Hur Ansluter Man En Tv -kabel Till Varandra? Antennförlängningar För 5 Och 10 Meter. Hur Kan Du Annars Förlänga Tråden För Inomhus- Och Utomhusantenner?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ansluter Man En Tv -kabel Till Varandra? Antennförlängningar För 5 Och 10 Meter. Hur Kan Du Annars Förlänga Tråden För Inomhus- Och Utomhusantenner?

Video: Hur Ansluter Man En Tv -kabel Till Varandra? Antennförlängningar För 5 Och 10 Meter. Hur Kan Du Annars Förlänga Tråden För Inomhus- Och Utomhusantenner?
Video: Как подключить коаксиальный кабель без муфт 2024, April
Hur Ansluter Man En Tv -kabel Till Varandra? Antennförlängningar För 5 Och 10 Meter. Hur Kan Du Annars Förlänga Tråden För Inomhus- Och Utomhusantenner?
Hur Ansluter Man En Tv -kabel Till Varandra? Antennförlängningar För 5 Och 10 Meter. Hur Kan Du Annars Förlänga Tråden För Inomhus- Och Utomhusantenner?
Anonim

Ett avbrott eller en kränkning av en TV -kabelns integritet är ofta ett resultat av slarviga handlingar vid eventuella omorganisationer eller reparationer i huset. Den andra möjliga orsaken är åldrande och slitage på kabeln. Det är inte svårt att reparera eller byta kabel. Ibland är det nödvändigt att ta bort den skadade delen av kabeln och sedan bygga upp den till önskad längd. Låt oss överväga mer detaljerat sätten att bygga upp en tv -kabel.

När det är nödvändigt att bygga

TV -kabeln måste förlängas i följande fall:

  • om det av misstag skadas i någon del av dess längd, och när detta avsnitt togs bort, var den återstående längden inte tillräcklig;
  • vid omläggning av möbler tog TV: n en annan plats, vilket ledde till att kabellängden var otillräcklig;
  • att flytta antennen till en annan plats krävde också en extern förlängning av tv -kabeln.
Bild
Bild

I det senare fallet kan du också behöva ytterligare antennförstärkare för att kompensera för förluster i en mycket längre kabel.

Bild
Bild

Varianter av antennförlängare och anslutningsregler

Antennförlängningssladdar tillverkas färdiga - kabel med redan befintliga F-kontakter och kontakter eller kontakter av typen "tulpan".

Bild
Bild
Bild
Bild

Kabellängden är flera meter. Det är ingen mening att använda en lång längd (mer än 10 m) - antennen behöver en extra bredbandsförstärkare utformad för "decimeter" -området.

Bild
Bild

För en inomhusantenn, där signaldämpning tillhandahålls av husets väggar, räcker det med en byggnad, en struktur, 5 m kabel.

Fram till 2020 behövde analog tv, som också använde "mätarens" frekvensområde, en sammansatt antennförstärkare utformad för frekvensbandet 49-860 MHz. Med tillkomsten av digital-TV har intervallet inom vilket tv i ett helt digitalt format fungerar "komprimerats" från 480 till 600 MHz. Samtidigt, i ett 8 MHz frekvensband, designat för en analog kanal, en hel multiplex digitala tv-sändningar-från 8 till 10 TV-kanaler med standardupplösning eller 1-3 HD-kanaler.

Utvecklingen av "digital" låter dig titta på TV-kanaler praktiskt taget utan ljud från luften, och om signalnivån är otillräcklig kommer bilden helt enkelt att sakta ner. För att undvika detta, förlängningssladdar och antennförstärkare.

Bild
Bild

De vanligaste sätten att förlänga en kabel är - använd F-kontakter eller delare . De första låter dig bygga upp kabeln, nästan utan att kränka kabelkonstruktionens integritet: flätan, som fungerar som en skärm från yttre störningar, och den centrala ledaren. De senare gör antennen kollektiv och fungerar som koncentratorer (delare). Delare kan innehålla ytterligare ett förstärkarsteg - den så kallade aktiva delaren, men oftare används passiva anslutningsanordningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gör så här för att ansluta ett avbrott i kabeln med en F-kontakt:

  1. Ta bort flätans skyddsmantel med 2,5 cm.
  2. Packa upp flätan (den består av tunna trådar) och ta tillbaka den.
  3. Ta bort skyddsledaren på mittledaren på ett avstånd av 1 cm. Var försiktig - kärnan ska inte ha några skåror (ofta kopparpläterat stål eller aluminiumlegering) som kan leda till bristning.
  4. Ta isär kontakten genom att skruva loss låsmuttern, skjut muttern på kabeln.
  5. Tryck in mittledaren med ledaren i plug-in-övergången från ena sidan. Änden på mittledaren kommer ut från adapterens baksida (inte mer än 5 mm behövs).
  6. Dra åt muttern. Det kommer att trycka på flätningen och förhindra att kabeln lätt dras ut ur adaptern.
  7. Ta bort och tryck på den andra änden på samma sätt vid kabelbrottet.
Bild
Bild

Mittledarna i adaptern kommer att röra varandra och flätorna kommer att anslutas genom huset . Om kabeln helt byts ut mot en längre, utförs anslutningen till TV: n direkt: istället för den traditionella tulpan-kontakten har själva TV-mottagaren redan en inbyggd F-kontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta kablar från flera TV -apparater via en splitter, bör du utföra följande åtgärder:

  • tryck in kablarnas ändar i pluggarna enligt diagrammet ovan;
  • anslut antennen (med en förstärkare) till splitteringången och TV: n till dess utgångar.
Bild
Bild

Placera delaren på ett lämpligt ställe. Kontrollera att det finns en TV -signal på alla TV -apparater, för vilka växlar till olika kanaler (om det finns flera) på varje ansluten TV. Om det finns en TV -förstärkare på antennen eller i delaren måste du kontrollera att den är påslagen (strömförsörjning sker).

Bild
Bild

Andra sätt att förlänga kabeln

Att ansluta en tv -kabel korrekt är en enkel sak, verkar det som. Det viktigaste här är att ansluta de centrala kärnorna och flätorna separat, varefter den elektriska kontakten kommer att tillhandahållas. Men alla anslutningar utan kontakter och delare - störning av flätans integritet . Även ett litet mellanrum kommer att vara ett gap för passage av störningar från utsidan och förlust (återutsläpp) av signalen från mittledaren.

På grund av fysiklagarna och på grund av förmågan hos en elektrisk signal med en frekvens på mer än 148 kHz att reflekteras tillbaka till det omgivande utrymmet utan förstärkning och återöverföring måste RF-kablar vara pålitligt avskärmade. Faktum är att en koaxialkabel är en slags vågledare: full reflektion från flätans baksida till den centrala ledaren förhindrar att den försvinner avsevärt . Den enda begränsande faktorn här är den karakteristiska impedansen, som säkerställer signaldämpning över en lång kabelledning.

Bild
Bild

Vridning utan ytterligare skärmning av kabeln anses vara den mest opålitliga av de hemlagade.

Det är nödvändigt att ta bort kabeln som vid F-kontaktanslutningen. Vrid de centrala ledarna, isolera dem med eltejp från flätan. Sedan ansluter de själva flätorna på den skarvade platsen och skyddar dem också med ett lager av tejp.

Bild
Bild

Löd kabel Är ett mycket mer effektivt sätt. Gör följande:

  1. Avlägsna kabeln enligt instruktionerna ovan.
  2. Täck över mittledaren och fläta med ett tunt lager av löd. För en kopparledare räcker kolofonium som tennförbättrare. Kopparpläterad aluminium, vanligt stål och rostfritt stål kräver ett lödningsmedel som innehåller zinkklorid.
  3. Löd mittledaren och isolera anslutningen med tejp eller eltejp från andra ledare. En av de bästa är tyg (icke brännbar) elektrisk tejp - den smälter inte av överhettning och stöder inte förbränning.
  4. Linda in flätlödningsområdet (över eltejpen) med aluminium- eller kopparfolie. Det är också möjligt att linda en avskalad och förtennad emaljtråd över det isolerande skiktet. Förpackningsplatsen får inte innehålla luckor.
  5. Anslut flätorna och löd dem. Det bästa resultatet uppnås genom att lödda dem till ett artificiellt återskapat skyddande lager. Handla snabbt - överhett inte korsningen, eftersom plastisoleringen kan smälta och mittledaren kan utsättas. Som ett resultat kan kabelledningen bli kortsluten, vilket kommer att kräva omarbetning av anslutningen från början. Snabblödning (mindre än en sekund) uppnås med ett lödningsflöde: lödet omsluter omedelbart ytorna som ska fogas, vilket inte kan sägas om kolofonium.
Bild
Bild

Se till att det inte finns någon kortslutning - "ringa" kabeln för en "paus" med en multimeter (testare ingår i motståndsmätningsläget). Motståndet ska vara villkorligt oändligt. Om så är fallet återställs kabeln, linjen är klar att användas.

Bild
Bild

Det är möjligt att förlänga TV -kabeln med hjälp av avtagbara och konventionella kontakter - den ena går samtidigt in i den andra. Gör följande:

  • ta bort ändarna av den önskade kabelns längd;
  • löd en vanlig plugg i ena änden och en löstagbar plugg i den andra.

Dessa kontakter är en förbättrad version av kabelanslutningar som kom från sovjettiden. I stället för "kronblad" använder kontakten en solid anslutningsringsköld, som inte stör när kontakten är ansluten till kontakten.

Bild
Bild

Sådana anslutningar används för AV -anslutningar än idag - till exempel i övervakningskameror.

Genom att korrekt bestämma längden på kabeln och beräkna den möjliga signalförlusten under tvångskarvning kan du återställa funktionen hos kabeln. En skadad eller reparerad kabel används inte för att ansluta radioförstärkare . Men för tv- och radiomottagning kommer det att göra.

Rekommenderad: