Avstånd Till TV: N Beroende På Diagonalen: Hur Väljer Man Diagonalen För Visning Enligt Tabellen? Vilken är Lämplig För Ett Avstånd Av 3 Meter?

Innehållsförteckning:

Video: Avstånd Till TV: N Beroende På Diagonalen: Hur Väljer Man Diagonalen För Visning Enligt Tabellen? Vilken är Lämplig För Ett Avstånd Av 3 Meter?

Video: Avstånd Till TV: N Beroende På Diagonalen: Hur Väljer Man Diagonalen För Visning Enligt Tabellen? Vilken är Lämplig För Ett Avstånd Av 3 Meter?
Video: How to Find the Diagonal Length of a Rectangle 2024, Maj
Avstånd Till TV: N Beroende På Diagonalen: Hur Väljer Man Diagonalen För Visning Enligt Tabellen? Vilken är Lämplig För Ett Avstånd Av 3 Meter?
Avstånd Till TV: N Beroende På Diagonalen: Hur Väljer Man Diagonalen För Visning Enligt Tabellen? Vilken är Lämplig För Ett Avstånd Av 3 Meter?
Anonim

TV har länge blivit populärt bland tittare i alla åldrar och förlorar inte sin relevans för denna dag. För att titta på TV -program, filmer och tecknade serier ger bara positiva känslor och inte har några oönskade konsekvenser för kroppen, är det viktigt att observera normerna för avstånd från enheten. Avståndet från TV: n kan vara olika beroende på dess märke, modell, diagonal, så varje medveten användare borde veta vad den optimala platsen för att titta på TV kommer att vara.

Bild
Bild

Särdrag

Tillkomsten av TV och en mängd olika tv -program gör att alla kan spendera en trevlig tid på att titta på vad de gillar. Lampanordningar hade dålig bildklarhet, problem med färgåtergivning, och hade också en negativ effekt på kroppen när man tittade noga. Med tillkomsten av nya LCD -enheter användare har möjlighet att njuta av högkvalitativ, ljus och rik bild i högupplöst format. En lika viktig fördel är ofarlighet hos nya generationens skärmar som inte avger skadliga ämnen medan du tittar.

På grund av framgångarna med de nya tv -apparaterna började tillverkarna skapa produkter av olika storlekar, med olika diagonaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av det stora utbudet av produkter blev det svårare för köparen att bestämma vilken TV han skulle köpa i ett visst rum och på vilket avstånd från utsiktspunkten att installera den. Det rekommenderade visningsavståndet för varje typ av enhet beror på diagonal och skärmupplösning.

Bild
Bild

För att bestämma det optimala avståndet från TV: n beroende på diagonalen kan du använda flera beräkningsalternativ.

Det enklaste sättet Är multiplikationen av enhetens diagonal med 3 eller 5, beroende på TV: ns storlek. För dem som vill få ett svar angående de specifika indikatorerna för enhetens diagonal finns det specialdesignade bord med färdiga värden.

När du planerar en plats för installation av en TV, bör du komma ihåg det för lampanordningar är 3-4 meter optimalt med en stor diagonal , medan moderna enheter kan ses mycket närmare.

Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Många tillverkare anger i instruktionerna optimalt tv -avstånd och rätt betraktningsvinkel.

Om instruktionen är på ett främmande språk eller är helt förlorad, är det nödvändigt att bestämma den mest optimala platsen för enheten för bekväm användning.

För att snabbt välja rätt värde kan du använda färdiga beräkningar.

Tabellen över förhållandet mellan diagonalen och avståndet ser ut så här

Diagonal,

tum

Avståndsförhållande beroende på diagonal och förlängning:

720p 1080p 4K

26 66 1,50 m 1,00 m 0,50 cm
32 80 1.95 1.25 0.65
37 95 2.10 1.45 0.75
40 105 2.30 1.60 0.80
42 (43 tum) 109 2.50 1.70 0.85
46 118 2.70 1.80 0.90
50 (49 tum) 126 2.95 1.95 1,00 m
52 133 3.00 2.00 1.05
55 tum 140 3.20 2.20 1.10
58 146 3.40 2.30 1.15
60 153 3.50 2.40 1.20
65 tum 164 3.80

2.55

1.25
70 177 4.20 2.75 1.35
75 185 4.45 2.90 1.45
Bild
Bild

För att välja storleken på TV: n är det värt att överväga och rummet i sig . För stora diagonaler kan du behöva 4 meters avstånd, för medelstora - 3 meter, för mindre - 2 meter. Varje rum i en lägenhet eller ett hus måste vara utrustat med en TV -enhet, vars storlek inte kommer att störa bekväm visning. Moderna TV -apparater kan avsevärt minska avståndet till skärmen utan att skada din syn och utan att orsaka obehag och trötthet i ögonen.

Bild
Bild

Den korrekta beräkningen och formeln för avståndet mellan betraktaren och enheten gör att du kan njuta av att titta på dina favorit -tv -program under lång tid utan några negativa konsekvenser.

För att beräkna den optimala positionen för TV: n i rummet du kan använda en annan formel , genom vilket du måste dividera avståndet från sätet till skärmen med 4. Detta alternativ är perfekt för plasmaenheter med låg expansion (720 x 576). För mer kraftfulla produkter blir beräkningen annorlunda:

  1. För HD -klara TV -apparater blir förhållandet 2,2;
  2. För enheter med Full HD blir förhållandet 1,56;
  3. För de flesta moderna TV -apparater med UHD (Ultra HD) -teknologi är förhållandet 0,7
Bild
Bild

Moderna TV -apparater gör inte lika mycket skada som gamla Därför kan de ses mycket närmare när du använder enhetens större diagonal. Ovanstående koefficienter möjliggör det mest optimala valet av storleken på enhetens diagonal för varje rum, med hänsyn till dess dimensioner. I detta fall formeln kommer att se ut så här : faktor multiplicerat med avståndet från TV: n till visningspositionen, vilket ger den mest bekväma och säkraste diagonalen för att titta på TV.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Att titta på TV förutsätter en ganska lång vistelse i ett statiskt läge, vilket kan påverka ryggradens och nackens tillstånd negativt, och en felaktigt installerad apparat kommer att ha en negativ inverkan på synen. För att förhindra att detta händer måste du ta hänsyn till ett antal viktiga faktorer.

  1. När du är nära TV det finns en ökad belastning på muskler och leder på grund av det faktum att en person är helt nedsänkt i tittande och under en lång tid kan förbli i en anatomiskt felaktig och obekväm position, vilket med konstant upprepning kan leda till hälsoproblem.
  2. Alltför avlägsen plats för TV -enheten är också oönskad, eftersom orsakar överdriven belastning på ögonen och håller ryggraden i ett onaturligt läge . Det är oönskat att barn och personer med synproblem utsätter ögonen för stress, särskilt under lång tid.
  3. När du väljer en plats för din TV måste du inte bara ta hand om rätt visningsavstånd, utan också för installera utrustningen på rätt höjd , vilket ger en optimal betraktningsvinkel, bekväm och säker för betraktaren. Den rekommenderade betraktningsvinkeln anses vara 30-40 °, vilket gör att du kan se hela skärmen bra, fånga små detaljer utan att anstränga din syn.
  4. Det finns normer för en vuxen att titta på TV . cirka 2 timmar, en tonåring - en och en halv timme, ett barn - 15-20 minuter. Om dessa normer överskrids avsevärt är utseendet på hälsoproblem oundvikligt.
Bild
Bild

Välja TV: n och den lämpligaste platsen för den, Det är viktigt att tydligt förstå för vilket ändamål utrustningen köps , hur ofta den kommer att användas och vem exakt kommer att titta på den. För ett stort rum där hela familjen kommer att samlas för att titta på filmer tillsammans, är det värt att välja den största diagonalen, samtidigt som man väljer en enhet som återger färg och kontrast väl, särskilt om filmen är i 3D -format.

Om du behöver en TV för videospel är en 32-tums diagonal den bästa lösningen, så länge TV: n har ett högt bildförhållande.

För barn kan du köpa en liten enhet från 22 till 32 tum . I detta fall behövs ingen hög expansion, från stark kontrast och tydlighet kan spädbarn ha ögon- och huvudvärk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsriktlinjer för olika rum

För att säkerställa att den nya TV: n passar perfekt in i det utrymme som den köps för, det är nödvändigt att ta hänsyn till ett antal faktorer och funktioner som är inneboende i olika rum. Oftast köps denna teknik för hallen , eftersom detta är mittrummet i lägenheten och det är i det som alla hushållsmedlemmar samlas. För att välja den optimala diagonalen det är värt att använda denna formel : multiplicera avståndet från sätet till skärmen med 25.

Bild
Bild

LED- och LCD -TV är relativt billiga modeller med en platt skärm och låg vikt på grund av frånvaron av en låda i ryggen. Det är denna teknik som har blivit den mest populära efter rörenheterna, men på grund av den snabba tekniska utvecklingen har mycket kraftfullare och multifunktionella enheter dykt upp. TV med Full HD och Ultra HD är nu de mest populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av det stora utbudet av diagonaler, hög expansion och bra kvalitet blir dessa TV -apparater den optimala lösningen för hallen.

För vardagsrummet där TV: n är installerad på ett avstånd av 2 till 3 meter från betraktaren kan du köpa enheter med en diagonal på 60 tum. Om rummet tillåter dig att placera utrustningen på 3-4 platser från landningsplatsen, finns det en möjlighet att köpa en mycket stor TV och njuta av bekväm visning av alla TV-program och filmer.

Bild
Bild

När du väljer en TV till sovrummet den mest optimala storleken skulle vara 32 tum. Diagonalberäkningen här är densamma som för vardagsrummet, men visningsplatsen är vanligtvis närmare, därför är skärmstorleken mindre.

Bild
Bild

I barnrummet du kan installera en TV som gör att du kan se bilden utan onödig ansträngning, men samtidigt kommer den inte att överstiga de tillåtna normerna för skärmens storlek. Det är bäst att köpa en 22-tums enhet och installera den på en höjd som gör att du bekvämt kan titta på tecknade serier och andra barnprogram. Du måste exponera enheten baserat på barns höjd, då blir betraktningsvinkeln den mest korrekta.

Bild
Bild

TV kan ofta hittas och på köket , och valet av diagonalen beror direkt på rummets dimensioner. För ett typiskt litet kök, som inte överstiger 10 m², bör du vara uppmärksam på enheter från 16 till 19 tum. Mer skrymmande utrustning kommer att vara obekväm att använda och det blir svårt att hitta en lämplig plats för den. För kök med en yta på 15 m² eller mer kan du köpa en TV med en diagonal på 22 till 26 tum. När du väljer utrustning för ett visst rum är det värt att överväga de särskilda driftsförhållandena och ta hand om det fallet var så tätt och fuktbeständigt som möjligt , tål höga temperaturer och luftfuktighet. Valet av TV: ns diagonal för storkök utförs enligt samma formel som beräkningen för vardagsrummet och sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en bra TV är det viktigt att titta inte bara på dess storlek utan också på dess typ. Det finns 3 vanligaste sorterna.

  1. LCD - flytande kristall -tv -apparater som drivs av flytande kristaller, som jämnt belyser skärmen, vilket minskar färgåtergivningen och ökar strömförbrukningen.
  2. LED - flytande kristallskärm, driven av lysdioder. Dessa TV -apparater möjliggör maximal färgåtergivning och bildklarhet, och de är också mer ekonomiska.
  3. OLED - skärmar, vars arbete säkerställs genom att markera varje pixel genom vilken strömmen passerar. Ljusöverföringen ökar 200 gånger jämfört med LED -TV.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer den mest lämpliga TV: n för dig själv bör du överväga den från alla håll, bestäm själv de mest prioriterade målen och köp sådan utrustning som uppfyller dina krav och har en tillräcklig kostnad.

Rekommenderad: