Antenner För TV: TV -hem För 20 Kanaler Och Andra Modeller För Sommarstugor. Antenn Strömförsörjning. Med Hjälp Av En Adapter. Hur Väljer Man En Antenn?

Innehållsförteckning:

Video: Antenner För TV: TV -hem För 20 Kanaler Och Andra Modeller För Sommarstugor. Antenn Strömförsörjning. Med Hjälp Av En Adapter. Hur Väljer Man En Antenn?

Video: Antenner För TV: TV -hem För 20 Kanaler Och Andra Modeller För Sommarstugor. Antenn Strömförsörjning. Med Hjälp Av En Adapter. Hur Väljer Man En Antenn?
Video: TV Antenna Signal Amplifiers Explained: Do They Improve Reception? 2024, April
Antenner För TV: TV -hem För 20 Kanaler Och Andra Modeller För Sommarstugor. Antenn Strömförsörjning. Med Hjälp Av En Adapter. Hur Väljer Man En Antenn?
Antenner För TV: TV -hem För 20 Kanaler Och Andra Modeller För Sommarstugor. Antenn Strömförsörjning. Med Hjälp Av En Adapter. Hur Väljer Man En Antenn?
Anonim

TV -antenn är en integrerad del av TV: n, förbättrar den kvaliteten på signalmottagningen av TV -kanaler. Enhetens utformning avgör om det är en analog TV -signal, digital eller satellit. För närvarande är de vanligaste analoga och digitala tv -apparaterna. Men hur väljer man rätt antenn och vad ska man leta efter först?

Bild
Bild

Särdrag

TV -antenn - en mycket vanlig enhet, nästan alla TV -apparater kommer inte att kunna fungera helt utan den. Undantaget är de enheter som är anslutna till kabel -tv. Mottagare för TV-apparater skiljer sig åt i olika typer ("vågkanal", periodisk loggantenn, fasade matriser och andra), täckning av signalmottagning, förstärkning.

Bild
Bild

Arbetsfrekvensernas skalor skiljer sig åt och är indelade i band-, enkelkanals- och allvågsantenner . En mycket bra signal tas upp enkelkanal enheter, men tyvärr får de bara en kanal. Bandantenner Oftast är flera våningar och offentliga byggnader utrustade; dessa enheter är stora i storlek och har en komplex strukturell sammansättning. Mest vanliga allvågsmottagare.

Bild
Bild

Mottagarens dimensioner är relaterade till våglängden . En hög frekvens av signalmottagning signalerar en kort våg och liten storlek på vibratorn, reglage och reflektor på enheten. Strålningsmönstret påverkar förstärkningen direkt. För att ta emot digital TV-sändning måste TV-mottagaren, förutom antennen, stödja DVB-T2-standarden eller en särskild mottagare.

Det finns också flera funktioner att överväga här

  1. Signalmottagning utförs endast i decimeterområdet - enheter som arbetar i mätarområdet är inte lämpliga för "digital".
  2. En förstärkare krävs. Förstärkaren kan byggas in eller köpas separat. Enheten är en liten självdriven enhet, antennensignalen matas in och utgången är ansluten till TV: n. Detta förbättrar bildkvaliteten.
  3. Mottagaren måste vara mycket riktad för att förhindra onödig störning i signalen.
  4. Om signalen är bullrig, installera utrustning med filter för att skydda mot LTE -signaler.
Bild
Bild

Antal TV -apparater bestämmer också valet av mottagare, i närvaro av en enda enhet kan du klara dig med en passiv antenn, men om det finns flera enheter och signalen från mottagaren separeras av en "krabba", är det bättre att inköp aktiv antenn.

Bild
Bild

Översikt över arter

TV -antenner kan delas in i flera kategorier, som i sin tur är indelade i underkategorier . Låt oss överväga de viktigaste av dessa typer.

På installationsplatsen

Platsen för permanent boende kan antingen vara ett rum eller en gata. Låt oss analysera fördelar och nackdelar med varje typ av antenn.

Inomhus (hem) tv -antenn . Den enklaste sorten som inte kräver särskilt installationsarbete. Den största nackdelen är dålig signalmottagning. Ofta är den dessutom utrustad med en signalförstärkare för att förbättra mottagningskvaliteten.

Enligt deras designparametrar är dessa enheter indelade i följande

  1. stav … Populärt kallade "horn", de är utrustade med två eller fyra mustasch-vibratorer som tar upp signaler. På grund av dess tekniska egenskaper är en sådan antenn kompakt och lätt att fälla. Den största nackdelen är att det inte finns någon möjlighet till en universell tinktur.
  2. Ramverk … Utrustning av denna typ ser ut som en ram på ett metallstångsstativ. De fångar en signal i decimeterområdet och kräver obligatorisk installation av en förstärkare. De fungerar bättre än stavantenner, men inte mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus (gatu) TV -antenn . Det är en mer kraftfull källa för att ta emot TV -signaler. En sådan enhet är installerad på taket i byggnader i flera våningar; kollektiv användning är ofta möjlig. Mastens höjd beror direkt på antalet hinder för signalen, ju fler det är, desto högre behöver du installera antennen.

Bild
Bild

Genom närvaron av en förstärkare

Enligt denna princip är alla antenner uppdelade i två typer

Aktiva … Sådana enheter har en effektförstärkare. Enheter av denna typ behövs om repeatern är placerad tillräckligt långt och det finns massiva hinder genom vilka signalen är kraftigt förvrängd och inte passerar bra. En aktiv typ av antenn krävs också om enheten är placerad i ett lågt område, när det inte finns någon synlighet mellan repeateren och tv -antennen. En sådan enhet kan användas för flera TV -apparater, för detta behöver du en speciell tee för antennkabeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passiv . Perfekta antenner för dem som bor nära en repeater. Den enda nackdelen är att signalen kan gå med distorsion på grund av signalmottagningens styrka. Detta problem löses genom att installera en speciell bilaga - en dämpare, som dämpar signalen till önskad nivå.

Bild
Bild

Genom design

Enligt designegenskaper delas mottagarna in i inomhus, utomhus och satellit … Vi har redan pratat om de två första typerna ovan, därför kommer vi inte att fokusera särskilt på dem. Tänk närmare parabolantenner, populärt kallade "rätter ".

Denna typ av enhet är större än utomhus- eller bärbara hemantenner. Signaler tas emot från satelliten, inte från tv -tornet. Enhet är en massiv metallplatta , som regel målad vit, där omvandlaren är placerad, kan det totala antalet omvandlare vara upp till 3, det beror på användningsområdet för satellitutrustningen. Parabolantennen är programmerad för endast en satellit, som tar emot alla kanaler som den sänder, och mottagningen av signaler går till mer än 20 kanaler, inklusive betalda.

Bild
Bild

Signalerna som sänds från satelliten och tv -sändaren är helt olika, därför förutom maträtten, behöver en mottagare . Det ser ut som en liten plastlåda med en display på framsidan. Det finns också knappar för att slå på / stänga av mottagaren, ändra kanal, volym och meny, detta görs vid fel på fjärrkontrollen. På fodralet finns en kortläsare, en USB -port genom vilken en extern flash -enhet eller hårddisk är ansluten, och porten används också för att byta mottagarprogramvara.

För ett par år sedan, i närvaro av två tv -apparater i huset och oviljan att titta på samma kanal på dem, var det nödvändigt att köpa en parabolantenn för varje, men nu är detta problem inte längre värt det. Har dykt upp universella omvandlare , deras tekniska utrustning låter dig ansluta två koaxialkablar. I alla fall, mottagare behövs för varje enskild TV, men det kommer att finnas en tallrik. Omvandlare låter dig dela upp signaler i två strömmar - och du kan titta på olika kanaler på olika TV -apparater.

Bild
Bild

Parabolantenner är mycket populära på grund av högkvalitativ signalmottagning även i områden med svår naturlig lättnad, och det finns många sådana platser i Ryssland. Störning i skålens funktion uppstår naturligtvis, men uteslutande på grund av kraftiga åskväder eller kraftigt snöfall. TILL nackdelar sådana enheter kan tillskrivas komplexiteten i självinstallation.

Det är nödvändigt inte bara att installera utrustningen i rätt vinkel och i rätt riktning, utan också för att kontrollera signalkvaliteten.

Bild
Bild

Populära modeller

Den moderna marknaden erbjuder ett stort utbud av modeller av olika utföranden och storlekar, från en liten maträtt till en stor parabolantenn. Från hela sortimentet av inomhusantenner, tack vare recensioner på Internet, har vi sammanställt en översikt över de mest framgångsrika modellerna.

Selenga 104A Tillverkad i Kina, kompatibel med alla TV -apparater. Accepterar alla signaler på grund av den inbyggda förstärkaren. Av nackdelarna noterar användarna den otillräckliga kabellängden (endast 1,5 meter) och den obekväma antennutformningen.

Bild
Bild

Nästa modell Delta K131A. 03 " även från Kina. Av alla recensioner på den kan följande slutsats dras - det är möjligt att använda denna antenn optimalt endast i stadsförhållanden på grund av UHF 40 dB -förstärkarens särdrag. Denna förstärkare fungerar i UHF-området eller den så kallade "sjuttio", och detta intervall är bra för att fånga vågor i stadsområden. På landsbygden förfaller vågorna snabbare och signalen blir opålitlig. Fördelen är också antennens låga vikt och kompaktitet. Nackdelen är den dåliga byggkvaliteten.

Bild
Bild

Sydkoreansk TV -antennmodell Hyundai H-TAI320 med en ovanlig sluten design, kombinerat med två hornantenner, ger det bredaste valet av inställningar. Detta beror på att antennen kan ta emot vågor i VHF- och UHF -banden. Anständig kvalitet uppnås genom en inbyggd förstärkare. Det är möjligt att ta emot signaler i DVB-T, DVB-T2, FM och DAB-format. Utmärkt valuta för pengarna och kvalitet.

Bild
Bild

Kinesisk tillverkare igen, men inte en enkel antenn LUMAX DA1502A - dess funktion är möjligheten att använda både inne och ute. Enligt recensioner från Internet är enheten av mycket hög kvalitet och motståndskraftig mot fall, kabellängden är 3 meter. När den används som utomhusutrustning, för idealisk signalmottagning, krävs en höjd av 3-4 meter över marken. En 2-års garanti är en trevlig bonus från tillverkaren.

Bild
Bild

En annan kinesisk inomhusantenn HARPER ADVB-2120 har bevisat sig på den ryska marknaden på grund av dess egenskaper. Dessa inkluderar ett stort antal fångade signaler, ett unikt utseende med sluten ring som gör det enkelt att placera strukturen på vilken yta som helst. Förstärkaren på denna utrustning drivs direkt från en mottagare eller TV - det är värt att överväga detta när du köper en antenn, eftersom inte all utrustning är lämplig.

Bild
Bild

Utomhusantenner är lika populära, varför vi valde topp 5 av de bästa enheterna

Den ryska tillverkaren REMO producerar en ganska bra antenn " REMO BAS-1111-P Pechora " med ett asymmetriskt arrangemang av element. Tack vare en speciell polymerbeläggning är utrustningen inte rädd för ogynnsamma väderförhållanden. Det finns ingen signalförstärkare, så antennen är endast lämplig för dem som befinner sig inom radien för en stabil signal. Användare rapporterar att mottagningskvaliteten i ett sådant område är mycket bra. Bland bristerna bör det noteras att det inte finns någon kabel, konsol, kontakt och kontakt i satsen, de måste köpas separat.

Bild
Bild

Sydkorea introducerar en modell i sitt antennutbud Hyundai H-TAE240 . Det finns inget överflödigt i enheten, det ser väldigt enkelt ut. Den passiva antennen har en hållbar metallram. Den plockar upp en signal bra, men är krävande för olika störningar (högspänningsöverföringsledningar, planteringar, ogynnsamt väder).

Bild
Bild

Kina introducerade en utomhusantenn REXANT DVB-T2 RX-411 34-0411 med 8 element. Mottagare med förstärkare, på grund av detta är signalkvaliteten mycket bra. Det rekommenderas inte att installera antennmasten under 7 meter, eftersom detta kan orsaka störningar. Designen är tillförlitlig, användarna noterar att den fungerar tyst i mycket ogynnsamma väderförhållanden i 7 år.

Bild
Bild

Utomhusmottagare Funke ODSC100 från den nederländska tillverkaren har små parametrar och en attraktiv design. Modellen har en förstärkning på 24 dB och bred signalmottagning i intervallet 174-240 MHz / 490 - 862 MHz. Anmärkningsvärt är också närvaron av LTE INERT -teknik med filter och skärmning som blockerar störningar från andra nätverk. Om du har en TV med en DVB-T2-tuner eller en digital set-top box kan du ansluta digital eller analog TV-sändning. Bland bristerna noteras att satsen inte innehåller en ströminjektor och en sladd.

Bild
Bild

Antenn Locus Meridian 07AF Turbo helt rysk, med en unik patenterad högfrekvent balanserad förstärkare. Mottagaren är kompakt och lätt, med 7 aluminiumelement. I de tekniska specifikationerna noteras att för att få en utmärkt signal är det nödvändigt att TV: n matar ström till antenningången, men inte alla TV -modeller är utrustade med detta. I sådana fall rekommenderar tillverkaren att använda kraftinsprutaren i LI -serien. Ägarna till sådana antenner noterar att de är idealiska för svåra områden, grov terräng och höjdförändringar.

Bild
Bild

Parabolantenner, oavsett tillverkare, fungerar exakt likadant. Men även bland dem finns det enheter som har erkänts som de bästa i arbetet.

Mobila parabolantenner representeras av varumärket Azure AS-35T . Bland fördelarna noterade köparna den kompakta storleken, installationen när som helst, pålitlig montering och tillräcklig utrustning. Det finns bara ett minus - vinsten sänks regelbundet.

Bild
Bild

Den mest pålitliga förskjutna satellitantennen kände igen platta "Supral 0, 9 m " från Ural -tillverkaren. Fördelarna inkluderar optimal storlek, utmärkt signalmottagning och motståndskraft mot stormigt väder. Det finns fortfarande en nackdel och ganska allvarligt - det finns ingen korrosionsskyddande beläggning och rost uppstår ganska snabbt.

Den mest optimala maträtten när det gäller förhållandet mellan pris och prestanda bland perforerade parabolantenner - LANS-97 . De positiva aspekterna är: bra utseende, förstärkt infästning, mycket bra signalmottagning, hög korrosionsbeständighet. På grund av övergången till DVB-T2-format, beslutade några av tittarna att köpa inte en digital avkodare, utan en annonserad japansk antenn " Booster 5g ". I motsats till säljarnas försäkringar är den här enheten inte bara dålig på att sända federala kanaler, utan är också en konventionell analog antenn. Sant, för en mycket dyr avgift.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en bra TV -antenn är ofta mycket svårt eftersom du måste ta hänsyn till många olika faktorer :

  • villkoren på bosättningsorten,
  • avstånd till översättare,
  • antal kanaler,
  • mottagningskvalitet och många andra.

I det här fallet spelar utseendet ingen roll. Inomhusantenn lämplig för ett begränsat antal kanaler, och det är en stor sannolikhet att signalkvaliteten kommer att tas emot på olika sätt på olika kanaler. Bland sådana mottagare är det värt att välja modeller för riktad mottagning. De passar både gamla och moderna TV -apparater.

Med externa antenner valet är enklare, de kan ha olika dimensioner, det viktigaste är installationshöjden. Passiva mottagare fungerar bra i stadsmiljö och i ett område nära förorterna eller landsbygden behöver de ofta kraftfull antenn av aktiv typ . För ett sommarboende behöver du aktiv utrustning, och med tanke på att sådana områden oftast ligger utanför stadsgränserna är det bättre om det är utomhus, till exempel enhet av typen "Dubbel fyrkant ".

En parabolantenn passar bäst för en LCD -TV. För sådana antenner är yttre miljöförhållanden viktiga, och för bra prestanda måste du känna till satellitfrekvenserna. Du kan installera och konfigurera utrustningen själv, men i avsaknad av erfarenhet är det fortfarande bättre att överlåta den till en specialist.

Bild
Bild

Driftsregler

Inköp av utrustning är bara det första steget i drift. Hans det är nödvändigt att korrekt montera, installera, ansluta och kontrollera signalen för bildkvalitet … Monteringsprocessen för alla antenner beskrivs i instruktionerna för den, så du måste läsa den noggrant innan du börjar arbeta. För att bibehålla enhetens användbarhet måste du följa några enkla regler.

  1. Installation eller demontering av enheten måste utföras genom att koppla bort den från uttaget.
  2. Använd inte en sammansatt koaxialkabel, det är bättre att köpa en sladd av lämplig längd och byta ut den.
  3. Det bör inte finnas några stora föremål som snedvrider signalen på antennledningen.
  4. Antennstödet måste vara ordentligt fastsatt eftersom vinden känns starkare på höjden än på marken. Stödet måste klara ganska kraftiga vindbyar.
  5. Tuning av antennen består i orientering mot signalkällan och kräver regelbundna uppdateringar.
  6. För bättre enhetskompatibilitet, använd adaptrar.
  7. Använd endast de angivna ingångarna och kontakterna.
  8. Koppla bort antenner under åskväder, särskilt om du inte har jordning.
Bild
Bild

Möjliga problem

Alla typer av antenner har problem och det finns allmänna lösningar för varje

  1. T TV: n ser inte anslutningen till antennen … Orsaken till problemet kan vara kabeln eller ett fel på själva TV: n eller mottagaren. Det löses genom att byta ut antennkabeln mot en ny och reparera utrustning.
  2. TV visar ingen kanal … Ofta beror orsaken till förlusten av signalen på felaktigt valda sändningsfrekvenser. På parabolantennen måste du uppdatera signalmottagningen. På inomhus- och utomhusantenner måste du kontrollera antennuttaget och, om allt är i ordning, försök att ändra antennens läge något.
  3. TV: n tar inte upp signalen från den vanliga antennen … Detta problem kan orsakas av tre skäl:
  • skada på koaxialkabeln;
  • ett fel i "krabba", splitter eller kabeluttag;
  • genom att bryta anslutningen av antennpluggarna.
Bild
Bild

Problemet löses bara genom att byta ut den defekta delen … Det finns fortfarande ett antal problem, men de är högspecialiserade och kräver särskild kunskap för att lösa. Valet av antenn kräver ett kompetent tillvägagångssätt, du behöver inte bara studera egenskaperna hos TV -utrustning och kompatibilitet med källan för att ta emot signaler, men välj också den modell som är optimal när det gäller dess kvaliteter.

Rekommenderad: