Gödsling Av Morötter Efter Groning: Hur Man Matar I Det öppna Fältet I Juni? Ammoniak, Aska Och Andra Folkmedicin

Innehållsförteckning:

Video: Gödsling Av Morötter Efter Groning: Hur Man Matar I Det öppna Fältet I Juni? Ammoniak, Aska Och Andra Folkmedicin

Video: Gödsling Av Morötter Efter Groning: Hur Man Matar I Det öppna Fältet I Juni? Ammoniak, Aska Och Andra Folkmedicin
Video: Odla Morötter Hur när var och så 5 knep för morotssådd 2024, Maj
Gödsling Av Morötter Efter Groning: Hur Man Matar I Det öppna Fältet I Juni? Ammoniak, Aska Och Andra Folkmedicin
Gödsling Av Morötter Efter Groning: Hur Man Matar I Det öppna Fältet I Juni? Ammoniak, Aska Och Andra Folkmedicin
Anonim

Morötter är en populär gröda i mittfältet. Denna grönsak planteras inte bara av professionella trädgårdsmästare, utan också av amatör sommarboende, i hopp om att få en stor skörd till hösten. Endast få av dem vet om ytterligare utfodring efter de första skotten. Detta kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Vad behöver morötter under denna period?

Toppdressing under växtperioden av växten ger alla nödvändiga användbara näringsämnen för ett korrekt förlopp av mogningsprocessen av framtida frukter. Dessutom beror morötternas sötma också på det.

Om du inte applicerar ytterligare gödningsmedel på den öppna marken när plantor dyker upp kan det få obehagliga konsekvenser. Till exempel:

  • bisarra former;
  • mottaglighet för olika svampsjukdomar;
  • bitter eller syrlig smak på grund av överskott eller brist på vissa giftiga ämnen.
Bild
Bild

Fördelarna med processen är uppenbara. Detta är de främsta fördelarna med att ta hand om grödan.

  • Kombinationen av lövverkets tillväxt och fotosyntesen som sker ger den nödvändiga effekten av korrekt mognad.
  • Rotgrödor i detta fall kommer att skyddas från negativa miljöpåverkan.
  • Frukterna kommer att ha en hård kärna. De är täta och saftiga. Tack vare dessa egenskaper hos morötter kan sommarboende förlänga sin hållbarhet.

Skördeproblem kan bara uppstå vid överdosering. Överdriver du med mängden gödselmedel finns det risk för att få motsatt effekt.

Bild
Bild

Det rekommenderas att börja mata i juni. Det var vid denna tidpunkt som de första bladen av framtida frukter dyker upp. Trädgårdsmästare rekommenderas att ha en speciell befruktningskalender.

Rekommenderat schema:

  • när man planterar morötter;
  • när groddar dyker upp;
  • vid gallring;
  • ett par veckor före skörd.

Detta kommer att göra det lättare att förstå morötternas tillväxtstadier.

Bild
Bild

Vad kan du mata?

Med jordbrukets utveckling och framväxten av innovativ teknik är ett stort urval av gödningsmedel utbrett på marknaden. Men många trädgårdsmästare använder fortfarande folkmedicin.

Färdiga gödningsmedel

För utfodring av morötter rekommenderas att använda universella komplexa gödningsmedel. De måste nödvändigtvis innehålla kväve, kalium och fosfor.

Den första behövs för tillväxt av toppar. Med brist blir morots löv gula och krossade, och detta leder i sin tur till växtens död . Den andra är nödvändig för den söta och känsliga smaken av apelsingrönsaken. Den tredje hjälper morötterna att få önskad form och öka hållbarheten.

Bild
Bild

Folkmedicin

Många sommarboende gillar att använda improviserade medel, särskilt eftersom det är ekonomiskt lönsamt.

Endast erfarna trädgårdsmästare rekommenderar fortfarande att kombinera dem med komplexa gödningsmedel. Det är mer effektivt på det här sättet.

  • Kalium . Lösningen bereds av 60 g kaliumklorid, 40 g fosfor och 50 g kvävegödselmedel. Blandningen måste spädas i en hink med vatten. Top dressing görs med rotmetoden 2 gånger om dagen.
  • Kväve (eller ammoniak) . Enkelt kväve införs i jorden i analogi med föregående stycke. Men dess substitut - ammoniumnitrat (du kan använda ammoniak istället) bör spädas i en hink till en koncentration som är tillräcklig för 1 kvadratmeter.
  • Fosfor . Processen kräver ett enkelt superfosfat. Lösningen bereds med en hastighet av 30-40 g per 1 kvadratmeter plantering. Introduktionen utförs med rotmetoden 2 gånger om dagen.

  • Mangan och Barium . De används för att öka viktökningen av frukterna av den framtida växten. Lösningen framställs av samma mängd utgångsmaterial. För 1 kvadratmeter behöver du 1 matsked ingredienser per 10 liter vatten.
  • Bor . Hjälper till att stärka frukten. Utan det sjunker växttillväxten avsevärt. Som ett resultat kommer morötter att växa med en långsträckt tunnare form. Lösningen bereds i 2 steg. Först späds 1 tesked borsyra i varmt vatten (1 liter vid en temperatur av + 40 … 50 grader). Späd sedan den resulterande blandningen i 10 liter kokt vatten. Du måste lägga till en gång om dagen. Dessutom kan den användas som bladförband.
  • Aska . För att använda den måste du först lossa jorden. Blanda sedan askan och jorden. Och behandla sedan sommarstugan noggrant med vatten.
  • Fågelspillning . Det används vanligtvis före plantering. Erfarna sommarboende rekommenderas dock att mata dem efter de första skotten. Beredningen av den önskade lösningen sker i två steg. Gör först en infusion av 1 del av komponenten och 10 delar vatten. Lämna ett dygn. Och späd sedan den resulterande blandningen i vatten 1 till 10. Vattning sker mellan sängarna 1 gång per dag.

  • Kardborre och kamomill . Att göra ett avkok av dem är helt valfritt. Det är tillräckligt att blöta bladen av de presenterade plantorna i en fat och låta dem infunderas i 5-6 timmar. Och sedan späds också buljongen i vatten (förhållande 1 till 10). Vattning sker en gång om dagen.
  • Nässla . Det är den mest mångsidiga och effektiva ingrediensen och innehåller en stor mängd näringsämnen. Det är nödvändigt att förbereda infusionen på samma sätt som i föregående stycke. Bara här måste bladen krossas i förväg och för att jäsningen ska stå i 2 veckor.
  • Jäst . De kan användas inte bara före plantering och efter de första skotten, utan också för olika uppkomstproblem. För att förbereda lösningen måste du ta 100 g levande jäst, 1 matsked socker. Blanda alla komponenter i en hink med vatten. Låt det brygga i 1, 5 timmar. Rekommenderat antal vattningar: 2 gånger om dagen.
  • Kycklingspillning . Receptet för beredning av infusionen är universellt. Först måste du späda ut komponenten i vatten i förhållandet 1 till 10. Stäng tätt med lock och låt stå i ett svalt rum i en dag. Späd blandningen i vatten före matning. Andelen är densamma.
  • Ogräs . Lägg det uppsamlade gräset i en hink, häll vatten över en tredjedel av skålens volym. Utsätt dig för solen. Rör om vätskan regelbundet. Valerian kan tillsättas för att eliminera lukten. Vänta tills skummet slutar bildas (ca 2-3 veckor). Späd det färdiga gödningsmedlet i vatten i förhållandet 1 till 10.
  • Jod . Du måste använda 5% farmaceutiskt jod. Späd 20 droppar i 10 liter vatten. Det är möjligt att bearbeta morötter med sådant gödselmedel endast strikt mellan sängarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm dock inte att ta hänsyn till markens tillstånd, klimat och miljö, och justera införandet av komponenter i jorden i enlighet med dem.

Och samtidigt följa all matningsteknik.

Top dressing regler

När du har valt medlen måste du ange dem korrekt.

Liksom alla andra processer har utfodring grundläggande regler som måste följas

  • Innan den första överdressingen bör jorden vattnas noggrant. Det bör utföras så snart fröna gror. Topparna ska härda. Men den andra måste göras om 2-3 veckor.
  • Flytande toppdressing ska inte appliceras på torr jord. Det är därför processerna för applicering av sådant gödningsmedel bäst utförs antingen efter manuell bevattning eller efter regn. Dessutom kan du på detta sätt bli av med skadedjur.
  • Kvävegödselmedel måste vara klara under andra halvan av växtsäsongen med morotstillväxt.
  • En stor mängd organiskt material kan leda till dåliga konsekvenser. Det är därför det är nödvändigt att korrekt beräkna koncentrationen av sådana gödningsmedel. I det här fallet är det nödvändigt att odla jorden för dem endast vid en viss tid, motsvarande planen för planeringsschemat. Dessutom ska organiskt gödningsmedel inte appliceras på jorden under hösten.
  • Du kan inte använda klor och dess generatorer som gödningsmedel, annars kan du få fula rotgrödor.
  • Om du planterar morötter omedelbart efter att du har avoxiderat jorden, kommer frukterna att ha flera svansar.
  • Det rekommenderade antalet utfodringar och utfodringar för morötter under en säsong är 2-4.
  • Det är sant att amatör sommarboende ibland inte följer några av reglerna för utfodring efter morotskott. Och samtidigt ställer de sig en helt logisk fråga om att korrigera det aktuella läget.
  • Erfarna sommarboende försäkrar att om du märker ett överskott av organiskt material i det öppna fältet i tid, kommer du att kunna hålla grödan i en stabil tillväxtprocess. Det räcker med att manuellt ta bort överflödigt gödselmedel. Och för att morötterna ska gro snabbt, lägg till mer jord.
  • Men du kan inte transplantera växten, annars kan du förstöra hela grödan helt.
Bild
Bild

Trädgårdsmästartips

Ofta har nybörjare sommar samma problem: huvuddelen av grödorna grodde 2 veckor efter plantering. I allmänhet bör olika sorter av morötter ge första skott på ett individuellt schema under perioden från 7 till 30 dagar. Endast ovanstående period indikerar ett antal negativa skäl. Bland dem:

  • djup landning;
  • dålig kvalitet frön;
  • felaktigt bevattningssystem;
  • brist på näringsämnen i jorden.

För att förbättra frögroning rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att använda följande schema: förvara fröna i en borsyralösning i minst 3 dagar. Först då utför landningen.

Bild
Bild

Således bidrar ytterligare utfodring av morötter till att förbättra grödans kvalitet och kvantitet. Det är möjligt att introducera i jorden inte bara komplexa organiska och mineraliska läkemedel, utan också folkmedicin. Du behöver bara vara försiktig, för i händelse av en överdos kommer effekten att vara motsatt.

Rekommenderad: