Hur Matas Morötter Och Betor Med Folkmedicin? Hur Man Matar I Juni På Det öppna Fältet Om Det Växer Dåligt? Gödselmedel

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Morötter Och Betor Med Folkmedicin? Hur Man Matar I Juni På Det öppna Fältet Om Det Växer Dåligt? Gödselmedel

Video: Hur Matas Morötter Och Betor Med Folkmedicin? Hur Man Matar I Juni På Det öppna Fältet Om Det Växer Dåligt? Gödselmedel
Video: Apply it 1 Night - White Hair To Black Hair Naturally in Just 6 Minutes Permanently ! 100% Works 2024, Maj
Hur Matas Morötter Och Betor Med Folkmedicin? Hur Man Matar I Juni På Det öppna Fältet Om Det Växer Dåligt? Gödselmedel
Hur Matas Morötter Och Betor Med Folkmedicin? Hur Man Matar I Juni På Det öppna Fältet Om Det Växer Dåligt? Gödselmedel
Anonim

Människor som har en grönsaksträdgård och tar hand om sin egen hälsa vägrar ofta kemisk gödsling och använder naturläkemedel, praktiserar förfädernas erfarenhet, och de var medvetna om vad folkmedicin ska använda för att mata morötter efter groning och växa en verkligt miljövänlig beskära. Det finns flera typer av naturligt gödningsmedel tillgängligt för varje trädgårdsmästare och ökar utbytet av inte bara morötter, utan också rödbetor.

Bild
Bild

Tidpunkt

Morötter och betor är de mest opretentiösa vid odling av grönsaker, så trädgårdsmästare klarar sig med det minsta antalet jordbruksmetoder . Men befruktningen av morötter och rödbetor i det öppna fältet ger resultat när det gäller avkastningsnivån och överträffar de tidigare inte bara i kvantitet utan också i kvalitetsegenskaper.

Första gången matas grönsaken exakt 3 veckor efter att fröet har grott och topparna har härdat väl . Vid denna tidpunkt introduceras cirka 150 g oorganiska ämnen i marken, nämligen: 60 g kaliumklorid, 40 g fosfor och 50 g kväve per kvadratmeter. Därefter kan du klara dig med hälften av denna dos. Någon från trädgårdsmästarna befruktar inte morötterna just nu, och 1 månad efter sådd bevattnar trädgården med en svag lösning av fosfor-kaliumgödselmedel, späd 1 msk vatten i 10 liter vatten. l. nitrofosfat.

Den andra utfodringen utförs senast 3 veckor efter den första utfodringen med näringskompositionen . För den intensiva tillväxten av morötter behövs främst kaliumgödsel. I detta avseende rekommenderar experter att öva kaliumsulfat och nitroammophoska i lika stora volymer: 20 g granulat eller pulver löses i 10 liter vatten. Denna volym används för att bevattna en 1 m2 trädgårdssäng med morötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tidigt mogna morotsorter i det öppna fältet räcker det med 2 förband under växtsäsongen för att få en utmärkt skörd . Och du kan förbättra smakegenskaperna genom att spruta lövverket med humusgödsel 2 veckor före skörd. Denna övning gör att de fördelaktiga elementen kan sjunka ner i rotfrukterna.

Vid odling av sorter av sen mognad kan ytterligare en toppdressning utföras, vilket bör inträffa vid intensiv utveckling av rotgrödor. Vart i komplexet bör användas utan gödningsmedel som innehåller kväve.

Experter rekommenderar att mata rotgrödor efter riklig bevattning. Detta gör det möjligt för användbara element att fördelas proportionellt över trädgårdsbädden och gynnar en mer fullständig assimilering av rotgrödor.

Bild
Bild

Recept

Varje grönsak, inklusive morötter, saknar näringskomponenter under växtsäsongen. Om du inte matar växten vid den här tiden växer den dåligt, skörden minskar betydligt, ofta istället för stora starka rotgrödor växer morötterna tjocka som ett lillfinger . Detsamma kan sägas om betor: istället för stora rotfrukter kommer deras miniatyrlikhet ut. När en grönsak inte har samlat styrka kommer den inte att lagras på länge, men hur som helst odlas morötter och rödbetor för vinterförvaring.

Vissa trädgårdsmästare gödslar planteringar med föreningar som erhållits till följd av en kemisk eller mekanisk process i fabriker, andra utövar naturläkemedel som är ofarliga för hälsan

Organiskt gödselmedel absorberas lätt av växter och förgiftar inte jorden och dess invånare - samma maskar som behövs för att lossa jorden.

Bild
Bild

Låt oss beskriva de viktigaste metoderna för att mata morötter och rödbetor under växtsäsongen. Morötter och andra grönsaksgrödor kan matas med sådana folkmedicin:

  • jäst;
  • träaska;
  • infusion av nässla;
  • jod;
  • ruttnad gödsel;
  • fågelspillning;
  • salt;
  • komplext gödselmedel.
Bild
Bild

Låt oss överväga mer detaljerat hur man förbereder och använder dem, vad är fördelarna med dem.

Jäst

Färsk jäst är en bra tillväxtfrämjare.

Lösningen bereds enligt följande:

  • vi föder upp 0,5 kg jäst i 2,5 liter vatten;
  • tillsätt ett halvt glas aska - det tillåter inte att kalium tvättas ut;
  • späd kompositionen i ett förhållande av 1: 10;
  • vi utför rotförband.

Jästmatning mättar morötter med kväve, fosfor och andra viktiga element för tillväxt, förbättrar kvaliteten på den framtida produkten och ger en hälsosam markmikroflora.

Bild
Bild

Träaska

Naturlig träaska innehåller allt som är viktigt för grödan, så mata dina rötter med det i det första utvecklingsstadiet.

Unga morötter, rödbetor och andra grönsaker störs inte av mineraltillförsel i form av torr aska eller askinfusion:

  • i juni, strö med aska från åsen, med högst ett glas per 1 m2;
  • häll 100 g aska med en 10-liters hink vatten, insistera en halv dag och gör rotbevattning.

Ask ger rotfrukter kalium, magnesium, natrium och andra användbara mikroelement som är viktiga för intensiv tillväxt av grön massa och förhindrar insekter.

Bild
Bild

Infusion av nässla

Det är en ört med en rik sammansättning. Infusionen bereds enligt följande:

  • fyll en 10-liters hink med strösslor 2/3;
  • häll ett glas aska och fyll det med vatten;
  • täck med lock och lägg på ett varmt ställe;
  • vi blandar ständigt innehållet: det bör börja jäsa (det tar från 5 till 14 dagar);
  • när blandningen jäser, gasbubblor, skum, en grön nyans kommer en dålig lukt att visas;
  • späd 100 ml av kompositionen i 10 l vatten och utför rotbevattning.

Nässelinfusion ger morötter och rödbetor magnesium, kalium, järn och andra fördelaktiga komponenter.

Bild
Bild

Jod

Efter uppkomsten av plantor kommer det inte att vara överflödigt att berika jorden med en jodlösning: lös 20 droppar jod i 10 liter vatten och bevattna utrymmet mellan raderna.

Denna produkt aktiverar tillväxten av morötter och rödbetor, förbättrar rotfrukternas smak och saftighet och skyddar dem från sjukdomar och insekter.

Bild
Bild

Fågelspillning

Fjäderfäspillning innehåller tillräckliga mängder fosfor, kalium, zink och andra näringsämnen.

Vi tar 10 delar vatten och 1 del spillning och kombinerar dem . Efter upplösning bevattnar vi inte själva planteringarna, utan gångarna.

Bild
Bild

Ruttet gödsel

Vi späd 1 del av ruttnat organiskt material i 10 delar vatten och bevattna utrymmet mellan raderna.

Detta gödningsmedel innehåller många värdefulla element, inklusive kväve, vilket är nödvändigt för bildandet av grönska.

Bild
Bild

Komplex matning

Ett botemedel är ofta inte tillräckligt för korrekt tillväxt av morötter och rödbetor, särskilt om marken inte är tillräckligt lätt och bördig. I alternativ med dålig jord är det lämpligt att använda en komplex toppdressing av flera komponenter:

  • fyll en 10-liters hink 2/3 med hackade nässlor eller ogräs;
  • fyll gräset med vatten - 2/3 av volymen;
  • blanda allt med 2 glas träaska och ett litet paket jäst, lock;
  • förvara behållaren i solen i 2 dagar, ibland omrör innehållet;
  • späd ett glas färdig toppdressing med 10 liter vatten och gör rotdressing.
Bild
Bild
Bild
Bild

Salt

Hjälpgödsel kompenserar för bristen på komponenter i jorden:

  • för att mätta jorden med kalcium används kalciumnitrat (50 g per 1 m2);
  • bor - ortoborsyra (2,5 g per 10 l vatten);
  • magnesium - magnesiumsulfat (5 g per 1 m2).

När mineralelement införs i marken är det sällan någon som uppmärksammar natriumbristen, men i själva verket krävs denna komponent av grönsaken för korrekt tillväxt, utveckling och bildning av rotgrödor. För att fylla på det används natriumklorid (ätbart salt). Bevattning utförs med en lösning med en hastighet av 100 g natriumklorid per 10 liter vatten (10 liter per 1 m2).

Bild
Bild

Sprutning med saltvatten gör att du kan bevara gröna toppar länge och förhindra tidig gulning - vilket är nödvändigt i höstkylan . Dessutom är det ett utmärkt sätt att skydda mot insekter som betflugor, larver och bladlöss. För lövbearbetning används en lösning: 60 g salt per 10 liter vatten. I det här fallet bör du inte använda salt berikat med jodidkaliumsalter - jod är bra för rödbetor, men det kan bränna bladen.

Att spruta kompositionen är säkert för människor, bara om den kommer på slemhinnan - det kan framkalla irritation. Därför bör skyddsglasögon användas och behandlingen ska utföras i lugnt väder.

Bild
Bild

Matningsregler

Att odla rotgrödor är en enkel sak om du förstår vad en växt behöver. När det gäller utfodring kan du fokusera på tre grundläggande regler.

  1. I juli ska du inte mata trädgården med färsk gödsel. För morötter liknar en sådan "godis" gift: sannolikt kommer växten att dö inom de närmaste sju dagarna. Rödbetorna kommer att överleva, men det enda som återstår att göra är att drömma om en bra skörd.
  2. När mitten av juli har passerat, applicera inte längre mineralgödsel med en hög andel kväve. Tack vare detta kommer morötter och betor att börja växa toppar aktivt, och bildandet av rotfrukter i jorden kommer att lida. I slutändan blir skörden få och liten.
  3. Morötter och betor är inte de mest krävande växterna för gödningsmedel. För korrekt bildning räcker det att mata bara en gång - i juli. Konstant lossning och noggrann ogräsning är dock oumbärlig.
Bild
Bild

Som du förstår är det möjligt att odla grönsaker utan användning av kemikalier på din egen tomt. Och när frågan väcks, hur man befruktar morötter och rödbetor efter spiring: kemiskt gödningsmedel eller folkmedicin, utan tvekan röstar vi på organiska gödningsmedel.

Rekommenderad: