Folkmedicin För Morotflugor (15 Bilder): Hur Man Bearbetar Morötter På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Vattnar För Att Bli Av Med Flugor I Sängarna?

Innehållsförteckning:

Video: Folkmedicin För Morotflugor (15 Bilder): Hur Man Bearbetar Morötter På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Vattnar För Att Bli Av Med Flugor I Sängarna?

Video: Folkmedicin För Morotflugor (15 Bilder): Hur Man Bearbetar Morötter På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Vattnar För Att Bli Av Med Flugor I Sängarna?
Video: English Listening Practice for Beginners Part 02.. 2024, Maj
Folkmedicin För Morotflugor (15 Bilder): Hur Man Bearbetar Morötter På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Vattnar För Att Bli Av Med Flugor I Sängarna?
Folkmedicin För Morotflugor (15 Bilder): Hur Man Bearbetar Morötter På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Vattnar För Att Bli Av Med Flugor I Sängarna?
Anonim

En av de mest kända och farliga skadedjur i trädgården är morotflugan. Det infekterar inte bara morötter, utan förstör dem också helt. Om flugan har lyckats lägga larverna, kommer de att förstöra skörden. Dessa morötter kan kastas omedelbart. I den här artikeln kommer vi att överväga mer detaljerade folkmedicin för morotfluga, agrotekniska metoder och förebyggande.

Tillämpning av växter

Folkmedicin mot morotfluga är de säkraste. Naturligtvis används de praktiskt taget inte när morötter odlas i industriell skala, men för att slåss i sängar i hemmet är dessa metoder ganska effektiva. Låt oss närmare överväga de växter som hjälper till att bekämpa morotflugan ganska effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sagebrush

Många trädgårdsmästare lider av attacken från morotflugan, men detta skadedjur kan hanteras med hjälp av malurt, som har utmärkta insekticida egenskaper. Först måste du förbereda ett botemedel. Det är nödvändigt att samla cirka ett kilo malurt, torka det lite. Växter ska placeras i en kastrull, täckt med vatten, kokas och kokas på låg värme i cirka 20 minuter.

Den kokta buljongen är ganska koncentrerad, så den är inte lämplig för omedelbar bearbetning av morötter . Inledningsvis måste den tömmas och spädas sedan med vatten. Som ett resultat erhålls från 1 kilo malurt 10 liter av produkten. Före användning bör 40 gram tvätttvål tillsättas till lösningen, eftersom denna komponent ger den klibbighet.

Detta verktyg ska sprutas med morötter, men bara på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitlök

Vitlök är känd för många trädgårdsmästare när de bekämpar morotflugor. Många planterar till och med genom att växla sängar av morötter med vitlök och lök . Dessa växter släpper ut stora mängder fytoncider både i jorden och i luften. Det är de som skrämmer bort morotflugan. Men du kan använda vitlök utan att plantera den nära morötterna.

Många proffs rekommenderar att du använder vattenbaserade vitlöksextrakt . Denna infusion kommer att skydda moroten från attacker av skadedjur. Det rekommenderas att behandla det var 5-6 dagar. Den idealiska tiden är mitten till slutet av maj. Morotflugan tolererar inte fytonciderna som vitlök utsöndrar. Naturligtvis kommer regnet att skölja bort skyddet från växterna, så efter ytterligare ett regn är det nödvändigt att upprepa behandlingen. Sådana procedurer bör utföras under hela vegetabiliska perioden av grönsaken.

Låt oss titta närmare på receptet för att göra en infusion av vitlök . Du måste ta 0,5 kg vitlökslökar, och du behöver inte skala dem från skalet, eftersom det också kännetecknas av toxicitet. Lägg vitlöken i en kastrull och häll kokande vatten över (4 liter räcker), täck över och låt stå i denna form i 24 timmar. Efter infusionen silas och späds ut med vatten. Denna mängd infusion kommer att kräva cirka 15 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och tillsätt också 50 gram tvål utan att misslyckas, eftersom det är ansvarigt för klibbighet, så att infusionen varar längre på morotstopparna. Resultatet blir 2 liter färdigkontrollerad morotfluga.

Lök

Lök är bra för att slå tillbaka och bekämpa morotflugor. Du kan plantera lök nära morotsängarna. Dessutom kan du förbereda ett speciellt botemedel med lök och vitlök för att bli av med skadedjuret. Du bör ta 150 gram lök och vitlök, hacka och häll kokande vatten (2 liter). Lösningen infunderas i 24 timmar och späds sedan ut i 10 liter vatten, och i slutet tillsätts 50 gram tvål för klibbighet.

Bild
Bild

Tobak

Tobak används ofta för att skrämma bort morotflugor. Blanda torr sand och tobaksdamm i ett förhållande 1: 1, tillsätt senap, träaska och peppar. Strö denna blandning över jorden längs morotbädden. För säsongen är det tillräckligt att strö gångarna 2 eller 3 gånger.

Bild
Bild

Peppar

Svartpeppar är ett utmärkt botemedel. Du bör ta malen peppar och blanda den med 1 tsk flytande tvål och sedan lösa upp den i 10 liter vatten. Denna produkt ska hällas i jorden och mellan morotsängarna.

Bild
Bild

Tomattoppar

Tomattoppar kan också användas som ett utmärkt botemedel i kampen mot morotflugor. Inledningsvis måste du ta 4 kg toppar och fylla den med vatten (10 liter räcker). Det är nödvändigt att koka upp och vänta ytterligare 30 minuter, låt sedan lösningen infunderas i 5 timmar. Efter det kan du sila infusionen och tillsätta 50 gram tvål till den. För 3 liter av denna infusion krävs 10 liter vatten och produkten är klar att använda.

Bild
Bild

Agrotekniska kontrollmetoder

Det är bättre att förhindra att morotflugor växer i din trädgård än att hantera dem. Olika agronomiska metoder kan hjälpa till med detta. Dessa inkluderar följande:

  • det rekommenderas att plantera morötter i sängar som kommer att vara på ett stort avstånd från varandra, då kommer det att vara möjligt att förhindra laddning av hela grödan, det kommer att vara tillräckligt för att kämpa punktvis;
  • det är bättre att föredra de sorter som kännetecknas av motståndskraft mot utseendet på dessa skadedjur;
  • morötter bör planteras på små, förhöjda platser, men väl upplysta - vanligtvis flyger flugor runt sådana platser utan att lägga ägg där;
  • det rekommenderas att plantera lökbäddar nära, eftersom det har en ganska obehaglig lukt för flugor;
  • du måste bli av med gödsel, du ska inte använda den som gödningsmedel, eftersom flugor hittar det ganska snabbt i sängarna;
  • fluglarver är minst aktiva i slutet av maj, det är under denna period som det rekommenderas att plantera morötter;
  • på hösten behöver platser efter morötter djupa grävningar - när larverna kommer ut i det fria dör de eller fåglar äter dem;
  • det är bättre att plantera morötter i de sängar där lök, vitlök eller tomater tidigare odlades;
  • före plantering bör morotsfrön behandlas med speciella biologiska produkter;
  • du behöver inte fylla sängarna med morötter, eftersom hög luftfuktighet bidrar till utseendet av insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

andra metoder

Andra sätt att rädda grödan från morotflugor förtjänar särskild uppmärksamhet. Det bör förstås att detta är en ganska svår och noggrann uppgift. Effektiva metoder mot morotflugor inkluderar följande:

  • planteringsperiod - skadedjur aktiveras vanligtvis sent på våren och fram till sen höst, tills moroten skördas; om den första planteringen görs på sommaren kan den första vågen av skadedjur undvikas;
  • rätt val av följeslagare - om vitlök eller lök växer i närheten, kommer flugan inte att vilja lägga ägg nära dessa grödor, eftersom de skräms av lukten; men man bör komma ihåg att denna metod inte är effektiv på alla områden;
  • vertikalt staket - eftersom morotflugor bara flyger lågt kommer höga staket inte att tillåta dem att komma in i det inhägnade området; men minus är att med starka vindar kommer insekter fortfarande in;
  • växtföljd - ofta väljer flugor ett visst område och lägger ägg där varje år; om du ändrar territorium för att plantera morötter, så är chansen att odla en hälsosam gröda mycket större.
Bild
Bild

Förebyggande

Experter rekommenderar att uppmärksamma förebyggande åtgärder för att skydda morotsängar från skadedjur

  • Det är mycket viktigt att följa reglerna för växtföljd. Det är strängt förbjudet att plantera morötter på samma plats som föregående år. Du måste vänta i 3-4 år.
  • Grödor bör vattnas uteslutande vid roten. Om du vattnar ovanifrån kommer lukten av grönsaken att spridas ganska snabbt, vilket kommer att locka skadedjur. Det rekommenderas att vänta tills jorden är torr. Hög luftfuktighet främjar inte bara utseendet på flugor, utan också sprickbildning av rotgrödor.
  • Om du väljer soliga platser för att plantera morötter, så torkar morotflugans ägg ganska snabbt.
  • Att plantera morotsfrön bör göras gles. Fluor älskar täta planteringar, eftersom de är ganska lätta att gömma sina ägg i. Om morötterna växer ganska tjockt, tunna ut planteringen. Det bör vara minst 2 centimeter mellan de två rötterna.

Efterlevnad av grundläggande förebyggande åtgärder kommer att förhindra morotflugor och äggläggning. Om du vidtar åtgärder i rätt tid för att bekämpa morotflugan, kommer denna skadedjur inte att kunna förstöra din skörd.

Bild
Bild

En av metoderna för bekämpning av skadedjur ges nedan.

Rekommenderad: