Installation Av Fackdörrar (38 Bilder): Installation Av Inre Fackprodukter I En Nisch Eller öppning, Gör-det-själv-montering Av En Gångjärnsmodell

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Fackdörrar (38 Bilder): Installation Av Inre Fackprodukter I En Nisch Eller öppning, Gör-det-själv-montering Av En Gångjärnsmodell

Video: Installation Av Fackdörrar (38 Bilder): Installation Av Inre Fackprodukter I En Nisch Eller öppning, Gör-det-själv-montering Av En Gångjärnsmodell
Video: Så installerar du Yale Doorman 2024, April
Installation Av Fackdörrar (38 Bilder): Installation Av Inre Fackprodukter I En Nisch Eller öppning, Gör-det-själv-montering Av En Gångjärnsmodell
Installation Av Fackdörrar (38 Bilder): Installation Av Inre Fackprodukter I En Nisch Eller öppning, Gör-det-själv-montering Av En Gångjärnsmodell
Anonim

Dörrar är en integrerad del av alla rum. Bland det stora antalet modeller av olika planer sticker fackdörrar ut för sin särart. Tack vare deras enkla installation och funktionella funktioner blir fackdörrar allt mer populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Fackdörrar är skjutdörrar som i grunden skiljer sig från de vanliga dörrarna. Om du försöker föreställa dig hur sådana dörrar fungerar i ett hus kan det tyckas att bara en specialist kan installera dem, men det är inget svårt att fixa och installera en sådan ändring. För att kupén ska vara felfri i drift måste du förstå dess designfunktioner och funktioner. Oftast finns enbladiga kuponger, men antalet dörrar kan ökas.

Bild
Bild

Oavsett typ förblir design och driftsprincip oförändrad. Mekanismen är baserad på rullelement som passar in i styrskenorna. Beroende på modell kan det finnas två eller en guide. Själva dörren, med hjälp av rullar fästa vid den, kommer att röra sig längs dessa guider.

På grund av sina karakteristiska skillnader har skjutdörrar ett antal fördelar:

  • Enkel att montera. Med noggrann implementering av proceduren kommer det inte att vara svårt att montera och installera strukturen;
  • Frånvaron av sannolikheten för en skarp bankning av dörren på grund av ett starkt drag i rummet;
  • På grund av att facket öppnas genom att glida längs väggen, kommer utrymmet i huset inte att gå förlorat.
  • Det växande intresset för dessa typer av dörrar får producenter att skapa ett stort antal modeller. De kan matchas med absolut vilken stil som helst i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en uppfattning om sådana dörrar och deras karaktäristiska egenskaper måste du stanna kvar i installationen i detalj.

Vilka verktyg och material behövs?

Innan installationen måste du fylla på med en komplett uppsättning nödvändiga material, vilket beror på modellen för den valda dörren.

Vi uppmärksammar dig på en komplett lista över vad som behövs för korrekt montering av strukturen:

  • Själva dörrbladet, som kan vara av trä, metall, glas och andra material;
  • Dörrhandtag som inte sticker ut från dukens yta;
  • Topp- och bottenguider. För korrekt funktion måste topplängden vara dubbelt så bred som skärmen (marginalen är cirka 10 cm).
  • Stoppstopp, som är fästa vid skenorna;
  • Rullelement;
  • Självgängande skruvar;
  • Låsmutterbultar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kryssrutor;
  • Häftklamrar;
  • Vagnar;
  • Flera plattband;
  • En stång av trä, vars höjd och bredd är 5 cm, och längden är dubbelt så bred som skärmen;
  • Naglar;
  • Ankare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår bara att samla allt ovanstående i en vacker fackdörr. Naturligtvis kräver detta en manlig uppsättning hushållsverktyg.

För installation bör arsenalen innehålla:

  • en hammare;
  • ring- eller öppningsnycklar;
  • borra;
  • korsskruvmejsel;
  • skruvmejsel;
  • metrisk nivå.
Bild
Bild

Om du vet hur du använder alla dessa verktyg kan du gradvis komma igång.

Förarbete

Glöm inte att installationen av en ny dörr utförs efter att allt arbete med efterbehandling av väggar, tak och golv har slutförts. Uppskjut inte heller demonteringen av den gamla dörren på bakbrännaren, för efter att ha tagit bort den från gångjärnen och tagit bort dörrkarmen blir det mycket lättare att presentera en ny design på den avsedda platsen. Du kommer att kunna uppskatta dörröppningens dimensioner och därigenom välja rätt dimensioner för fackdörren. Innan installationen måste du bedöma platsen där arbetet kommer att utföras.

Bild
Bild

Var noga med att se till att dörröppningens kontur och golvet nära det inte är ojämnt, eftersom utsprången kommer att hindra fackets rörelse. Det kommer att fastna, och med ökade belastningar kan det till och med bli oanvändbart. För ojämna väggar, rengör och släta ytorna så mycket som möjligt.

Därefter bör du börja ordna dörrutrymmet. Det är nödvändigt att utföra en kosmetisk finish på backarna eller lägga en låda om det inte finns tid. Om det behövs anpassas lådans mått till öppningens längd och bredd. Därefter bestäms korrekt installation av backarna av byggnadsnivån. För den övre delen är en avvikelse på upp till 5 mm tillåten, och för sidodelarna - 0,5 cm för varje 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

Monteringen av fackmekanismen börjar med skapandet av dörrfundamentet. De nödvändiga dimensionerna bestäms och enligt dem skärs profiler, nämligen vertikala, horisontella och skärande profilhållare. Skärningen måste göras med maximal precision, detta kan göras med en såg eller en bågfil. Sedan borras speciella hål i den vertikala profilen för framtida anslutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de skurna delarna är klara bör du börja förbereda dörrfyllningsmedlet: glas, spånskiva eller liknande. När det gäller glas rekommenderas att säkra materialet genom att klistra in det med en skyddsfilm. Filmen kommer att förhindra att den sprider sig i rummet när den förstörs. Andra ämnen kräver ingen särskild vård.

Nästa steg är att krympa fyllmedlet till horisontella profiler. Detta är inte svårt. Materialskivan måste fixeras på en plan yta och en profil appliceras på den.

Bild
Bild

Materialet måste vara ordentligt fixerat av profilen. För att arket ska komma in utan skada appliceras en platt stång på profilen, på vilken exakta slag appliceras med en hammare med ett gummerat huvud.

Nästa steg är att krympa fyllmedlet till horisontella profiler. Detta är inte svårt. Materialskivan måste fixeras på en plan yta och en profil appliceras på den. Materialet måste vara ordentligt fixerat av profilen. För att arket ska komma in utan skada appliceras en platt stång på profilen, på vilken exakta slag appliceras med en hammare med ett gummerat huvud.

Bild
Bild

Återigen kan glasinträde vara svårt. Var noga med att placera tätningen korrekt, vilket fyller utrymmet mellan profilen och glaset. I ett extremt fall måste du sträcka silikonet i längd och därigenom frigöra en del av utrymmet. Monteringen av konturerna slutar här, och vertikalerna slutförs enligt samma princip.

Det återstår att hantera rullelementen. Först kopplas den övre horisontalen och en av vertikalerna genom ofullständig skruvning i en självgängande skruv. Det orealiserade utrymmet från ofullständig inskruvning tilldelas för installation av en rulle i den. Därefter skruvas den självgängande skruven till änden. Sålunda är valsen och profilerna ordentligt fixerade. Den nedre rullen monteras på samma sätt. Den enda skillnaden är att den är fixerad med ett hål i botten av den vertikala profilen och en justeringsskruv. För en fullständig presentation rekommenderas att överväga monteringsdiagrammet.

Bild
Bild

Konventionella modeller utan designfunktioner är inte svåra att montera, men om du föredrar radie -coupemodellen är det värt att överväga flera aspekter av deras konfiguration. Till skillnad från enkla glidvarianter, som kan installeras på stöd och upphängda, behöver radieportar bara installeras som stödskjutsystem, eftersom profilerna i sådana fack skapar stora laster som slätas ut av det nedre stödet.

När du monterar skärmen på radiebladet, var uppmärksam på hållarens tjocklek. Det ska vara minst 1,2 mm.

Bild
Bild

Se till att aluminiumprofilens styvhet används, tillverkare använder ofta artificiellt krökta profiler från konventionella linjära modeller. Radiehållarnas bredd och styvhet är förutsättningar för hållbarhet. Om dessa parametrar motsvarar den erforderliga kvaliteten betyder det att sådana profiler skapades specifikt för böjda kupéer, de beräknades för alla typer av laster.

Installationsmetoder

Nästan hela processen med att installera kupédörrar är att installera guider. Detta är vanligtvis skillnaden mellan system. Toppskenan kan säkras på flera grundläggande sätt.

  • Installation med hjälp av en träbalk . Du bör ta en förberedd stång, vars längd bör vara större än styrskenans längd. Metallstyrningen är fäst vid stångens nedre ände, varefter stången är fixerad på önskad höjd, tidigare skisserad av nivån. Med hjälp av en balk kan du också installera facket direkt i dörröppningen. Hål för pluggar perforeras i öppningens övre vägg, sedan görs hål i virket för självgängande skruvar på platser som sammanfaller med öppningens perforering. Som ett resultat fixeras stången med självgängande skruvar, som faller ner i pluggarna och skruvas in med en skruvmejsel.
  • Använda metallhörn . För varje meter av väggen behövs minst tre sådana enheter. För att använda denna monteringsmetod måste en speciell typ av toppskena väljas, den måste ha ett ingreppselement. Detta element sätts in i spåren i metallhörnen. Denna installationsmetod minimerar gapet mellan väggen och facket.
  • Fäst skenorna direkt i taket . Metoden är möjlig tack vare fjärilspindlarna.
Bild
Bild

Bottenskenan kan monteras på fyra sätt:

  • Installera guiden längst ner på dörren. Glidvalsen kommer att ligga på golvytan.
  • Fäst skenan i spåren på skärmänden. Vagnen ligger också på golvet. Spåret görs längst ner längs profilen. Fördelen är frånvaron av ett gap i den nedre delen.
  • Fixering på golvet. Rekommenderas inte på grund av borrning av golvet och, som ett resultat, bildandet av ojämnheter.
  • Skär ett spår i golvytan under dörren. Rullen är fäst vid bladets botten och glider längs en dold styrning. Det saknar också ett stort gap i botten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren för att installera fackinteriörprodukter med egna händer

Installationen av dörrkitet börjar med att fästa rälsen. Om en klassisk dörr med ett blad monteras, är det första steget att ta ett förberedt virke. Dess längd ska vara densamma som styrskenans längd. Metallstyrningen fästs på stångens nedre ände med självgängande skruvar som skruvas in från två kanter, varefter stången fixeras i önskad höjd, tidigare skisserad av nivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det tidigare skapade profilfästet till vagnarna är installerat i guiden. Rullarna måste vara parallella, annars blir de svåra att glida. Därefter appliceras duken på väggens dörröppning för att se till att måttberäkningarna är korrekta. Om allt är korrekt börjar förberedelsen av den nedre guiden, som beror på modellen på fackdörren och den valda installationsmetoden, till exempel ett spår på skärmens ände. På båda sidor av bågens nedre del borras hål med ett djup av 2 cm. Hålen ska röra sig från kanten med 0, 5. Därefter väljs ett spår, som ska vara något bredare än glidelementet. Du kan skapa ett spår artificiellt med hjälp av lameller eller en väggprofil. I slutet hänger fasthållningar på den övre skenan.

Det är värt att uppmärksamma installationen av en speciell design av fackdörrar (fallet när de går in i den förberedda nischen). Konstruktionen och installationen har inga grundläggande skillnader, men det kommer att vara nödvändigt att anpassa de inre ytorna och golvet. Konstgjord utjämning av utsprång används oftare på grund av påläggning av spånskivor eller andra material.

Bild
Bild

Ett lämpligt alternativ till en nisch är en skjutdörr, monterad i ett speciellt fodral (kassett), där dörren är gömd. Deras installation kompliceras av behovet av att förstöra en märkbar del av väggen, eftersom installationen av pennfodralet kräver utrymme. Hela strukturen måste vara strikt parallell med kassetten så att det inte finns några hinder för glidning. När den är klar måste kassetten dekoreras med dekorativt material.

Hur installerar du den monterade modellen korrekt själv?

Trots det faktum att de monterade modellerna är enkla att montera, måste du installera dem utan specialisters ingripande: steg-för-steg-instruktionerna:

  • Du måste använda en träbalk, ge den rätta mått. Det är önskvärt att längden är dubbelt så lång som öppningens längd.
  • Från botten av virket är guiden fixerad med självgängande skruvar.
  • Vidare måste banan hängas på den förberedda platsen, det vill säga att profilvagnarna måste föras in i skenutrymmet i den övre styrningen.
Bild
Bild

Hur installerar jag kassettdörrar på egen hand?

Installation av kassettdörrar skiljer sig från konventionella gångjärnsdörrar endast genom att du först behöver bryta en del av väggen eller slå ett tomt utrymme i väggen, där en nisch kommer att ordnas, och sedan täcka ytorna med dekor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra idéer i inredningen

På grund av de många tillverkade modellerna är fackdörrar ofta en designlösning i interiören. De mest populära lokalerna för användning av fack har blivit badrum, eftersom badrummen är små i storlek och gliddukarna syftar bara till att frigöra utrymme. Badrummet är också rummet där alla gör sig i ordning, vilket innebär att du måste se dig själv där. Bland fackdesignerna finns också modeller med en spegel, vilket är ett annat plus för badrummet.

Bild
Bild

Detta betyder dock inte att användningen av facket är begränsat till badrummet. Sådana dörrar kan perfekt komplettera vardagsrummet eller skapa ett bekvämt utrymme i omklädningsrummet. Ett stort urval av fantastiska modeller gör det klart att sådana mönster kommer att glädjas även i sovrummet, köket eller i något annat rum.

Du bör överväga ett par alternativ för att komplettera interiören med ett facksystem.

Glidduk i badrummet. Fyllmedlet är tillverkat av glasmaterial, vilket positivt understryker den europeiska stilen i det angränsande rummet. Det grumliga avsnittet ger intryck av en grå nyans och kompletterar perfekt designen av själva badrummet. I den stilen lockar badrummet med en avkopplande atmosfär.

Bild
Bild

Spegelvägg i alla väggar. Skapar en sovrumsförbättrande effekt. Tack vare de blygsamma färgerna i själva rummet trycker inte speglarna på ögonen. Om du föreställer dig en vanlig garderob i stället för en spegelstruktur, kommer en designhöjdpunkt att märkas mot bakgrunden av jämförelse.

Bild
Bild

Att installera ett facksystem på ett kontorsutrymme kommer att vara en utmärkt lösning som du inte kommer att ångra. Eftersom kontorsytan är liten är det ganska förståeligt att sträva efter att spara värdefullt utrymme. I den aktuella varianten bidrar skjutdörrar med genomskinlig sockel till att bibehålla den strikta stilen i rummet. Den dystra färgen på de valda profilerna kommer inte att distrahera från ditt arbete.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis bör det noteras att den bästa lösningen är att alltid hänga med i tiden. Det finns ingen anledning att hålla fast vid välbekanta saker som bara är bekväma och hållbara. Klassiska dörrar är ett minne blott. Nu är det mer korrekt att säga att dörrarna glider, inte öppnas.

Steg-för-steg-instruktioner för installation av en fackdörr finns i nästa video.

Rekommenderad: