Ammoniak För Plantor: Användning Av Ammoniak. Hur Man Sprayar Och Vattnar Tomater? Hur Späds? Proportioner

Innehållsförteckning:

Video: Ammoniak För Plantor: Användning Av Ammoniak. Hur Man Sprayar Och Vattnar Tomater? Hur Späds? Proportioner

Video: Ammoniak För Plantor: Användning Av Ammoniak. Hur Man Sprayar Och Vattnar Tomater? Hur Späds? Proportioner
Video: Tomaterna lever! 2024, Maj
Ammoniak För Plantor: Användning Av Ammoniak. Hur Man Sprayar Och Vattnar Tomater? Hur Späds? Proportioner
Ammoniak För Plantor: Användning Av Ammoniak. Hur Man Sprayar Och Vattnar Tomater? Hur Späds? Proportioner
Anonim

Om växterna blir bleka och gula, inte blommar eller bär frukt, har de inte tillräckligt med kväve. För att plantorna ska vara starka och starka är det nödvändigt att mata dem med ammoniak, vilket på grund av dess egenskaper är ett idealiskt gödningsmedel. Det kan också befria växter från vissa skadedjur och sjukdomar, så det är extremt användbart att använda ammoniak.

Bild
Bild

Egenskaper

Med hjälp av ammoniak kan trädgårdsmästare förhindra försurning av marken och göra den bättre. Tillsammans med ammoniak kommer en kvävehaltig förening in i marken, som under naturliga förhållanden kan erhållas från bearbetning av humus. Den enda skillnaden är att humus verkar i 2-3 år och ammoniak - nästan omedelbart.

Efter befruktning kan du se att plantornas stjälkar har blivit köttiga och starka, bladen är förstorade och har en rik grön nyans. Plantorna blir starka, friska och tål alla sjukdomar. Medlet kan också användas för att bekämpa olika insekter, såsom:

  • morotfluga;
  • knäpparlarv;
  • vivel;
  • bladlus.

Ammoniaken kan lamslå skadedjurets andetag, från vilka de dör. Insekter har en subtil luktsinne, så de är likgiltiga för de bearbetade plantorna tills de blir av med ammoniaklukten.

Bild
Bild

För vilka växter och när ska man ansöka?

Kväve näring är ett viktigt inslag i växtvård, alla grödor behöver det. Men oftast används denna dressing för plantor av följande växter:

  • tomater;
  • lök;
  • kål;
  • beta;
  • vinbär;
  • potatis;
  • gurkor.

Många vet inte exakt när de ska mata plantorna. Det finns flera tecken på att växter saknar kväve.

  1. Bladen blir från gröna till ljusgröna eller blir gula. Detta beror på fördröjningen i bildandet av klorofyll. Fotosyntesprocessen störs också.
  2. Kulturens tillväxt avtar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds och används?

Varje gröda har sitt eget utfodringsschema, så det är nödvändigt att överväga var och en av dem.

Tomater

Tomater förbrukar kväve mycket aktivt i början av tillväxten, därför behöver plantorna kvävegödsling. 14 dagar efter att skotten har dykt upp är det nödvändigt att mata tomaterna med ammoniak för första gången. För att förbereda lösningen måste du ta en tesked ammoniak och späda ut den i en liter vatten. Blandningen ska sprutas på blad och stjälkar. Baksidan av lövverket behövs också.

När du planterar tomater i marken måste du utföra ytterligare en behandling med detta verktyg. 10 ml ammoniak ska spädas i 10 liter vätska. Lösningen hälls i brunnar, var och en bör innehålla 500 ml. Applicering av gödselmedel gör att plantorna kan anpassa sig till nya förhållanden och enkelt hantera stress. Topdressing bör upprepas efter 10 dagar.

Det är också nödvändigt att mata paprika och äggplanter.

Bild
Bild

Gurkor

Användningen av ammoniak för gurkor börjar när laterala skott börjar växa på gurkfransarna. Lösningen bereds enligt följande: en halv tesked av produkten måste lösas upp i en och en halv liter vatten. Det är viktigt att inte blanda proportionerna så att utfodringen är användbar och inte skadar växten.

Först bör plantorna vattnas med lösningen varje vecka, sedan var 4: e dag. När antalet gödningsmedel ökar måste koncentrationen av lösningen också ökas - en och en halv tesked i ett förhållande med 1,5 liter vatten.

Bild
Bild

Kål

Vattningskål med dressingar baserade på ammoniak är idealisk för dem som behöver odla en stor och stark gröda. För att befrukta denna kultur är det nödvändigt att späda ut 10 ml ammoniak i en hink med vätska. Vid plantering måste 500 ml av produkten placeras i var och en av brunnarna. Ammoniak kan stärka kålplantor och bli av med skadliga insekter.

Bild
Bild

Peppar

Oftast utförs behandlingen av pepparplantor med ammoniak efter att kvartbladen dyker upp på den. Innan dess bör du inte använda den, eftersom växten inte behöver mycket kväve. Det finns två steg i bearbetningen av denna kultur.

  • För första gången behövs följande lösning för utfodring: en tesked ammoniak späds ut i en liter vatten. Peppar ska vattnas vid roten. Var noga med att undvika att få produkten på gröna områden av plantor som lövverk och skott. Denna utfodring utförs direkt på plantorna.
  • Andra gången måste du förbereda en sådan lösning: 3 matskedar ammoniak per hink vätska (ca 10 liter). Du måste också vattna plantorna vid roten, utan att komma på lövverk och stjälkar. Det är nödvändigt att utföra toppdressing efter att ha planterat grödan i marken, detta upprätthåller plantornas hälsa.

För att förhindra att insekter äter pepparplantor måste du späda ut en tesked ammoniak i en liter vatten och spraya plantorna. Detta kommer att hjälpa till att skydda grödan från skalbaggar och fruktflugor, som ofta angriper sängar med ömma plantor.

För att bli av med bladlöss behövs en starkare lösning, eftersom denna insekt kan slå rot på nästan vilken växt som helst under alla förhållanden . För att kampen ska vara effektiv är det nödvändigt att späda ut 50 ml alkohol i en liter kokande vatten. Till denna lösning tillsätts 100-200 gram tvätttvål, som innehåller de nödvändiga ämnena för att döda bladlöss. Plantor sprutas med en sprayflaska. Om bladlössen återkommer efter några veckor ska grödan sprutas igen.

Bild
Bild

Äggplanta

Om aubergine -plantorna inte har tillräckligt med kväve blir de tunna och sköra, varefter kulturen kommer att ge en liten gröda, och i vissa fall dör plantorna till och med. För att undvika sådana problem måste du behandla dem med ammoniak innan du planterar växter i marken. Beredningsstandarderna är följande: en tesked ammoniak löser sig i en liter vatten. Plantor vattnas vid roten.

Denna toppdressing behövs i de första stadierna av att plantera äggplanter och efter att de har flyttats till normal jord. Därefter reduceras antalet vattningar, och efter det är det fullt möjligt att sluta applicera gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lök och vitlök

Dessa växter är extremt mottagliga för extra rotmatning. Det är nödvändigt att bearbeta grödor med en sprayflaska, då sprutas lösningen jämnt och fungerar effektivt. För att förbereda gödningsmedlet måste du späda 3 matskedar ammoniak i 10 liter vatten . Blad bör bearbetas.

Behandlingen utförs som en förebyggande åtgärd mot tillväxt, och är också en förebyggande åtgärd mot torrhet, lockning och gulhet i bladen. Lax är ett medel som kan vara farligt för människor, men är alltid fördelaktigt för växter, eftersom det bidrar till deras gynnsamma tillväxt.

Det här verktyget befriar också trädgårdsmästare från en mängd olika skadedjur som kan förstöra plantorna avsevärt . Det är viktigt att komma ihåg dosen, eftersom varje växt måste förbereda sin egen lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Ammoniak finns i en produktgrupp som kan skada människors hälsa. Det kan komma in i människokroppen genom huden och slemhinnorna. Därför måste den användas noggrant för olika grödor, det är viktigt att observera säkerhetsåtgärder:

  • vid beredning av lösningen är det värt att använda ett andningsskydd så att kontakten med produkten är minimal;
  • vid sprutning är det nödvändigt att skydda ögonen med hjälp av speciella glasögon;
  • arbetet måste utföras med handskar;
  • i slutet av sprutningen, tvätta ansiktet och händerna noggrant;
  • kläder, där en person var i färd med att bearbeta, måste tas bort och skickas till tvätten.
Bild
Bild

När ska du inte använda produkten?

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar inte att du använder ammoniak i följande fall:

  • i solen, eftersom i för varmt väder ökar risken för förgiftning med ammoniakångor;
  • med högt blodtryck eller symptom på VSD;
  • om det finns andra personer i närheten av anläggningarna utan skyddsutrustning.

Rekommenderad: