen på morötter är mycket fördelaktigt eftersom det hjälper till att eliminera insekter

Morotfluga - ett mycket fruktbart skadedjur som kan förstöra alla planteringar. Dess larver sätter sig inuti morotfrukten, på grund av vilken växten förlorar sitt utseende och smak. Äta grönsaker börjar ruttna precis i trädgården. Frukterna är inte föremål för lagring - de försämras snabbt. Att bekämpa skadedjuret med andra kemikalier är osäkert för hälsan, eftersom insekter lever inuti morötter. Därför anses profylaktisk behandling med fotogen vara optimal. Lukten kommer att skrämma flugor och förhindra att de häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus - en farlig skadlig insekt som livnär sig på växtsaft. Först börjar morotstopparna att ändra form och krulla, en spindelväv visas och själva frukten slutar utvecklas normalt. Dessutom kan plantans rötter börja ruttna, eftersom bladlöss är bärare av svampinfektioner. Skadedjuret ligger närmare marken, nära toppen av toppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medvedka - en stor insekt, har kraftfulla tänder, skal och vingar. Hon rör sig längs underjordiska passager, som hon själv gräver. Skadedjuret lever av morotrötter, drar dem också i sitt hål och lämnar bara topparna på trädgårdens yta. Förutom den förstörda rotgrödan, på grund av underjordiska passager, kan en trädgårdsbädd kollapsa under vattning. I fallet med en björn måste en lösning av fotogen hällas i hålen varje dag, 1, 5 matskedar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två sätt att späda ut insektsherbiciden

  • I den första metoden tillsätts 250 ml fotogen till 5 liter vatten . Ett halvt glas av den resulterande lösningen måste hällas under en morotbuske.
  • Den andra metoden är mer komplicerad - fotogen blandas med tvätttvål . En sådan blandning kan förstöra inte bara skadedjuren själva utan också deras larver och ägg. För matlagning måste du koka 1 liter vatten, tillsätt sedan 5 gram tvål. Därefter kyls vätskan till 50-60 ° C och fotogen införs långsamt under konstant omrörning. Slutresultatet är en grumlig och tjock lösning. Innan morötterna bearbetas späds blandningen med ytterligare 3 liter varmt vatten. Sprutning utförs minst 4 gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Fotogen är en giftig explosiv vätska, så vissa regler måste följas vid arbete

  • Vätskeflasken ska förvaras svalt och mörkt . Direkt solljus, förvaring nära eld och värmeapparater är oacceptabelt. Efter arbete måste behållaren vara tätt stängd, eftersom kontakt med luft kan framkalla utseende av giftiga ämnen i vätskan.
  • Om du planerar att späda fotogen inomhus , det är nödvändigt att skapa konstant luftcirkulation (öppna fönster och dörrar). Detta undviker förgiftning och ångor från ångor.
  • Arbete utan handskar och andningsskydd är otillåtet .
  • Eftersom fotogen är ett explosivt ämne får du inte röka nära det . Mat och dryck är inte heller tillåtna i närheten av herbiciden.
  • Om fotogen kommer i kontakt med huden först tvättas det av med rinnande vatten, och efter det tvättas platsen med tvål.

Många sommarboende har länge använt fotogen, det lämpar sig väl för att förebygga och förstöra skadedjur och ogräs. Men det är värt att komma ihåg att ämnet inte är ett universalmedel för allt ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa herbiciden i alla järnaffärer eller i färg-, lack- och lösningsmedelsbutiker.

Rekommenderad: