Plattband På Dörren (114 Foton): Teleskopiska Dörralternativ, Installation Av Inre Träkonstruktioner, Bredden På Plastprodukter

Innehållsförteckning:

Video: Plattband På Dörren (114 Foton): Teleskopiska Dörralternativ, Installation Av Inre Träkonstruktioner, Bredden På Plastprodukter

Video: Plattband På Dörren (114 Foton): Teleskopiska Dörralternativ, Installation Av Inre Träkonstruktioner, Bredden På Plastprodukter
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Mars
Plattband På Dörren (114 Foton): Teleskopiska Dörralternativ, Installation Av Inre Träkonstruktioner, Bredden På Plastprodukter
Plattband På Dörren (114 Foton): Teleskopiska Dörralternativ, Installation Av Inre Träkonstruktioner, Bredden På Plastprodukter
Anonim

Det är svårt att föreställa sig ett hus eller lägenhet utan dörrar. Syftet med entrédörrarna är först och främst skydd och bevarande av värme, och innerdörrens huvudsakliga funktion är zonindelningen av rummet i rummet. Mångfalden av material från vilka dörrar är gjorda idag är fantastisk, men dörrblad kan inte installeras utan plattor, eftersom de ger dörren ett färdigt och estetiskt attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Vad är detta plattband? Och varför ser dörren mindre attraktiv ut utan dem? För att svara på dessa frågor måste du förstå alla funktioner i dessa element.

Plattband är plankor installerade längs omkretsen på båda sidor av ingångsöppningen, i vilken dörren är placerad . Platbands huvudfunktion är att täcka klyftan mellan väggen och dörrkarmen.

De döljer perfekt enskilda element i konstruktion och installation (dörrkarmens ändar, skruvar, fästelement, skum) och förhindrar också att drag dras in och bevarar därmed värmen i rummet. Deras dekorativa funktion är inte mindre viktig. Korrekt valda och installerade plattband dekorerar inte bara själva dörren utan också öppningen där den är installerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av plattband är den sista handen vid omvandlingen av hela rummet, därför bör deras val och installation närma sig mycket noggrant, efter att ha tänkt igenom alla detaljer och har studerat inte bara funktionerna utan också typerna av dessa viktiga element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Dörrkarmar har sin egen klassificering, tack vare vilken de kan delas in i typer enligt flera egenskaper. De viktigaste skillnaderna är formen och sättet att installera dessa element.

Plattband, monterade längs omkretsen av dörröppningen, är vanligtvis rektangulära ., men skiljer sig från varandra i form av framsidan. Det är ytans form som gör att de kan delas upp i platta, halvcirkelformade och lockiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattband, platta i formen, har en platt och, som namnet antyder, en plan yta; i tvärsnitt ser en sådan remsa ut som en rektangel. De halvcirkelformade plattorna har en konvex yta, och beroende på designerns idé kan den vara symmetrisk i form av en halvmåne, eller den kan förskjutas något till en av sidorna på plankan och likna en fallande droppe. Platta och halvcirkelformade typer är bland de vanligaste plattbanden: de installeras oftast på innerdörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett dyrare och mindre vanligt alternativ är lockiga plattband . Ett särdrag hos denna art är närvaron av en viss lättnad på deras yta. Reliefmönstret ligger längs planken och är format som spår varvat med åsar i form av åsar. Präglade plattband ger dörren ett ganska attraktivt och originellt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoden är en annan funktion som låter dig klassificera plattband. Beroende på vad och hur remsorna fästs på öppningen är de indelade i overhead och teleskopiska.

Ett vanligare alternativ är överliggande remsor. För att installera dem i öppningen krävs spikar, självgängande skruvar, PVA-lim, flytande spik eller tätningsmedel. Det är med hjälp av dessa fästelement som de överliggande plattbanden hålls på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopiska plattband fästs på ett annat sätt: de behöver inte spikas eller skruvas fast på väggen med självgängande skruvar-de håller perfekt på grund av deras speciella L-formade form, vilket är deras tveklösa fördel. Ena kanten på en sådan remsa har en rundad form och ansluter direkt till väggen, och den andra är böjd på ett speciellt sätt och går, när den är installerad, in i lådans urtag (spår) och ansluter ordentligt till den.

Denna fastsättningsmetod låter dig undvika installation av speciella plankor om lådans tjocklek inte överstiger väggens tjocklek med mer än 10-15 mm. Om det behövs kan de teleskopiska lamellerna förlängas till en längd på 1-2 cm. Därmed döljer de perfekt gapet mellan lådan och väggen.

Teleskopiska plattband kan fästas inte bara på lådan utan också på förlängningarna . Om avståndet mellan väggen och lådan överstiger märket 15–20 mm, kan installation av tillbehör inte undvikas. Oftast är en entrédörr installerad med förlängningar, eftersom öppningen nästan alltid är tjockare än lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också klassificera plattband med hjälp av sättet att ansluta . I den övre delen av öppningen är plankorna i kontakt med varandra, vinkeln på deras anslutning är grunden som hjälper till att klassificera plattbanden enligt fogmetoden. Anslutningen av remsornas ändar kan ske både i en vinkel på 45 eller 90 grader.

För att få ihop ändarna på plankorna i 45 graders vinkel måste du trimma varje planka från fogningssidan. Denna trimningsmetod är den vanligaste och lämplig för plankor med vilken ytform som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platband, dockning i ändarna i en vinkel på 90 grader, kan ha två dockningsriktningar: horisontellt och vertikalt. Denna sammanfogningsmetod är lämplig för raka plankor med rektangulärt tvärsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattband med en figurerad och halvcirkelformad yta kan inte installeras på detta sätt, eftersom den konvexa eller figurerade änddelen med detta arrangemang kommer att stiga över ytan på den dockade remsan.

Material (redigera)

För tillverkning av plattband i produktionen används material av olika ursprung. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar, som beaktas vid installationen.

Plattband kan tillverkas av trä, plast, fiberboard (MDF), metall.

Trä är det mest hållbara materialet . För tillverkning av plattband används olika typer av träd. Budgetmodeller är oftast gjorda av mjuka träslag som tall eller lind, medan de för det dyrare segmentet använder ek, bok eller wenge. Träplankor kallas universella produkter: de är lämpliga för nästan alla dörrblad, det viktigaste är att välja rätt ton med färg, vax eller fläck. Träband är lätta att installera och kan tjäna ganska länge om de sköts ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men trä har sina nackdelar: träprodukter tolererar inte temperaturförändringar och överdriven luftfuktighet, utan behandling med speciella medel absorberar träytan en stor mängd fukt, vilket leder till sönderfallsprocesser och slutligen till deformation av produkten. Dessutom mörknar den obehandlade ytan på plankorna ofta och förlorar sin ursprungliga ton. Men för att vara rättvis bör det noteras att materialet fortfarande kan restaureras. För att ge ett presentabelt utseende kan sprickor vara kitt, mörka områden kan rengöras, ytan kan behandlas med ett antiseptiskt medel och täckas med eventuellt färg- och lackmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det näst mest populära materialet är fiberboard (MDF) . Ytan på MDF -plattband i utseende är mycket lik trästrukturen, därför är plankor av detta material efterfrågade mycket, jämfört med andra typer. Detta är inte förvånande, eftersom MDF -skivor tillhör miljövänliga material: vid limning av fibrer används ämnen av naturligt ursprung: paraffin och lignin.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att MDF -plattorna ska matcha tonen i dörrkarm, duk, tillägg och andra element står de inför.

Bandets främre yta är antingen laminerad eller fanerad. Laminering är processen att vira in ett MDF -ämne med PVC -film och klistra in med ett tunt snitt från ett massivt trä på framsidan. Laminerade typer har god slitstyrka och fanerade plattband är inte sämre i kvalitet och utseende än trämodeller.

MDF -materialet har bara en nackdel - det är dåligt motståndskraft mot fukt. Som regel installeras plattband av detta material inte i rum med hög luftfuktighet och används inte för att vända mot öppningar av entrédörrar.

Du kan fixa MDF -plattor med lim, flytande eller speciella naglar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de mest praktiska materialen som används för tillverkning av plattband är plast . Livslängden för plastpaneler är mycket längre än för MDF -paneler.

Det är resistent mot extrema temperaturer, vilket innebär att remsorna inte utsätts för deformationsprocesser. Panelernas yta bleknar inte i solen, deras färg förblir oförändrad under hela deras livslängd. Plast hör till fuktbeständiga material, vilket innebär att panelerna inte kommer att ruttna eller bli täckta av mögel. Att ta hand om dem är enkelt: torka bara av föremålen med en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från MDF -produkter kan plastplattor installeras utomhus: de tål perfekt alla atmosfäriska fenomen.

Plastpaneler av god kvalitet i utseende skiljer sig inte mycket från liknande produkter gjorda av MDF, men de säljs till ett lägre pris än MDF -paneler. Installation av plastband är enkelt och prisvärt även för nybörjare.

Flytande naglar används oftast för att fixa plastprodukter, eftersom en kränkning av materialets struktur med vanliga tunna naglar kan leda till sprickbildning och delaminering av produkten i små bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktisk metall används mindre ofta än andra material för tillverkning av plattband . Metallremsor skiljer sig från ovanstående material i ökat motstånd mot mekanisk påfrestning, därför används de vid installation av entrékonstruktioner. Ingångsdörrar är i regel också gjorda av metall, under installationen av vilka plattband används som separata element extremt sällan - deras funktion utförs av en dörrkarm.

Metallen är inte rädd för fukt, bleknar inte i solen, och även betydande temperaturfluktuationer kan inte deformera plankorna.

Bild
Bild

Dimensioner

Det finns fyra väsentliga omständigheter som påverkar plattbandets dimensioner: öppningens dimensioner och placering, lamellernas form och storleken på gapet mellan väggen och ramen.

Tillverkare producerar plattband med olika bredd inte av en slump, men ganska rimligt … Öppningens dimensioner i olika lägenheter och ännu mer i privata hus kan skilja sig avsevärt från varandra, vilket följaktligen påverkar dörrbladens dimensioner, själva lådan och naturligtvis plattbandens dimensioner. För standard dörrblad (80 * 200 cm) är höljet bredd i området 6-10 cm.

En bredd på 6,4 cm (64 mm) anses vara optimalt: det räcker med att stänga gapet och täcka en liten del av väggen. Plankor med en bredd på mer än 64–70 mm med standardmått på dörrkonstruktionen ser lite grova ut, därför tillverkar tillverkarna de flesta modellerna av plattband med exakt denna bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på gapet mellan väggen och ramen är en viktig indikator när du väljer ett hölje i bredd. När du installerar en dörr med standardmått är det inte alltid möjligt att installera remsor med en bredd på 64–70 mm - du måste välja smalare modeller. Det kan finnas flera anledningar till detta:

  • nära möbler;
  • dörrstrukturen är mindre jämfört med standardmått;
  • dörröppningens läge (dörrkarmen på en eller båda sidor är nära den vinkelräta väggen);
  • dörrkonstruktionens utformning (många dekorativa element på duken utesluter användningen av en bred remsa i karmen, och ett smalt plattband i detta fall tjänar bara till att dölja klyftan).
Bild
Bild
Bild
Bild

Höljet bör i alla fall vara flera millimeter större än gapets bredd. Enligt SNiP är den 30 mm. Som regel räcker det med 40 mm för att dölja detaljerna i strukturen och för att vackert inrama en del av väggen.

Plankans bredd beror också på höljesformen: för platta modeller är den 64 mm, för produkter med halvcirkelformad yta - 70 mm, och för lockigt hölje med avlastningsyta varierar bredden från 85–150 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För teleskopiska plattband ligger breddparametern inom andra gränser: standardbredden för sådana modeller börjar från 60 mm och slutar på 80 mm. Den optimala bredden är 75 mm. På grund av strukturen har teleskopiska plattband, förutom bredd, andra parametrar: remsans tjocklek och spårelementets längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopstänger finns i olika storlekar från tillverkare. För modeller med platt yta är dessa:

  • 75x8x10 mm;
  • 75x10x10 mm;
  • 75x8x20 mm;
  • 75x10x20 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

För plankor med droppformad yta:

  • 75x16x10 mm;
  • 75x16x20 mm.

Det första talet är plankans bredd, det andra är tjockleken och det tredje är monteringsflänsens längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

När du köper en dörr vill varje person att öppningen där strukturen ska installeras ska se perfekt ut: lådan med duken stod exakt och plattorna bandade vackert in hela strukturen. Någon tolererar inte överdrifter, och de föredrar enkla dörrdesigner med platta eller bågformade plattband längs öppningens omkrets, medan någon vill betona sin individualitet genom att installera dörrar med vackra lockiga plattband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men lockiga plattband är inte det enda sättet att hjälpa till att betona dörrkonstruktionens särart. Det finns andra metoder som kan användas för att omvandla dörrbladet. Mycket ofta används ytterligare element som dekoration i form av överlägg som ligger i den övre delen av höljet - huvudstäder.

Huvudstaden som ett dekorativt element har varit känt sedan antiken. I själva verket är detta den övre delen av kolonnen, stiliserad med element (blommor, blad, lockar) som är karakteristiska för en viss arkitektonisk stil. I modern design används detta dekorativa element aktivt vid omvandling av dörrdesigner i klassisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudstäder i olika former och lockiga sniderier låter dig visuellt öka öppningens höjd, samtidigt som det ger soliditet och höga kostnader inte bara till dörrstrukturen utan också till öppningen. De installeras som regel bara från den främre delen av öppningen - på baksidan, plattorna utan dem.

I utseende liknar huvudstaden med ett hölje en antik kolumn . Överlagren ligger i den övre delen av de vertikala remsorna och bildar en enda komposition med dem. Mellan huvudstäderna finns ett plattband liknande design. Ibland, som ett överlägg, läggs ett annat dekorativt element till den övre baren - en taklist. Detta dekorativa element har en vacker figurerad avsats som liknar ett visir i utseende. Gesimsen passar bra med huvudstäder, men även utan dem, inramade av enkla plankor, ser det inte sämre ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte bara med hjälp av huvudstäder och gesimser kan du dekorera dörrstrukturen, det finns andra inredningstekniker. En av dessa tekniker är att inrama dörren med snidade plattband.

Snidade plattband är platta eller konvexa träplankor med rundade kanter och dekorerade med ett snidat mönster över hela ytan.

Förutom det vanliga mönstret som appliceras med ett skarpt verktyg kan det också finnas ett mönster som görs med bränningstekniken på plankornas yta. Sådana plattband kostar i regel dyrare än vanligt, men priset för sådan skönhet är ganska motiverat. Med snidade plattband i huset kan du skapa din egen unika stil, samt lägga till en speciell atmosfär och komfort i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Många tillverkare tillverkar dörrkonstruktioner med färdiga plattband, vilket gör att du inte kan tänka på hur dörrlistarna överensstämmer. Men så är inte alltid fallet. Ibland, på grund av olika omständigheter, måste du göra valet själv, och för att välja rätt remsor som passar mest naturligt i den befintliga interiören måste du ta hänsyn till några av nyanserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer plattband bör du först tänka på storleken . Brett plattband bör väljas om det är nödvändigt att dölja stora defekter runt lådans omkrets som uppstår inte bara under installationen av lådan, utan också under dekorationen av väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta, när man byter ut gamla plankor mot nya modeller, är det inte möjligt att köpa plattband av samma bredd på grund av att tapetens snitt inte når vägggränsen eller gapet mellan väggen och lådan är mycket mer än 30 mm. I det här fallet finns det två vägar ut: antingen att slutföra väggarna igen, vilket inte är särskilt lönsamt, särskilt om reparationen inte ingick i dina planer, eller att köpa lameller bredare än tidigare.

Men det är värt att komma ihåg att plankor med en bredd på mer än 100 mm visuellt kan göra strukturen tung och till och med löjlig, så du bör välja standardplankstorlekar.

Inköp av lameller som är mindre än 64 mm breda kan endast motiveras av ett smalt dörrblad eller layoutfunktioner. Ju närmare öppningen är till en vinkelrät vägg eller möbel, desto smalare ska plankan vara. En bred stapel med en sådan layout kommer bara att minska utrymmet visuellt, särskilt om det är installerat från ände till ände.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte bara bredden utan även längden på plankorna måste beaktas när du väljer plattband. För att korrekt beräkna längden måste du känna till dörrkarmens parametrar. Lamellerna bör vara 10-15 cm längre än de vertikalt installerade elementen. I hårdvaruaffärer kan du som regel se lamellerna 215-220 cm. För beklädnad av en standard dörrkonstruktion krävs 5 lameller på båda sidor: 2 på varje sidan installeras vertikalt och den återstående stången delas i hälften och varje halva installeras i öppningens övre del.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lika viktigt att välja plattband med hänsyn till materialet från vilket de är gjorda och färgen . Materialet och färgen på plattbandet måste helt matcha eller vara så nära som möjligt i struktur och ton till dörrbladet och golvlisten, annars kommer designen inte att se särskilt organisk ut. Det är också tillåtet att välja färger som står i kontrast med dörrbladet och golvlisterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att köra kablar genom dörren är det bästa alternativet plastplattor med kabelkanaler på insidan av remsorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av plattband efter material bör motiveras av rummets stil. Träplattor och MDF-paneler kommer att se bra ut i rum i klassisk stil, och praktiska plastpaneler är mer lämpliga för rum inredda i modern stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rumstypen påverkar också valet av plattband. Nästan alla material är lämpliga för rum med måttlig luftfuktighet. Det är bättre att använda metallband för entrédörrar. Beklädnad av köks- och badrumsöppningar kan dekoreras med keramiska plattor, särskilt om de intilliggande väggarna är dekorerade med samma material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av form beror på rummets design ., som matchar dörrbladet och ägarnas preferenser. Ju mer dörren är dekorerad, desto mer blygsam bör formen på plankorna vara.

För interiörer inredda i barock- och Provence -stilar skulle det bästa alternativet vara breda (från 90 till 120 mm) lockiga plattband med ett tydligt synligt mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

För att installera plattband med dina egna händer behöver du noggrannheten i mätningar och kunskap om några av nyanserna i installationen. Om du har ledig tid och tålamod kommer det inte att vara svårt att utföra installationen, det viktigaste är att ordentligt förbereda platsen och plankorna.

Varje installation, inklusive installation av plattband, kräver vissa förberedande åtgärder . I det här fallet är det beredningen av dörröppningens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skum används alltid mellan den installerade dörrkarmen och väggen för att stänga hålrummen. Efter härdning händer det att den sticker ut något ovanför ytan. För en snyggare passform av remsan till ytan är det nödvändigt att skära av dessa utskjutande delar så nära som möjligt på väggens och lådans yta. Du måste trimma dem så noggrant som möjligt, utan att röra lådans synliga yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland händer det att ytan på väggen och lådan inte är i samma plan: en skillnad på mer än 3 mm har bildats mellan dem. Denna avvikelse måste elimineras, annars blir det inte möjligt att installera plattbanden så smidigt som möjligt.

Det finns två sätt att lösa detta problem: mejsling av väggen under en nisch för plattbandet eller att minska plankans tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första metoden är lämplig om bygglådan är kraftigt infälld i väggen

  • Först måste du fästa plattbandet på lådans yta och skissera plankans angränsande linje till väggen. Gör sedan en underskärning längs lådan med en lämplig version av verktyget (dess val beror på ursprungsmaterialet).
  • Längs den skisserade linjen, gör en urtagning under stången med en kvarn eller mejsel.
  • För att kontrollera spårets djup bör planken läggas på väggen då och då.
  • Platser där spåren är mer än den avsedda hastigheten kan cementeras eller en annan lämplig komposition kan användas.
  • För att kontrollera måste plankan appliceras på väggen efter nästan några sekunder tills kompositionen är helt torr och fördjupningens storlek fortfarande kan justeras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden är lämplig för de fall då plattbandet är av trä och plankan har en anständig tjocklek . För detta arbete måste du beväpna dig själv med ett plan, med vilket du måste ta bort ett lager på flera millimeter från baksidan. Detta måste göras försiktigt och långsamt, eftersom det blir omöjligt att återställa de borttagna extra millimeterna.

Det är nödvändigt att förbereda för installationen inte bara väggens yta utan även plattbandet själv. Ofta, under transport eller misslyckad lagring, kan skador uppstå i remsornas ändar; för att eliminera dem behöver du bara klippa ändarna med några millimeter. Beskärning utförs endast från den del som kommer i kontakt med golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter förberedelse kan du börja markera. För att korrekt markera längden på varje remsa måste du fästa dem på installationsplatsen. Den längd som krävs beror på underskärningsvinkeln och platsen.

Först och främst måste du göra ett märke på stången som är installerad på gångjärnssidan. Det är nödvändigt att applicera plankan på ytan av väggen och lådan med en indragning på 3-4 mm. Detta är nödvändigt så att gångjärnen inte kommer i kontakt med remsan under dörrens drift. På sidan av låset appliceras plankan också med ett litet inslag från lådans rundade hörn. Om det finns extra, appliceras baren med dem på samma nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längden på den vertikala stapeln är lätt att mäta. Den appliceras på platsen och från skärningspunkten mellan det inre hörnet av lådan med stången lägg till 3-4 mm uppåt. För att foga ihop plankorna i en vinkel på 45 grader är detta märke slutgiltigt - det är därifrån som sprickan görs. Om du planerar att docka ändarna i en vinkel på 90 grader är det nödvändigt att lägga till bredden på stången till den resulterande längden. För att bestämma längden på den horisontella remsan är det också nödvändigt att fästa den på ytan och göra märken på varje sida, gå tillbaka från lådans inre hörn samma 3-4 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste komma ihåg att märken för att klippa längden måste göras på varje planka på platsen för dess specifika installation . Så golvnivån i olika områden kan variera inom några millimeter, och i vissa fall till och med centimeter. För att inte bli förvirrad, vilken stapel stiger var, är de numrerade.

Efter att ha markerat alla plankor måste du fila dem i den valda vinkeln. Detta kan göras med olika verktyg: en geringssåg, en geringssåg, en sticksåg eller en fintandad såg. Oavsett vilket verktyg som ska användas för arbete är det nödvändigt att göra ett litet inslag från märket och först då klippa sågen. Detta mått är associerat med en sådan funktion som kantbredden: dess värde beror på verktygstypen och ligger i intervallet 1-3 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För trim som är trimmade i 90 grader är det bäst att lämna ändarna på de vertikala plankorna öppna. Med denna metod för underskärning täcker de vertikala remsorna skärningarna av det horisontella höljet på båda sidor, och deras öppna ändar är placerade på toppen och är praktiskt taget osynliga för ögonen.

För teleskopiska plattband, förutom huvudunderskärningen längs längden, görs ett annat från sidan av platsen för elementet som går in i spåret på tilläggen eller lådan. Underskärningen i sidan gör att plankans ovansida sitter tätt mot lådans och väggens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter allt förberedande arbete kan du börja fästa plattorna. Installationsmetoden väljs beroende på remsornas ursprungsmaterial.

Du kan fixa trä- och MDF-plattor med tunna spikar, specialnålar eller självgängande skruvar. Installationen måste startas med de vertikala plankorna och enligt de märken som tidigare satts på dem. För att stången ska hålla bra bör avståndet mellan spikarna (skruvarna) vara inom 50 cm. Vid intensiv användning av dörren reduceras avståndet till 15–20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att spika plankorna korrekt och för att kunna korrigera plattbandet vid fel behöver du inte slå in alla naglarna på en gång - det räcker med att fixa plankan i mitten och vid basen, utan slå dem till slutet.

Den andra vertikala remsan installeras på samma sätt, och bakom den är det horisontella höljet. Efter justering av ändfogarna fixeras alla remsor helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattband kan fixeras inte bara med spikar eller självgängande skruvar, utan också med flytande spikar . Denna fastsättningsmetod är lämplig förutsatt att väggarna har en perfekt plan yta.

Kompositionen appliceras på insidan av varje planka över hela ytan. För fixering pressas plattbandet tätt mot ytan i 1-2 minuter. Som regel räcker den här tiden för att stången ska hålla sig bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden att fästa plastplattor skiljer sig något från alla andra. För att fixa dem på ytan måste du först installera monteringsprofilen runt lådans omkrets, fixera den med självgängande skruvar och först sedan sätta in den övre delen av höljet i spåren. Rumpfogarna i hörnen stängs med speciella dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Installation av plattband är inte svårt, men kräver tillräckligt med tid, ansträngning och skicklighet. Det är svårt för nybörjare att ta hänsyn till alla detaljer, men det finns standardtips tack vare vilka installationen av plattband kan utföras med minimala eller inga fel.

  • Installation av plattband görs bäst först efter tapetsering (målning) på båda sidor av öppningen och i avsaknad av golvlister. Golvlister installeras först efter att plankorna har installerats, och inte tvärtom. Botten av plankan ska inte vila på bottenplattan - bara på golvet.
  • Fogningen av höljets sidodelar och sockeln beror på tillverkningsmaterialet för den senare. I plastmodeller är sidodelen alltid täckt med en lockig plugg, så endast produktens längd trimmas. Med golvlister är det lite annorlunda: de har inga pluggar, därför skärs sidan av golvbrädan intill planken med 45 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • De svåraste momenten vid installationen anses vara applicering av märken, strukturens övergripande utseende beror på noggrannheten i tillämpningen och tvättas ner remsorna i en vinkel på 45 grader.
  • Det finns inte alltid verktyg till hands som du exakt kan klippa av en vinkel på 45 grader, så i den här situationen kan du använda en enkel kvadrat och en penna.
  • På baksidan av planken, rita en tvärgående linje från märket. En annan linje dras på ett avstånd som är lika med plankans bredd. På den resulterande rutan måste du rita en diagonal längs vilken du måste klippa av den överskottliga delen av plankan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en plan yta på väggarna är det lätt att tvätta ner, det viktigaste är att exakt markera platsen för underskärningen. Men helst är plana väggar inte överallt, och därför kommer inte en ordentligt gjord underskärning att rädda dig från ett gap mellan fogarna på två plankor.
  • Problemet kan lösas på ett enkelt, men samtidigt effektivt sätt. För att bestämma storleken på väggdroppen måste du fästa plattbandet ordentligt i lådan. Om spårets bredd inte är mer än 2–3 mm kan situationen korrigeras med ett foder av samma tjocklek. Den används bara under ett hörnskärning för att höja ena sidan av plankan. Snittet uppnås vid 45 grader, men har en liten lutning mot ytan, vilket gör att du kan docka ändarna utan mellanrum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är det omöjligt att helt bli av med gapet, och det finns varken styrka eller önskan att installera lamellerna igen. I denna situation är det bästa alternativet att använda ett lämpligt tätningsmedel i ton. Med sin hjälp maskeras naglarnas ingångspunkter också om de används som ett sätt att fästa remsorna

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivor av MDF och träplankor ska slipas med sandpapper för bearbetning. Du måste agera mycket försiktigt, eftersom det finns risk för skada på stångens främre yta. Efter slipning målas sektionerna över med snickerimarkörer, anpassade till plankornas färg

Bild
Bild
Bild
Bild

Om plattorna är fästa på ytan med spikar kan du för bekvämlighet förborra hål i remsan med en diameter på 1,5 mm. Spikarna själva bör ha en diameter på högst 1, 4 mm och deras längd bör inte överstiga 40 mm. För att naglarnas inträdesplatser ska bli mindre iögonfallande avlägsnas locken med en sidoskärare. Detta verktyg används också om spiken inte helt har kommit in i remsans yta och dessutom är böjd. En sådan spik ska inte dras ut, eftersom det sannolikt är omöjligt att köra i en annan. Du behöver bara bryta av den böjda delen och spika en ny dubb bredvid den

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av självgängande skruvar som fästelement bör diametern på hålen som ska borras inte vara mer än 6 mm. Fästpunkterna i detta fall är maskerade med dekorativa lock för att matcha färgen på plattband

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela strukturens estetiska utseende beror på passformens täthet, därför används mycket ofta polyuretanskum som en extra åtgärd för att öka bandets angränsande kapacitet. Den appliceras på remsans baksida längs hela längden med en smal remsa och får tid att torka. Det tar 4-5 minuter innan vidhäftning sker med remsans yta, som sedan installeras med den valda fästmetoden. Var inte rädd för att skummet kommer att öka i volym för mycket och höja ribban, för om du trycker hårt på stången så kommer inte skummet att öka i volym heller

Genom att veta alla detaljer om installationen och förbereda nödvändiga verktyg och material kan du installera nästan alla plattband, det viktigaste är att det finns tid och önskan att göra detta arbete med dina egna händer.

Rekommenderad: