Hur Matar Man Tomater Med Urea? Hur Vattnar Man Tomater Utomhus? Hur Kan Du Gödsla I Ett Växthus? Hur Späds Urea För Utfodring?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Tomater Med Urea? Hur Vattnar Man Tomater Utomhus? Hur Kan Du Gödsla I Ett Växthus? Hur Späds Urea För Utfodring?

Video: Hur Matar Man Tomater Med Urea? Hur Vattnar Man Tomater Utomhus? Hur Kan Du Gödsla I Ett Växthus? Hur Späds Urea För Utfodring?
Video: Tips hur du odlar tomater och körsbärstomater 🍅 🌱 för bästa resultat 2024, April
Hur Matar Man Tomater Med Urea? Hur Vattnar Man Tomater Utomhus? Hur Kan Du Gödsla I Ett Växthus? Hur Späds Urea För Utfodring?
Hur Matar Man Tomater Med Urea? Hur Vattnar Man Tomater Utomhus? Hur Kan Du Gödsla I Ett Växthus? Hur Späds Urea För Utfodring?
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare vet att för att få en stor skörd av tomater måste de odlas i bördig jord. Därför bör marken alltid matas väl innan du planterar dem. Många använder urea för detta ändamål.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Urea, även känt som urea, är ett kvalitetsmineralt gödselmedel. Det släpps i form av små vita eller ljusgrå granuler.

Det har använts som gödningsmedel för matning av prydnads- och trädgårdsodlingar sedan 1700 -talet. Under denna tid har han utvecklat ett mycket gott rykte.

Bild
Bild

Urea skiljer sig från andra gödningsmedel genom att den innehåller en stor mängd kväve . Samtidigt har det inte så stark negativ effekt på jorden som ammoniumsulfat och andra ammoniakgödselmedel. Urea har både fördelar och nackdelar som du bör vara uppmärksam på innan du köper den.

Bild
Bild

Till att börja med är det värt att notera fördelarna med detta gödningsmedel:

  • det löser sig helt i vatten och absorberas snabbt av växtrötter;
  • lämplig för alla typer av jord, utan undantag;
  • gödselkostnaden är låg;
  • produkten skyddar tomater från utveckling av sjukdomar och angrepp av skadedjur;
  • har ingen obehaglig lukt;
  • produkten innehåller inget klor;
  • påskyndar växternas tillväxt och utseendet på frukter;
  • bidrar inte till ackumulering av nitrater i frukt och jord;
  • kan användas i kombination med kalium- och superfosfatgödselmedel.
Bild
Bild

Detta gödselmedel har inga nackdelar som sådant. Men om det används fel kan det bränna växten eller bromsa dess utveckling.

Om proportionerna inte observeras vid befruktning av jorden och plantering av frön kan urea avsevärt minska grobarheten av plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

När används

Urea kan inte kallas en universell toppdressing. Därför avråder experter från att använda det för ofta. Det kommer att vara användbart för växten endast i de första stadierna av dess utveckling.

  1. Vid frösådd . Det första steget är att lägga till gödselmedel i lådorna med jord innan du planterar plantorna. Detta gör att tomaten kan växa snabbare från de allra första dagarna.
  2. Efter transplantationen . Andra gången används karbamid efter att den odlade växten har transplanterats i öppen mark eller växthusbäddar. Efter att du har satt ut plantorna måste du vänta 7-8 dagar. Annars växer växten snabbt, men rötterna blir svaga. Det är värt att vattna unga plantor tidigare än den här gången bara om växten börjar vissna efter transplantation.
  3. En halv månad efter avstigning . I detta skede behövs befruktning för att stärka växten, samt påskynda processen med äggstockbildning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden där tomaterna odlas är dålig, kan du behandla plantorna med urea ytterligare två gånger . För första gången efter blomställningarna börjar falla av. Detta kommer att förbättra fruktbildningen av tomater.

Bild
Bild

Sista gången buskarna behandlas med urea redan under fruktperioden . I detta skede, förutom urea, kan du också använda andra mikronäringsgödselmedel. De måste läggas till med fokus på själva plantans behov. Efter applicering av toppdressing måste jorden lossas väl och vattnas. Det stimulerar också fruktutvecklingsprocessen.

Bild
Bild

Ytterligare växtnäring behövs också om följande problem observeras i deras utveckling:

  • en planta eller en vuxen växt utvecklas för långsamt;
  • bladen på unga skott blir bleka eller blir ljusgula;
  • vissnat lövfall faller från buskarna;
  • tomatskott blir svaga, tunna och börjar luta till marken;
  • frukter på buskarna utvecklas praktiskt taget inte.

Om du inte matar tomaterna i tid, kan kulturen mycket väl dö.

Bild
Bild

På soliga dagar är det bäst att behandla växter med urea på morgonen eller kvällen . Speciellt om en sprutmetod används. Faktum är att vätskan avdunstar snabbare i solen. Gödselmedlet hinner inte absorberas helt, så det uppstår brännskador på bladen. Vid grumligt väder kan du spraya växter på dagtid.

Bild
Bild

Gödningsberedning

Innan gödningsmedel används för utfodring måste det först spädas. Oftast löses 1 matsked granulat i en hink vatten. Den innehåller cirka 10 gram urea. För att förbereda lösningen bör du använda varmt vatten. Användning av kallt vatten kan leda till senblåsa eller mögel . Den resulterande lösningen bör räcka för att vattna 9-10 buskar.

Bild
Bild

För att inte skada växterna bör du vara uppmärksam på informationen på förpackningen. Hastigheten och reglerna för befruktning anges vanligtvis där.

Bild
Bild

I vissa fall kan den korrekta dosen skilja sig något från den som beskrivs ovan . Eftersom urea löser sig mycket snabbt, bör den resulterande lösningen användas omedelbart efter dess beredning.

Bild
Bild

Ansökan

För att få ut det mesta av bearbetningen av växter är det värt att känna till inveckligheterna med att använda urea i varje steg i deras utveckling.

När man planterar frön

Innan du använder urea måste jorden fuktas väl. För 1 kvm m. av området vid plantering av frön används 20 g av läkemedlet. Om urea appliceras tillsammans med organiskt gödningsmedel kommer en tredjedel av denna dos att räcka. Innan du planterar växter i lådor är det bäst att förblanda urea med jord . Fröna ska inte komma i kontakt med ureagranulatet. Detta kan göra att tomatbuskar utvecklas mycket långsamt.

Att vattna plantorna efter befruktning är bara några timmar senare.

Bild
Bild

Vattning

Eftersom urea är mycket lösligt i vatten, föredrar de flesta trädgårdsmästare att använda det inte i torr form, utan som en del av en lösning. Du måste odla produkten precis innan du bearbetar plantorna . Vattna tomaterna med en lösning av urea vid roten. Denna procedur görs bäst på kvällen. För att förbereda lösningen används 50 g gödselmedel och 10 liter vatten. Liksom andra flytande gödningsmedel rekommenderas det inte att applicera urea på torr jord.

Lösningen måste användas antingen efter regn eller efter vattning i trädgården. I det här fallet kommer effekten att bli mer märkbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spraya löv

För att skydda tomater från sjukdomar och för att mata dem kan växter sprutas. Detta bör göras om tomaterna utvecklas långsamt och böjer sig till marken. Bladförband är bra eftersom det absorberas mycket snabbt av växten. Efter denna behandling blir växten grön och frodig . En välutvecklad buske är inte rädd för skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild

Växter måste behandlas med en lösning bestående av en matsked granulat och 10 liter vatten . Det är mest praktiskt att spraya tomater från en sprayflaska. Om plantans blad blir bleka måste magnesiumsulfat tillsättas till lösningen. I detta fall tillsätts 3 gram pulver till en liter vätska. Sprutning av växter med en karbamidlösning är önskvärt på kvällen. I det här fallet kommer det på morgonen att absorberas i bladen tillsammans med daggen.

Bild
Bild

För att inte skada din hälsa måste du följa säkerhetsåtgärder när du arbetar med läkemedlet. Byt till arbetskläder före sprutning och använd handskar och skyddsglasögon . Detta bör göras genom att arbeta både i ett växthus och i en vanlig trädgård.

Bild
Bild

Användningstips

Urea kan användas både utomhus i en grönsaksträdgård och i ett växthus eller växthus. För att inte skada växten bör du undvika de vanligaste misstagen som många trädgårdsmästare gör.

  • Överskrid inte rekommenderade doser . Att använda för koncentrerad lösning ökar inte utbytet. Växten, tvärtom, kommer att börja få extra grön massa. I det här fallet kommer frukterna att utvecklas mycket långsamt.
  • Vid lagring av urea är det mycket viktigt att skydda granulatet mot fukt så att produkten inte försämras . Det är bäst att förvara produkten i oöppnade behållare.
  • Använd inte en lösning som är förberedd för rotförband för sprutning av växter . Det visar sig vara mer koncentrerat. Om droppar av det faller på plantans löv och stjälkar, kommer brännskador att dyka upp på det.
  • Om plantorna odlas i växthus bör de vara väl ventilerade . Annars kan ammoniaken som kommer upp i luften skada en person.
  • Tillsätt inte urea till torr jord . Om det inte är möjligt att vattna marken, strö granulerna med ett tunt lager jord. Detta är nödvändigt för att kväve ska fastare förankras i jorden och inte så aktivt tvättas ut genom nederbörd.
  • Användningen av urea under regnperioden ger inte heller positiva resultat . Speciellt om gödningsmedlet appliceras vid roten. I detta fall tvättas kväveföreningar helt enkelt ur jorden.
  • Det rekommenderas inte att använda gödningsmedel som innehåller kväve under växtens blomning . Detta kan leda till att det inte bildas äggstockar, utan löv på busken. Gödningsmedel bör inte appliceras på hösten för att inte provocera tillväxten av nya skott vid en tidpunkt då växterna måste förbereda sig för vintern.
  • Använd inte urea mer än fem gånger per säsong . De två sista förbanden är valfria och befruktning är bara nödvändig om jorden är för dålig.
  • För att förhindra att jorden oxiderar på grund av överdriven kvävehalt i urea, bör kalk användas tillsammans med detta gödningsmedel . Hon kan neutralisera dess effekt på marken. För 2 kg urea måste du använda 1 kilo kalk. Träaska, fågelspillning och superfosfat kan också användas istället för kalk.

För att lyckas med att odla tomater måste du ständigt övervaka deras utseende och befrukta växter i tid med korrekt valda förband. I det här fallet kommer även en sådan nyckfull kultur att glädja trädgårdsmästare med en rik skörd.

Rekommenderad: