LCD -TV -reparation: Kan Du Reparera En Trasig Skärm Själv? Varför Finns Det Ljud Men Ingen Bild? Hur Fixar Man Bakgrundsbelysningen Själv?

Innehållsförteckning:

Video: LCD -TV -reparation: Kan Du Reparera En Trasig Skärm Själv? Varför Finns Det Ljud Men Ingen Bild? Hur Fixar Man Bakgrundsbelysningen Själv?

Video: LCD -TV -reparation: Kan Du Reparera En Trasig Skärm Själv? Varför Finns Det Ljud Men Ingen Bild? Hur Fixar Man Bakgrundsbelysningen Själv?
Video: Satisfying repair tv LCD problem backlight can not fix so i convert to LED backlight 2024, April
LCD -TV -reparation: Kan Du Reparera En Trasig Skärm Själv? Varför Finns Det Ljud Men Ingen Bild? Hur Fixar Man Bakgrundsbelysningen Själv?
LCD -TV -reparation: Kan Du Reparera En Trasig Skärm Själv? Varför Finns Det Ljud Men Ingen Bild? Hur Fixar Man Bakgrundsbelysningen Själv?
Anonim

TV -apparater har länge och fast tagit sin plats i vardagen för varje modern person, så en sammanbrott av en TV -mottagare kan i grunden förstöra stämningen hos någon av dess ägare, särskilt eftersom nya enheter inte alls är billiga. Det är därför, i händelse av ett fel, har varje person en fråga - om det är nödvändigt att gå till ett servicecenter och var man kan hitta en bra mästare, är det värt att spendera din tid på reparationer och, viktigast av allt, pengar. Det är naturligtvis viktiga frågor, men Innan du vänder dig till tjänsterna hos betalda specialister, försök att fastställa orsaken till haveriet och, om möjligt, fixa det - i vissa fall är det möjligt att reparera elektrisk utrustning hemma.

Vanliga störningar

För att utföra en oberoende reparation av TV -mottagare, det är nödvändigt att fastställa den främsta orsaken till störningen. Detta kommer att kräva:

  • multimeter - denna enhet är nödvändig för att bestämma spänningsparametrarna i mätningens styrsektioner, kondensatorernas och motståndens klassificeringar samt elektriska kretsars kontinuitet;
  • förstärkare - används för att identifiera det område där signalen försvinner;
  • oscilloskop - krävs för att representera signaler vid flera punkter i funktionsdiagrammet för en TV -enhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste orsakerna till funktionsstörningar:

  1. Mottagaren startar inte - orsaken är vanligtvis strömavbrott, skada på kabeln eller strömbrytaren går sönder.
  2. Skärmen tänds inte eller videosekvensen ser suddig ut, knappt märkbar - detta indikerar direkt problem med bakgrundsbelysningens lysdioder, glödlampor eller deras strömkällor.
  3. TV: n väser eller det finns ingen ljudåtergivning alls - i det här fallet är det troligtvis avbrott i driften av ljudförstärkaren eller remmen.
  4. Skärmen på TV -mottagaren är tänd, men det finns ingen bild - detta indikerar ett avbrott i tunerns funktion, såväl som dess kretsar, eller ett sammanbrott av grafikkortet.
Bild
Bild

En annan vanlig orsak till TV -sammanbrott är mekanisk skada på skärmen … I det här fallet kan du märka problemet med blotta ögat - en trasig bildskärm, sprickor, en trasig matris, ljusa och mörka fläckar på skärmen indikerar det.

Bild
Bild

Vi uppmärksammar det faktum att om du vid en extern undersökning av TV -utrustning märker att det är en bristning av element, svullnad, kolavlagringar eller mörkare på brädan, skynda dig inte att reparera de skadade delarna.

Är det möjligt att den utbrända komponenten är bara en följd av kortslutningen , och dess verkliga anledning ligger på en helt annan plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är det möjligt att reparera skärmen

Om LCD -TV: n tappas eller av misstag träffas av ett tungt föremål - panelen är trasig. I båda fallen uppstår frågan: är det möjligt att fixa skärmen efter en påverkan hemma?

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte har kompetensen att arbeta med elektronisk utrustning blir svaret nej - du kan inte göra det själv, allt nödvändigt arbete måste anförtros specialister genom att kontakta en verkstad.

Kom ihåg - kostnaden för sådana reparationer kostar vanligtvis ett "snyggt" belopp, jämförbart med priset på en ny mottagare.

Bild
Bild

Situationen är inte bättre med den sammanbrott av skärmen som orsakas av skada på matrisen . I det här fallet kan du märka en delvis frånvaro av en bild, ljusa eller mörka fläckar, ränder. För att eliminera alla obehagliga konsekvenser som är förknippade med detta problem måste det ändras. Dessa arbeten bör också endast utföras av kvalificerade tekniker, eftersom alla reparationer hemma kan förvärra situationen och leda till att din TV permanent misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eliminering av andra haverier

Tänds inte

Om TV -mottagaren inte slås på, är troligen orsaken till detta problem vid fel på strömförsörjningen, aktiveringsknapp och trådfel.

Bild
Bild

För att avgöra orsaken till kabel- och knappproblemet måste du ring ut elementen med hjälp av testaren , och felet ska bestämmas inte bara i på, utan också i avstängt tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med strömförsörjningen är situationen mycket mer komplicerad . - om du under en visuell inspektion märker skadade delar, betyder det inte alls att du får en korrekt fungerande utrustning genom att byta ut dem. Till exempel kan kondensatorer väl svälla av överspänning, långvarig användning eller på grund av en sekundär krets, vars källa finns i en helt annan krets.

Bild
Bild

Det är därför det är nödvändigt att ringa alla element i strömförsörjningen med en multimeter. Detta görs i följande sekvens

  1. Om luftkonditioneringen sväller, posistorn spricker, någon annan synligt detekterbar defekt märks, bör delen försiktigt avdunstas och rengöras från elektrolyter och kolavlagringar.
  2. Testaren kontrolleras från och med säkringen, liksom posistorn, sedan kallas diodbryggan, sedan transistorerna, motstånden och slutligen mikrokretsen. Om inga avbrott identifierades under diagnosen behöver du bara byta ut de gamla arbetselementen.
Bild
Bild

Skärmen tänds inte

Om det finns ljud, men panelen inte tänds - detta kan tyda på ett problem med belysningskretsen. Det kan finnas två skäl till detta:

  • avbrott i driften av lampor: LED eller lampor;
  • brist på kraft till bakgrundsbelysningselementen.

Om du har en flytande kristall -TV är bakgrundsbelysningen lampa, i alla andra modeller är det LED.

Bild
Bild

Normalt har alla LCD -TV 1 till 10 lampor. De brinner alla väldigt sällan på en gång, oftast är lampan i sig felaktig. I detta fall repareras TV -apparater enligt följande .:

  1. öppna fallet;
  2. ta försiktigt bort alla förarkort, liksom strömförsörjningen;
  3. demontera skärmmodulen, ta bort båda locken, om sådana finns, samt skyddsfilmen;
  4. inspektera LED -remsan eller glödlamporna, byt dem vid behov;
  5. resten av målet kontrolleras visuellt och sedan med en testare - detta kommer att se till att det inte finns några avbrott i diodtejpen.
Bild
Bild

Om alla lampor inte tänds på en gång kommer problemet med en hög grad av sannolikhet till bakgrundsbelysningens strömförsörjning . Som regel används högspänningsomvandlare i flytande kristall- och plasmateknik. Kränkningar i deras startkretsar kan enkelt fastställas med en multimeter. För att göra detta måste du mäta spänningen på knivarna i exakt jämförelse med arbetsdiagrammet. Så snart du hittar inkonsekvenser kan du byta ut elementen mot sådana som kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och här se till att transformatorn fungerar kommer att bli mycket svårare. För att göra detta måste du mäta spänningen över alla mikroelement i omvandlaren. Om parametrarna är normala i varje, är transformatorn skyldig. Om du vill kan du spola tillbaka det igen, men det här är en mycket besvärlig uppgift. Och kvaliteten på sådan lindning lämnar mycket att önska - förr eller senare misslyckas utrustningen igen. Det bästa alternativet är att köpa en ny.

I LED -bakgrundsbelysningstransformatorer är potentialskillnaden vanligtvis mellan 50 och 100 W. Om det inte finns på kontakterna - du bör kontrollera hur många volt som går till den gamla transformatorn . För att göra detta måste du först ta bort det. Om parametrarna är normala bör transformatorn bytas ut, och om inte, är det värt att fortsätta att kontrollera de återstående delarna av omvandlaren.

Bild
Bild

Inget ljud eller väsande andning

En sådan uppdelning är vanligtvis förknippad med en nedbrytning av ljudbanan . Innan du eliminerar det, bör du ringa all matning, samt utspänningsvärdena på benen på ljudförstärkarens mikrokrets. Detta bör göras av en testare med hänvisning till arbetsdiagrammen. Om indikatorerna är normala, då orsaken till överträdelsen ligger i kondensatorerna.

Bild
Bild

Om det inte finns någon ström alls eller om det är för lågt, är det möjligt att strömmen inte kommer från nätaggregatet . I det här fallet bör du ringa alla element som går från strömförsörjningsenheten till ljudenheten. Misslyckade delar byts ut mot arbetare.

Det är enkelt att kontrollera mikrokretsens tillstånd - du måste ta bort det från boet. Om därefter spänningen på testaren visas och dess värde är normalt, måste mikrokretsen ändras till en ny.

Bild
Bild

Ingen bild

Om bilden fryser uppstår en sådan uppdelning av flera skäl:

  1. Ingen signal från den mottagande modulen till ingångsenheten för videoförstärkaren. För att diagnostisera en sådan uppdelning bör du ansluta alla andra videosignalkällor, till exempel en digitalbox, bärbar dator, dator eller videobandspelare, till "Video" -uttaget på TV-fodralet. Om bilden visas är orsaken till utrustningsfel tunern eller mikrokontrollern, liksom deras kretsar.
  2. Mikrocontrollern kontrolleras ganska snabbt - den är ansvarig för funktionerna hos knapparna på alla utgående ljud- och videosignaler. Om du genom att trycka på en knapp kan gå in i menyn och den visas på displayen - är mikrokontrollern inte skyldig. Då är det värt att kontrollera alla potentialer på benen med en multimeter. Om de helt sammanfaller med kretsens värden måste du byta ut tunern.
  3. Orsaken till störningen kan också vara ett fel på videoprocessorn. Om ljudsekvensen inte visas igen efter anslutning till tunerelementen måste du kontrollera videoprocessorn, det vill säga hela mikrokretsen. För att göra detta, kontrollera utgångs- och strömförsörjningskretsarna för att säkerställa att deras värden motsvarar de nödvändiga driftspotentialerna. Om du hittar en sådan avvikelse kan du med 70% sannolikhet säga att processorn är trasig.
Bild
Bild

Rekommendationer

Erfarna hantverkare ger följande rekommendationer:

  1. När du kontrollerar strömförsörjningen, försök att koppla bort alla sekundära kretsar och anslut istället de vanligaste lamporna till önskad spänningsnivå.
  2. Om du tror att TV -mottagarens elektrolyt har förlorat sin kapacitet, värm sedan försiktigt dess inre innehåll med ett lödkolv, till följd av manipulationer, kommer kapaciteten att återställas ett tag. Denna metod hjälper om det uppstår avbrott i vertikal skanning, så att du kan se hur skärmen öppnas efter uppvärmning.
  3. Om du stöter på ett fel på högspänningselement, hör ett litet väs eller ser ett sprickor, placera sedan TV -mottagaren på en mörk plats eller stäng av ljuset - så kan du se var gnistor kommer ifrån.
Bild
Bild

Som du kan se är det möjligt att reparera tv -utrustning själv hemma . Detta gäller dock inte alla typer av funktionsstörningar på TV -mottagare. I vår recension berättade vi hur man diagnostiserar de vanligaste störningarna och gav också detaljerade instruktioner om hur man reparerar enskilda fel.

Rekommenderad: